ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:243/444)

krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami w nucie garam masala... 129

Składniki: NALEŚNIKI: mleko 0,5% 500 ml, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 2 łyżki, cukier 1 łyżka, sól morska 1/2 łyżeczki, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, woda zimna 1/2 szklanki, mąka pszenna typ 500 1,3/4 szklanki FARSZ: kapusta kiszona 1/2 kg, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, garam masala Royal Brand 1 łyżka, przyprawa(...)płynie 2 łyżki, cukier 1 łyżeczka, bułka tarta 1/2 szklanki PANIERKA: jajka 3 sztuki, bułka tarta 2 szklanki lub więcej, olej rzepakowy - ile potrzeba oprócz kurkumy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dać do dzbanka blendera i dobrze z 2 minuty miksować, przelać do innego naczynia, dodać kurkumę i wymieszać, odstawić na 30 minut kapustę kiszoną drobno posiekać na desce, zalać

W Mojej Kuchni Lubię
Mięciutkie pierniczki świąteczne. 112

mąki, mieszamy na początku łyżką , a następnie wyrabiamy rękami na jednolite ciasto. Gdyby ciasto było zbytnio rzadkie, możemy dosypać jeszcze troszkę mąki pszennej. Ciasto powinno być dość miękkie, nie może być za sztywne. Zrobioną z ciasta kulkę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwijamy z folii, trochę przegniatamy i wałkujemy partiami(...)Podczas wałkowania podsypujemy niedużą ilością mąki, aby ciasto nam się nie przyklejało. Z ciasta wycinamy ciasteczka w dowolne kształty. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko posmarowanej tłuszczem. Ciasteczka możemy układać dość blisko siebie, bo wyrastają raczej do góry niż na boki. Skrawki ciasta zagniatamy, wałkujemy i wykrawamy ponownie pierniczki. Przed włożeniem do piekarnika możemy je pomalować

Przepisy i porady kulinarne
Filiżanki idą do... 108

pachnie słodkim ciastem, pachnie babcinym fartuchem, w którym lepiła ukochane ruskie. Mam nadzieję, że ten zapach zostanie na zawsze i przy filiżance herbaty będzie moim "wolnym czasem" na długo. Dorota   Kiedy mam czas wolny najbardziej lubię zamienić elegancką sukienkę na getry biegacza... Kołnierzyk na bluzę...włożyć do uszu słuchawki... Nastawić Wilta ... I zmierzyć się z zimnem ....wiatrem i górką(...)ktorego wklejało sie zdjęcia. I nie chodzi tu wcale o oglądanie, a na pewno nie jest ono moim priorytetem.. chodzi o zapach. Pachnie domem rodzinnym, pachnie słodkim ciastem, pachnie babcinym fartuchm, w którym lepiła ukochane ruskie. Mam nadzieję, że ten zapach zostanie na zawsze i przy filiżance herbaty będzie moim "wolnym czasem" na długo. - See more at: http://www.bistromama.pl

bistro mama
SZARLOTKA SYPANA "TRZY SZKLANKI" 159

cieście, jesli chcecie lub wasze jablka sa bardzo kwasne to w tym moemncie możecie jabłka posłodzić). Wymieszanej jabłka dzielimy na trzy równe części. 5. Formę (ja lubię piec ta szarlotkę w tortownicy) wyścielamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem lub margaryna. (w przygotowaniu pomagało mi moje dziecko, które również posmarowało mi spod tortownicy) 6. Zaczynamy równomiernie zasypywać nasze ciasto(...)nakowamy gęsto ciasto , by mleko doszło do dolnych warstw. (Nie przejmujemy się gdy na wierzchu pojawia się takie nierówności) 10. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 190*C i pieczemy ok 50 min. 11. Po upieczeniu wyjmujemy czekamy aż troszkę ostygnie i wtedy możemy wyjąć z formy i  posypac cukrem pudrem. Taka szarlotkę możemy jeść na zimno jaki

Kulinarnie z Polką na Kresach
SERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM 239

SERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM Takim serniczkiem przywołuje wiosnę, a raczej lato. Serniczek jest orzeźwiający z truskawkowo -jogurtowym musem. Aksamitny, z równymi warstwami i najlepszym spodem chałwowym. Pomysł na spód był spontaniczny. Od razu zaznaczę, że ciasto zrobił mąż z moją małą pomocą. Ten sernik to jego ulubiony i już nieraz był robiony z małymi zmianami.  PRZEPIS Spód

Kuchnia Paulettes
Serowa rolada z zielonym farszem 193

gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Wystudzone ciasto serowe posypać żółtym serem, ułożyć plastry fileta i posmarować zieloną masą. Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.  Podawać na ciepło lub na zimno

Szalona Kuchnia Eweliny
Serowa rolada z zielonym farszem 570

gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Wystudzone ciasto serowe posypać żółtym serem, ułożyć plastry fileta i posmarować zieloną masą. Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.  Podawać na ciepło lub na zimno

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierogi z pieca 140

placki.. Na każdym placku nałożyć farsz z kawałeczkami masła. Zwilżyć brzegi ciasta, złożyć, zlepić i ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem, grzebieniem do góry. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec 15 minut w temperaturze 200 stopni, posmarować ponownie jajkiem i dopiec przez 30 minut. Podawać na ciepło i na zimno do czystych zup lub jako samodzielne danie

Tradycyjna Kuchnia
Pankejki owsiane na śniadanie 187

Pankejki piekłam na patelni z wyżłobionym miejscem na placuszki. Po nałożeniu porcji ciasta na patelnie czekałam aż na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki i wtedy przewracałam na drugą stronę na dosłownie pół minuty. Uwagi: Takie pankejki najlepsze smakują gdy są ciepłe, ale te dobre są też na zimno

Przysmaki Karolki
GRYCZANE NALEŚNIKI Z JABŁKIEM 180

upały nie ma nic lepszego niż naleśniki na zimno i na dodatek w słodkiej wersji 😎 A czy wiecie, że naleśniki można wykonać bez jajka i wyjdą tak samo puszyste i smaczne? Tradycja jaka się zachowała została już dawno przełamana! 😏 Składniki na 1 porcję ciasto: -60 g mąki gryczanej -łyżeczka oleju -woda farsz: -50 g twarogu chudego -1 jabłko* Przygotowanie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kmichi jeon i marchew po koreańsku 140

mieszamy z mąką i dodajemy trochę wody, aby powstało nam jednolite gęste ciasto. Formujemy placki i smażymy na patelni z dwóch stron. Marchewkę trzemy na tarce i delikatnie podsmażamy i dodajemy chilli i octu do smaku.Trzymamy chwilę na ogniu i podajemy. Możemy podać ciepłe, ale najlepiej smakuje zimna, "przegryziona

Kryzysowa Książka Kucharska
Zapiekanka ziemniaczana z kaszą gryczaną i jęczmienną 163

Zapiekankę można podawać na ciepło i zimno lub może stanowić element obiadu, kolacji, a także można ją zabrać do pudełka do pracy. Pasuje do niej sos grzybowy, musztardowy lub chrzanowy. Zapiekanka jest bardzo sycąca a do tego smaczna :) SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKA Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 1 łyżeczka soli 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko

Kulinarna (nie)codzienność
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 124

krążków nakładamy farsz z mozzarellą, zlepiamy jak pierogi, dociskając dokładnie brzegi ciasta widelcem. Układamy na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierożków dodatkowo smarujemy oliwą z oliwek. Tak przygotowane mini calzone pieczemy w 180-200 st. C  Doskonale smakują na ciepło i na zimno, buon appetito

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z żółtym serem i ziemniakami. 153

ubrałaś mnie tak ciepło? A po dwudziestu minutach: - Mamo, źle mnie ubrałaś. Zimno mi! (tu chyba komentarz jest zbędny ;)). Uwielbiam dzieci i tą ich ciekawość świata! A po powrocie czekały na nas pierogi z nadzieniem serowo-ziemniaczanym. Pyszne. Piękny, słoneczny kolor pierogów uzyskałam przez dodatek do ciasta szczypty kurkumy. Trochę są podobne do ruskich, jednak żółty ser nadaje

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania