ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:235/444)

Wrześniowe croissanty z karmelizowanym bakłażanem 83

znajduje się tam jędrny, połyskujący i bardzo kształtny bakłażan.  Uwielbiam jego smak i teksturę!  Tym razem skarmelizowałam pięknisia w miodzie z dodatkiem chili i zawinęłam w listkujące ciasto francuskie, tworząc tym samym złote rogaliki na złoty Wrzesień :)  Aromatyczne nadzienie z kremowego bakłażana, przełamujące jego orzechowy posmak pomidorki i pachnąca bazylia łączą się wybornie, a całość skąpana(...)pazura jesiennym rogalikom.  Są idealne do chwycenia do ręki w przelotnej bieganinie o poranku lub do zapakowania do piknikowego koszyka na weekend.  Przepyszne na ciepło i na zimno, pełne głębokich, sezonowych smaków początku jesieni i jednocześnie delikatne jak babie lato falujące na złotych podmuchach lekkiego wiatru.   Naprawdę warto poświęcić kilka minut na te wytrawne croissanty i rozpłynąć

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Focaccia z zielonymi i czarnymi oliwkami oraz rozmarynem. 200

dzisiaj do wypróbowania przepis na focaccię. Jest to rodzaj pieczywa, które pochodzi z Włoch. Jest podstawą do pizzy. Można ją podawać na ciepło z oliwą lub na zimno jako dodatek do innych potraw. Ja swoją focaccię upiekłam z serem cheddar, a ułożyłam na niej czarne i zielone oliwki, posypałam solą alpejską i suszonym rozmarynem. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Domowe(...)oliwą i rozłożyć w niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Potem na wierzchu ułożyć plasterki oliwek, skropić oliwą i posypać solą morską lub alpejską. Odstawić na 20 minut. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 225ºC przez około 25 - 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno albo jako dodatek do innych potraw

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Magia grudnia i pyszne ciasto 430

nimi nacieszyc. Delektuje sie za to kazda chwla, ktora poprzedza Boze Narodzenie. Kazdy dzien grudnia ma w sobie cos takiego co sprawia, ze nawet ciemnosc za oknem i zimno nie sa mi straszne. Powoli pojawiaja sie ozdoby swiateczne, w kuchni zaczynaja krolowac fantastyczne aromaty: cynamon, kardamon, gozdzki, pomarancze, mandarynki. Jest pieknie. Dzis i w mojej kuchni pachnialo tymi wszystkimi korzennymi(...)sprawa bardzo blyskawicznego piernika. Przepis znalazlam w tegorocznym specjalnym wydaniu magazynu Naj - Boze Narodzenie. W oryginalnym przepisie sa jeszcze suszone sliwki i rodzynki, ktorych nie dodalam z obawy iz ciasto jest zbyt luzne i owoce pewnie upadlyby na dno foremki. Samo ciasto zas jest pyszne i bardzo wilgotne, takie jak lubie. Ciasto piernikowe skladniki: 1/2 sloiczka dzemu porzeczkowego 2 szklanki

Przysmaki Karolki
Limonkowo-czekoladowy sernik Nigelli Lawson 120

Sama nie wiem, co mam napisać o tym cieście, bo wiecie, łatwo jest pisać, że coś jest "och i ach", a ten sernik jest taki trochę kontrowersyjny:) Jego smak jest bardzo specyficzny, słodki i kwaśny... orzeźwiający ,  więc dobry jako alternatywa dla sernika na zimno w upały. I jest smaczny, ale taki... inny. Może zbyt wiele po nim oczekiwałam(...)połączą. Nie przejmujcie się tym, że masa serowa jest bardzo rzadka - tak ma być ;) 4. Wylewamy masę na schłodzony ciasteczkowy spód (nie trzeba go wcześniej podpiekać). Wstawiamy tortownicę z ciastem do większej blaszki, naczynia żaroodpornego lub brytfanki, następnie naczynie to wypełniamy gorącą wodą, mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. U mnie było troszkę mniej wody, ponieważ moja jedyna większa blaszka

Kraina Tysiąca Smaków
Szarlotka sypana – bardzo prosty przepis 93

sypana. Idealna do kawy dla niespodziewanych gości. Jest bardzo, bardzo smaczna i zachwyca prostota wykonania. Mozna ja podawać na ciepło z gałka lodów waniliowych, ale jest równie smaczna na zimno, na drugi dzień, jeśli uda się Wam ocalić kawałek. SKŁADNIKI: 1 SZKLANKA KASZY MANNY 1 SZKLANKA MAKI PSZENNEJ 1 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA SZCZYPTA SOLI 1 ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO(...)OKOŁO 3/4 SZKLANKI CUKRU. ILOŚĆ CUKRU ZALEŻY OD TEGO JAK KWAŚNE LUB SŁODKIE SA JABŁKA ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: MASLO LEKKO ZMROZIC, LATWIEJ BEDZIE SIE UCIERAC. PRZYGOTOWAĆ CIASTO: DO MISKI WSYPAĆ MAKE, SZCZYPTĘ SOLI, PROSZEK DO PIECZENIA, KASZE ORAZ OBA CUKRY. CALOSC BARDZO DOBRZE WYMIESZAĆ. PRZYGOTOWAĆ JABŁKA: UMYTE JABŁKA OBRAĆ ZE SKORKI I ZETRZEĆ NA TARCE O GRUBYCH

Pani M - kuchnia smakowita
Domowe masło 434

mleka prosto od krowy 2-3 szczypty soli zimna, lodowata woda Śmietankę przelać do misy robota. Przykryć pokrywką (bo pod koniec ubijania będzie bardzo chlapać maślanką) i ubijać. Najpierw śmietanka będzie zwiększać swoją objętość. Zrobi się gęsta, puszysta i kremowa po protu tak jak ubita śmietanka, która używamy do ciast i deserów. W trakcie dalszego ubijania zacznie wytrącać się tłuszcz(...)zimnej wody i w tej wodzie ugniatać ją ręką. W ten sposób wypłukujemy z masła resztki maślanki. Czynność należy powtórzyć jeszcze raz lub dwa aż pozbędziemy się maślanki a zimna woda w której ugniatamy masło będzie po prostu czysta. Następnie do masła dodać sól, ja daje tak ze 2-3 szczypty ale jeśli ktoś lubi bardziej słone masło może dać

Monia miesza i gotuje
Drożdżówki z rumowymi powidłami 111

ciasta. Od kiedy „załapałam” ciasto drożdżowe lubię go robić i poświęcać mu jak najwięcej uwagi – odwdzięcza się potem puszystością i delikatnością. Jeżeli zrezygnujecie z rumu, bułeczki świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły lub na wspólny piknik, choć muszę przyznać, że do końca nie wiem jak smakują na zimno;) Zróbcie je koniecznie:) 40 g drożdży(...)łyżką) i odstawiamy na 10 minut, do podwojenia objętości. Gdy drożdże zaczną pracować, do miski wsypujemy resztę cukru, dodajemy szczyptę soli oraz żółtka i pozostałe mleko. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy przestudzone masło (ja ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 15 minut) . Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około

Smaki Na Talerzu
Orzechowo kokosowa kostka jaglana bez pieczenia 77

Inaczej brownie jaglane bez pieczenia o zachwycającym smaku! Ostatnio pokochałam wszelkie desery i ciasta z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Tym razem padło na moje ulubione połączenie bananów

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tarta z zielonymi szparagami i boczkiem 103

sera żółtego 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki.  Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy sam spód w piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180 st. Składniki na ciasto: 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 kubeczek jogurtu naturalnego(...)solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dodajemy boczek i mieszamy. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 15 minut (masa jogurtowo-jajeczna powinna się ściąć). Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego

bistro mama
Jajka nadziewane szpinakiem w tempurze 102

pływały. Kiedy olej jest już wystarczająco gorący, każde jajko moczyć w przygotowanym cieście po czym wkładać na rozgrzany olej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu jajka wykładać na papierowy ręcznik celem osączenia jajek z nadmiaru oleju. Podawać na zimno same albo z dodatkiem słodkiego sosu chili. Jajka nadziewane szpinakiem w tempurze Smacznego! O czym

mecooks
Deser z chia, truskawkami i mlekiem kokosowym 122

Niestety dziś za oknem deszczowo, więc trzeba sobie poprawić humor słonecznym deserem. Jako, że wielkimi krokami zbliża się sezon na truskawki warto przypomnieć sobie sprawdzone pomysły

Programista w kuchni
Naleśniki z wędzonym łososiem i ricottą 152

wiele sposobów. Na słodko, słono, ciepło czy  zimno.  Dziś mnie właśnie naszła taka wielka  ochota  na  naleśniki. A że w lodówce był  wędzony łosoś i ricotta, tak więc powstały  naleśniki z łososiem i  ricottą.  Powiem tylko  było pysznie. Składniki: ciasto na naleśniki tu 250 g wędzonego łososia 200 g serka

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto francuskie z salami i serem 153

ciasta francuskiego Na każdy krążek ciasta nałożyć plasterek salami,sera i przykryć drugim krążkiem ciasta francuskiego Układać na papierze do pieczenia , posmarowac rozmąconym jajkiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekać w rozgrzanym do 180°C piekarniku do uzyskania złotego koloru ( około10-15minut ) Spożywać na gorąco lub na zimno SMACZNEGO

zielonacukinka
Tatar z czarnym czosnkiem, czarną quinoą i czarną truflą 155

pieprzu 4-6 ostrych papryczek aji chrapita 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno bio  3 łyżki wody mineralnej pieprz sól świeże listki mięty do ozdoby Wykonanie: Wołowinę siekamy drobno, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z olejem i wodą. Staranie wyrabiamy przez chwilę, jak ciasto.  Obórek obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę, tak samo siekamy, rzodkiewki

Quinoa Raz!
Minipavlove z granatem 200

Urodzinowych deserów ciąg dalszy :) Oprócz tortu jednorożca i sernika na zimno , zaplanowałam też minipavlove z granatem. Chciałam, żeby pracę można było rozłożyć sobie na części, dlatego bezy upiekłam wcześniej, a krem dodałam w dniu przyjęcia. Do kremu możecie użyć dowolnego aromatu do ciasta, ja użyłam jaśminowego, który przywiozłam sobie z wakacji (po nie-tylko ciastkowe kadry zapraszam na instastory ). Składniki

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania