Wielkanocne menu - 15 przepisów na słone dania 185szynce pod kiełkową pierzynką podane z sosem chrzanowym . Przystawka na zimno, którą przygotujecie dosłownie w ciągu kilka minut. Gotowane jajka zawinięte wędliną drobiową i nadziane kiełkami rzodkiewki oraz sosem chrzanowym. Prosto i smacznie. 4. Jajka wielkanocne - szynka z warzywami w galaretce . Jeżeli szukacie pomysłów na wielkanocne przekąski na zimno to zachęcam do przygotowania jajek na słono. Wystarczy wydmuszki nadziać kukurydzą(...)Piersi z kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką to pomysł na wykwintny obiad. Pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. 8. Pieczeń rzymska z jajkiem to pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego. Taka pieczeń jest bardzo łatwa do przygotowania, smaczna i świetnie prezentuje się na stole. 9. Schab z brzoskwiniami udekorowany majonezem. Przekąska na zimno, która dość często pojawia
Ugotować
Tort czekoladowo - malinowy 330upieczeniu otwieramy tortownicę i przekładamy ciasto na talerz (odwrotnie niż było w piekarniku) tak, aby góra tortu była prosta. Pozostawiamy, aż ciasto wystygnie. (Ciasto można przygotować dzień wcześniej). Ciasto kroimy na trzy równe części i pozostawiamy na czas przygotowania mas do tortu. Czekolady rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę(...)momentu, aż żelatyna będzie letnia (nie może być zimna). Do większej części kremu dodajemy rozpuszczoną czekoladę i połowę żelatyny. Następnie do mniejszej części kremu dodajemy 2 łyżki cukru pudru, zmiksowane maliny i pozostałą część żelatyny. Przygotowujemy poncz: łączymy wszystkie składniki ze sobą. Na dno tortownicy układamy jedną część ciasta, nasączamy ją ponczem, następnie smarujemy tą część ciasta dżemem truskawkowym (około
Serce zamknięte w formie pyszności
Szarlotka piernikowa z jabłkami 233dnem, dodajemy cukier. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu ciągle mieszając. Ciepłą masę rozsmarowujemy na przygotowanym ostatnim blacie nieupieczonego ciasta i dopiero wkładamy do piekarnika. Blaty studzimy. Masa budyniowa: Z 400ml mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z proszkiem budyniowym. Pozostałą część stawiamy na ogniu i łączymy z budyniem(...)zaczną „pyrkać” zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki. Jabłka pozostawiamy w zimnie do lekkiego stężenia. W blaszce, w której piekliśmy spody, układamy jeden z nich, wysmarowany budyniem, na to dajemy połowę warstwy jabłkowej i przykrywamy drugim blatem z budyniem. Ponownie wylewamy warstwę jabłkową i przykrywamy blatem z orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Kuchnia w czekoladzie
Sernik czekoladowy 230facebook'owym fan page'u obiecałam Wam dzisiaj przepis na sernik czekoladowy zatem obietnicy dotrzymuję :) Myślę, że w taką pogodę, gdy na dworze zimno a z nieba sączy się deszcz/ śnieg czekolada wydaje się być jednym z najlepszych polepszaczy humoru :) Zwłaszcza, że sam sernik jest pyszny - ma aksamitną konsystencję i rozpływa się w ustach :) Przepis na sernik zaczerpnęłam(...)piekarniku zaczęło się niego mocno kopcić jakby ktoś rozpalał ognisko:P A wszystkiemu winna była właśnie nieszczelna forma, przez którą wyciekał topiący się pod wpływem temperatury tłuszcz ze spodu ciasta. Jaki z tego wniosek? Kobieto, leć do sklepu i kup sobie nową formę haha :D Tortownica 24 cm Składniki: Ciasteczkowy spód: 170 gram ciasteczek zbożowych 70 gram stopionego masła
My simple kitchen
Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia 194wyjątkowy smak uzależnia! :) Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia Składniki: Ciasto: 1 i 1//3 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły) 3 jajka 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno) 2 szklanki startej na drobnej tarce surowej marchewki 2 płaskie łyżeczki(...)Delikatnie mieszając łyżką dodaj tartą marchew a następnie orzechy. Blaszkę o wymiarach 21x21 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz około 1 godzinę a następnie pozostaw do całkowitego wystudzenia. Do miksera włóż miękkie masło i ucieraj przez kilka minut dodając stopniowo
Moja Mama Gotuje
KEKS WYKWINTNY 201Keks kojarzy się z ciastem na słodko, które jest bogato nadziane bakaliami. Ale keks może być również wytrawny, bogato nadziany warzywami i nie tylko... Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać(...)zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się też jako przekąska na różnego rodzaju imprezach, a goście będą zachwyceni 😉 Jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc na pewno każdemu wyjdzie! Świetna alternatywa dla tarty wytrawnej lub pizzy... Składniki: 2 cebule ok. 250 g pieczarek 1 duża papryka czerwona 150 g sera żółtego 120 g masła 3 duże jajka
Kuchnia MagdaLeny
KEKS WYKWINTNY 220Keks kojarzy się z ciastem na słodko, które jest bogato nadziane bakaliami. Ale keks może być również wytrawny, bogato nadziany warzywami i nie tylko... Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać(...)zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się też jako przekąska na różnego rodzaju imprezach, a goście będą zachwyceni 😉 Jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc na pewno każdemu wyjdzie! Świetna alternatywa dla tarty wytrawnej lub pizzy... Składniki: 2 cebule ok. 250 g pieczarek 1 duża papryka czerwona 150 g sera żółtego 120 g masła 3 duże jajka
Kuchnia MagdaLeny
Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach 246dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik(...)musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Proporcje na 2 foremki o średnicy
Kulinarne przygody Gatity
LIEBSTER BLOG AWARD 169mieszkaniu :) 6. Przyrządzenia jakiego dania byś się nie podjęła? Podjęłabym się raczej każdego, natomiast po jego zrobieniu nie wiem, czy wykonałabym go po raz drugi. Tak miałam z ciastem francuskim - raz zrobiłam i chyba drugi raz już nie zrobię 7. Ulubiony przepis to..? Szarlotka, która zawsze mi wychodzi! :] 8. Kuchnia jakiego państwa najbardziej Cię kręci? Pierwsza myśl to Francja(...)się używać do gotowania wszelkiego rodzaju "wspomagaczy" w postaci np. sernika na zimno z kartonu, czy sosu do spaghetti ze słoika? Jeśli tak, to których używasz najczęściej? (nie muszą być te wymienione przeze mnie - to tylko przykłady) 7. Większe trudności sprawia Ci przyrządzenie ciast czy dań głównych? 8. Jakie są Twoje zainteresowania poza gotowaniem? 9. Bez którego narzędzia kuchennego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec – przepis krok po kroku 217przekąskę na zimno, jak i danie obiadowe, czyli roladki naleśnikowe – oczywiście bez glutenu Nadzienie do takich roladek możemy przygotować sami, według własnej fantazji kulinarnej lub skorzystać z gotowych rozwiązań. Ja skorzystałam z gotowych past warzywnych Wawrzyniec , które moim zdaniem idealnie się do tego nadają! Bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec – przepis krok po kroku Do przygotowania ciasta na naleśniki(...)Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 -30 minut. 4. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. 5. Po usmażeniu dobrze jest je przykryć, aby troszkę zmiękły. 6. Naleśniki smarujemy pastą warzywną i zawijamy w ruloniki. 7. Każdy z ruloników kroimy na kawałki. Nasze naleśnikowe roladki są gotowe do podania jako przekąska na zimno. Jeśli
Okiem Blondynki by McBlondi
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - warkocz aromatu i smaku 285Polędwica wieprzowa zamarynowana, w cieście francuskim schowana. Mięso ciastem otulone w piękny warkocz zaplecione. Składniki: 1 duże opakowanie ciasta francuskiego, 1 duża polędwiczka wieprzowa, 1 jajko, marynata: 3 łyżki teriyaki, 2 duże ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżka drobno pokrojonego świeżego rozmarynu, 1 kopiasta łyżeczka musztardy miodowej, ½ łyżeczki(...)delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Ciasto francuskie rozwijamy, układamy mięso po długości, boki ciasta nacinamy po skosie na paski o szerokości ok. 1,5 cm, Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywamy je paskami ciasta naprzemiennie z prawej, lewej strony tworząc tzw. „warkocz z ciasta”. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym ciastem i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wstawiamy
Moniki Smakołyki
Jaglany snickers ze słodko słonym karmelem 173Słodko słony karmel z daktyli i masła orzechowego, połączony z kaszą jaglaną tworzy ciasto idealne! Dodatkowo wykonane jest w wersji bez glutenu. Przygotowanie: 40 minut
zdrowo i aktywnie
Puszyste placuszki na śmietanie w wersji wytrawnej 173jednolitą konsystencję. Następnie na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać solidne porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują.) (*) Ostatnio smażąc te placki mieliśmy niespodziewanych gości z dzieckiem niejadkiem. Chłopczyk
Di gotuje
Placki z kaszy jęczmiennej z żółtym serem i prażoną cebulką 189serem oraz prażoną cebulką. Na rozgrzaną patelnie (w razie potrzeby z tłuszczem) wykładać solidne porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują.) (*) Jeśli Wasza patelnia ma tendencję do przywierania - smażąc placki użyjcie odrobinę tłuszczu
Di gotuje
Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem 162świeżym tymiankiem. Wyszło niezwykle jesienne danie. Tarta smakowała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek świeżych ziół sprawia, że słona tarta pachnie i smakuje wykwintnie. Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem będzie nie tylko pasowała na obiad, ale i na kolację. Ciasto zagniata się błyskawicznie, więc nawet w przypadku niezapowiedzianych gości, jej przygotowanie nie jest pracochłonne, zaś smak rozwijający
Raj dla Podniebienia