Na niedzielę palmową u mnie takie smakołyki. Kolorowe mini serniczki na zimno,bez pieczenia. 400 g twarogu z wiaderka 200 ml śmietanki 36% 2
Kolorowa kuchnia Elkimieszamy trzepaczką do czasu powstania jednolitej masy bez grudek. ( można również użyć miksera.) Na suchą patelnie nakładamy ciasto małą chochelką. Smażymy ok minuty z każdej strony na średnim ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub bez :). Pyszne na ciepło i na na zimno. Smacznego! Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanały na YouTube
Kulinarne przygodywrócicie. Potrzebujemy: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli ½ szklanki kefiru zimna woda bułka tarta ser żółty szynka w plasterkach olej Jajka łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i kefirem. Wsypujemy mąkę, dolewamy wodę by ciasto było lejące i odstawiamy na 10 minut. Bułkę tartą łączymy z odrobiną oleju. Na rozgrzany olej wsypujemy bułkę
Tylko pysznieNie muszę chyba przypominać, że za parę dni Tłusty Czwartek.😁 Przepis na pieczone pączki już macie, które oczywiście również polecam wykonać. Za pączkami osobiście nie przepadam
Zdrowie i pysznie na talerzuTym razem tradycje zachowam i jak to przy weekendzie, mam dla Was przepis na ciasto.🍰 W smaku jak by to określić...rewelacja!😍 Nie dodałam ani
Zdrowie i pysznie na talerzuUwielbiam przyprawy korzenne, idealne przed nadchodzącymi świętami! Jak można wykorzystać ciasto pierogowe? Upiec i dodać ulubione nadzienie. Ja proponuję z daktylowo-kokosowym. Idealnie! Składniki: Forma ok
Truskawkowa FiestaZauważyłam, że poprzedni przepis wzbudził niemałe zainteresowanie wśród czytelników, dlatego posiadając naddatek kaszy jaglanej, stworzyłam kolejny smakołyk podobny do poprzedniego. Przepis na truskawkową tartę znajdziecie w
Zdrowie i pysznie na talerzuWiem, że wiele osób narzeka na jesień, na paskudną pogodę, na zimno, krótkie dni i nieznośnie długie wieczory; sama nie jestem bez winy i niejednokrotnie, parząc
brunetkawkuchniJestem uzależniona od pogody. Nie mogę się przez to ogarnąć; kto by pomyślał, że kilka promyków może wprawić mnie w stan bliski euforii...? Pogoda jest, jaka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto czekoladowo-orzechowe bez pieczenia to kilka warstw krakersów i herbatników przełożonych dwoma kremami: z dodatkiem masła orzechowego oraz z czekoladą. Ciasto nie zawiera żelatyny, a
Smakołyki Berenikicynamon oraz kakao, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Muffinki należy piec w foremkach silikonowych, w przypadku papierowych foremek ciasto może przykleić się. Masę przekładamy do foremek. Pieczemy w temp. 180 st. przez 20-25 minut. Smakują bardzo dobrze na ciepło i na zimno. Babeczki można wzbogacić dodając orzechy lub rodzynki. To idealny przepis na jesienne śniadanie do pracy
Moja smaczna kuchniaWspaniała przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno :) Takie paszteciki są też smakowitym dodatkiem do czerwonego barszczu ( choć jeśli chodzi o mnie, to taki barszczyk tylko z uszkami ;) ). Wykonałam je z ciasta krucho - drożdżowego; wg mnie takie ciasto sprawdza się w pasztecikach najlepiej, no i dłużej utrzymuje świeżość. Choć jest dość tłuste, to nie redukowałabym ilości masła; dzięki
Opowieści z piekarnikaskładniki do suchych składników dodaję mokre i dokładnie mieszam ostawiam na 15-20 min aby ciasto ze sobą popracowało smażę na rozgrzanej patelni aż pojawią się pęcherzyki na górze pancakesa i przerzucam na drugą stronę Podajemy na ciepło lub zimno, smakują tak samo wyśmienicie. Można polać dodatkowo czekoladą. ale to już dla mnie za duża rozpusta
Gotowanie z pasjąW weekend mieliśmy gości. Jak zawsze w tego typu sytuacjach, po dwóch pięknych, słonecznych dniach, przyszła szarawa sobota i deszczowo-mglista niedziela. W planie był długi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik z zieloną herbatą matcha chodził za mną już od dłuższego czasu. Matcha to sproszkowana zielona herbata. Jedna ze zdrowszych. Tak, tak. Są zdrowe i zdrowsze
Kucharzyca