kremowy sernik na zimo, na czekoladowym biszkopcie z musem o smaku mago i białej czekolady z chrupiącymi kawałkami mango. Całość zwieńczona deserową czekoladą. Niebo w gębie. MANGOLADA (sernik na zimno) Składniki: spód: (forma 17cm) 2 jajka 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki oleju śmietana z żelatyną (potrzebna do mas czekoladowych(...)czekolady deserowej 100 ml śmietany 30% 650 g sera białego z wiaderka (+ polowa ubitej śmietany z żelatyną) wierzch: 200 g czekolady deserowej 100 ml mleka Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy na sztywno dodając cukier, a następnie żółtka i olej. Do masy przesiewamy kakao oraz obydwie mąki, mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy 17 cm i pieczemy przez 15 minut
Bon appetit mon amieBardzo polecamy tę wersję smażonej ryby, z warzywami smakuje wspaniale, nadaje się na ciepło z ryżem na obiadowe danie i na zimno jako przystawka, zwarto wpisać
kgwjanczewołyżki Krem: śmietana kremówka 30 % 1 l. cukier puder 4 łyżki esencja z wanilii lub aromat kilka kropel sok z cytryny 2 łyżki żelatyna 8 płaskich łyżeczek woda zimna ok. 8-9 łyżek galaretka owoce leśne 2 op. woda 800 ml. Dodatkowo: cukier puder do oprószenia METODA: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić(...)pianę. Dodawać stopniowo cukier puder. Następnie żółtka dalej miksując. Mąkę i proszek przesiać dodać do piany z białek, mieszając delikatnie szpatułką, aby piana nie opadła. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec ok. 20-25 min., do suchego patyczka. Biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia, przekroić wzdłuż na pół. Śmietanę lekko ubić ( ma być
Kuchnia Paulettesnajczesciej niestasfakcjonujace.W pieczonych ciastach z jej udzialem wyczuwalny byl posmak stewii i psul koncowy efekt wypieku.Gofrom natomiast dodaje tylko slodyczy,czyli slodzik spelnil tutaj swoja role zadawalajaco..By caly deser pozostal bezcukrowy i jogurt grecki rowniez poslodzilam stewia.I tu stewia sprawdzila sie doskonale.Wniosek nasuwa sie sam,stewia nie lubi dlugiego pieczenia.W gofrach i deserach na zimno sprawdzi(...)mleko,szczypte soli, olej,1/2 lyzeczki sody,extrakt z wanilii i 2 zoltka.Zmiksowac na gladka mase bez grudek ubic piane z bialek na sztywno delikatnie przy pomopcy szpatulki polaczyc ciasto z piana gofrownice posmarowc cieniutko olejem.Najlepiej malym, wlosianym pedzelkiem w zaleznosci od mocy gofrownicy piec 5-7 minut po upieczeniu delikatnie zdejmowac drewniana lopatka i odkladac gofry na kratke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Hamuje on też rozwój wrzodów żołądka i nieweluje skutki stresu. Zmielony amarantus jest świetnym substytutem jajek (podobnie jak zmielone siemię lniane) - klei się, co ułatwia tworzenie na jego bazie ciasta na placki i naleśniki, to szczególnie informacja dla wegan. CHLEB BEZGLUTENOWY Z PRAŻONYM AMARANTUSEM Składniki: 2 duże garści ziaren amarantusa 250 g mąki z niepalonej kaszy gryczanej(...)lnianego 2 łyżki ziaren siemienia lnianego 1 garść słonecznika 1 garść sezamu 1 łyżka miodu naturalnego 1 łyżka soli 1 opakowanie drożdży instant 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 400 - 500 ml ciepłej filtrowanej wody Przygotowanie: Dobrze rozgrzewamy dużą beztłuszczową patelnię. Zmniejszamy ogień i wsypujemy na patelnię ziarna amarantusa. Powoli je prażymy, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż do uzyskania
Naturalna Kuchniaserem i warzywami smakuje dobrze na ciepło , ale też na zimno jako przystawka lub przekąska. Jest łatwa w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na stole. Zobaczcie, jak zawijać roladę drobiowo-serową na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Rolada z kurczaka w cieście serowym jest dość szybka w przygotowaniu. W czasie, gdy pieczemy ciasto serowe, wystarczy
Lekcje w kuchnizarówno w sezonie chłodniejszym, jak i teraz. Dobrze smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Bułki były tak dobre, że chyba poeksperymentuję z ich wegetariańskim nadzieniem Górę posypałam sezamem i czarnuszką, ale możecie nie sypać jej niczym lub posypać np. makiem czy kminkiem. Kto co lubi. Samo ciasto jest naprawdę dobre i myślę, że spokojnie nadzienie w postaci fety
Mieszam w Garnkuozdobę świątecznego stołu – gorąco polecam i życzę smacznego. Wielbicielom tych ciast polecam również inne przepisy na serniki: Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik
mojewypiekiinietylkobardzo kruche i bardzo smaczne, świetne na ciepło, a także na zimno, np z sosem czosnkowym, albo jako przekąska do wina. Przygotowanie pierożków jest banalnie proste i szybkie. Do tapenady; czyli pasty z oliwek dodałam orzechy włoskie i bazylię; jest wyjątkowo smaczna. Polecam, nie tylko na wigilię. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 50 g smalcu
6niebonastępnie zmiel twaróg. Dodaj parmezan, sól, jaja i mąki. Wyrób ciasto. Jak będzie się lekko kleić do ręki, podsypcie jeszcze mąką. Odkrawajcie po kawałeczku ,a następnie uformujcie wałeczek i kopytka krójcie ostrym nożem ,ruchem raczej zdecydowanym. Wrzucajcie powoli na wrzątek. Gdy wypłyną gotujcie ok. 2 minut. Przelejcie zimna wodą, i polejcie masłem. Moje kopytka mają formę długą i mają również
Z Kuchni Do Kuchniteż bardzo intensywny smak identyczny jak aromat migdałowy dodawany do ciast. Zalecane dzienne spożycie: maksymalnie 2 pestki dziennie! OLEJE Zarówno olej konopny jak i palmowy będę używać po raz pierwszy. Na co dzień w mojej kuchni znajduje się olej kokosowy i oliwa z oliwek - ekologiczne, tłoczone na zimno. Do smażenia używam tego pierwszego, a do sałatek i potraw już
Zdrowie na języku :Pżyczenie jednej Czytelniczki, postanowiłam umieścić na Blogu prosty i niezawodny przepis na naleśniki. Jest to przepis dla tych wszystkich, którym ich smażenie nie zawsze wychodzi z powodu "złego" ciasta, a także dla tych, którzy nie są do końca zadowoleni ze swojej receptury lub po prostu chcą wypróbować nową :))) Ja smażę tak naleśniki pół życia i zawsze wychodzą idealne, delikatne(...)mają piękny, żółty kolor dzięki świeżym jajkom "prosto od kury" :D Naleśniki te smakują wyśmienicie zarówno na słodko, jak i wytrwanie, na ciepło czy też na zimno. Przekonajcie się sami! :)) SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 0,5 łyżeczki soli 1,5 szklanki wody gazowanej (jeśli nie masz, użyj zwykłej) 1,5 szklanki mleka 2 duże jajka 4 łyżki
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenia Wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą blendera lub bez. Ciasto mieszamy (przed każdym kolejnym smażeniem), wylewamy np. chochlą i smażymy na patelni, na średnim ogniu, bez użycia dodatkowego oleju, po ok. 2-3 minutach z każdej strony (ale pamiętajcie, że każda patelnia jest inna!). Podajemy na zimno lub na ciepło z dodatkiem twarożku, bądź musów owocowych. Smacznego! Propozycja podania
Be Fit Be StrongPiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Podpieczone ciasto wyjąć zdjąć folię. Spód tarty wyłożyć przesmażonymi porami, na nich ułożyć pieczarki, wszystko zalać mieszaniną jajka i śmietany. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut lub aż wypełnienie się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno z ulubioną sałatą, u mnie była to mieszanka zieleniny (szpinak, rukola
Codzienne Gotowanie