uniwersalny przepis na ciasto na focaccię, z której przygotujesz także pyszną, jedną i dużą pizzę. Focaccię podaję z oliwą (także smakową, np. czosnkową lub ostrą z chili) jako przystawkę lub przekąskę. Pasuje do deski serów, pomidorków, lekkich sałatek. To także świetny dodatek do potraw z warzyw lub śniadań jako płaski chlebek. Smakuje na ciepło i zimno. Focaccia Focaccię przygotujesz(...)ciasto połączy się umieszczam je w misce wysmarowaną łyżką oliwy. Piekarnik lekko nagrzewam, ustawiam 35 – 50 st. C. Gdy lekko się nagrzeje, wyłączam piekarnik i wstawiam miskę z ciastem. Przykrywam ją bawełnianą ściereczką. Odstawiam na 45 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko wyrabiam ciasto. Wykładam większą prostokątną formę ciastem. Uprzednio smaruję ją 2 łyżkami oliwy. Ciasto rozciągam
Zasmakuj Kuchniodmienne śniadanie/kolację. Tak w ogóle kiedyś wcale nie kupowałam ciasta francuskiego. Wydawało mi się, że go nie lubię ;) bo nie próbowałam... A kiedy spróbowałam to lubię je mieć w lodówce lub zamrażarce - idealnie się nadaje do stworzenia szybkich przekąsek tak na ciepło jak i na zimno :) A pierwszy raz spróbowałam naprawdę niedawno... Kupiłam przed Świętami
Kolorowy Przepisowniklato. Delikatny, leciutki, pyszny. Najlepiej smakuje schłodzony, czyli prosto z lodówki. Jest ciastem dość elastycznym, gdyż można go zrobić z różnymi owocami, a jeśli nie ma czasu, czy chęci na pieczenie biszkoptu, można użyć gotowe biszkopty. Jak dla mnie taka delikatniejsza wersja sernika na zimno :) Biszkopt: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo – śmietankowa: 400g(...)łyżki zimnej, przegotowanej wody) Dodatkowo: 1 galaretka np. malinowa (w zależności od owoców) 1 łyżeczka żelatyny Owoce np. borówki, maliny lub inne 1/3 szklanki wody lub wódki do nasączenia ciasta Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do cukier i miksujemy jeszcze chwilę, po czym dodajemy po jednym żółtku dalej ucierając. Po około 5 minutach
Smakowy Rajtego jak wielkie paszteciki zrobiliśmy). Gotowe - pyszne na ciepło i zimno. Mąż stwierdził, że lepsze niż kiedykolwiek jadł. A ja - ich producentka nieskromnie przyznam, że naprawdę ciężko było im się oprzeć. Przekąska na mecz - pierwsza klasa. Na seans filmowy i małe party też boskie. A, że gotowe ciasto francuskie?... no cóż czemu sobie życia czasem nie ułatwiać. Po inne przekąski
Kuchnia po mojemuzagotowania. Ostudzić do letniej temperatury (mieszanka maślano-śmietanowa ma być ciepła – lecz nie gorąca – ani też zimna) . Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę
Moja Delicjaalbo na myśli jajecznice na kiełbasie mamy. Ja jednak kiszoną kapustę z cebulką podsmażyłam, do niej kiełbasy, kminku dołożyłam, ciasto drożdżowe z curry, zieloną pietruszką przygotowałam, do którego duża ilość pieprzu dodałam i wszystkie składniki ze sobą zmieszałam. Takim ciastem z kiełbasą i kapustą foremki na babeczki wypełniłam, i na chwilę do wyrośnięcia pozostawiłam. Kiedy się upiekły w piekarniku(...)smakowały. Można je na ciepło podawać, na zimno zjadać, bo i tak rozgrzewają, gdyż ostrość fajną w sobie mają. Taką babeczką można uatrakcyjnić inne danie, gdy np. z barszczem podana zostanie. Kiełbasa tutaj sprawdziła się znakomicie i to jest takie moje inne jej odkrycie. Składniki na ok. 15 babeczek: ciasto: 30 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, 1 płaska
Moniki SmakołykiDzisiaj na obiad serwuję udziec wołowy pieczony w aromatycznych ziołach. Na ciepło zjadamy z ziemniaczkami i Wasza ulubioną surówką, a na zimno świetnie nadaje się na
Niezły Młynekzimno równie smaczny. Nic tylko zjadać! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cynamony 3 łyżeczki kakao ok 0,5 szklanki ciepłej wody Farsz: 200 g borówek 150 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem i solą dodajemy żółtko, olej i mieszając dodajemy ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto
Niezły MłynekSkoro nastały upalne dni, to mam dla Was lekki deser dla ochłody, czyli serniczek na zimno na owsianym spodzie z galaretką miętową i borówkami. Trzy warstwy smaków i wszystko bez cukru ;) Jemy, cieszymy się słońcem i niczym się nie przejmujemy :D Fit sernik na zimno Składniki na formę o średnicy 18 cm: Spód(...)gorącej wody, dodajemy do naparu z mięty i odstawiamy do ostygnięcia. 5. Na serowej masie układamy borówki i zalewamy je tężejącą miętową galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, żeby galaretka zastygła. Smacznego
Na kulinarnym poligonieCała słodycz tych ciastek zawarta jest w marmoladzie/powidłach, których użyjemy jako nadzienia. Ciasto nie zawiera w sobie ani grama cukru, jest lekkie i kruche. Ciasteczka te "prześladowały" mnie i uśmiechały się do mnie, kiedy przeglądałam blogi kulinarne - co chwilę na nie trafiałam. :) Postanowiłam je wypróbować i nie żałuję! 200 gram mąki pszennej 200 gram twarogu 200 gram(...)powidła/marmolada do nadzienia 1. Miękkie masło (czasami w mieszkaniu jest zbyt zimno i masło pozostaje twarde, wtedy wkładam je na kilka sekund do mikrofalówki) dodajemy do mąki i wszystko razem siekamy. 2. Dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg i ugniatamy do momentu utworzenia zwartej masy. Jeśli ciasto się klei, dodajemy więcej mąki. 3. Ciasto schładzamy w lodówce przez około
Szefowa kuchnizawsze wydawało mi się to bardzo trudne do zrobienia. Nic bardziej mylnego:) Ważne też, że taką tartę możemy odgrzać, jako drugie śniadanie w pracy, czy nawet zjeść na zimno. Zawsze smakuje świetnie! Dzisiaj moja propozycja quiche z kurczakiem, brokułami i kremowym mascarpone. Zapraszam do kuchni 50 minut 6 składniki: kruchy spód: 100 g masła 200 g mąki 1 łyżka śmietany(...)stopni i podpiec ciasto przez około kwadrans. W tym czasie serek mascarpone zmiksować z jajkami i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Podpieczoną tartę wyjąć, wyłożyć na niej kurczaka z brokułami i zalać wszystko masą z mascarpone. Wierzch posypać startym parmezanem. Piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Idealna na ciepło i na zimno
Ania i Marcin gotujądobrze ubić ciasto na dość lejące. Do ciasta zetrzeć skórkę ze sparzonych pomarańczy, zmiksować ciasto, wsypać obrane ze skórki jabłka cienko pokrojone na kawałeczki, odstawić na 30 minut. Na gorący kłaść łyżką porcje ciasta, lekko je spłaszczyć i smażyć na złocisto z każdej strony, odkładać na ręcznik kuchenny, podawać posypane cukrem pudrem, smakują również na zimno - najlepsze placuszki jabłkowe
W Mojej Kuchni LubięCiasto jaglane z dodatkiem suszonych śliwek. Przy słonecznej niedzieli dzisiaj w roli w głównej moja ulubiona kasza jaglana. Ostatnio szaleje z nią w kuchni i
Zdrowie i pysznie na talerzuKeto Torcik Szampański Długa tradycja hucznego świętowania Ostatków Właśnie nadszedł ostatni weekend Karnawału. Nawet nie wiem kiedy to minęło… Uznałam jednak, że należy ten
Modern Cave GirlBudyniu jest całkiem sporo, więc nawilża herbatniki już kilka godzin po przełożeniu. Po nocy spędzonej w lodówce moje ciasto było mięciutkie i trzęsące się jak galaretka :-) Być może dlatego, że przekładałam je lekko ciepłą masą, a podobno powinna być całkiem zimna, aby herbatniki zachowały choć trochę chrupkości. Sama nie wiem, czy tak by było lepiej, ale następnym razem na pewno
Arabeska waniliowa