ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:261/444)

WŁOSKIE GRASSINI Z CZEKOLADĄ, DAKTYLAMI I PESTKAMI SLONECZNIKA 133

godziny.  Po 2 godzinach dzielimy ciasto na 2 części. Z każdej części formujemy długie i cienkie paluchy. Powstanie łącznie ok 10-12 paluchów. Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy grissini przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st. Grissini można jeść na ciepło lub zimno

Kuchnia w oparach
Halloween: Kości z ciasta francuskiego z frankfurterkami i sosem bbq 183

następnie naciąć nożyczkami pozostałe z obu stron ciasto tworząc kształt kości ( o tak , autor: Tonya Staab). Tak przygotowane kości układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 12 minut. Kości podawać na ciepło lub na zimno z ketchupem lub musztardą. Smacznego! Uwagi

Gospodyni Miejska
Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru 431

Ciasto proszę przechowywać w lodówce. Polecam… Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru Składniki: Jasny krem: 2 płaskie łyżki mąki kokosowej 110g orzechów nerkowca 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli 3 – 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu 4 łyżki miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego – tłoczonego na zimno 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kropa

Mała Cukierenka
Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano 117

smarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy po całej powierzchni. Przykrywamy ręcznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Nakłuwamy nożem lub przy pomocy opuszków palców robimy wgłębienia. Pieczemy przez 25 minut w temp. 200-220 st. C. Focaccia smakuje doskonale na ciepło i na zimno. Może stanowić dodatek do przekąsek lub formę

Moja smaczna kuchnia
Bezglutenowe naleśniki ze szparagami 126

składniki na naleśniki zmiksuj razem na gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni teflonowej smaż cienkie naleśniki (bez dodatku tłuszczu). Szczypiorek drobno posiekaj i połącz z serkiem. Dopraw do smaku solą , pieprzem i ew. czosnkiem. Naleśniki posmaruj warstwa serka, ułóż na nim szparagi i lekko zawiń brzegi do środka. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Rolada z ziemniaków ze szpinakiem 153

brzegów foli. Na ciasto rozkładamy przestudzony szpinak. Delikatnie zwijamy roladę owijając folią, zawiązując po obu stronach brzegi foli.Tak przygotowaną roladę gotujemy w osolonej wodzie około 15 min, na wolnym ogniu. Ugotowaną roladę wykładamy na półmisek, rozwijamy z foli. Roladę kroimy w grubsze kawałki podajemy na gorąco lub na zimno do każdego rodzaju mięsa lub polewamy ulubionym sosem. Smacznego

kgwjanczewo
Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem 166

naprzemiennie z serem camembert na całym cieście.  Zwijamy całość w rulon i smarujemy żółtkiem. Kroimy na ok. 1 cm kawałki i układamy na papierze do pieczenie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni  C. i pieczemy około 15 minut do zrumienienia. Są dobre za równo na ciepło jak i na zimno. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem 168

jajko, przyprawić intensywnie i dołożyć szpinak. Z ciasta francuskiego wyciąć trójkąty. Na trójkącie ułożyć kawałek szynki parmeńskiej oraz łyżeczką nadzienie szpinakowe. Na gotowe nadzienie ułożyć kolejny trójkącik i skleić brzegi. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rozbełtać jajko i za pomocą pędzelka rozprowadzić je na sakiewkach. Piec około 20 minut. Idealne również na zimno

Ania i Marcin gotują
Filo ze szpinakiem i fetą 150

szpinaku dodać pokruszony ser feta i wymieszać. Ciasto filo posmarować roztopionym masłem, po jednej stronie ułożyć pas szpinakowej masy i zwinąć w rulon. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem, posypać sezamem. Wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 st Podawać na ciepło z rosołem lub barszczykiem. Na zimno jako przekąski

Gotowanie jest łatwe
Pieczona cukinia otulona ciastem orkiszowym ( mini pizze) 203

wewnątrz, przykrywając delikatnie farsz. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 30 min, w 180°C. Około 5 min przed końcem pieczenia, na cukinię, każdej pizzy dodajemy starty parmezan, albo ser gorgonzolę.  Dzięki temu, uzyskamy dwa różne smaki, delikatniejsze z parmezanem i wyrazisty z gorgonzolą. Tak przygotowane pizze można podawać na gorąco, lub zimno. Można zjadać w całości lub pokroić każdą

Moniki Smakołyki
Bambino-deser z lodami w tle 163

Pyszny naleśnikowy deser z białą czekoladą lodami i owocami. Zimne lody sprawiają że czekolada w środku zamienia się w chrupiącą skorupkę,a potem wszystko zaczyna płynąć

Wanilia i Kardamon
Sernik z budyniem. 399

 Jeżeli ciągle oglądacie mego bloga, to na pewno zauważyliście, że jestem miłośnikiem serników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi

Kuchnia Łukasza
Tarta z zielonym groszkiem 222

polać na tartę. Tak przygotowane ciasto wstawić do rozgrzanego do 190°C piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie ustawić grzanie piekarnika „na dół”, i zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu odstawić tartę do ostygnięcia. Jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.   Źródło: alba.blox.pl linkwithin_text='Zobacz również inne

Świat Domowej Kuchni
Sernik z budyniem. 304

 Jeżeli ciągle oglądacie mego bloga, to na pewno zauważyliście, że jestem miłośnikiem serników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi

Kuchnia Łukasza
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 266

zielony szpinak ;-). Pyszne na ciepło i na zimno ! Naleśniki ze szpinakiem i fetą Składniki: Na naleśniki 3 jajka 200 g maki pszennej 300 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Na farsz: 500 g świeżego szpinaku 200 g fety 5 ząbków czosnku sól, świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Składniki ciasta na naleśniki miksujemy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta cebulowa 240

przygotowaną masą zalałem cebule ułożone na cieście. Na wierzch tarty dodałem pozostałą część cebul.  Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i zapiekałem przez 40 minut. Po tym czasie wyjąłem danie z piekarnika i odstawiłem na 10 minut do lekkiego ostygnięcia. Wierzch udekorowałem gałązkami tymianku.  Tarta doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Proponuję podać

Wyprawy kulinarne
Sernik mascarpone 147

serka mascarpone. Rewelacyjny smak, łatwy do przygotowania. Całość na spodzie ciasteczkowym. Jego kremowa konsystencja zadowoli  wszystkich sernikożerców.:) Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na serniki pieczone, na zimno lub gotowane. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Spód 160 g ciastek herbatników 40 g masła(...)Miksować krótko. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1godzinę i 10 minut. Masa musi być stężona. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto do schłodzenia nie wyciągając. Po tym czasie zdjąć boki tortownicy i sernik schłodzić w lodówce. sernik mascarpone

O kuchni z uczuciem
BURRITO Z PALUSZKAMI RYBNYMI 122

sałatki ) lub olej tłoczony na zimno ( do sałatki ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czerwoną kapustę drobno szatkujemy ( w piórka ), dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz chili. Zalewamy oliwą lub olejem tłoczonym na zimno, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do przegryzienia. Placki tortilli podgrzewamy na parze – będą one bardziej elastyczne i wygodniejsze do zwijania ( można to zrobić również na suchej patelni ). Na patelni rozgrzewamy(...)jeszcze np. koperek! ). Smarujemy placki tortilli, świeża sałatę oraz sałatkę z czerwonej kapusty ( wszystko układamy jak najbliżej środka ), dodajemy po 4-5 paluszków rybnych i delikatnie, ale w miarę ciasto zwijamy w roladę. Kroimy na połówki i zajadamy! Smacznego! RADY! 1.Jeśli mamy małe placki tortilli ułóżmy 2 na sobie, żeby zwiększyć ich powierzchnię! 2. Paluszki rybne możemy przygotować również

Ostra na Słodko
Jagielnik czyli wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej 639

ostatnio staram się ją częściej wykorzystywać. Ze wszystkich wegańskich deserów najbardziej lubię "serniki" na zimno, dlatego dziś  przygotowałam dla Was jagielnik.  Jagielnik czyli wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej  Składniki (na formę o średnicy 27 cm): 100g migdałów 100g daktyli  1 szkl. suchej kaszy jaglanej 3 szkl. wody 1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego przez dobę(...)Migdały zmiksuj na mąkę i dodaj do niej odciśnięte daktyle. Zmiksuj. Powstałą masę schłodź w lodówce przez 20 minut.  Ugotowaną i przestudzoną kaszę przełóż do malaksera. Wyjmij spód ciasta z lodówki i równomiernie rozprowadź po formie. Z mleka kokosowego oddziel tłuszcz kokosowy i przełóż do garnka, dodaj agar i zagotuj często mieszając. Następnie gotuj jeszcze przez ok. pół

wegujemy
Ryba po grecku 254

Ryba po grecku to potrawa, która z Grecją nie ma nic wspólnego, znana i popularna jest tylko w Polsce. Najczęściej gości na naszych stołach na Święta

Oryginalny smak
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 147

ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym Groch z olejem rzepakowym przygotowujemy na wigilie odkąd pamiętam, nie może być wieczerzy wigilijnej bez grochu! Oczywiście z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i podsmażoną cebulką. Takie smaki(...)uwielbiam tahini to jestem pewna, że mi posmakuje (zresztą wszystkie przepisy Marzenki są bardzo smaczne, sprawdźcie na jej blogu KLIK ). Przepis Marzenki jest TUTAJ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 6. Ciasto Jamajka Muszę przyznać, że to ulubione ciasto mojego męża. Czekoladowe, z bitą śmietaną i świeżymi bananami w galaretce. Pyszne, orzeźwiające, nie jest tak ciężkie jak większość przekładańców (choć te "cięższe

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Imprezowe kuleczki z kapustką kiszoną i kiełbasą 92

która zniknie ze stołu w mgnieniu oka! :). Pyszne kuleczki z ciasta pizzowego z farszem z cebulki, kiełbasy i kapusty kiszonej to pomysł który powstał w mojej głowie spontanicznie a wywołał furorę wśród rodziny i znajomych :). Podawajcie koniecznie z domowej roboty sosem czosnkowym!. Mniam… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta na pizzę 500 gram kapusty kiszonej 2-3 kiełbaski śląskie(...)czasu do czasu mieszkając. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia, gdy farsz wystygnie rozwijamy ciasto na pizzę, dzielimy na mniejsze kawałki kwadraty, każdy kawałek ciasta lekko rozciągamy w dłoni, łyżką na środek nakładamy porcję farszu i zawijamy ciasto do środka tworząc kuleczki i kładziemy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem w dół., gotowe kuleczki

Blog kulinarny S9.PL
Placuszki ziemniaczane z sezamowym pesto! 126

Dłonie najlepiej zwilżaj wodą wtedy ciasto się będzie kleić Ci do dłoni. Placuszki smażymy na oleju rzepakowym na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Podajemy polane pesto. Gotowe!  ;-) SEZAMOWE PESTO: - 1 pęczek natki pietruszki - garść świeżej kolendry - 2 -3 ząbki czosnku - duża łyżka pasty tahini - oliwa z oliwek - rzepakowy olej tłoczony na zimno  Natkę i kolendrę włóż do słoja

SMYKWKUCHNI
Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami 92

sezamu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Do miseczki wlać podgrzane mleko (ok. 30 o C) i rozpuścić w nim drożdże. Wsypać cukier oraz łyżkę mąki, zamieszać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. Resztę mąki przesiać, dodać sól, jajko, olej i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu(...)środek każdego z nich wzdłuż dłuższego boku wyłożyć porcję nadzienia. Zamknąć ciasto, tworząc wałek, zlepić brzegi i przełożyć łączeniem na dół na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasta ponacinać na szerokość ok. 2-3 cm, używając ostrego noża natłuszczonego olejem. Każdą część posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać wybranym dodatkiem

niecodziennikpary
Arbuzowa lemoniada 173

Lemoniada wszystkim kojarzy się głównie z wodą i cytryną. Jednak tym razem pokażę Wam jak przygotować pyszną, słodką lemoniadę z arbuza. Arbuzowa lemoniada to szybki i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczna lemoniada 195

Klasyczna lemoniada to nasza propozycja na upalne dni. Woda mineralna nawodni nasz organizm, a dodatek cytryny sprawi, że napój stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówki z grzybami i serem 175

Ciasto drożdżowe króluje w większości domów włoskich i polskich z uwagi na jego nie ograniczone możliwości komponowania z rożnymi dodatkami. Połączyłam polską z włoską tradycją zrobiłam pyszne bułeczki z grzybami i serem mozzarella, które zadowolą nie jednego smakosza. Drożdżówki z serem i mozzarellą są pyszne na zimno i gorąco. Podane z barszczykiem czerwonym czynią danie wyjątkowym

Kulinarne pyszności Molki
Owsiane placuszki z sosem truskawowo-rabarbarowym 160

przeszkadza mi zjedzenie ich na zimno. Najlepiej smakują mi właśnie wiosną lub latem, kiedy mogę je podać ze świeżymi owocami lub sosem owocowym. W pozostałą część roku ratuję się swoimi przetworami np. domowym dżemem.  Nie używam do nich białej mąki, głównie owsianej, dzięki czemu są bardziej pożywne. Lubię dodatek jogurtu do ciasta, który sprawia, że nasze pancakes mają delikatny

Fabryka pomysłów
Sernik na zimno z rabarbarem 395

zrobić z niego galaretkę do sernika. Ciasto ma konsystencję pianki. Kolor wierzchniej galaretki zależy od odmiany rabarbaru. Ja mam dwie różne, ale na razie najsilniej rozwinęła się ta o długich łodygach, z których łatwo zdejmuje się skórkę i wybarwionej w większości na zielono. Wystarczy niewiele składników, by zrobić ten orzeźwiający sernik na zimno idealny na wysokie temperatury ostatnio. Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebek bananowy. 'Lepszy'... 150

morele. Garść powinna wystarczyć. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane foremki i piecz do czasu, aż patyczek wetknięty w środek będzie wychodził czysty. Mniejsze bochenki około 30 minut, a większe około 50. Wyjmnij z piekarnika, zostaw na 5-10 minut, a potem ostudź na kratce. Chlebki sa pyszne na ciepło, ale i na zimno. Zimne można zawinać dokładnie w folię i zamrażać

Lejdi of the house
Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny 134

ząbki czosnku 2-3 chlusty oliwy zimna woda - opcjonalnie Sposób przygotowania Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki blendujemy, do uzyskania gładkiej masy. Jeśli hummus jest za gęsty, dodajemy trochę lodowatej wody. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/hummus-pasta-z-ciecierzycy/ MieszamWGarnku Zapisz Zapisz Artykuł Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Rustykalna tarta z jagodami / blueberry galettes 143

mlekiem, następnie posyp ciasto cukrem ( użyłam brązowego) Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 20-30 min ( w zależności od wielkości), aż pięknie się zarumienią.     Mini rustykalna tarta z jagodami to idealna porcja deseru „per person”. Możesz podać ją na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika lub na zimno. Doskonale smakuje z gałką śmietankowych

Rusty Fork
Tarta z burakami i serem feta. 139

kostkę. Wyjmujemy foremkę z lodówki. Na cieście wykładamy szpinak, następnie pokrojoną szynkę i buraki. W misce mieszamy jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylewamy sos na tarte. Na wierzchu układamy kawałki sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 40 min aż się zetnie i zarumieni. Podajemy na ciepło, chociaż na zimno też zasmakuje.  Zapraszam

Radość kipiąca uśmiechem.
Uszka z grzybami i uszka z buraczkami 178

grzyby opłukać pod bieżącą wodą. Zalać zimna woda i odstawić na minimum 2 godziny. W nowej wodzie obgotować je minimum 30 minut. Na masełku zeszklić cebulkę, dodać grzyby i podsmażyć do odparowania wody. przyprawić i dodać posiekana pietruszkę. Tak jak farsz z buraczków ten tez najlepiej pozostawić przez kilka godzin w lodówce. ciasto wg znanego już przepisu http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html

MarciochaKucharzy
Sernik w łatki 150

już na moim blogu serniki na zimno, ale taki pieczony tylko przeze mnie, bez pomocy innych :) - to pierwszy raz. Sernik to zmora moja była. Kiedyś już dawałam przepis na sernik przekładany , ale w tamtym przypadku byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy. A dzisiaj mój! :D Na święta Bożego Narodzenia! :) Składniki: na ciasto 150 gramów margaryny Kasi 2 jajka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kwieciste parówki w cieście francuskim 196

prostokątów Na każdy nakładamy parówkę Nakładamy ciasto z krótszych boków na parówkę Zawijamy dokładnie  i zaklejamy Nastawiamy piecyk na 200 stopni C Kroimy w cienkie (ale nie za bardzo) plasterki... ... i zawijamy w kółko nacięciami do zewnątrz Smarujemy roztrzepanym jajkiem... ... i wkładamy do piecyka na 20 minut Zjadamy na ciepło lub na zimno z keczapem lub bez niego :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Fugasse z zielonymi oliwkami 178

razy wewnątrz i delikatnie rozciągamy, alby ciasto podczas wyrastania się nie zrosło. Gotowy chlebek przekładamy na formę do pieczenia i pozostawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 C, wierzch fugasse przez włożeniem do piekarnika smarujemy oliwą. Czas pieczenia ok. 25 minut. Wspaniale smakuje na ciepło i na zimno

Apetyczna babeczka
KRUCHE CIASTKA Z KREMEM KASZTANOWYM, MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I CHRUPIĄCĄ PIERNIKOWĄ KRUSZONKĄ 173

połączą, odstawiamy. Resztę śmietany ( musi być zimna! ) ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie łączymy z masą czekoladową, chłodzimy. KRUSZONKA PIERNIKOWA: W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem. Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy. Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao. Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania