ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:254/444)

Pączki bananowe 230

samo, jak klasyczne ciasto drożdżowe. Wymaga ono wyrośnięcia, a także napuszenia po uformowaniu pączuszków. Dzięki temu zabiegowi są one lekkie i puszyste, a także nie chłoną za bardzo tłuszczu. Ciasto na pączki nie zawiera jajek ani innego nabiału . Z poniższego przepisu przygotowałam 28 sztuk . Pączki bananowe Składniki: 230g mąki pszennej 150g bananów (2 małe) 10g drożdży 60ml wody 2 łyżki(...)obtoczenia pączków Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - mąkę przesiać do miski, w mące zrobić dołek - w dołku umieścić pokruszone drożdże oraz 60ml wody (nie powinna być zbyt zimna, ale może być w temperaturze pokojowej) - drożdże i wodę wymieszać, zagarniając nieco mąki, aby w dołku uzyskać konsystencję gęstej śmietany - tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

Smakołyki Bereniki
Doskonałe placki z cukinii. Jeden trik, dzięki któremu zawsze wychodzą. PRZEPIS 7039

ziemniaków, jest on pozbawiony naturalnej skrobi, a więc rozrzedza ciasto. Dzięki temu trikowi placki będą zwarte i ładnie się usmażą. Marchewkę zetrzyj na małych oczkach, cebulę na dużych, czosnek drobno posiekaj. Wszystko przełóż do miski z cukinią. Dodaj oba rodzaje mąki, wbij jajka, dopraw pieprzem, wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto wykładaj łyżką na rozgrzany olej, formując placuszki. Smaż na ciemnozłoty(...)kolor z obu stron. Rada: podobnie jak placki ziemniaczane, placki z cukinii świetnie smakują z jogurtem lub śmietaną. Najpyszniejsze są prosto z patelni, ale można je jeść także na zimno. Artykuł Doskonałe placki z cukinii. Jeden trik, dzięki któremu zawsze wychodzą. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Placki jogurtowe z jabłkami 76

cieście nie będzie grudek.  Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli byłoby zbyt gęste wystarczy dodać 1 lub 2 łyżki jogurtu, jeśli zbyt płynne łyżkę mąki. 2. Jabłka obieram ze skórki, wykrawam gniazda nasienne. Kroję jabłka na małe kawałki, dodaję do ciasta i krótko mieszam. 3. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Nalewam po dużej łyżce ciasta i smażę po około(...)złotego koloru. Packi jogurtowe można też smażyć bez użycia tłuszczu, jeśli korzystacie z patelni z nieprzywierającą powłoką.  Podaję na ciepło posypane cukrem pudrem albo polane miodem, ale na zimno też super smakują Placki jogurtowe z jabłkami

Cztery Fajery
Sernik limonkowy bez pieczenia 137

Bardzo delikatny serniczek. Smacznego Przepis na wykonanie w thermomix na dole Przygotowanie masy z ciastek – ciastka wrzucić do blendera i zmiksować lub dokładnie pokruszyć bardzo

Kuchnia Pokoleń
Placki ziemniaczane (bezglutenowe + wersja wegańska) 135

wszystkimi składnikami. "Glut" z siemienia świetnie sklei nam ciasto, a przy tym jest bardzo zdrowy. Siemię lniane to źródło kwasów Omega-3. 3. Smażymy na oleju na złoto, dzięki mące kukurydzianej placki nabierają ładnego koloru. 4. Podajemy ze śmietaną lub cukrem lub tak jak się lubi najbardziej. Na zimno też są dobre. Wersja wegańska z jogurtem sojowym zamiast śmietany

Kawa z mlekiem
Tarta z jabłkami i bezą 157

wsypać cukier puder, ponownie zmiksować.    Na podpieczonym cieście poukładać plasterki jabłek, polać je wyciśniętym sokiem z cytryny, delikatnie, równomiernie obsypać brązowym cukrem i cynamonem. Na wierzch wyłożyć ubite białka, rozprowadzić po jabłkach. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach C. Upieczoną tartę można podać na ciepło lub zimno

Simply Food
Sos pomidorowy z fetą i chili 184

faszerowanych warzyw, np. bakłażanów, cukinii, papryk, pomidorów, przekąsek z ciasta francuskiego, paluszków chlebowych, grzanek. Może stanowić bazę do dań z makaronów, ryżu, kasz. Jeśli zamienimy fetę na kolendrę to z takim sosem możemy łączyć z apetytem na talerzu smażoną lub pieczoną rybę i inne warzywa. Smakuje podany zarówno na zimno jak i ciepło, w zależności do jakiego dania

Zasmakuj Kuchni
4 najsmaczniejsze dania kuchni japońskiej 184

kruchym cieście na głębokim oleju. Doskonały smak tempury zawdzięczamy ciastu – Japończycy osiągnęli bowiem mistrzostwo w jego przygotowaniu. Aby skosztować prawdziwej tempury turyści przyjeżdżają do Japonii z całego świata. Soba – charakterystyczny makaron Równą popularnością cieszy się soba – cienki makaron produkowany z mąki gryczanej, podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Makaron podaje się w zupach, jak i jako samodzielne danie

Tradycyjna Kuchnia
Bułki ” codzienne „ 153

wody 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Do wysokiego naczynia wsypujemy czubatą łyżkę mąki , drożdże , cukier i ciepłe , ale nie gorące mleko ( całe 200 ml ) . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia , na około 30 minut . Do maszyny do chleba ( jak już niejednokrotnie pisałam , używam jej do wyrabiania ciasta – zapasowe rączki ) , wlewamy olej , wyrośnięty zaczyn drożdżowy , oba typy mąki , letnią

Ogrodnik w podróży
Moje warsztaty kulinarne - trzy dania z chleba -żurek, walijsko-niemieckie hot dogi i bajadery 138

Składniki: - nieświeże pieczywo - margaryna - kakao - cukier - aromat do ciasta o ulubionym smaku, ale polecam rumowy, za to połączenie migdałów i pomarańczy też dało radę :) - bakalie Wykonanie: Generalnie wszystko ze sobą miksujemy, a potem lepimy kulki :) ale polecam zacząć od pieczywa. Potem możemy dodawać porcjami margarynę z cukrem, na zimno, albo roztopione w garnku. Po każdej porcji miksujemy i patrzymy

Kryzysowa Książka Kucharska
Kostki piernikowe z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym 2973

zaczynają się świąteczne porządki, śnieg zawitaj, jest zimno i niestety ciągle ciemno, co nie sprzyja fotografowaniu ;). Idę do szkoły- ciemno, wracam ze szkoły- znów ciemno... No nic, trzeba sobie jakoś poradzić! Dzisiaj dalsza kontynuacja świątecznych przepisów. Piernikowe kostki z kremem orzechowym z wczorajszego przepisu  i wiśniowym dżemem. Ciasto kroić się w drobne kosteczki dokładnie 3cmx3cm

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb na sodzie z żurawiną 165

kminek.  Zagniatać ciasto, dolewając powoli zsiadłego mleka.   Uformować okrągły bochenek. Położyć na natłuszczonej folii.   Nożem naciąć na wierzchu krzyż.  Posypać cukrem i solą morską.  Piec godzinę, aż zbrązowieje. Sprawdzić wykałaczką. Chleb jest upieczony, jeśli wyjęta wykałaczka pozostaje sucha.   Podawać na ciepło lub zimno z masłem i konfiturą różaną

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowy róg obfitości z rzepą brokułową i kiełbaską 152

ostudziłam. Pokroiłam ser, kiełbaskę i wszystko ułożyłam na rozwałkowanym cieście. Zwinęłam i przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układając w kształt półksiężyca. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 180 i piekłam 10-15 minut. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno

Pichceniomania
BABKA Z CUKINII I TUŃCZYKA 166

Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek z mąki. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Do foremy posmarowanej masłem wlać 3/4 masy, dodać tuńczyka i wlać pozostałą masę na wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni z termoobiegiem ok. 30 minut.  Podawać na gorąco lub na zimno z sosem czosnkowym

pieprzny smaczek
Pełnoziarnista szarlotka bez tłuszczu 231

orzechy. Mieszamy łyżką lub łopatką, aż jabłka oblepią się ciastem. Przekładamy całość do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzchu układamy odłożone jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) lub 170°C (termoobieg) i pieczemy ok. 35-45 minut (najlepiej do suchego patyczka). Podajemy z lodami – na zimno lub na ciepło. Post Pełnoziarnista szarlotka bez tłuszczu pochodzi

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania