Panujące upały zainspirowały mnie do stworzenia deseru niewymagającego pieczenia. A mianowicie, sernik na zimno. To idealny deser na letni dzień. Ja przygotowałem go z trzema warstwami
kulinarnyJaJak ktoś mnie zna, to wie: uwielbiam serniki. Jeśli są bez rodzynek - zawsze spróbuję! Sernik ten zrobiłam więc z ogromną przyjemnością ;) Spód: 300 g ciastek maślanych
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pomocą np. szklanki wykrawamy kola. Napełniamy je farszem i sklejamy brzegi. Ciasta nie można wałkować zbyt cienko, bo nie będzie się dobrze zlepiać na brzegach. Składniki na farsz: 300 g pieczarek 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki Soczewicę zalewamy wodą - około 2 cm nad jej powierzchnią(...)nich cała wilgoć - dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Mieszamy grzyby z soczewicą. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Gotowym farszem napełniamy ciasto formując pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy z podsmażoną cebulką. Składniki na około 50 sztuk/ 6 osób Czas całkowity około 2 godziny
Przysmaki Karolkizdarza mi się piec ciasta warstwowe. Zresztą M i tak woli zwykłą babkę :P To ciasto nie jest zbyt skomplikowane. Szybki biszkopt, masa serowa z owocami a na wierzchu galaretka. Smakuje, wygląda i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Coś w stylu sernika na zimno :) A że jutro jest okazja do świętowania, można sobie takie ciacho upiec do kawki i poczęstować(...)mieszać, aż powstanie gładka i lśniąca beza a kryształki cukru się rozpuszczą. Wówczas dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Gdy biszkopt jest jeszcze ciepły zdjąć z niego papier
My simple kitchenrozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Gdy galaretka jest lekko gęsta i zimna śnieżki ubijamy w zimnym mleku. Następnie powoli dodajemy galaretkę. Dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy na ciastka, wyrównujemy i chowamy do lodówki no około 30 minut. Na końcu wylewamy galaretki agrestowe rozpuszczone w 750 ml wody-lekko tężejące. Ciasto najlepsze na drugi dzień. :-) I nasz shrek gotowy,pyszne,zielone ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPlacek jest nietypowy i pyszny. Teraz żałuję, że o nim zapomniałyśmy Na ale cóż trzeba nadrobić stracony czas i piec go częściej Może wypróbujecie go na święta? Ambasador Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (u mnie Palma) 220 g cukru 125 ml wody 2,5 łyżki kakao opakowanie cukru wanilinowego 2 szklanki mąki 3 jajka 2 żółtka pół łyżeczki proszku(...)wrzenia i gotujemy aż cukier się rozpuści. Następnie pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy masa będzie zimna dodajemy do niej przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy 5 żółtek. Wszytko dokładnie ucieramy. W drugiej misce ubijamy na sztywno pozostałe nam 2 białka. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem
PatiGotujeMagda Chrupiące ciasto wypełnione po brzegi warzywami to świetny pomysł na jarski obiad. Obiecuję, że nie będziecie po nim głodni – do warzyw dodałam bardzo kremową i bogatą w białko zalewę. Spokojnie nakarmi 4 osoby lub 2 naprawdę bardzo głodne. Na zimno jest tak samo pyszna. Składniki (na tartę o średnicy XXcm): 1 i 1/4 szklanki mąki 100g zimnego masła(...)pokrojone w kostkę masło. Za pomocą noża, siekamy masło z mąką, aż utworzy się drobna kruszonka. Wtedy robimy zagłębienie, wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać rękami na jednolite, sprężyste ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie możemy przygotować farsz, który musi wystygnąć przed przełożeniem do tarty. Cukinie i brokuły myjemy. Cukinie kroimy wzdłuż
Smaczna Stronastos smacznych placków gotowy. Wspaniałe z dipami! Takie ciasta można faszerować dowoli warzywami, mięsem, grzybami, przyprawami, serami. Wersje na słodko także wspaniałe - z owocami, słodkim twarogiem. Placki z kiełbasą i pomidorami to nieduże placuszki z przyprawami i cebulą smażone na oleju. Podaję je z sosem pomidorowym. Smakują na zimno i ciepło. Składniki: 2 szklanki mąki + 2 łyżki
Zasmakuj Kuchnibardzo szybko i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut i od razu do piekarnika :) Dodatek keczupu (ja dałam dość grubą warstwę pikantnego) sprawia, że całość nie jest sucha i dodatkowo podkręca smak. Myślę że w wersji na ciepło stanowiłyby świetną zakąskę na różnego rodzaju imprezy, a na zimno można je zabrać nie tylko na wycieczkę
Kto ugości moich gości?zalac wrzatkiem. Po 2 minutach przelac zimna woda, osuszyc i sciagnac skorki. Przekroic na pol. Maslo roztopic i przestudzic. Jogurt ubic z jajkami i cukrem waniliowym. Ciagle miksujac dodac stopione maslo. Dolozyc cukier, proszek do pieczenia i ponownie ubic. Na koncu dodac makie i dokladnie wymieszac. Dorzucic owoce i delikatnie wymieszac. Ciasto przelozyc na trotownice wysmarowana maslem i posypana maka
Przysmaki Karolkiwersję z żółtym serem! Naprawdę są rewelacyjne i lekko chrupiące, a ciągnący się seeer sprawia, że ciężko poprzestać na kilku sztukach. Najczęściej znikają prosto z patelni, ale na zimno także stanowią świetną przekąską. Idealnie komponują się z dowolnym sosem i różnymi dodatkami. Możecie przyrządzić je na ostro lub ziołowo! Tu nie ma ograniczeń. Koniecznie spróbujcie! (20 sztuk(...)smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać średnie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami (np. sosem lub posypane żółtym serem). (Na zimno również świetnie smakują
Di gotujePrzepis na to ciasto kilka lat temu dostałam od sąsiadki, Pani Danusi. Dawno go nie robiłam aż wreszcie doczekało się na swoją kolejkę. Na pewno zasmakuje wielbicielom serników na zimno i prażonego kokosu. Polecam, tym bardziej, że jest proste do zrobienia. Moje oparłam na pomarańczowym smaku ale można użyć dowolnego dżemu i pasujących do niego galaretek. *blaszka(...)galaretki (jeśli wlejemy od razu całą galaretkę, mogą zrobić się serowe grudki). Do masy serowo- galaretkowej dodać ubitą śmietanę, połączyć. Większą część masy wylać na biszkopt, przykryć drugą połową ciasta, wylać resztę masy. Odstawić na chwilę do ostygnięcia. Posmarować dżemem po wierzchu. Kokos uprażyć na maśle, ostudzić i posypać kokosem. Schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodatek do czerwonego barszczu, jak i jako samodzielna przekąska. Możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do przygotowania tych tartaletek można także wykorzystać pozostałości wigilijnej kapusty z grzybami lub grochem. Tartaletki z kiszoną kapustą i grzybową kruszonką Składniki: Ciasto: 1) 200 g mąki pszennej
Na kulinarnym poligonieDodajemy do nich opcjonalnie cynamon i cukier do smaku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy żółta, śmietanę oraz masło i wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną częścią wykładamy dno foremki (ok.22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Ja podpiekam ok. 10 min. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (w przepisie(...)zrobił się zakalec). Na podpieczony spód wykładamy równomiernie jabłka, które przykrywamy rozwałkowanym na wymiar foremki ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 st. C aż będzie rumiane, przez ok. 45 min. Szarlotkę podajemy na gorąco z lodami lub na zimno oprószoną cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaFioletowa panienka...to lekki i orzeźwiający deser bez pieczenia - jagodowy sernik na zimno...bez sera. Puszysta masa jagodowa na biszkoptach z jagodową galaretką na wierzchu. Nikt jej się nie oprze... Niewymagające czasu i wielu składników ciasto pasuje zarówno jako niedzielny deser jak i na przyjęcie np. w formie tortu. Oprócz tego, że smakuje wyśmienicie to również ładnie się prezentuje
Kuchnia MagdaLeny