ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:222/444)

Sernik czekoladowy 172

facebook'owym fan page'u obiecałam Wam dzisiaj przepis na sernik czekoladowy zatem obietnicy dotrzymuję :) Myślę, że w taką pogodę, gdy na dworze zimno a z nieba sączy się deszcz/ śnieg czekolada wydaje się być jednym z najlepszych polepszaczy humoru :) Zwłaszcza, że sam sernik jest pyszny - ma aksamitną konsystencję i rozpływa się w ustach :) Przepis na sernik zaczerpnęłam(...)piekarniku zaczęło się niego mocno kopcić jakby ktoś rozpalał ognisko:P A wszystkiemu winna była właśnie nieszczelna forma, przez którą wyciekał topiący się pod wpływem temperatury tłuszcz ze spodu ciasta. Jaki z tego wniosek? Kobieto, leć do sklepu i kup sobie nową formę haha :D Tortownica 24 cm Składniki: Ciasteczkowy spód: 170 gram ciasteczek zbożowych 70 gram stopionego masła

My simple kitchen
Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia 142

wyjątkowy smak uzależnia! :) Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia Składniki: Ciasto: 1 i 1//3 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru brązowego  (może być zwykły) 3 jajka 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno) 2 szklanki startej na drobnej tarce surowej marchewki 2 płaskie łyżeczki(...)Delikatnie mieszając łyżką dodaj tartą marchew a następnie orzechy. Blaszkę o wymiarach 21x21 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz około 1 godzinę a następnie pozostaw do całkowitego wystudzenia. Do miksera włóż miękkie masło i ucieraj przez kilka minut dodając stopniowo

Moja Mama Gotuje
KEKS WYKWINTNY 127

Keks kojarzy się z ciastem na słodko, które jest bogato nadziane bakaliami. Ale keks może być również wytrawny, bogato nadziany warzywami i nie tylko... Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać(...)zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się też jako przekąska na różnego rodzaju imprezach, a goście będą zachwyceni 😉  Jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc na pewno każdemu wyjdzie!  Świetna alternatywa dla tarty wytrawnej lub pizzy... Składniki: 2 cebule ok. 250 g pieczarek 1 duża papryka czerwona 150 g sera żółtego 120 g masła 3 duże jajka

Kuchnia MagdaLeny
KEKS WYKWINTNY 146

Keks kojarzy się z ciastem na słodko, które jest bogato nadziane bakaliami. Ale keks może być również wytrawny, bogato nadziany warzywami i nie tylko... Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać(...)zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się też jako przekąska na różnego rodzaju imprezach, a goście będą zachwyceni 😉  Jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc na pewno każdemu wyjdzie!  Świetna alternatywa dla tarty wytrawnej lub pizzy... Składniki: 2 cebule ok. 250 g pieczarek 1 duża papryka czerwona 150 g sera żółtego 120 g masła 3 duże jajka

Kuchnia MagdaLeny
Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach 192

dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik(...)musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Proporcje na 2 foremki o średnicy

Kulinarne przygody Gatity
LIEBSTER BLOG AWARD 125

mieszkaniu :) 6. Przyrządzenia jakiego dania byś się nie podjęła? Podjęłabym się raczej każdego, natomiast po jego zrobieniu nie wiem, czy wykonałabym go po raz drugi. Tak miałam z ciastem francuskim - raz zrobiłam i chyba drugi raz już nie zrobię 7. Ulubiony przepis to..? Szarlotka, która zawsze mi wychodzi! :] 8. Kuchnia jakiego państwa najbardziej Cię kręci?  Pierwsza myśl to Francja(...)się używać do gotowania wszelkiego rodzaju  "wspomagaczy" w postaci np. sernika na zimno z kartonu, czy sosu do spaghetti ze słoika? Jeśli tak, to których używasz najczęściej? (nie muszą być te wymienione przeze mnie - to tylko przykłady) 7. Większe trudności sprawia Ci przyrządzenie ciast czy dań głównych? 8. Jakie są Twoje zainteresowania poza gotowaniem? 9. Bez którego narzędzia kuchennego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec – przepis krok po kroku 123

przekąskę na zimno, jak i danie obiadowe, czyli roladki naleśnikowe – oczywiście bez glutenu Nadzienie do takich roladek możemy przygotować sami, według własnej fantazji kulinarnej lub skorzystać z gotowych rozwiązań. Ja skorzystałam z gotowych past warzywnych Wawrzyniec , które moim zdaniem idealnie się do tego nadają! Bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec – przepis krok po kroku Do przygotowania ciasta na naleśniki(...)Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 -30 minut. 4. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. 5. Po usmażeniu dobrze jest je przykryć, aby troszkę zmiękły. 6. Naleśniki smarujemy pastą warzywną i zawijamy w ruloniki. 7. Każdy z ruloników kroimy na kawałki. Nasze naleśnikowe roladki są gotowe do podania jako przekąska na zimno. Jeśli

Okiem Blondynki by McBlondi
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - warkocz aromatu i smaku 183

Polędwica wieprzowa zamarynowana, w cieście francuskim schowana.  Mięso ciastem otulone w piękny warkocz zaplecione. Składniki: 1 duże opakowanie ciasta francuskiego, 1 duża polędwiczka wieprzowa, 1 jajko, marynata: 3 łyżki teriyaki, 2 duże ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżka drobno pokrojonego świeżego rozmarynu, 1 kopiasta łyżeczka musztardy miodowej, ½ łyżeczki(...)delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Ciasto francuskie rozwijamy, układamy mięso po długości, boki ciasta nacinamy po skosie na paski o szerokości ok. 1,5 cm, Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywamy je paskami ciasta naprzemiennie z prawej, lewej strony tworząc tzw. „warkocz z ciasta”. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym ciastem i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wstawiamy

Moniki Smakołyki
Jaglany snickers ze słodko słonym karmelem 118

Słodko słony karmel z daktyli i masła orzechowego, połączony z kaszą jaglaną tworzy ciasto idealne! Dodatkowo wykonane jest w wersji bez glutenu. Przygotowanie:  40 minut

zdrowo i aktywnie
Puszyste placuszki na śmietanie w wersji wytrawnej 126

jednolitą konsystencję. Następnie na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać solidne porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami.   (Na zimno również świetnie smakują.)   (*) Ostatnio smażąc te placki mieliśmy niespodziewanych gości z dzieckiem niejadkiem. Chłopczyk

Di gotuje
Placki z kaszy jęczmiennej z żółtym serem i prażoną cebulką 130

serem oraz prażoną cebulką. Na rozgrzaną patelnie (w razie potrzeby z tłuszczem) wykładać solidne porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują.)  (*) Jeśli Wasza patelnia ma tendencję do przywierania - smażąc placki użyjcie odrobinę tłuszczu

Di gotuje
Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem 114

świeżym tymiankiem. Wyszło niezwykle jesienne danie. Tarta smakowała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek świeżych ziół sprawia, że słona tarta pachnie i smakuje wykwintnie. Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem będzie nie tylko pasowała na obiad, ale i na kolację. Ciasto zagniata się błyskawicznie, więc nawet w przypadku niezapowiedzianych gości, jej przygotowanie nie jest pracochłonne, zaś smak rozwijający

Raj dla Podniebienia
Paprykowe racuchy z gotowanym ryżem 102

ryżem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać solidne porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują.)    Użyłam ryżu jaśminowego Radix-Bis . U mnie placki zazwyczaj znikają bez dodatków

Di gotuje
Najlepsze przepisy we wrześniu 137

Ranking wrześniowy przedstawiający TOP 10 najbardziej popularnych przepisów na mojej stronie. Z lekkim opóźnieniem, ale jest. Co miesięczny ranking najchętniej czytanych przepisów na mojej stronie we

Zdrowie i pysznie na talerzu
Jaglany snickers ze słodko słonym karmelem 145

Słodko słony karmel z daktyli i masła orzechowego, połączony z kaszą jaglaną tworzy ciasto idealne! Dodatkowo wykonane jest w wersji bez glutenu. Przygotowanie:  40 minut

Zdrowie i pysznie na talerzu
Żytnie placuszki z kakao, miodem i śliwkami 115

śliwki.  Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują

Di gotuje
Gofry migdałowe z sosem jogurtowym i owocami leśnymi 123

czym dodać do pozostałych składników i dobrze wymieszać. Gofrownicę natłuścić delikatnie olejem, po czym nalewać ciasto. Piec około 4 minuty, aż gofry będą chrupiące. Gofry kłaść na kratce. Każdy gofr posmarować jogurtem i ułożyć na nim mieszankę owoców leśnych. Podawać na ciepło lub zimno (ja zdecydowanie wolę na ciepło). Uwagi: Czas pieczenia gofrów jest zależny od posiadanej przez Was gofrownicy

Passions hobbies life
Placuszki z kaszy manny z miodem i truskawkami 127

kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na delikatnie złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują.)   Kaszę manną orkiszową oraz mleczko kokosowe można nabyć w sklepie Radix

Di gotuje
Amarantusowe placuszki z jabłkiem i rodzynkami (bez mąki i cukru) 169

wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują.)    (*) Jeśli rodzynki są twarde to należy je zalać wrzątkiem i odstawić

Di gotuje
Placuszki brokułowe z prażonym siemieniem lnianym i płatkami sojowymi (bez mąki) 146

sojowymi. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.   (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej , która tak samo jak siemię lniane prażone

Di gotuje
Placuszki brokułowe z prażonym siemieniem lnianym i płatkami sojowymi (bez mąki) 131

sojowymi. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.   (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej , która tak samo jak siemię lniane prażone

Di gotuje
Tarta jaglana z truskawkami-przepyszna! 150

Chociaż nie ma jeszcze weekendu, to podzielę się z Wami przepysznym przepisem na pełnowartościowe ciacho, które dzisiaj wykonałam😍 Składniki identyczne, jakie ja sama jadam na co

Zdrowie i pysznie na talerzu
Krucha tarta z delikatnym kremem i czerwonymi owocami 173

oknem brzydko, deszczowo i zimno. Lato coś nam się schowało. Dlatego, aby nawet w niepogodę była pogoda polecam przygotować przepyszną, lekką, pełną czerwonych owoców kruchą tartę z delikatnym kremem.   Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, typ 500, np. TOTA 150 g masła schłodzonego 4 łyżki cukru miąższ z 1 laski wanilii 1 jajko Składniki na masę

Trufelkowo
Odrywany chlebek z masłem ziołowym 160

Kwadraty smarujemy masełkiem i posypujemy mozzarellą. Keksówkę stawiamy pionowo i wkładamy po kolei kwadraty z ciasta, tak aby farsz był u góry. Tak przygotowany chlebek wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 do 30 minut. Smakuje na ciepło i na zimno :) Smacznego

ChilliJemy
Sernik na zimno malinowo-śmietankowy 151

lecie pokochałam serniki na zimno i choć robiłam już ich wiele to właśnie malinowo śmietankowy z wyczuwalną nutą kakao bardzo mi zasmakował. Delikatny rozpływający się w ustach, a na końcu lekka chrupkość ciasta kruchego...mogę zajadać. Zapraszam...   Na ciasto: 140 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 3 łyżki kakao 1 żółtko

Kubki smaku
Ciabatta – nowy przepis 159

upieczenie bułek i wykorzystanie ich do kanapek w dowolnej konfiguracji – na ciepło lub zimno. Takie kanapki możemy zjeść na śniadanie czy kolację, zabrać na piknik czy jako drugie śniadanie do pracy. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ciabatta ma taki charakterystyczny kształt, powykręcanego ciasta i jest obsypana dużą ilością mąki? To nie dlatego, aby uczynić ją bardziej rustykalną Ciasto na ciabatte

Mieszam w Garnku
Sernik na zimno 199

upieczonego biszkoptu i na to wykładamy większą część przygotowanej masy. Na górę nakładamy drugą część ciasta i ponownie nakładamy pozostałą część masy. Całość wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa serowa już stężeje wyciągamy z lodówki. Na górę wylewamy galaretkę (galaretka powinna być zimna ale nie całkowicie „ścięta”). Następnie całość ponownie wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny

Ciastka i ciasta
Wspomnienie zimowej focacci i o tym, co w szkole słychać 125

piekarnika. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 45-60 minut. Na wyriśniętym cieście równomiernie rozłożyć cebulę, posypać żurawiną, igiełkami rozmarynu i solą morską. Piec w 220 st. C. przez 20-25 minut. Pokroić na mniejsze kawałki, podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! I wiecie co...? Wczoraj, z nudów, zaczęłam się uczyć. Sama nie wiem, czy to dobrze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 539

zmocz brzeg ciasta wodą. Zlep ciasto jak pieroga, dodatkowo brzegi dociśnij widelcem. Powtórz do wyczerpania ciasta i farszu. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż się zezłocą. Podawaj na ciepło lub na zimno, jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do barszczu. Pierożki dobrze smakują także z innymi zupami

Chilli Czosnek i Oliwa
Zdrowy budyń bez gotowania 194

Przepyszny, słodki budyń bananowo-czekoladowy na zimno. Do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki: kakao, banan, awokado i miód. Chwila blendowania i mamy wspaniały, gęsty krem idealny na deser czy jako dodatek do ciast, placuszków, naleśników, owsianek, pieczywa itp. Można wzbogacić deser łyżeczką cynamonu lub przyprawy do piernika i w ten sposób przygotować jego zimową wersję ;) Składniki

Ze smakiem i z pasją
Placki ze śledziem i chili (na ostro) 147

chili. Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (osączone z nadmiaru tłuszczu) z ulubionym sosem. (Na zimno również świetnie smakują.) (*) Placuszki przyrządzane na większej ilości oleju (oczywiście nie na głębokim i z umiarem

Di gotuje
Kokosowe ciasto z kubka 239

łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego łyżeczka wiórków kokosowych do ciasta, i odrobina do dekoracji Sposób przygotowania Składniki mieszamy dokładnie w kubeczku. Pieczemy w mikrofalówce minutę. Dekorujemy wiórkami kokosowymi. Uwagi Olej kokosowy musi być oczywiście nierafinowany, tłoczony na zimno. Można taki dostać bez problemów w sklepie. Osobiście polecam wam rodzinną olejarnię Olini.pl gdzie możecie zakupić olej

Mr. Taste
Anielska szarlotka 171

Wyłożyć równomiernie jabłka, drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka i zrobić nakłucia widelcem. 4. Ciasto piec w 180 st. C przez ok 45-60 minut (w zależności od piekarnika). 5. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem. Można podawać i na ciepło i na zimno. Smacznego!!! Źródło: Wypieki Siostry Marii

Kuchnia domowa Ani
Jabłka pieczone tosca 168

cieście. Proste ciasto ucierane nabierze smaku a i koloru. Bardzo popularne nadzienie w Szwecji. Ciasto tosca zna każdy Szwed, można je kupić niemalże ww wszystkich cukierniach. Dzisiaj upiekłam jabłka z tosca. Jabłka można zjeść jako deser na gorąco z lodami lub na zimno z dodatkiem waniliowego sosu. Uwielbiam jabłka, a taki deser z jabłek to bajka. Jabłka pieczone tosca Składniki

codojedzenia
Szybkie przekąski -w 5 min 310

kroimy na pół,z ciasta francuskiego kroimy paski ok 1-1,5 cm szer. możemy na ciasto dać ser i dopiero zawijać ale nie koniecznie-jak kto lubi, pieczemy do zrumienienia,ok.10 min obie przekąski są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno,wziąć można je zabrać również w plener,np na piknik smacznego

Swojskie jedzonko
Indyjskie placki 103

wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki. Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe

Smaki Przyprawy i Kolory
Pizza na cienkim chrupiącym cieście 177

przygotować nowy rozczyn, z nowych drożdży, być może woda była za gorąca lub za zimna. Do przesianej mąki wlać rozczyn z drożdży i wymieszać. Dodać oliwę i wyrabiać  ręką przez około 10 - 15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i miękkie.  Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1godzinę. W międzyczasie przygotować

MarciochaKucharzy
Zimowa tarta z camembertem i migdałami 161

czas na przygotowanie wytrawnych tart na kruchym cieście. Jedną z moich ulubionych jest ta z zapieczonym camembertem, wyłożonym na warstwie świeżo zmielonego pieprzu. Pikantną warstwę można przygotować także na inne sposoby. Tym razem zdecydowałem się na pastę z papryczek chilli w oliwie. Tarta dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki (na tartę średnicy(...)wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone w plastry. Całość utrzeć jak najszybciej, tak by masło nie zdążyło się rozgrzać. Wlać zimną śmietankę i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę zagnieść w płaski placek. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto

W SMAK