ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:232/444)

PIEROGI Z MIĘSEM (INDYK + KACZKA) - Bezglutenowe i zwykłe. 188

przyprawionym farszem, a ciasto (czy to zwykłe, czy bezglutenowe) ma być tak cienkie, że bardziej się już nie da! I oto sekret najlepszych pierogów. To nie przechwałki, gdy spróbujecie, przyznacie nam rację. Te oto niewinne pierożki wywołały u nas niemały spór na linii matka - córka. Starsza kuchara woli bowiem je na ciepło, a młodsza na zimno, ale z roztopionym masłem(...)przeplatać je planujemy też innymi recepturami, więc... Jeśli chcecie być na bieżąco z przepisami, to zaobserwujecie nas: tutaj i polubicie na facebooku tutaj :) Przypominamy, że wszystkie wskazówki dotyczące wyrobu ciasta (bezglutenowego i zwykłego) oraz podgrzewania tak cieniutkich a napakowanych pierogów: tutaj . Reszta naszych przepisów czeka na Was w tym miejscu: " PRZEPISY ", A jeśli o temat pierogowy chodzi, zapraszamy jeszcze

Wypisz Wymaluj
Tort „Winter is coming” 70

Fani będą jednak dodatkowo zachwyceni oczywistym nawiązaniem. Tort nie tylko ładnie wygląda, ale też jest pyszny. Trzeba się nad nim trochę napracować, ale jest warto. Udany biszkopt daje ciastu lekką bazę. Owoce i galaretka dodają kwaskowości. Natomiast masy śmietanowe dodają słodyczy. Zwieńczeniem jest czekoladowy wilkor Stark’ów. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)u00f3wki tort.\r","Na masie delikatnie u\u0142o\u017cy\u0107 wierzchni blat ciasta.\r","Przygotowa\u0107 drug\u0105 porcj\u0119 ponczu: 8 \u0142y\u017cek zimnej, przegotowanej wody zmiesza\u0107 z 3 \u0142y\u017ckami soku z cytryny.\r","Zwil\u017cy\u0107 ponczem wierzch ciasta. W\u0142o\u017cy\u0107 do lod\u00f3wki.\r","Zmiksowa\u0107 razem 150ml \u015bmietanki i serek mascarpone. Dosypa

Bardzo Gruby Smok
Wytrawna tarta z figami i fetą 97

fetą może być podana na ciepło, ale będzie też pyszna na zimno. Zjedzcie ją tak, jak najbardziej lubicie!   Wytrawna tarta z  figami i fetą     Wytrawna tarta z figami i fetą Proporcje na formę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Maltańskie zapiekanki ze szpinakiem 131

ricottą. Zapiekanka ze szpinakiem to świetna przekąska, bierze się ją w rękę i można ruszyć dalej zwiedzać piękną wyspę.  Maltańskie zapiekanki ze szpinakiem Składniki:  opakowanie gotowego ciasta francuskiego (w rolce) 500g mrożonego szpinaku (siekanego) 1 średnia cebula 1 por 3-4 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka w zalewie 2-3 garście czarnych oliwek gałka muszkatołowa starta skórka(...)cytryny. Farsz powinien być lekko kwaskowy.  W małej miseczce roztrzepać jajko. Ciasto francuskie powycinać w większe koła, na każde nakładać po łyżce farszu, ciasto złożyć do góry i dookoła farszu. Możecie też zlepić zwykłe pierożki, lub dowolny inny kształt. Zapiekanki ułożyć na papierze do pieczenia. Ciasto posmarować jajkiem. Zapiekanki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-190 stopni i piec

Codzienne Gotowanie
Placuszki z kaszy manny z wędzoną makrelą 102

smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju oraz za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami (np. sosem lub śmietaną) lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują.) W przepisie użyłam soli ziołowej oraz kaszy manny orkiszowej ze sklepu

Di gotuje
KIEŁBASKI Z MUSZTARDĄ W CIEŚCIE FRANCUSKIM 100

Pyszne na ciepło i na zimno. Świetne jako przystawka, idealne na imprezę ale też na kolację. Zdjęcia robione były już wieczorem więc nie są piękne,ale zachęcam zrobić tą przekąskę bo wychodzi bardzo smaczna. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego  8 cienkich kiełbasek  3 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy  1 łyżka keczupu  3 łyżki prażonej cebulki

Niespełnione zdolności kulinarne
Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą. 169

śniadanie, kolację lub przystawkę. Tak podana jajecznica smakuje na ciepło jak i na zimno. Połączenie tuńczyka z jajkami to bardzo dobry pomysł. Ja dodatkowo podałam z wiosennymi warzywami: pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką, do tego koniecznie dużo szczypiorku z własnego ogródka. Spróbujcie koniecznie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny pół małej łyżeczki soli 1 duże

Izabelawkuchni
Tatar z marynowanymi rydzami, galaretką z buraka i czarną quinoą 169

doprawionego soku z buraków 1/2 łyżeczki agaru 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno bio  3 łyżki wody mineralnej pieprz sól kiełki rzodkiewki do ozdoby  Wykonanie: Wołowinę siekamy drobno, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z olejem i wodą. Staranie wyrabiamy przez chwilę, jak ciasto.  Sok z buraków zagotowujemy z agarem,cały czas mieszamy i gotujemy chwilę

Quinoa Raz!
Zimowy sernik na zimno z cytrusami 225

Bardzo zimowy, pachnący Świętami sernik na zimno z cytrusami zatopionymi w przezroczystej galaretce. Sernik na kruchym spodzie, z pyszną, kremową masą serową oraz cudowną galaretką... Taki królewski deser można przygotować jako zimowy poczęstunek, czy nawet jedno z ciast na Boże Narodzenie

AniaGotuje.pl
Paje pieczarkowe. 142

wyłożyć krążkami ciasta do samych brzegów. Nałożyć farsz a następnie przykryć kolejnymi krążkami ciasta, sklejając je z brzegami (np. z pomocą widelca). W każdym paju zrobić dziurkę patyczkiem i wstawić formę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 35 - 45 minut. Ostudzić. Podawać na zimno lub po ponownym podgrzaniu. Farsz pieczarkowy sprawdzi się doskonale na klasycznych zapiekankach

zadanie-gotowanie
Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami 140

jabłkami.   Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek) . Placki należy smażyć z obu stron - do lekkiego zarumienienia się i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.   P odawać bezpośrednio po przygotowaniu - posypane cukrem pudrem. (Na zimno również świetnie smakują

Di gotuje
szpinakowe naleśniki z "ruskim" nadzieniem... 142

śmietaną 12% dobrze rozgrzana naleśnikarka 22 cm, przed smażeniem przetrzeć patelnię olejem, wlewać porcję ciasta i smażyć naleśniki, nie trzeba więcej oleju dodawać na patelnię na każdym naleśniku rozsmarować nadzienie i zawijać ciasno w rulony - naleśniki są obłędnie smaczne, sycące i na ciepło i na zimno.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Paszteciki z pikantnym nadzieniem 197

Przepyszne, pikantne paszteciki to doskonała przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne" Do wyboru miałam co prawda kilka różnych przedstawionych przez Autora wariantów pasztecików (m.in. paszteciki ziemniaczane

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta ziemniaczana 178

przynajmniej raz w tygodniu. To takie awaryjne jedzenie - dobre na ciepło i na zimno. Dzisiejsza wersja tarty to raczej dodatek do dania głównego. U nas świetnie sprawdziła się jako uzupełnienie warzywnej zupy, ale równie dobrze może być dodatkiem do mięsnego sosu czy gulaszu. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody

Gotowanie i blogowanie
Pierogi z soczewica, calkiem jak z miesem :) 186

razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy by masa ostygła. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na każdym kółku umieszczamy trochę farszu. Zlepiamy brzegi. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy mlekiem lub olejem. Pieczemy ok 15 minut. Są świetne i na zimno i na ciepło. a takie bajkowe widoczki można zobaczyć przed Ogrodem Botanicznym

Dzieje kuchennej Wiewióry