dodanie suszonego rozmarynu do ciasta – jest bardzo aromatyczny. Najbardziej lubimy go maczać w… nie zgadniecie… w smakowym oleju rzepakowym… Tak na marginesie – polubiliśmy olej rzepakowy jeszcze zanim przystąpiliśmy do akcji „oficjalnego” promowania, już kilka tygodni wcześniej kupiliśmy (w UK) kilka buteleczek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno o różnych smakach, między innymi chili, wędzonego(...)minut do wyrośnięcia. 2. Przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy, sól, rozmaryn, 4 łyżki oleju rzepakowego, pieprz i około 250 ml letniej wody wyrobić ręcznie lub robotem około 10 minut aż ciasto będzie sprężyste. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem i wysmarować delikatnie olejem całe ciasto. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów na 1-2 godziny
UgotujmyTo.plłyżeczka soli Do podania: jogurt naturalny łosoś wędzony na zimno Kaszę gryczaną mielimy na mąkę. Możecie użyć do tego blendera wysokoobrotowego lub młynka do kawy. Mąkę gryczaną łączymy z pszenną oraz drożdżami. Dodajemy ciepłe mleko, cukier jajko, olej kokosowy i sól. Wszystko razem miksujemy mikserem do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy na minimum 45 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy mocno
MamaOskarkaktórej korzystam. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę z założoną częścią do wałkowania, przestawiając regulację grubości. Wałkujemy na grubość, jaka nam odpowiada, następnie zmieniamy część wałkującą na tnącą. Wkładamy paski ciasta w maszynkę i tniemy. Jeżeli chcemy szersze paski – kroimy nożem (moja maszynka tnie zbyt cienko, więc pokroiłam nożem). Gotujemy w lekko posolonym wrzątku ok. 2 – 3 minut. Truskawki płuczemy i odsączamy(...)dwie części. Jedną miksujemy z cukrem pudrem, drugą kroimy na części. Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru (lekko, a nie na sztywno). Makaron podajemy na ciepło lub na zimno, polany sosem truskawkowym, z dodatkiem ubitej śmietanki i truskawek. Domowy makaron z truskawkami to kolejne wspomnienie z dzieciństwa. Lekkie danie obiadowe na upały… i nie tylko. Lubią je i dzieci
mojewypiekiinietylkoZapiekane śliwki z orzechami pod niezwykle smaczną i chrupiącą kruszonką. Szybki i smaczny deser, który można podać na ciepło i na zimno. Chociaż, według mnie lepiej smakuje jeszcze ciepły. Śliwki zapiekłam w małych naczynkach, żeby każdy miał swoją porcję. 500 g śliwek węgierek 50 g orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego KRUSZONKA: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki płatków orkiszowych(...)krótko w palcach. Na wierzch wyłożyć grubą warstwę kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 30 min, do zrumienienia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Desery , Tarty i kruche ciasta , Zapiekanki Tagged: kruszonka , orzechy włoskie , płatki owsiane , śliwki
https:KKuchniaMniamprzez ostatnie dni pogoda nas nie rozpieszcza , do tych letnich temperatur wiele brakuje, a i promienie słońca trudno dostrzec za kłębiastych chmur. Dlatego też postanowiłam sernik na zimno zastąpić tym pieczonym wzbogacając go soczystymi kwaskowatymi wiśniami . Wyszło naprawdę smacznie. Składniki : Spód : 200 g ciastek ( herbatniki , biszkopty , maślane , kruche ) 100 g rozpuszczonego masła. Masa serowa : 1 kg sera na sernik(...)wypełnioną wodą. Wstawić sernik do piekarnika i piec ok 2 godzin w temp 160'C. W połowie pieczenia , delikatnie wysunąć foremkę i posypać sernik po wierzchu wiśniami.( wierzch ciasta jest już wówczas ścięty i owoce nie zapadną się. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik schłodzić kilka godzin w lodówce. Wiśnie na mus zblendować . Można dodatkowo przetrzeć przez sito jeśli chcemy
Malinowa Kawiarenkanagrzewamy kamień ok. 30 min od osiągnięcia max temperatury), wsuwamy bochenek za pomocą łopaty na rozgrzany kamień (mój chleb rośnie na papierze do pieczenia dobrze posypanym mąką, aby ciasto nie przykleiło się i idealnie zsunęło na kamień). Aby skórka chleba była chrupiąca powinna być w piekarniku zapewniona odpowiednia wilgotność. Ja zazwyczaj wrzucam na dno piekarnika kilka kostek lodu, które(...)naturalnego (ja dałam wielokwiatowy) 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Przygotowanie: W misce mieszamy drożdże z odrobina wody. Odstawiamy na kilka minut, aby powstał zaczyn. Po tym czasie dodajemy do miski z zaczynem pozostałe składniki i mieszamy hakiem miksera przez ok 5 - 8 minut do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta. Ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się
Naturalna KuchniaSzynka pieczona w całości pieczeń wieprzowa marynowana w kawie Szynka pieczona w całości jest doskonała na ciepło i na zimno. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso
Cztery FajerySztuka mięsa pieczona stanowi doskonałą alternatywę dla kupnych wędlin, takie mięso na zimno do chleba to wspaniały element do kanapki, a na ciepło - pokrojone w plastry
kgwjanczewoSos chrzanowy ma dla nas kilka niezaprzeczlnych zalet: - jest bardzo łatwy do przyrządzenia - nie jest pracochłonny (czas przygotowania to około 15 minut) - pasuje do wielu dań
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasobą złotą polską jesień. Od razu przyszła ta druga szara, zimna i mokra, a wraz z nią długie wieczory z kubkiem ciepłego mleka i dobrą książką. Bo co tu innego robić gdy nie można wyjść do ogrodu. Ooo, można jeszcze włączyć piekarnik i zagrzać maleńką kuchnie miłym ciepłem pieczonego ciasta. Tak też robię, ale co jeśli się do tego
Zapiski Młodej Żonyzdarzał się ogórek ,rzodkiewki . Właśnie taki placek był pierwszym moim daniem samodzielnie zrobionym . Polegało to na tym że każdego dnia ktoś inny trzymał miske z mąką i wyrabiał ciasto , potem każdy dostawał kawałek ,rozklepywał go na cienki placek i biegł do swojej kuchni i piekl na blasze kuchenki.Z gotowym plackiem wracało się na podwórze i razem jedliśmy(...)piekę je do dziś . Są nie zastąpione w podróży jako przekąska, na wycieczce ,gdy nie ma chętnego by wyskoczyć po świeże pieczywo. Są świetne na ciepło i na zimno. Składniki 1 szklanka mąki 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki gorącej wody sól do smaku ok. 1/2 płaskiej łyzeczki 1 mała cebula 3 pieczarki 1/4 papryki oliwa do smażenia Zamiast pieczarek
Eli Gotowaniełatwe, proste i przyjemne, ale powiemy Wam jedno - WARTO! Gdy poczujecie zapach, spróbujecie smak i rzucicie okiem na blaszkę pełną rumianych pasztecików - zapomnicie o wszystkich epitetach jakimi potraktowałyście i ciasto, i farsz, i wałek, i stolnice, i bogu-ducha winnego męża. W skrócie, więc jak wygląda robienie bezglutenowych pasztecików? Najpierw jest głośno (nagle język się rozwiązuje i zastanawiacie się(...)gorąco jak i na zimno. W pierwszy, drugi i trzeci dzień - ale nie przewidujemy im tak długiego żywota. Albo znikną bardzo szybo, albo tylko nasza rodzina jest nienormalna. :) Tak... powiemy Wam, że nam pomogły te kapuśniaczki. Zwalczyły szarugę za oknem i wraz z pięknym zapachem wniosły do domu coś bardzo pozytywnego. Krucho-drożdżowe ciasto rozpływa się właśnie w naszych
Wypisz Wymalujswoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkować, na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, na prostokąt o wymiarach około 7 x 12 cm. Następnie zwinąć ciasto do środka, z obu stron, wzdłuż dłuższego boku (o tak , autor: The Semisweet Sisters) i podwinąć brzegi powstałej, podłużnej bułeczki pod spód. Tak przygotowane bułki układać, w niewielkich (około(...)samego końca i podawać na ciepło lub zimno z parówką/frankfurterką/kiełbaską i ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 8 miękkich bułek do hot dogów. Przygotowanie bułek nie wymaga robienia zaczynu z drożdży. Wystarczy wszystkie składniki, w podanej kolejności wsypać do miski i zagnieść ciasto. Ciasto na bułki można zagnieść: mikserem, przy pomocy haka/hak
Gospodyni MiejskaCiasto drożdżowe z przepisu mojej babci jest jednak mega uniwersalne! Zrobiłam już z niego makowiec świąteczny , drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami , paszteciki z pieczarkami do barszczu . Teraz przyszła kolej na puszyste bułeczki drożdżowe z passatą pomidorową,czosnkiem, oregano, żółtym serem i szynką lub boczkiem. Takie mięsne pizzerinki najbardziej lubią moje dzieci. Następnym razem zrobię wersję bardziej dla siebie(...)papryką, serem feta, oliwkami, cebulką. Większość bułeczek rozeszło się jeszcze na ciepło, ale na zimno także smakują fantastycznie! Na pewno zrobię je na piknik w parku, albo na wycieczkę rowerową. Spróbujcie koniecznie tych małych puszystych mini pizz! Składniki (na 10-12 bułeczek): 0 ,25 kg mąki pszennej tortowej 0,5 szklanka mleka 0,25 szklanki cukru 2 jajka
Kulinarne Inspiracjechłopcy lubią je najbardziej ,gdy mają swoją weekendową nockę . Czyli siedzą do drugiej w nocy i naparzają na Steamie Wtedy właśnie cebulaki ratują im i mi życie . Doskonałe na zimno i na ciepło . W miarę zdrowe , a już na pewno lepsze niż chipsy , czy czekolada . Co do mnie , przygotowuję je wieczorkiem , zostawiam na kuchennym stole i mogę także rozpocząć wolny(...)coś do jedzenia ” albo ” mamo zjadłbym coś ” … Milutko Ten przepis jest podrasowany serem i przyprawami , nie jest klasykiem tylko wariacją kulinarną Składniki na 6 cebularzy : ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży ( 7g ) 1 czubata ,łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 szklanki ciepłej wody farsz : 2 cebule , dość duże
Ogrodnik w podróży