Niezwykle delikatny torcik, z lekkim musem z białej czekolady, na puszystym biszkopcie z poziomkami i galaretką. Smaczna odmiana po sernikach na zimno ;) Nie jest pracochłonny, ani nawet czasochłonny ;) Gwarantuję, że Was zachwyci :) Ktoś się skusi? :) Składniki na biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 60 g mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki oleju Kujawski(...)cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka, wystudzić, przekroić na 2 części. Mus z białej czekolady: 100 g białej czekolady 1 łyżka oleju
Domowa cukiernia Ewyopamiętania. W sumie obok sernika to do dzisiaj jest moje ulubione ciacho na zimno i babcia zawsze przygotowuje je dla mnie na specjalne okazje. Jednak w trwającym boomie na nasiona chia, szczególnie te w formie puddingu, wpadłem na pomysł, żeby przygotować z nich coś na kształt ciasta, niż deseru. Kiedyś nawet, nie wierząc jeszcze, że chia potrafi tak fajnie zgęstnieć
Food Squareskładniki: 250 g kwaśnego mleka 600 g mąki orkiszowej 50 g drożdży 25 g cukru 2 duże jajka 3 łyżki ciepłego mleka, słodkiego 10 g oleju słonecznikowego, tłoczonego na zimno 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, domowego 1 szczypta soli 10 g spirytusu dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia marmolada do nadziania cukier puder do oprószenia wykonanie: Do ciepłego słodkiego mleka dodajemy drożdże(...)mąki, mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wyrośnięcia. Do osobnej szklanej miski przesiewamy mąkę, dodajemy kwaśne mleko, jajka, sól, ekstrakt waniliowy, alkohol, olej oraz podrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momenty gdy przestanie się lepić do ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę rękami formujemy koło i wykrawamy szklanką krążki
Domowy Smak Jedzeniajuż dziesiątki razy. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu można je zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Jeżeli lubicie słodkie dania warto posypać je dodatkowo cukrem pudrem, dzięki czemu będą smakować jeszcze lepiej. Inspiracją do zrobienia naleśników był przepis: jak zrobić ciasto na naleśniki . Mój przepis jest nieco inny, jednak warto tam zajrzeć
Programista w kuchnijuż dziesiątki razy. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu można je zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Jeżeli lubicie słodkie dania warto posypać je dodatkowo cukrem pudrem, dzięki czemu będą smakować jeszcze lepiej. Inspiracją do zrobienia naleśników był przepis: jak zrobić ciasto na naleśniki . Mój przepis jest nieco inny, jednak warto tam zajrzeć
Programista w kuchniwiaderkowe się nie nadają. Ser najlepiej zmielić, w innym wypadku w cieście będą widoczne białe grudki. Mi to nie przeszkadza! Obojętnie z jakiego przepisu wykonacie placki, są one delikatne w smaku i mam wrażenie, że ciągle ich robię za mało Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Na śniadanie, obiad, deser i kolację. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe(...)Owoce \r","D\u017cem\r"],"name":"M\u0105drzyki, Ma\u0142drzyki \u2013 placuszki z sera bia\u0142ego","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Z Podanych sk\u0142adnik\u00f3w zagniatamy ciasto.\r","Kroimy je w plastry, kt\u00f3re formujemy w placuszki.\r","Placuszki obtaczamy w m\u0105ce i sma\u017cymy na z\u0142oty kolor.\r","\r","Podajemy z ulubionymi dodatkami."]} Drukuj
Mieszam w GarnkuJabłka w cieście naleśnikowym , czyli placki z jabłkami pokrojonymi w grube plasterki – to pomysł zarówno na słodkie śniadanie, obiad, czy kolacje :) Oprószone cukrem pudrem smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nadają się też jako przekąska do pudełeczka do pracy lub przekąska na imprezę dla dzieci :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right(...)adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka w cieście naleśnikowym. Placki z jabłkami w plasterkach – Składniki: 1 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 150g 2/5 szklanki mleka – ok 100ml 1/5 szklanki wody – ok. 50ml 1 jajko
Kulinarne Przebojepysznie na gorąca, zarówno jak i na zimno. Budyń , to deser, którego w dzieciństwie bardzo nie lubiłem. Choć nadal jestem dzieckiem, ale teraz budyń uwielbiam! :D Chyba nie lubiłem go, ponieważ w dzieciństwie próbowałem budyń z saszetki, a wiadomo, że proszki nie dorównują w smaku domowym wyrobom. Przepisy na inne desery i ciasta TUTAJ . Najlepszy budyń domowy - przepis: Składniki(...)ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje i od momentu zgęstnienia gotujemy jeszcze ok. 1 min. Zdejmujemy z ognia i możemy podawać! Budyń domowy można podać na gorąca, także i na zimno. Jeżeli planujemy serwować budyń na zimno, to po ugotowaniu jeszcze gorący budyń przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał korzuszek na powierzchni kremu. Smacznego
Kuchnia Łukaszasprawności operowania nożem;) Ja zrobiłam na kolację dla 4 osób. Smakuje i na ciepło i na zimno. W zasadzie im dłużej stoi, tym jest smaczniej. Z czasem nabiera też lepszej, nieco bardziej zwartej konsystencji. Ja z pewnością będę powtarzać:) 1 op. świeżego ciasta drożdżowego, do pizzy (ja wykorzystałam to z Lidla) 200 g szynki wieprzowej (najlepiej już pokrojonej w cienkie
Smaki Na TalerzuSernik i orzechy to połączenie dwóch moich ulubionych elementów. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Ten sernik jest czymś niesamowitym! Nie sądziłam, że efekt końcowy przejdzie
Zdrowie i pysznie na talerzuKlasyczny murzynek w dodatkową niespodzianką w środku. Przygotowanie: 40 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Nietypowa nazwa ciasta pewnie powiedziecie, ale naprawdę nie wiedziałam
zdrowo i aktywnieKolejny hit wśród imprezowych przekąsek. Można go podać na zimno jak i na ciepło. Z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie. Dodatek masła sprawia, że chlebek ma maślany posmak. Bogaty środek sprawia, że danie jest bardzo syte! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju rzepakowego 20 g świeżych drożdży ¾ szklanki ciepłej wody Farsz
VioletoweKucharzeniedoprawić do smaku. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu solo lub z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują.) Płatki jaglane oraz sól ziołowa użyta w przepisie pochodzą ze sklepu Radix
Di gotujenapęczniały. Po tym czasie na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu solo lub z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują
Di gotujeMocno bananowe ciacho z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą. Przygotowanie: 10 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie/Średnie Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. A dzisiejsza
Zdrowie i pysznie na talerzu