ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:223/444)

Żytnie placuszki z kakao, miodem i śliwkami 115

śliwki.  Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują

Di gotuje
Gofry migdałowe z sosem jogurtowym i owocami leśnymi 123

czym dodać do pozostałych składników i dobrze wymieszać. Gofrownicę natłuścić delikatnie olejem, po czym nalewać ciasto. Piec około 4 minuty, aż gofry będą chrupiące. Gofry kłaść na kratce. Każdy gofr posmarować jogurtem i ułożyć na nim mieszankę owoców leśnych. Podawać na ciepło lub zimno (ja zdecydowanie wolę na ciepło). Uwagi: Czas pieczenia gofrów jest zależny od posiadanej przez Was gofrownicy

Passions hobbies life
Placuszki z kaszy manny z miodem i truskawkami 127

kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na delikatnie złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują.)   Kaszę manną orkiszową oraz mleczko kokosowe można nabyć w sklepie Radix

Di gotuje
Amarantusowe placuszki z jabłkiem i rodzynkami (bez mąki i cukru) 169

wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują.)    (*) Jeśli rodzynki są twarde to należy je zalać wrzątkiem i odstawić

Di gotuje
Placuszki brokułowe z prażonym siemieniem lnianym i płatkami sojowymi (bez mąki) 146

sojowymi. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.   (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej , która tak samo jak siemię lniane prażone

Di gotuje
Placuszki brokułowe z prażonym siemieniem lnianym i płatkami sojowymi (bez mąki) 131

sojowymi. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.   (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej , która tak samo jak siemię lniane prażone

Di gotuje
Tarta jaglana z truskawkami-przepyszna! 150

Chociaż nie ma jeszcze weekendu, to podzielę się z Wami przepysznym przepisem na pełnowartościowe ciacho, które dzisiaj wykonałam😍 Składniki identyczne, jakie ja sama jadam na co

Zdrowie i pysznie na talerzu
Krucha tarta z delikatnym kremem i czerwonymi owocami 173

oknem brzydko, deszczowo i zimno. Lato coś nam się schowało. Dlatego, aby nawet w niepogodę była pogoda polecam przygotować przepyszną, lekką, pełną czerwonych owoców kruchą tartę z delikatnym kremem.   Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, typ 500, np. TOTA 150 g masła schłodzonego 4 łyżki cukru miąższ z 1 laski wanilii 1 jajko Składniki na masę

Trufelkowo
Odrywany chlebek z masłem ziołowym 160

Kwadraty smarujemy masełkiem i posypujemy mozzarellą. Keksówkę stawiamy pionowo i wkładamy po kolei kwadraty z ciasta, tak aby farsz był u góry. Tak przygotowany chlebek wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 do 30 minut. Smakuje na ciepło i na zimno :) Smacznego

ChilliJemy
Sernik na zimno malinowo-śmietankowy 151

lecie pokochałam serniki na zimno i choć robiłam już ich wiele to właśnie malinowo śmietankowy z wyczuwalną nutą kakao bardzo mi zasmakował. Delikatny rozpływający się w ustach, a na końcu lekka chrupkość ciasta kruchego...mogę zajadać. Zapraszam...   Na ciasto: 140 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 3 łyżki kakao 1 żółtko

Kubki smaku
Ciabatta – nowy przepis 159

upieczenie bułek i wykorzystanie ich do kanapek w dowolnej konfiguracji – na ciepło lub zimno. Takie kanapki możemy zjeść na śniadanie czy kolację, zabrać na piknik czy jako drugie śniadanie do pracy. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ciabatta ma taki charakterystyczny kształt, powykręcanego ciasta i jest obsypana dużą ilością mąki? To nie dlatego, aby uczynić ją bardziej rustykalną Ciasto na ciabatte

Mieszam w Garnku
Sernik na zimno 199

upieczonego biszkoptu i na to wykładamy większą część przygotowanej masy. Na górę nakładamy drugą część ciasta i ponownie nakładamy pozostałą część masy. Całość wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa serowa już stężeje wyciągamy z lodówki. Na górę wylewamy galaretkę (galaretka powinna być zimna ale nie całkowicie „ścięta”). Następnie całość ponownie wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny

Ciastka i ciasta
Wspomnienie zimowej focacci i o tym, co w szkole słychać 125

piekarnika. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 45-60 minut. Na wyriśniętym cieście równomiernie rozłożyć cebulę, posypać żurawiną, igiełkami rozmarynu i solą morską. Piec w 220 st. C. przez 20-25 minut. Pokroić na mniejsze kawałki, podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! I wiecie co...? Wczoraj, z nudów, zaczęłam się uczyć. Sama nie wiem, czy to dobrze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 539

zmocz brzeg ciasta wodą. Zlep ciasto jak pieroga, dodatkowo brzegi dociśnij widelcem. Powtórz do wyczerpania ciasta i farszu. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż się zezłocą. Podawaj na ciepło lub na zimno, jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do barszczu. Pierożki dobrze smakują także z innymi zupami

Chilli Czosnek i Oliwa
Zdrowy budyń bez gotowania 194

Przepyszny, słodki budyń bananowo-czekoladowy na zimno. Do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki: kakao, banan, awokado i miód. Chwila blendowania i mamy wspaniały, gęsty krem idealny na deser czy jako dodatek do ciast, placuszków, naleśników, owsianek, pieczywa itp. Można wzbogacić deser łyżeczką cynamonu lub przyprawy do piernika i w ten sposób przygotować jego zimową wersję ;) Składniki

Ze smakiem i z pasją