ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:203/444)

NALEŚNIKI Z CIECIORKĄ I OGÓRKIEM KISZONYM 140

ostatnie słowo, właśnie ogarnęłam kolejny przepis na pyszne nadzienie naleśnikowe. Tym razem będą na zimno z pastą z cieciorki, czyli z polskim humusem:-) Dlaczego polskim?  ponieważ ciężko jest zrobić 100% humus arabsko-żydowski (wojna wciąż trwa, do którego państwa należy ta potrawa). Składniki na ciasto: 170 g mąki krupczatki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody mineralnej gazowanej(...)łyżek białego sezamu  3 łyżki oliwy  pół limonki  ząbek czosnku  sól pieprz  dodatkowo: 5 kiszonych ogórków ,sos czosnkowo - jogurtowy Sposób wykonania:  Składniki na ciasto wymieszać mikserem, odstawić na pół godziny do pooddychania i po tym czasie smażyć placki.  Cieciorkę ugotować wg przepisu na opakowaniu, pamiętając o namoczeniu przynajmniej na 12h . Sezam z oliwą

pieprzny smaczek
10 pomysłów na przekąski na sylwestra 312

Sylwester już za chwilę, a jeśli ma być impreza, musi być jedzenie! Warto zadbać o przekąski, które sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wybraliśmy rzeczy proste i niezbyt czasochłonne - wystarczy wybrać kilka Waszych ulubionych i można zaczynać! Przedstawiamy kilka kategorii, które według nas sprawdzają się na imprezach/przyjęciach: * Sałatki * Może to być mieszanka sałat i pomidorków koktajlowych(...)ciasta francuskiego Bardzo fajne rozwiązanie i alternatywa nawet dla mięsożerców - w cieście francuskim przemycamy wegański ser i parówki i gotowe!  Przepisy:  paszteciki z farszem z kaszy jaglanej paszteciki z serem i parówką     Paluszki z tofu w panierce  Do jedzenia na zimno i ciepło, do przekąszenia w pośpiechu lub z bułą (hot-tofu) :) Przepis: paluszki

Bananowe Pole
Mazurek czekoladowo - kokosowy 174

Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia – czekolada musi być naprawdę zimna. Następnie miksujemy masło i stopniowo dodajemy czekoladę (która teraz mam konsystencję budyniu). Miksujemy aż masa zacznie gęstnieć, a następnie stopniowo dosypujemy mleko w proszku.  Wykładamy masę na wystudzony spód. Dekorujemy wiórkami. P.S. Ponieważ masa jest dość miękka, po przygotowaniu najlepiej przechowywać ciasto w lodówce

Czary - gary w kuchni
Tarta ze szpinakiem i jajkiem 129

już pomysł na śniadanie wielkanocne? My już tak, zrobimy taką szpinakową tartę, podamy ją na zimno. Do tego opcjonalnie, według upodobań, sos czosnkowy. Pychota. A jak nie zjecie w święta, to zamroźcie a potem np. weźmiecie sobie do pracy! Do przygotowania tarty potrzebujemy: na ciasto: 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę) szczyptę soli Składniki umieszczamy(...)misce i zagniatamy ciasto. Na ok 20 minut umieszczamy w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy i cienko rozwałkowujemy. Wylepiamy formę i pieczemy przez ok 15 minut (aby całość się zarumieniła). Wyjmujemy i studzimy. do nadzienia: 4 jajka 250 ml śmietany 15% 350 g szpinaku szczyptę gałki muszkatołowej szczyptę soli szczyptę pieprzu 4 jajka ugotowane na twardo Szpinak rozmrażamy, podsmażamy

Szybko Tanio Smacznie
Ciabatta na zaczynie biga 366

wypieku jest tu wprowadzona w postaci zaczynu biga. Biga to rodzaj sztywnego zaczynu, służącego do wypieku pieczywa typu włoskiego, między innymi  ciabatty. Zaczyn ten sporządza się z gęstego ciasta (zazwyczaj o nawodnieniu 45-60%) dodając niewielką ilość drożdży i zostawiając zaczyn do fermentacji w temperaturze pokojowej na ok. 12-16 godzin. Biga nadaje wypiekom bardziej złożony aromat oraz pozwala(...)dałem T550 i T750 pół na pół) -  270 g - zimna woda -  2 g - drożdże świeże prasowane Drożdże rozpuszczamy dokładnie w zimnej wodzie, dodajemy całą mąkę i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy w kulę i zostawiamy w przykrytej misce na 9-14 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto - cała biga - 125 - woda lodowata - 2  -  drożdże świeże prasowane

Przepisy na domowy ser i chleb
porzeczkowy ucieraniec z bitą śmietaną ... 126

łyżeczka, porzeczki czerwone 1/2 kg, śmietana 30% zimna 330 ml, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 3 łyżki, kakao do posypania miękką palmę, jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć z 4 minuty na największych obrotach, masa będzie o grudkowatej konsystencji, wsypać mąkę z proszkiem i krótko połączyć składniki na gęste ciasto do formy silikonowej 25x25 cm wyłożyć łyżką ciasto, wierzch

W Mojej Kuchni Lubię
Light sernika na zimno 148

Ostatnio mamy straszną ochotę na coś słodkiego do kawy , wpadłam na pomył aby przygotować lekki smaczny sernik na zimno , za oknem jest strasznie gorąco , więc takie zimnie rozwiązanie jest jak najbardziej wskazane , smakuje bardzo fajnie , choć jest to light , zapraszam do wypróbowania . Składniki  ( Tortownica 32 cm )    4  kubki serka homogenizowanego ( light ) (naturalny) 1 paczka biszkoptów(...)tortownicy , dwa razy uderzam porządnie o stół , aby nasza masa dobrze się ułożyła , na wierzch układam parę biszkoptów , posypuję brokatem jadalnym .  Dla chętnych można wylać galaretkę . Kiedy nasze ciasto mamy gotowe , wkładamy na kilka godzin do lodówki .   Kiedy ciasto nam zastygnie , możemy podawać

Mój Smak
czekoladowe serniczki w szklance 144

składniki na spód: 100g herbatników kakaowych 30 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy masło i mieszamy. Następnie rozkładamy do 6 szklaneczek. składniki na masę

Domowy Smak Jedzenia
JOGURTOWY SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI I BORÓWKAMI 383

Bardzo smaczny, delikatny serniczek przygotowany na jogurtach greckich, z mnóstwem pysznych owoców wewnątrz i delikatną polewą . Jeszcze nieraz zagości na naszym stole, Wam też bardzo go

Smaczne Zdrowe
Sernik na zimno z brzoskwiniami 140

powiedział, że tort musi być tradycyjny? U nas po raz kolejny w roli tortu sprawdzil się sernik na zimno. Tym razem przekładany brzoskwiniami. Składniki: serek homogenizowany naturalny 500 g, 3 galaretki  u mnie były cytrynowe, 3 opakowania śmietany 30% (po 330 g), brzoskwinie w puszce, 1/4 szklanki cukru, 3 szklanki wrzątku do przygotowania galaretek. Przygotowanie: Galaretki rozpuścić we wrzątku(...)lekko tężejącej masy wlać do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową. Na masę wyłożyć pokrojone brzoskwinie z puszki (1 brzoskwinię zostawić), po czym zalać pozostałą częścią masy. Gdy ciasto stężeje wyjąć z tortownicy i przełożyć na patere lub duży talerz i udekorować. 1 opakowanie bitej śmietany ubić na sztywno. 1 brzoskwinię zblendować po czym wymieszać z bita śmietaną

Państwo Wojtczuk gotują
Ciasto pelne aromatu 164

pelne aromatu i mocno owocowe. Pyszne na zakonczenie lata. Ciasto amaretti z brzoskwiniami skladniki: 1kg brzoskwin 175g biszkoptow 150g amaretti 3 jajka 100g cukru 100g mielonych migdalow maslo do smarowania 1 lyzka soku z cytryny 1/2 lyzeczki esensji waniliowej wykonanie: Brzoskwinie zaparzamy we wrzatku przez okolo 2 minuty, nastepnie przelewamy zimna woda i obieramy ze skorki. Wyciagamy pestke i jesli

Przysmaki Karolki
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 179

pomocy pędzelka; oleju powinno być jedynie kilka kropel, ale patelnia powinna być nim dokładnie pokryta). Na tak przygotowaną patelnię (patelnię należy smarować olejem przed smażeniem każdego naleśnika) wylewać porcjami ciasto i smażyć cienkie naleśniki, na średnim ogniu, z obu stron. Przygotować farsz. Cebulę podsmażyć, na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki), na złoty kolor.  Do podsmażonej cebuli dodać(...)patelni oleju, na złoty kolor, z obu stron. Krokiety podawać na ciepło lub na zimno z filiżanką gorącego, czerwonego barszczu. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 14 naleśników, smażonych na patelni o średnicy 28 cm, a co za tym idzie 14 krokietów. Ciasto na naleśniki nie powinno być ani za rzadkie, ani za gęste. W przypadku

Gospodyni Miejska
Focaccia z figami, cebulą i macierzanką 171

widzimy też powodów, żeby się ograniczać w doborze dodatków :) Dzisiejsza propozycja to pulchne ciasto z  figami, cebulą cukrową i tymiankiem. Zwykła cebula biała lub czerwona też będzie dobra. Focaccia najlepiej smakuje na ciepło, można je podać z oliwą, pesto lub domowym sosem warzywnym. Na zimno będzie znakomitą bazą do kanapek... jak każde pieczywo :) . Focaccia z figami i cebulą rewelacyjnie(...)Zastawa  Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Drożdże wymieszać z cukrem i 3 łyżkami letniej wody. Mąkę wymieszać z solą, oliwą i pozostałą wodą, dodać drożdże, wyrobić ciasto (15  minut). Miskę posmarować oliwą, przełożyć ciasto, nakryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Cebulę pokroić w grube pióra (4 mm), posolić i skropić

SzczyptaSmaQ
PIEROGI Z KAPUSTA KISZONA I PIECZARKAMI NA DZIS :D :D 219

pieczarek -cebula -olej -ziele angielskie, lisc laurowy, kminek, tymianek, majeranek, sol i pieprz NA CIASTO: - okolo 400-500 g maki pszennej + maka do podsypania -ciepla woda -1 jajko -1 lyzka oleju -szczypta soli  Farsz: Kapuste kiszona odciskamy (jezeli jest bardzo kwasna, pluczemy pod zimna woda), siekamy, wrzucamy do garnka, zalewamy zimna woda tak aby przykrylo kapuste, dodajemy okolo(...)tych pierogow robie zawsze dzien lub kilka dobrych godzin przed lepieniem pierogow i wkladam do lodowki. Farsz robi sie wtedy bardziej zbity, latwiej sie lepi i nie rozpada sie. CIASTO: Ja ciasto zawsze rozrabiam w misce. Gdy skladniki sie polacza, wykladam na blat i dokladnie wygniatam do momentu az ciasto po przekrojeniu, w srodku ma jednolity kolor. Do miski

PychaDania

Proponowane wyszukiwania