ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:225/444)

Dietetyczna szarlotka bez mąki, cukru i jajek! 320

sylwetkę i raczej stara się unikać dodatkowy kcal. Dlatego to ciasto jest bez mąki, bez cukru i bez jajek! I w dodatku robi się je błyskawicznie! Ma za to dużo cynamonu, który uwielbiam łączyć z jabłkiem! Idealne ciacho dla dzieci, pyszne podawane jeszcze ciepłe, jak i na zimno.   Jak zawsze podam, też wersję alternatywną dla tych(...)górę obsyp mocno cynamonem i polej resztą oleju kokosowego (ewent. masłem). Całość wstawiamy do piekarnika na 35 minut temp. 190 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie już można jeść. Można też poczekać aż całkowicie ostygnie.  Ciasto w wersji nie fit, możesz podać polane

SMYKWKUCHNI
Żytni chleb zagrodowy 157

smakiem tym na zakwasie . Poza tym zakwas wymaga czasu , a ja go nie mam , drożdże są zawsze pod ręką . Dobry przepis dla początkujących . Trzeba dobrać odpowiednio wysoką formę , bo ciasto tego chleba jest dość luźne i kleiste , a mocno wyrasta . Smaczny , długo zachowujący świeżość chleb codzienny, a jak w domu będzie pachnieć…niebiańsko ! Składniki : 2 szklanki mąki żytniej(...)tłoczonego na zimno Przygotowujemy wysokie naczynie w którym będzie rósł nasz zaczyn drożdżowy , wsypujemy do niego 2 płaskie, łyżki mąki pszennej , suszone drożdże , cukier , wlewamy 0,5 szklanki wody , mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut , lub do czasu kiedy zaczyn potroi swoją objętość . Do maszyny do chleba ( ja używam jej tylko do wyrabiania ciasta, bo piecze

Ogrodnik w podróży
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 294

cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku.   Piekarze i cukiernicy szykują prawdziwe włoskie Panettone na młodym ‘słodkim zakwasie’, ja nie miałam aż tyle czasu to raz, a dwa – w kamienicy jest już zbyt zimno(...)przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba, określony sposób szykowania ciasta i dobór składników sprawiają, że ciasto wytwarza silne wiązania glutenowe a te decydują o jego lekkości i pulchności.   Smak? Mój mężczyzna po pierwszym kawałku zażądał drugiego, mówiąc „yum! drożdżówka

Karo in the Kitchen
Tropikalna zupa owocowa z miętowo – limonkowymi kluseczkami 184

mnie smak dzieciństwa. Takie kolory, od razu poprawiają nastrój i zbliżają nas do cieplejszych dni A było to możliwe dzięki produktom marki HORTEX ! Zupa jest pyszna na zimno jak i na gorąco, dlatego sprawdzi się o każdej porze roku! Koniecznie zaserwujcie ją swoim pociechom na deser Składniki na zupę: 1 opakowanie owoców tropikalnych Hortex 2,5 szklanki soku Hortex multiwitamina(...)wody. Czynność powtarzamy z resztą ciasta. Kiedy kluseczki wypłyną, wyławiamy je, wkładając na krótko do zimnej wody w celu zahartowania. ZUPA OWOCOWA Mrożone owoce zalewamy dwoma szklankami soku i gotujemy 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w pół szklanki soku, wlewamy do gotujących się owoców, cały czas mieszając. Zupę z owoców tropikalnych serwujemy na zimno lub na gorąco z lanymi kluseczkami

Kierunekuchnia
Wyjątkowo delikanty sernik z truskawkami 289

Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux), które trzyma wszystko razem, warstwa kwaskowego rabarbaru, rozpływająca się w ustach, delikatna jak chmurka masa serowa, a to wszystko przykryte soczystymi truskawkami i cienką warstwą galaretki. Czyż nie brzmi cudownie...? Muszę przyznać, że to pierwszy pieczony sernik, który aż tak zasmakował C. Jest bowiem wyjątkowo delikatny i leciutki, troszkę jak sernik na zimno. Cudownie(...)również Panna Malwinna , Chantel , Shinju , Mopsik , Siaśka , Wiera , Mirabelka , Pela , Siankoo ,  Wojciech  oraz Bartoldzik . Sernik z rabarbarem i truskawkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli masa rabarbarowa: 350 g rabarbaru 15 g masła 60 g cukru 2 łyżki bułki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na zimno na biszkoptowym spodzie, bez pieczenia 167

omlet z patelni :) Wychodzi jak biszkopt, więc w tej roli sprawdzi się idealnie.  Na wierzch przygotowałam mus-galaretkę owocową. Całość więc więc bardzo lekka i letnia :) SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPTOWYM SPODZIE Składniki na foremkę 16cm Omlet Banan 2 jajka 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Łyżka mąki kokosowej Odrobina sody Woda Warstwa serowa Ser twarogowy delikatny President(...)szklanki gorącej wody Mus-galaretka 2 duże nektaryny 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody Omlet Banana rozgnieść widelcem, połączyć z jajkami Dodać mąki oraz sodę, wymieszać dokładnie, jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodać trochę wody Smażyć omleta na małej patelni bez tłuszczu z dwóch stron Gotowego omleta włożyć do foremki (u mnie mała tortownica 16 cm) Warstwa serowa Banany

HealthyCreations
Niebiański sernik na zimno z kokosem 173

mojprzepisna.pl | Niebiański sernik na zimno z kokosem Mimo, że „Zimna Zośka” hula po Polsce to ja i tak szykuję przepisy na sezon wiosenny i letni Będziecie później szczęśliwi, że macie skąd brać przepisy na desery bez pieczenia :). Serniczek jest mało pracochłonny, ale trochę czasochłonny. Ja spód ciasteczkowy piekłam sama, bo nie znalazłam w Lidlu poczciwych „Kokosanek(...)oliwę, jajko, daktyle, wiórki, aromat, zmiksować na gładką masę, dodać otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać (ale już bez siekania). Odstawić na 20 min aby siemię namokło. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodać więcej musu, jeżeli zbyt wilgotne, dodać więcej otrębów. Formę wysmarować oliwą, wyłożyć ciasteczka, powygniatać w dno tortownicy, dokładnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 175 st piekarnika

moj przepis na
Rozmarynowa Focaccia z pomidorkami i oliwkami 246

Miękkie i puszyste ciasto, którego podstawą są 4 główne składniki (nie licząc soli i cukru): mąką, drożdże, woda oraz oliwa plus (nie)ograniczona ilość dodatków-czasami jest to sama oliwa, a w tym przypadku słodkie pomidorki koktajlowe, oliwki oraz rozmarynowo-czosnkowa oliwa- tworzą wyjątkowe w smaku danie. Doskonałe smakująca zarówno na ciepło, jak i na zimno, prosta w wykonaniu(...)łyżeczki * świeży rozmaryn- kilka listków Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól oraz cukier, wlać ciepłą wodę oraz 20 g oliwy i wyrobić (najlepiej hakiem) na jednolite i gładkie ciasto, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1 godz.). W międzyczasie przygotować aromatyzowaną oliwę: w pozostałej ilości oliwy wymieszać czosnek wraz z suszonym

Kraina Miodem Płynąca
Borówkowy sernik na zimno 245

mojprzepisna.pl | Borówkowy sernik na zimno Sezon jagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który

moj przepis na
Sernik na zimno z truskawkami 94

racji, że mamy ciepłą pogodę i nie chciało mi się włączać piekarnika zrobiłam szybki deser z serka homogenizowanego i ricotty na zimno. Sernik taki robi się błyskawicznie, jest lekki i pyszny. Lekko kwaśne truskawki dodają mu orzeźwiającego smaku i idealnie nadaje się na deser do kawy w ten słoneczny dzień. Fanom serników na pewno zasmakuje, zachęcam do wypróbowania!  (adsbygoogle(...)Podobnie postąpić z serkiem homogenizowanym. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodać przestudzoną żelatynę oraz kilka pokrojonych truskawek i wymieszać.  4. Masę serową przełożyć na spód z ciastek. Wierzch ciasta udekorować pozostałymi truskawkami.  5. Gotowe ciasto wstawić do lodówki, aby stężało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Ciasto czekoladowe z musem kawowym 1196

pieczenia, przelać do niej ciasto - piec w 180 stopniach przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, może być lekko popękane z wierzchu - ciasto podczas stygnięcia lub później, pod ciężarem masy kawowej, trochę opadnie MUS KAWOWY - kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić - żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie(...)być za zimna, bo w kontakcie z serkiem zbyt szybko się zetnie) - zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać porcjami mascarpone, ubić krótko na wysokich obrotach - rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 1-2 łyżeczki masy, aby ją zahartować - ciągle ubijając krem, wlać cienkim strumieniem zimną kawę oraz zahartowaną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM

Smakołyki Bereniki
PIEROGI Z MIĘSEM (INDYK + KACZKA) - Bezglutenowe i zwykłe. 213

przyprawionym farszem, a ciasto (czy to zwykłe, czy bezglutenowe) ma być tak cienkie, że bardziej się już nie da! I oto sekret najlepszych pierogów. To nie przechwałki, gdy spróbujecie, przyznacie nam rację. Te oto niewinne pierożki wywołały u nas niemały spór na linii matka - córka. Starsza kuchara woli bowiem je na ciepło, a młodsza na zimno, ale z roztopionym masłem(...)przeplatać je planujemy też innymi recepturami, więc... Jeśli chcecie być na bieżąco z przepisami, to zaobserwujecie nas: tutaj i polubicie na facebooku tutaj :) Przypominamy, że wszystkie wskazówki dotyczące wyrobu ciasta (bezglutenowego i zwykłego) oraz podgrzewania tak cieniutkich a napakowanych pierogów: tutaj . Reszta naszych przepisów czeka na Was w tym miejscu: " PRZEPISY ", A jeśli o temat pierogowy chodzi, zapraszamy jeszcze

Wypisz Wymaluj
Tort „Winter is coming” 97

Fani będą jednak dodatkowo zachwyceni oczywistym nawiązaniem. Tort nie tylko ładnie wygląda, ale też jest pyszny. Trzeba się nad nim trochę napracować, ale jest warto. Udany biszkopt daje ciastu lekką bazę. Owoce i galaretka dodają kwaskowości. Natomiast masy śmietanowe dodają słodyczy. Zwieńczeniem jest czekoladowy wilkor Stark’ów. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)u00f3wki tort.\r","Na masie delikatnie u\u0142o\u017cy\u0107 wierzchni blat ciasta.\r","Przygotowa\u0107 drug\u0105 porcj\u0119 ponczu: 8 \u0142y\u017cek zimnej, przegotowanej wody zmiesza\u0107 z 3 \u0142y\u017ckami soku z cytryny.\r","Zwil\u017cy\u0107 ponczem wierzch ciasta. W\u0142o\u017cy\u0107 do lod\u00f3wki.\r","Zmiksowa\u0107 razem 150ml \u015bmietanki i serek mascarpone. Dosypa

Bardzo Gruby Smok
Wytrawna tarta z figami i fetą 125

fetą może być podana na ciepło, ale będzie też pyszna na zimno. Zjedzcie ją tak, jak najbardziej lubicie!   Wytrawna tarta z  figami i fetą     Wytrawna tarta z figami i fetą Proporcje na formę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Maltańskie zapiekanki ze szpinakiem 154

ricottą. Zapiekanka ze szpinakiem to świetna przekąska, bierze się ją w rękę i można ruszyć dalej zwiedzać piękną wyspę.  Maltańskie zapiekanki ze szpinakiem Składniki:  opakowanie gotowego ciasta francuskiego (w rolce) 500g mrożonego szpinaku (siekanego) 1 średnia cebula 1 por 3-4 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka w zalewie 2-3 garście czarnych oliwek gałka muszkatołowa starta skórka(...)cytryny. Farsz powinien być lekko kwaskowy.  W małej miseczce roztrzepać jajko. Ciasto francuskie powycinać w większe koła, na każde nakładać po łyżce farszu, ciasto złożyć do góry i dookoła farszu. Możecie też zlepić zwykłe pierożki, lub dowolny inny kształt. Zapiekanki ułożyć na papierze do pieczenia. Ciasto posmarować jajkiem. Zapiekanki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-190 stopni i piec

Codzienne Gotowanie