ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:220/444)

DELIKATNA BISZKOPTOWA SZARLOTKA 117

rozpływa się w buzi. Jest to takie ciasto, które dobrze i równo kroi się, dzięki czemu prezentuje się elegancko. Idealne na różne okoliczności, a przy tym proste do zrobienia.  SKŁADNIKI: jaja 7 szt. mąka pszenna 1 szkl.  cukier puder 1 szkl. proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki woda przegotowana zimna 2/3 szkl.  sok z połowy cytryny(...)szpatułką. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając szpatułką. Masę podzielić na  dwie równe części. Formę 35x 20 cm wyłożyć pergaminem i wylać jedną część ciasta. Piec ok. 12-15 min. w 180 stopniach ( najlepiej do suchego patyczka ). Z druga połową postąpić tak samo. Kiedy blaty biszkoptów ostygną, jeden przełożyć z powrotem do formy wierzchem

Kuchnia Paulettes
malinowa pianka bez pieczenia z owocami i galaretką 110

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka malinowa + 250 ml wody 2 garstki malin i jeżyn

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na zimno z makiem (338 kcal) 394

Zostało mi sporo masy makowej po drożdżówkach, więc trzeba było ją wykorzystać. Powstało to pyszne ciasto – połączenie sernika z makowcem, na biszkoptowym spodzie, z dodatkiem migdałów

e-PrzepisyKulinarne
Jej puchatość drożdżówka. I o moim nastawieniu do jesieni 190

kocem (albo dwoma), z kubkiem gorącej herbaty w zasięgu ręki i talerzykiem pachnącego ciasta na kolanach, wydaje się być szczytem możliwości.  Gdy w końcu znalazłam chwilę na przejrzenie znajomych blogów, niemal wszędzie wyczytałam mniej lub bardziej zawoalowane przytyki pod adresem jesieni. Że brzydka, deszczowa i zimna, i że w ogóle nikt jej nie chce. A wiecie(...)minut, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Dodać pozostałe mleko i cukier, wbić jajko. Zagnieść. Powoli wlać masło, na końcu dodać sól. Wyrobić gładkie, nieco lepkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Przeciąć wzdłuż na trzy paski, każdy z nich posmarować kremem czekoladowym, a następnie zwinąć w rulon

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Minipizze z chorizo 211

łyżeczką cukru i ziołami prowansalskimi. Ser ścieramy na tarce lub kroimy (ja miałam żółty ser w plastrach, więc pokroiłam je na cienkie paseczki). Plasterki chorizo przekrawamy na pół. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części, a każdą z nich na cztery kolejne (pizzerinki piekłam na trzy tury). Pierwszą partię rozpłaszczamy lub wałkujemy tak, by miała mniej więcej owalny kształt(...)Minipizze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonałym dodatkiem jest do nich keczup lub sos czosnkowy, ale same również są wyśmienite. Świetne na przekąskę czy na lunch do pracy. Ja i P. spałaszowaliśmy dziś po trzy :) Można je przygotowywać z wieloma różnymi dodatkami, ale warto pamiętać o tym, by ciasta zbytnio nie przeciążać i nie nakładać

Ratunku obiad
Tarta z jabłkami 149

tygodnie temu obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka, więc uczciliśmy go kruchą i wyjątkowo smaczną tartą z jabłkami, na którą przepis znajdziecie poniżej. Tarta z jabłkami doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i podana na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Jeśli pozostaną wam niewykorzystane białka z jajek, możecie przygotować bezę i wyłożyć ją na warstwę jabłek, tarta będzie się prezentować(...)wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania formy Nadzienie: 4-5 kwaskowych jabłek (np. szara reneta,antonówka) 3-4 łyżki brązowego cukru opcjonalnie cynamon do oprószenia jabłek Jak przygotować ciasto do tarty z jabłkami Mąkę przesiać przez sito,  dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Posiekać nożem, aż utworzą się niewielkie grudki przypominające

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z malinami, serkiem Ricotta i karmelem z masła orzechowego ;-D 212

pieczenia Jak najszybciej zagnieść ciasto , włożyć do lodówki na godzinę, wyjąć, wyłożyć blaszkę ponakłuwać widelcem, piec około 35 minut w temp 200 stopni, ma się zarumienić. Studzimy. krem: serek Ricotta galaretka cytrynowa 300 ml jogurtu greckiego pudełeczko malin 2 banany Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie w 1/2 szklanki, studzimy, jak będzie całkowicie zimna i już lekko tężejąca dodajemy(...)łyżki masła orzechowego 1 łyżka margaryny 1 łyżka miodu W rondelku mieszamy wszystkie składniki, gotujemy na małym ogniu około 5 minut, ciągle mieszając, jak będzie już chłodny polewamy ciasto.       polewamy karmelem...   schładzamy w lodówce przez 3 godziny przed podaniem   Smacznego ;-))   Co sądzicie?   ;-)))     biorę udział w akcji

SMYKWKUCHNI
Keto kostka rabarbarowa (Paleo, LowCarb) 168

surowca. No nie była to transakcja życia… Grunt, że starczyło na ciasto. Keto ciasto z rabarbarem i mleczną pianką Keto kostka rabarbarowa poleca się na wiosenny deser Ależ! Co to jest za ciasto! Keto kostka rabarbarowa to cudowne współistnienie smaków i faktur. Półkruchy spód (do mojego standardowego kruchego ciasta na mące kokosowej dodałam po prostu spulchniacza w postaci cream(...)pieczenia, reszta to już gotowanie lub praca na zimno. Właściwie jedyny minus to ten bardzo niewdzięczny aspekt pracy z rabarbarem, jakim jest jego oczyszczanie. Ktoś z Was ma jeszcze dostęp do takiego ogrodowego lub działkowego rabarbaru? Jeśli tak, to lećcie nazrywać, a resztę świata czeka wyprawa do sklepu… Kostka rabarbarowa Idealne ciasto na wiosenny weekend. Trochę słodkie, trochę kwaskowate

Modern Cave Girl
Murzynek przekładany masą z truskawkami 252

ciasto znane i pieczone na różne sposoby ale do kawy doskonale na upały i niepogodę skladniki do ciasta 1 kostka margaryny 1 1/2 szklanki cukru kryształu 7 lyżek wody 3 lyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem truskawki pokrojone 500 ml śmietany 36 % 3łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan fix dodatkowo gotowa polewa(...)czekamy aż masa będzie zimna Masę już mamy zimną, dodajemy same żóltka, mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy łyżką, a białka ubijamy i dodajemy na samym końcu ,pieczemy ok 30 min 170 st w dużej blaszce. masa śmietankowa śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać śmietan fix a potem dodać truskawki i wymieszać .   Ciasto przekroić na 2 części. Masę

Moje Wyroby
Ferrero Rocher sernik na zimno 390

Sernik na zimno o smaku pralinek Ferrero Rocher - bez pieczenia! Przygotowany na kakaowym spodzie herbatnikowym, z masą czekoladową z mleka zagęszczonego i serka mascarpone oraz dużą ilością mielonych orzechów laskowych. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady mlecznej i gorzkiej oraz kawałki orzechów laskowych. Ciasto petarda! Mocno czekoladowe i mocno orzechowe... Ciasto nie zawiera dodatkowego cukru. W masie znajdziemy zarówno czekoladę

Kuchnia MagdaLeny
Rolada ze schabu 717

smaczna i aromatyczna, faszerowana pieczeń wieprzowa. Dzięki dłuższemu pieczeniu w niższej temperaturze mięso nabiera soczystości i kruchości. Roladę można podawać zarówno na ciepło- jako danie obiadowe, jak i na zimno – jako pyszna wędlina na kanapki lub przekąska na przyjęcie.     Składniki: 1,5 kg schabu 6-7 sztuk suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 7-10 plastrów(...)danie obiadowe (powstały płyn można zagęścić i przerobić na sos), jak i na zimno – jako wędlina na kanapki *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: SCHAB Z PIEKARNIKA – WĘDLINA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY

Blog z Apetytem
Tarta z jagodami i jabłkiem 144

pszennej orkiszowej proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka cukier trzcinowy  3 łyżki woda zimna  3 łyżki 120 g masła zimnego bez laktozy jagody świeże lub mrożone 3 szklanki żelatyna lub agar agar 4 łyżki cukier waniliowy  1 opakowanie kwaśne jabłko - 1 szt Ciasto: Wsyp mąkę owsianą, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy do malaksera. Dodaj pocięte

AZgotuj!
Menu sylwestrowe czyli jedzenie na Sylwestra 624

tortowe kanapki . Potem wystarczy zrobić jedno lub kilka nadzień i przełożyć nimi kanapki. Efektowna zimna przekąska już gotowa! Właściwie moje tegoroczne menu sylwestrowe można przygotować wcześniej, a w Sylwestra jedynie dokończyć. Dlatego ja już mam przygotowany sos romesco , który wykorzystam do nadzienia francuskiego ciasta. Przystawki z francuskiego ciasto to najszybsze i najprostsze przekąski na ciepło. Popularne zarówno wśród dorosłych

codojedzenia
Foccacia z pomidorkami i rozmarynem 142

region Włoch ma inny sposób na przygotowanie tego pieczywa. Czasami foccacia to po prostu chrupiące ciasto na pizzę podawane tylko z solą i oliwą. W innych przypadkach do puszyste pieczywo, często robione z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, rozmarynem lub szałwią - podawane na ciepło lub na zimno. Dziś przepis na wersję puszystą

Milion Smaków
20 przepisów na Wielkanoc 699

bezowe bezglutenowe ciasto 16. Mazurek z chałwą, orzechami i czekoladą – trzy smaki w jednym cieście 17. Mazurek z masą krówkową   – nadziany rozpuszczonymi krówkami 18. Kruche ciasteczka – w kształcie baranka, króliczka 19. Czekoladowe jajka   – nadziane twarogiem i musem brzoskwiniowym 20. Tęczowe jajka – deser na zimno z galaretkami

Ugotować
Najlepszy rodzaj zimy i chlebki kukurydziane 144

każdej uformować kulkę. Rozwałkować każdą kulkę na jak najcieńszy placuszek - 10-15 cm średnicy. Ciasto podsypywać mąką, żeby się nie kleiło. Placuszki smażyć na maśle, na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron, aż nabiorą złotego koloru z brązowymi plamkami. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Teraz już zaczynam czekać na wiosnę. Ciekawe, kiedy się doczekam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Hot dog w cieście drożdżowym 255

odgrzewane na drugi dzień były równie smaczne, mięciutkie i można było nawet zjeść na zimno, choć to jednak nie to. U mnie parówka to musi być ciepła 😜  Kto piecze w wekend takie hot dogi? Łapka do góry, meldować się! Składniki na 12 sztuk   Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej tortowej 40g dświeżych drożdży 1 szklanka mleka ½ szklanki przegotowanej wody

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami 148

Pierogi pieczone , pyszne na ciepło, ale na zimno też zdadzą egzamin. Farsz: 12 g grzybów suszonych, 250 g kapusty lekko ukiszonej, 1 nieduża cebula, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 1 łyżka masła, sól, pieprz, cukier, ciasto: 250 ml kwaśnej śmietany (u mnie 36%), 500 ml mąki pszennej*, jajko, Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli

królestwo garów
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki 170

ziemniaczaną. Ubijać do powstania zwartej bezy. Wyłożyć po połowie na ciasto. Piec każdy z ciast w 175st. C po 40 minut.  KREM: Szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą szklankę zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do gotującego się mleka. Zagotować budyń, odstawić do zimna. Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodawać zimnego budyniu. Cały czas ucierać. Przełożyć placki przygotowanym

Gotuję Testuję
Kolorowy zawrót głowy, czyli placuszki z warzywami 230

papryką, a następnie obsmażamy na patelni. Paprykę i dymkę drobno kroimy, łączymy wszystko z ciastem, mieszamy. 2. Masa powinna być gęsta. Na patelni smażymy małe placki, dokładnie z obu stron, aby dobrze upiekły się w środku. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno

Apetyczna babeczka
Konkurs Tygodnika Zamojskiego - dania i desery z serem białym 169

Moje przepisy wysłane na konkurs to: Pasta z makreli i twarogu Pierogi z ciasta francuskiego z nadzieniem ruskim z domową przyprawą do sera białego Pasta twarogowa z krakersami Francuskie pierogi z kaszą i serem Sernik na kruchym spodzie (Sernik królewski) Sernik na zimno z truskawkami A oto nagroda sponsorowana przez Tygodnik Zamojski oraz Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Krasnymstawie

Ciastka - domowe słodkości
Tarta z cukinią, porem i papryką (quiche) 135

wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Ja zawsze komponuje do niej rybę i pyszną, letnią sałatkę z roszpunką lub rukolą, pomidorami, koprem włoskim ze słonecznikiem. Oczywiście do tego sos miodowo-musztardowy . Przepis tutaj . Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko i 1 żółtko duża szczypta soli

Calzonella.com
Roladki z mięsa mielonego z cukinią 188

Roladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, suszonymi pomidorami, grillowaną cukinią i aromatem czosnku sprawdzą się zarówno jako danie główne jak i przekąska. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Nie ukrywam, ze bardzo lubię to danie z racji łatwości przygotowania. Składniki na jego przygotowanie zawsze znajdę w lodówce więc jeśli nie mam weny do wymyślania obiadu

Pyry na Gaz
Tarta z jarmużem 144

pokruszonym twarogiem, dodajemy przestudzone pomidory i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto kładziemy jarmuż i  wylewamy masę twarogowo – pomidorową. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w ogrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 o C. Dobrze smakuje na ciepło i zimno. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Tarta z botwinką. 178

posmarowania kratki) mieszamy i wykładamy na wyjęty z lodówki spód. Na masie rozkładamy paseczki ciasta tworząc kratkę i smarujemy pozostawionym jajkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam

Rozpustne gotowanie
Wytrawne ciasto pszenno-razowe z warzywami 117

środku tego kruchego, pszenno-razowego ciasta, kryje się cała gama smaków i kolorów. Tak akurat na wiosnę, na taki dzień jak wczorajszy. Warzywa można poukładać warstwami, ale wpadłam na to już po upieczeniu. Na zimno smakowało mi jeszcze bardziej niż na ciepło. Czytaj więcej

bistro mama
Przekąska. Na imprezę. Kalafior smażony w cieście pomidorowym 13075

Kalafior smażony w cieście - pycha ! Jeśli jeszcze nigdy takiego nie jedliście to szczerze polecam. To fajna przekąska na imprezę albo po prostu na kolację. Smakuje równie dobrze na gorąco jak i na zimno. A jeśli nie chcecie smażyć to może zapieczecie kalafiora au gratin ? Polecam także pyszne kotlety z kalafiora - idealne na bezmięsny obiad. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
PRZEKĄSKI Z CIASTA NA PIZZĘ (PALUCHY I ŚLIMACZKI) 4533

Prawie zawsze jak zostaje mi trochę ciasta na pizzę robię z niego pyszne, chrupiące przekąski. Oglądając ciekawy film lub spędzając wieczór przy piwie, miło jest zjeść coś dobrego. Takie ślimaczki i paluchy można podawać na zimno lub ciepło z dowolnymi sosami. Polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie

Przepisy Aleksandry

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję