ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:222/444)

Bułeczki z płynącym serem 136

Była wiosna - było ciepło. Ba! Nawet gorąco! Przyszło lato, a wraz z nim jesienna wręcz pogoda.. Coś się przyrodzie pomieszało, ewidentnie.  Jak jest zimno, to my mamy smaka na wszystko co drożdżowe. Drożdżowe bułeczki z roztopionym w środku serem i kremem z suszonych pomidorów to to, co sprawiło, że na naszych twarzach pojawił się uśmiech. :) Potrzebujemy: 3 szklanki(...)suszonych pomidorów LaSelva 200 g startej mozzarelli Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy mąkę, oliwę, natkę pietruszki oraz sól i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części. Każdą z nich rozpłaszczamy, smarujemy łyżeczką kremu z suszonych pomidorów

MamaOskarka
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 686

pasa nakładamy ostudzone nadzienie i formujemy je dłonią, tak by było bardziej zwarte. Jajko rozmącamy z łyżką zimnej wody lub mleka i smarujemy nim część ciasta nad nadzieniem. Dół ciasta zawijamy na farsz, zaklejamy górną posmarowaną częścią i toczymy ruchem od siebie, w ten sposób tworząc wałek z nadzieniem. Wałek kroimy ostrym nożem na paszteciki wielkości(...)Pyszne są i na ciepło, i na zimno. I same, i podane do czerwonego barszczu czy czystej zupy grzybowej. Te paszteciki idealnie się mrożą – potem wystarczy tylko odmrozić je w lodówce i odgrzać w piekarniku. Możecie też od razu zrobić je z kilograma mąki i zamrozić sobie na później połowę gotowego ciasta. Z tej porcji wychodzi około 36 mocno nadzianych

Karo in the Kitchen
Ciasto z budyniem i rabarbarem 255

Składniki na kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 230 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru 750 ml mleka cukier puder - do posypania  kilka łyżek bułki tartej(...)zewnątrz jest ciągle zimno, a wieczorami w domu muszę nadal zakładać grube skarpety - trochę przegapiłam początek sezonu owocowego. Ale wczoraj, kiedy odwiedziłam "zielony ryneczek" - uśmiechnęły się do mnie ze stoisk targowych, czerwone truskawki, piękne łodygi rabarbaru, granatowe buźki borówek - i od razu zrobiło mi się lepiej  :) Na początek listy pomysłów na sezonowe ciasta - padło na ciasto z budyniem

Świat Ciasta
Tarta z łososiem według Michela Moran 236

kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do naszej masy. 5 Ciasto wyjmujemy z lodówki i oblepiamy nim formę. Na formę wlewamy naszą masę z łososiem. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 stopni (termoobieg) około 45 minut. 10 minut przed wyjęciem tarty, posypujemy ją startym parmezanem. Tartę jemy na ciepło lub na zimno. Oprócz tarty Michela, na warsztatach przygotowywaliśmy także swoje popisowe(...)majerankiem – to było przepyszne! Szczególnie podane z sosem chrzanowym. Jeżeli nigdy nie próbowaliście pierogów z takim nadzieniem, zdecydowanie polecam, zaskoczycie bliskich, nie tylko od święta. Sylwia z Idealne Ciasta wraz z Pauliną z Ugotuj To, na deser przygotowały delikatną jak pianka, ajerkoniakową babkę. Po samym spojrzeniu na zdjęcie, ślinka cieknie. Nigdy nie kosztowałam tak doskonałej baby wielkanocnej. Czuję

Kuchnia Bazylii
Przekładane ciasto miodowo - orzechowe 198

wystarczy poranny bieg, żeby stwierdzić, że uporczywe do niedawna zimno gdzieś zniknęło a gruba bluza już nie wydaje się niezbędna. Tyle tytułem wstępu, przejdźmy do konkretów :) Tadaaammmm.... A to ciacho, które zrobiło furorę wśród gości:) A mój M wręcz oszalał na jego punkcie :) I wcale mu się nie dziwię. Ciasto jest rewelacyjne!!! Już teraz wiem, że pojawi się u mnie

My simple kitchen
Kopytka jaglane z zielonym groszkiem, na szybko. 904

łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej lub jaglanej, którą można zrobić w domu mieląc suchą kasze w młynku do kawy, sól, pierz cayenne, oliwa lub olej tłoczony na zimno do polania, natka pietruszki do posypania. * jeśli mąkę ziemniaczaną rozpuścicie w 3 łyżkach wody możecie nie dodawać jajka. Przygotowanie: Kaszę wypłukać na sicie pod kranem, kiedy woda będzie przeźroczysta przelać(...)dodać mąki pszennej lub jaglanej.   Ciasto podzielić na mniejsze porcje. W dłoniach zrolować wałki średnicy 1-2 cm, położyć na deskę posypaną mąką, spłaszczyć dłonią, pokroić na kopytka.  Kopytka wkładać do wrzącej wody z dodatkiem soli i wyjmować łyżką cedzakową jak wypłyną na wierzch.  Podawać z olejami tłoczonymi na zimno, posypane posiekaną natką pietruszki i pieprzem cayenne

SzczyptaSmaQ
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 329

domu. Eugeniusz dostał obsesji na ich punkcie i testował różne przepisy na ciasto dotąd, aż znalazł ten właściwy – który faktycznie zawsze się sprawdza. Z odpowiednim przepisem tortille są proste w przygotowaniu, sycące i idealnie nadają się na lunch do pracy. Łatwo je odgrzać, choć na zimno też dają radę. Można w nie zawinąć właściwie każde warzywo. A smakują(...)free style). Do tego szybki sos jogurtowy i pyszne danie gotowe. Przepis na tortille Czas: 45 minut Poziom trudności: Średni Szacowna cena 8 tortilli: ok. 7 zł (z domowym ciastem) lub ok. 19 zł (gotowe tortille) Ravioli lub pierogi z nadzieniem z farszu Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka? Pierogi lub ravioli to doskonały patent na smaczne wykorzystanie niedojedzonego

Niedzielny kucharz
Ciasto ze śmietankową pianką, truskawkami i galaretką 174

samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 3 jajek powinien być gotowy po około 20 – 25 minutach, ale wszystko zależy od mocy(...)części. Kiedy nasza galaretka będzie zimna, ubijamy na sztywno śmietanę. Dodajemy do niej zimną i płynną galaretkę oraz truskawki. Dokładnie mieszamy, najlepiej łyżką. Taką piankę (lekko tężejącą) wykładamy na wystudzony biszkopt (pozostawiony w tortownicy) i czekamy aż stężeje. Gotową piankę zalewamy tężejącą galaretką i całość zostawiamy do stężenia w chłodnym miejscu. Smacznego Artykuł Ciasto ze śmietankową pianką, truskawkami i galaretką

PatiGotuje
PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ, GRZYBAMI I SEREM 128

uwielbiam zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej! Dziś przygotowałam dla Was przepyszne paszteciki z dodatkiem czerwonej soczewicy, grzybów i sera. Idealne zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako dodatek np. do barszczu lub zupy grzybowej! Smakują niesamowicie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 500 g * świeże drożdże – 25 g * mleko – 500 ml * olej(...)mnie pieczarki + ugotowane wcześniej grzyby suszone ) – ok. 250 g * duża cebula – 2 szt * ser GOUDA Serenada – 300 g * masło klarowane * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZACZYN: CIASTO: Drożdże mieszamy z 1/4 szkl ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy szczelnie folią, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy pozostałe składniki, dodajemy zaczyn

Ostra na Słodko
TRUSKAWKOWA TARTA JAGLANA – bezglutenowa , wegańska , bez laktozy 175

wegańskie! Moją ukochaną kaszę jaglaną wykorzystałam do przygotowana ciasta i jak poprzednim razem spisała się znakomicie! Jest świetnym pomysłem na lekki, letni deser! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) SPÓD: *orzechy ( włoskie , laskowe , ziemne ) – 250 g * suszone daktyle – 100 g * kakao lub karob – 1 łyżka * olej kokosowy – 80 g * zimna woda – 2 łyżki MASA: * mleko kokosowe – 400 ml * kasza jaglana ( sucha(...)dodatkiem wody, gotujemy na małym ogniu aż płyny wsiąkną, zdejmujemy z ognia, dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy, zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Słodzimy do smaku, wyciągamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy, układamy pokrojone truskawki oraz kandyzowane wiśnie i świeże pestki granatu. Wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego! Ps. mocy czerwony kolor jest u mnie spowodowany

Ostra na Słodko
SERNIK ROSA 219

często, po prostu jesteśmy ich wielkimi fanami, a może raczej pożeraczami... Niezależnie czy są to serniki na zimno czy pieczone, wszystkie znajdują swoich wielbicieli. Był już sernik jagodowy na zimno, był pieczony z jagodami (jeszcze nie zamieszczony...), był nasz ulubiony , teraz padło na sernik z kropelkami rosy... Tak bardzo zauroczył mnie ten sernik u znajomych, że od razu musiałam(...)pszennej ( dałam 190g orkiszowej jasnej typ750 ) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 1/2 łyżeczki) Wszystkie składniki zagniotłam (ja posłużyłam się hakiem miksera, ale można również zagnieść ręcznie) . Gotowym ciastem wykleiłam dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: - 1,5kg sera (użyłam gęsty wiaderkowy) - 1 szklanka ksylitolu lub cukru (dałam

Smaczne Zdrowe
Sernik na cynamonowej kruszonce 192

Delikatny, kremowy sernik o lekko pomarańczowym i cynamonowym posmaku prosty i łatwy w przygotowaniu, bez udziwnień, uda się nawet początkującym,ciasto upiekłam w formie ze sklepu  Bazylia.pl  którą wygrałam jakiś czas temu w konkursie dla blogerów kulinarnych,  co więcej mogłam ją sama sobie wybrać, czemu padło na taką? otóż bardzo nie lubię smarowania zwykłych blaszanych form które(...)zimno. Tutaj link do formy  KLIK Składniki Forma 24/24 cm Kruszonka: 25 dag mąki pszennej 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 80 g cukru Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 3/4 szklanki cukru 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 jaj 60 g masła 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy olejek pomarańczowy do ciasta

Wanilia i Kardamon
Ciasto jakie upiekłam na Sylwestra -Jabłuszko 200

zielone i jeszcze chwilę podsmażyć ,masę nakładamy jak jest zimna na biszkopt . 2 masę potrzebujemy śmietanę 30 procentowa 330 mililitrów i 1 serek 250 gram serka mascarpone i 3 łyżki cukru pudru . śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na chwilę potem dodajemy serek mascarpone i nakładamy na masę jabłkową .I ciasto gotowe .Można dodać żelatynę

Moje Wyroby
Kolorowa tarta 184

piekarniku. Coś co można przygotować na dwa dni, odgrzać lub zjeść na zimno. Tak właśnie powstała pyszna lekko pikantna tarta z dodatkiem mielonego indyczego mięsa i kolorowych serów. Tarta jest niezwykle efektowna w wyglądzie i równie zaskakująca w smaku, Spód zapiekanki to nic innego, jak klasyczne kruche ciasto, które bez problemu można wykorzystać również do pieczenia słodkich tart (przykład tutaj(...)jeszcze na 10 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy papier do pieczenia oraz specjalne kulki, fasolę lub ryż, którym obciążymy ciasto, aby nie urosło do góry podczas pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim papier, obciążamy i wkładamy do piekarnika na półkę jedną niżej niż środkowa na 15 min. Po tym czasie, ściągamy z tarty papier z obciążeniem, przekładamy

Kuchnia od dwojga