ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:254/444)

CRUMBLE z owocami 156

ustach deser. Pyszny na ciepło jak i na zimno. Mi zostało troszkę kremu GANACHE, więc go wykorzystałam do zrobienia tej pyszności. O tym kremie napisze osobny post :) Składniki: 2 jabłka 1 gruszka garść mrożonych malin garść mrożonych jagód truskawki garść musli miód odrobina masła płatki migdałów Składniki na kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła, w temperaturze pokojowej

Fiołkowe Talerze
Pełne zdrowia ciasto z płatków owsianych i truskawek. Idealne na piknik! 134

niepogodę. To danie, które doskonale smakuje na zimno i mieści się w dłoń, wprost na dwa kęsy. Dania piknikowe mają to do siebie, że muszą być smaczne i pełne energii, dając nam odpowiednie paliwo do spędzania czasu bez wyrzutów sumienia. Moja propozycja piknikowego dania to proste i szybkie ciasto z płatków, truskawek i margaryny Omega Optima. Jest to typowo letnia

Mango Papaja
Sernik na zimno oreo 235

SERNIK NA ZIMNO OREO Składniki: 1 paczka herbatników kakaowych 1 kostka masła 2 paczki ciastek oreo 1 kg sera do sernika 2 opakowania serka mascarpone 2 białe czekolady  żelatyna Wykonanie: Herbatniki rozkruszamy w blenderze i dodajemy do nich roztopione masło. Spód blaszki do ciasta smarujemy masłem i wykładamy na to nasze herbatniki.  Ser przekładamy do miski, miksujemy

Słodkie ciacho
Pszenno - gryczane drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i orzechami laskowymi. Poniedziałki należy zacząć dobrze! 128

które odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formuję niewielkie bułeczki, których wierzch urozmaicam karmelizowanym rabarbarem i posiekanymi orzechami laskowymi. Odstawiam bułeczki na 15 minut do wyrośnięcia a następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę 25 minut. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przechowuję w szczelnie zamkniętym piekarniku. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą 113

pół bądź na ćwiartki. Układamy na kremie. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy przez co najmniej dwie godziny. Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą Smacznego! Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą Żelatyna, którą dodajemy do masy nie może być ciepła ale nie może być też bardzo zimna, gdyż nie będziemy w stanie połączyć jej ze śmietaną. Truskawki

mecooks
Drożdżowiec w pikantnej wersji 131

Zwijam w rulon, składając do siebie oba dłuższe boki ciasto. Aby łatwo zmieściło się na blaszce tworzę z niego kształt rogala. Piekę przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni, a następnie zmniejszam temperaturę do 180 i dopiekam przez mniej więcej 15 minut. I na ciepło i na zimno zaspokoi głód i zadowoli spragnione kubki smakowe

Pichceniomania
Rolada zebra ze śmietaną, mascarpone i kiwi 146

cukier 2 łyżki żelatyna ( na litr wody woda zimna 100 ml kiwi 4 szt Krok 1 Ubijamy jaja z cukrem na puch ( masa podwaja swoją objętość), dodajemy przesianą make z proszkiem do pieczenia.Mieszamy łopatką do połączenia składników( delikatnie i w jednym kierunku). Krok 2 Do rękawa cukierniczego przekładamy trochę ciasta biszkoptowego i zaczynamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robić

Różowa kuchnia
Babeczki pizzowe 983

natłuścić lub wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto. Wierzch każdej babeczki popsypać pozostałą mozzarellą, ozdobić plasterkami pomidorków koktajlowych i oprószyć przyprawą do pizzy. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około

Gospodyni Miejska
Życzenia noworoczne 167

roku:  Emotikon smile 1. Sernik krówkowy na zimno, link:  http:// ugotowac.blogspot.com/2015/ 11/ krowkowy-sernik-na-zimno.ht ml 2. Mleczna kanapka, link:  http:// ugotowac.blogspot.com/2014/ 11/ mleczna-kanapka-biszkopt-cz ekoladowy-i.html 3. Mini pączusie z twarogiem, link:  http:// ugotowac.blogspot.com/2015/ 10/twarogowe-paczusie.html 4. Galaretkowiec, link:  http:// ugotowac.blogspot.com/2014/ 12/ galaretkowiec-ciasto-na-zim no-z.html

Ugotować
KRUCHE ROGALIKI ORZECHOWE 136

bardzo kruche).Utoczyć wałek , odcinać z niego po kawałku ciasta i formować małe ROGALIKI.Układać je na wysmarowanej tłuszczem i posypane mąką blasze w odstępach 1 cm.i pięć na jasno złoty kolor w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.Gorące ,upieczonego ROGALIKI posypać cukrem pudrem z wanilią.ROGALIKI Podajemy na zimno lub Gorąco.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sernik kokosowy z chia i pianką z białej czekolady 147

hiszpańskiej,  były wykorzystywane do deserów na zimno, puddingów, czy koktajli, postanowiłam poeksperymentować  i nasiona wykorzystać do pieczenia. Na ten sam pomysł wpadła Dorota, z bloga Daktyle w czekoladzie , wyszło to przy pewnej rozmowie ;-)    Każda z nas miała zadanie, za upieczenie swojej wersji…. Zdecydowanie warto go wypróbować !  Składniki: Ciasto na tortownicę

Wanilia i Kardamon
Tomato, basil & Parmesan quiche - Zapiekanka z pomidorami, bazlią i Parmezanem 121

gdyż smakuje dobrze zarówno na gorąco jak i na zimno. We will need: a pack of shortcrust pastry ( ~350g) bread crumbs, for dusting 300g cherry tomatoes olive oil 2 eggs 300ml double cream handful basil leafs, shredded plus some more for decoration 50g Parmesan, grated Potrzebne nam będzie: paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g) bułka tarta do wysypania formy 300g

Smaki Przyprawy i Kolory
Skrzydełka w panierce 262

mąką tak, aby mąką porządnie pokryła mięso w cieście. Obtoczone mięso ułożyć na desce. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Skrzydełka wrzucać partiami i smażyć po 10-15 min na złocisty kolor. Usmażone skrzydełka najlepiej ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego

na moim stole...
Imieninowo urodzinowy torcik z galaretka i owocami czyli Wiewiora swietuje 144

powiem :):):) Osobiście nie jestem miłośniczką serników na zimno ale mimo to się skusiłam.  Zaufałam kremówce z mascarpone i świeżym owocom.  Oj pyszne to połączenie... a dupa rośnie jak mawiał mój brat :) Przepis pochodzi z bloga Sio smutki . Proporcje dotyczą tortownicy 20-21 cm. Torcik z galaretka i owocami ciasto: 2 jajka w temp. pokojowej 0,5 szkl. mąki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta ze szpragami, kozim serem i szynką parmeńską 104

szparagi i kilka z nich owijamy szynką parmeńską. Gotowe ciasto kruche rozkładamy w formie do tarty, smarujemy jogurtem greckim, układamy szparagi. Na wierzch kładziemy plastry koziego sera. Posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut. Zjadamy na ciepło lub na zimno. Możemy udekorować świeżymi ziołami

Mango Papaja
Piróg biłgorajski 158

Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz:   http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno z dodatkiem kefiru, maślanki, czy zsiadłego mleka. Bardzo dobrze

Anioły w kuchni
Mini zapiekanki z dynią i szynką parmeńską 229

jajko i za pomoca pędzelka posmarować nim ciasto w miejscu od nacięcia kwadratu w środku. Przykryć blaszkę folią lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem  nagrzanego na 190 ° C i piec 18-20 minut.  Podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane listkami rukoli, choć swietnie smakują również na zimno. Smacznego

Gosia gotuje
Calzone 187

zdjęciu - i zaklejamy jak pieroga - końcówki ciasta można zwilżyć wodą, aby lepiej się sklejały. Gotowe Calzone, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi ziołami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. Podajemy na ciepło jak i na zimno. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tomato, basil & Parmesan quiche - Zapiekanka z pomidorami, bazlią i Parmezanem 186

gdyż smakuje dobrze zarówno na gorąco jak i na zimno. We will need: a pack of shortcrust pastry ( ~350g) bread crumbs, for dusting 300g cherry tomatoes olive oil 2 eggs 300ml double cream handful basil leafs, shredded plus some more for decoration 50g Parmesan, grated Potrzebne nam będzie: paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g) bułka tarta do wysypania formy 300g

Kulinarna rozmowa
Piróg biłgorajski 133

przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno z dodatkiem kefiru, maślanki, czy zsiadłego mleka. Bardzo dobrze

Anioły w kuchni
Owoce morza w tempurze 196

miski wlewamy lodowatą wodę (musi być naprawdę bardzo zimna!), wsypujemy mąkę tempura i wbijamy jajko. Całość mieszamy widelcem - wystarczą 3-4 ruchy, grudki nawet są wskazane. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania oleju. 3. W małym garnku rozgrzewamy porządnie olej. Owoce morza obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar, maczamy w cieście tempura i wrzucamy na gorący olej. Smażymy

Tajskie smaki
Sernik na zimno na jogurcie naturalnym z borówkami 204

Dzisiaj propozycja na sernik na zimno choć sera w nim nie ma :) „Masa serowa” powstaje przy użyciu jogurtu naturalnego oraz śmietany kremówki z dodatkiem borówek. Te ostatnie można oczywiście dowolnie zamienić na jagody, maliny etc. Z połączenia jogurtu i kremówki powstaje nam delikatne, aromatyczne i lekkie ciasto, idealne na upalne letnie dni. :) Ilość porcji: Mała blacha ciasta Składniki: Spód ciasta

Kolizje Smaków
Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym 308

nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek - z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył - piec w temperaturze około 200 stopni przez 25-30 minut  Taką babeczkę można zjeść na ciepło, próbowałam - smakuje genialnie, ale na zimno również znajdzie swoich zwolenników, czy to na deser

Smakołyki Bereniki
Ciasto jamajka-z bananami, bitą śmietaną i galaretką 242

zobaczyć to piękne i rzadkie zjawisko. Ja mieszkam niedaleko Krakowa i niebo nie było pokryte chmurami, więc widziałam czerwony księżyc. około 4:45 rano ;-) nie obserwowałam długo, bo było zimno jak cholera :P Chciałam zrobić zdjęcie, ale niestety moją zwykłą cyfrówką nie było to możliwe :-) Piękne zjawisko, cieszę się,że mogłam zobaczyć.W ogóle w tym roku mieliśmy kilka wyjątkowych(...)inne zjawiska, dlatego cieszę się, że pogoda sprzyjała i mogłam wszystkie widzieć. No ale dość o gwiazdach . Przejdźmy do kulinariów. dziś przychodzę do Was z ostatnio dość popularnym ciastem-ciastem jamajka. Jest to bardzo pyszne ciasto, które składa się z kakaowego biszkopta,bananów,galaretki,bitej śmietany,i całość jest posypana czekoladą. Ciasto jest wspaniałe w smaku, muszę jednak troszkę zmodyfikować

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tarta buraczkowa z jarmużem i wędzonym twarogiem 126

wyjęciu z lodówki oblepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy ciasto widelcem. Ciasto w formie powinno mieć grubość nie większą niż pół centymetra. Cienkie ciasto gwarantuje, że tarta będzie dobrze wypieczona oraz chrupiąca. Jeżeli używacie mniejszej formy, lepiej zostawić trochę ciasta, niż wykorzystywać całe. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, aby lekko się(...)kładziemy na ciasto pokrojone w plastry buraczki, a później kurczaka. Nakładamy jarmuż oraz rozdrobniony twaróg. 6 Całość zalewamy zmieszaną śmietaną z jajkami i tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 30 minut. 7 Po upieczeniu czekamy, aż tarta delikatnie ostygnie i kroimy ją na równe kawałki, jak tort. Podajemy na ciepło lub po ostygnięciu na zimno.   Artykuł Tarta

Kuchnia Bazylii
Szybka pizza 202

środek pizzy miękki i puszysty :) Osobom, które preferują pizzę na grubym cieście proponuję nie dzielić ciasta (dobrym pomysłem będzie też upieczenie pizzy na kwadratowej blasze od ciasta). Składniki na ciasto (dwie pizze o średnicy 30cm) : 3 szklanki mąki 50g świeżych drożdży 1 szklanka wody szczypta soli i cukru łyżka oleju rzepakowego Dodatki (wg własnego upodobania) : 150g sera czerwona(...)ostygnięcia.  Sos pomidorowy zwykle przygotowuję dzień wcześniej, aby smaki przegryzły się. 2. Robimy rozczyn drożdżowy. Podgrzewamy szklankę wody z dodatkiem cukru (woda nie może być gorąca i zimna, inaczej drożdże nie będą działać). Dodajemy drożdże i 1/2 szklanki mąki. Dokładnie mieszamy i na 5 minut przykrywamy ścierką. 3. Kroimy w dowolne kształty warzywa. U mnie: pieczarki w grubsze plastry

VegUlka

Proponowane wyszukiwania