Coraz zimniej za oknem, coraz krótszy dzień, zewsząd dopada nas chandra i senność.. Ale chłód i zimno mają to do siebie, że mamy coraz większą ochotę na.. podjadanie! Moim zdaniem nie jest to absolutnie grzech, bo przecież o tej porze roku zwiększa się nasze zapotrzebowanie na energię(ahh te niepodważalne kobiece argumenty :)). Dlatego aby wygonić smutny wyraz(...)przy dość słodkim spodzie i kremie nadaje lekką kwaskowatość – która jest fajnie wyczuwalna przy każdym połykanym kęsie. Ten krem na pewno wypróbuję kiedyś również do tortu lub innego ciasta przekładanego. Wam również gorąco polecam – zarówno sporządzenie takiej tarty jak i tego samego kremu, szczególnie w takie zimne dni, które niestety długo jeszcze z nami zostaną. Brrr… Cieplutko zapraszamy
Symfonia SmakówCiasto jak na pizzę przygotowujemy, tylko ser do niego dodajemy, następnie ciasto rolujemy, krążków robimy ile chcemy, w zależności od ich grubości. Już ich nie zagniatamy tylko tak pokrojone na blachę układamy. W piekarniku pieczemy i na ciepło lub zimno podajemy. Moje dzieci na gorąco z ketchupem zjadały, a na zimno, przekrojone, masłem smarowały. Ziół, przypraw różnych można dodawać(...)chili. Do zaczynu dodajemy kolejną porcję mąki (200 g) i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Dodajemy ser i mieszamy. Stopniowo dosypujemy pozostałą część mąki i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto rolujemy na wałek o średnicy ok. 7 cm, kroimy na plasterki, które układamy na podsypanej mąką blasze. Plasterki pod wpływem swojego ciężaru, zapewne się spłaszczą i dlatego delikatnie formułujemy
Moniki Smakołykizimno. Składniki na sernik: serek danio waniliowy 600 g śmietana 30% 400 ml żelatyna 2.1/2 łyżki ( rozpuszczamy w 150 ml wody) Dodatkowo : galaretka truskawkowa 1 szt ( rozpuszczamy ją w 400 ml wody) jagody 300 g Spód kruchy: 400 g mąki pszennej 4 jajka śmietana 18% 2 łyżki cukier 150 g Wykonanie ciasta kruchego
Różowa kuchniaLato ostatnio nas nie rozpieszcza, wieczorami jest zimno i wtedy potrzebuję zjeść na kolację coś rozgrzewającego i czymś takim jest ta właśnie zupa. Nie jest
Kawa z mlekiemWspaniała przekąska na zimno, zaletą jest tempo jej przyrządzenia, zapewniamy, że błyskawiczne, przekonajcie się sami, na pewno urzeknie wszystkich smakiem i wyglądem, farsz można samemu tworzyć
kgwjanczewoSernik nie tylko można upiec, smakuje także gotowany lub na zimno. Ten ostatni szczególnie sprawdza się z kolorowymi galaretkami i owocami serwowanymi latem. Moja Mama przygotowuje sernik na zimno wiosną - latem z dodatkiem wiśniowej i pomarańczowej galaretki, w której zatopione są mandarynki, plastry dojrzałego kiwi lub sezonowe owoce takie jak truskawki, jagody. Dziś sernik z czekoladą. Bardzo go lubimy(...)białej czekolady i polewy czekoladowej, kakaowe ciasteczka zamieniłam na maślane i użyłam więcej skórki cytrynowej i cukru waniliowego) dawno temu znalazłam w gazecie Dobre Rady w rubryce z ciastami na Wielkanoc. I od tamtej pory jest z nami nie tylko na Wielkanoc:) Jest pyszny! A górę sernika możecie dowolnie przyozdabiać - może to być galaretka z owocami, polewa czekoladowa, kolorowe
Zasmakuj KuchniŚwiątecznie i sylwestrowo przejedzona słodkościami, mogę Was zapewnić, że przez kolejny tydzień nie dodam żadnego przepisu na jakiekolwiek ciasto, ciastka, babki... słodkościom mówię dość...tak więc delektujcie się przepisem, bo na następny będziecie musieli trochę poczekać;) Budyń - 0,5 l mleka (odlać pół szklanki, w której rozmieszać 1,5 paczki budyniu waniliowego wraz z 0,5 szkl. cukru) 1 kostka(...)ucieramy go z 1 kostką masła. Śmietanę 30% ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy rozpuszczona zimna żelatynę. Na blasze układamy warstwy: herbatniki masa budyniowa herbatniki gotowa masa krówkowa z puszki krakersy dżem porzeczkowy bita śmietana z żelatyną Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Na gotowym cieście można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej przygotowanej z 3 kostek gorzkiej czekolady z dodatkiem
Kuchenne aromatyzimno, pycha, pycha i jeszcze raz pycha J Teraz produkty Mlekowita dostępne jest również w wariancie bez laktozy – specjalnie dla osób, które nie mogą cieszyć się naturalnym smakiem ze względu na nietolerancję laktozy – cukru występującego w jego składzie. Specjalny proces produkcyjny pozwala na rozłożenie laktozy na cukry proste, nie wpływając na właściwości produktu. Polecam! Ciasto drożdżowe: 300 g maki(...)drobną kostkę, mieszam z nadzieniem. Doprawiam ziołami prowansalskimi. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę, oprószoną mąką wałkuję, dużą szklanką wycinam krążki , nakładam po łyżeczce nadzienia, formuję zgrabne pierożki, widelcem dociskam końce. Układam na blasze, wierzch smaruję oliwą z bazylią. Piekę w nagrzanym do 185*c piekarniku około 20 minut. Podaję na zimno lub ciepło z ketchupem
Wanilia i Kardamonostatnie słowo, właśnie ogarnęłam kolejny przepis na pyszne nadzienie naleśnikowe. Tym razem będą na zimno z pastą z cieciorki, czyli z polskim humusem:-) Dlaczego polskim? ponieważ ciężko jest zrobić 100% humus arabsko-żydowski (wojna wciąż trwa, do którego państwa należy ta potrawa). Składniki na ciasto: 170 g mąki krupczatki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody mineralnej gazowanej(...)łyżek białego sezamu 3 łyżki oliwy pół limonki ząbek czosnku sól pieprz dodatkowo: 5 kiszonych ogórków ,sos czosnkowo - jogurtowy Sposób wykonania: Składniki na ciasto wymieszać mikserem, odstawić na pół godziny do pooddychania i po tym czasie smażyć placki. Cieciorkę ugotować wg przepisu na opakowaniu, pamiętając o namoczeniu przynajmniej na 12h . Sezam z oliwą
pieprzny smaczekSylwester już za chwilę, a jeśli ma być impreza, musi być jedzenie! Warto zadbać o przekąski, które sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wybraliśmy rzeczy proste i niezbyt czasochłonne - wystarczy wybrać kilka Waszych ulubionych i można zaczynać! Przedstawiamy kilka kategorii, które według nas sprawdzają się na imprezach/przyjęciach: * Sałatki * Może to być mieszanka sałat i pomidorków koktajlowych(...)ciasta francuskiego Bardzo fajne rozwiązanie i alternatywa nawet dla mięsożerców - w cieście francuskim przemycamy wegański ser i parówki i gotowe! Przepisy: paszteciki z farszem z kaszy jaglanej paszteciki z serem i parówką Paluszki z tofu w panierce Do jedzenia na zimno i ciepło, do przekąszenia w pośpiechu lub z bułą (hot-tofu) :) Przepis: paluszki
Bananowe PoleOdstawiamy do całkowitego wystygnięcia – czekolada musi być naprawdę zimna. Następnie miksujemy masło i stopniowo dodajemy czekoladę (która teraz mam konsystencję budyniu). Miksujemy aż masa zacznie gęstnieć, a następnie stopniowo dosypujemy mleko w proszku. Wykładamy masę na wystudzony spód. Dekorujemy wiórkami. P.S. Ponieważ masa jest dość miękka, po przygotowaniu najlepiej przechowywać ciasto w lodówce
Czary - gary w kuchnijuż pomysł na śniadanie wielkanocne? My już tak, zrobimy taką szpinakową tartę, podamy ją na zimno. Do tego opcjonalnie, według upodobań, sos czosnkowy. Pychota. A jak nie zjecie w święta, to zamroźcie a potem np. weźmiecie sobie do pracy! Do przygotowania tarty potrzebujemy: na ciasto: 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę) szczyptę soli Składniki umieszczamy(...)misce i zagniatamy ciasto. Na ok 20 minut umieszczamy w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy i cienko rozwałkowujemy. Wylepiamy formę i pieczemy przez ok 15 minut (aby całość się zarumieniła). Wyjmujemy i studzimy. do nadzienia: 4 jajka 250 ml śmietany 15% 350 g szpinaku szczyptę gałki muszkatołowej szczyptę soli szczyptę pieprzu 4 jajka ugotowane na twardo Szpinak rozmrażamy, podsmażamy
Szybko Tanio Smaczniewypieku jest tu wprowadzona w postaci zaczynu biga. Biga to rodzaj sztywnego zaczynu, służącego do wypieku pieczywa typu włoskiego, między innymi ciabatty. Zaczyn ten sporządza się z gęstego ciasta (zazwyczaj o nawodnieniu 45-60%) dodając niewielką ilość drożdży i zostawiając zaczyn do fermentacji w temperaturze pokojowej na ok. 12-16 godzin. Biga nadaje wypiekom bardziej złożony aromat oraz pozwala(...)dałem T550 i T750 pół na pół) - 270 g - zimna woda - 2 g - drożdże świeże prasowane Drożdże rozpuszczamy dokładnie w zimnej wodzie, dodajemy całą mąkę i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy w kulę i zostawiamy w przykrytej misce na 9-14 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto - cała biga - 125 - woda lodowata - 2 - drożdże świeże prasowane
Przepisy na domowy ser i chleb