obficie startymi serami. 8. Zwinąć ciasto w roladę. 9. Pokroić roladę w plastry o grubości ok. 3 cm. 10. Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 11. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 15-18 minut na złoty kolor. 12. Ostudzić, podawać jako przekąskę. 13. Świetnie smakują na gorąco i na zimno. Smacznego
W mojej kuchnimoim blogu w zakładce CIASTA Składniki 500 g sera twarogowego (dałam wiaderkowy) 400 g śmietany kremówki (36%) 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka żelatyny ciastka herbatniki cukier puder według własnego smaku (dałam 1/2 szklanki ) 1/2 szklanki wiórek kokosowych Galaretki wraz z żelatyną rozpuścić w dwóch szklankach wody i przestudzić. Galaretka powinna być zimna, ale płynna. Śmietanę ubić wraz
O kuchni z uczuciemWolny pas ciasta lekko posmarować wodą. Ciasto zrolować, zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko docisnąć, aby lepiej się trzymało. Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Układać plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Najlepsze są ciepłe, ale na zimno też są smaczne. *kupuję gotowe, mrożone
królestwo garównałóż połowę farszu na 1 arkusz ciasta i zawiń w rulon, zawiń boki pod spód, a dla bajeru możesz delikatnie naciąć wierzch w krateczkę. Piecz w temp. 190-200 C przez 25-30 minut. Podawaj z podprażonymi orzechami włoskimi, laskowymi lub płatkami migdałowymi i świeżym rozmarynem. Smacznego! ps. Smakuje na ciepło i na zimno, a przechowywany w lodówce wytrzyma kilka
greenscarfwytrawnie. Na ciepło i na zimno. Danie idealne :) Placuszki z twarogu przygotowuje się bardzo łatwo. Pyszne placuszki z twarogu Składniki 250 g twaróg chudy 1 szt jajko 100 ml mleko 2-3 łyżka mąka dowolna, ale nie z orzechów Sposób przygotowania Twaróg rozdrabniamy, miksujemy z jajkiem i mlekiem. Dodajemy mąkę do zagęszczenia ciasta. Powinno być zwarte i gęste, ciężko odpadać
Kucharzycaszkoły. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło. Pamiętajmy, że nie można spożywać nadmiernej ilości otrębów, gdyż mogą one podrażnić nasz układ pokarmowy! Składniki na 1 naleśnika: - 25g otrębów (np. owsianych, gryczanych) - całe jajko - 50ml mleka Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miseczki, mieszamy tak, by otręby nie zostały na dnie. Ciasto wylewamy na gorącą patelnię muśniętą oliwą
Be Fit Be Strongbardzo trafnie opisuje lekkość ciasta po upieczeniu. Nadzienie to również klasyczne francuskie połączenie: ser brie i orzechy, które z ciekawości jaki to da efekt umieściłem właśnie w vol-au-vent, mimo, że raczej takiego połączenia się w restauracjach nie spotyka. Efekt jest godny polecenia ;) Danie może służyć jako gorąca lub zimna przekąska, a nawet - jak w moim przypadku - jako śniadanie
Milion Smakówoprószyć mąką, nadmiar otrzepać. Schłodzone porcje ciasta rozwałkować na cienkie placki. Większym wylepić formę. Wyłożyć część farszu. Na nim ułożyć obrane ugotowane jaja, potem resztę masy. Brzegi mniejszego placka posmarować rozmąconym żółtkiem. Przykryć formę dokładnie zlepiając brzegi. Posmarować resztą żółtka. Piec przez 45-60 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! Przepis zgłoszony do konkursu „Wielkanocna
Pełny talerzsuszonym koperkiem oraz fetą. Na ciasto warstwami układamy kurczaka i szpinak / kurczak, szpinak, kurczak,... Wierzch polewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Układamy plasterki pomidora i ew. kawałki sera (ja użyłam camemberta). Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, możemy jeść od razu na gorąco lub na zimno, po ostygnięciu tarty. W obu wariantach
Taste Of My Dayprzed upieczeniem włożyć jabłko - do ciasta można również dodać odrobiny aromatu waniliowego, będzie dobrze współgrało z zupą - po upieczeniu wykładam na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu , posypuje cukrem pudrem - zupę wlewam do talerza wkładam pianki, można równie dobrze pianki obsypać cynamonem - podaję z racuchami - zupa świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno Smacznego
Basia w kuchnizanim polewa zastygnie. Przechowujemy w lodówce. Ciasto okazało się strzałem w 10 i zniknęło bardzo szybko. Byłam dumna, bo na stole wielkanocnym wyglądało tak, jak smakowało. Rewelacyjnie :) Polecam serdecznie na wszelkie rodzinne okazje lub gdy macie ochotę na coś wyjątkowego. A tak moje ciacho prezentowało się na wielkanocnym stole w towarzystwie sernika na zimno, drożdżowych babek i pięknych, wiosennych kwiatów
Ratunku obiadmąka pszenna 2 łyżki Kruszonka zimna margaryna lub masło 50 g mąka pszenna 100 g cukier 100 g Przygotowanie: Z ciepłego mleka,łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn.Do miski wsypać mąkę dodać 1 jajko całe i 1 żółtko,łyżkę oleju,cukier,esencję waniliową, rozpuszczoną letnią margarynę/masło i zaczyn drożdżowy.Zagnieść ciasto tak długo aż będzie odstawało
Ala piecze i gotujeDanie to smakuje wyśmienicie, nieważne czy jest podane na ciepło czy na zimno. Może być daniem głównym obiadu lub dodatkiem do śniadania
IzaGotujePrzygotowania trwają jeszcze pełną parą. Domownicy krzątają się w pocie czoła, dokonując ostatnichpoprawek. Okna już umyte, obrusy wyprasowane, baby i serniki upieczone, galarety tężeją, żurstygnie... Jeszcze
W kuchni Karmel-itkiNależę do tych dziwnych osób, które ze słodyczy najbardziej lubią tatara i śledzia z cebulą. Oczywiście z drugiej strony kocham miłością pierwszą domowe ciasto drożdżowe, takie, które ma dużo kruszonki i jeszcze więcej kruszonki. Umówmy się, każdy kocha – nie ma nic lepszego niż ciepła drożdżówka z masłem popijana szklanką mleka. Jednak moje parszywe serduszko domaga się konkretów. Ostro, wytrawnie(...)wypieki, które nie wyszły – to czas na dzisiejszą propozycję. Drożdżowe ślimaczki z boczkiem, cheddarem i żurawiną. Genialne na ciepło z barszczykiem, jako dodatek do zup typu krem, na zimno, posmarowane masłem, popijane herbatą i nawet profanowane „keczukiem”. No cholera, dobre są. Zróbcie i jedzcie 🙂 Potrzebujemy: 400 g mąki pszennej typ 550 1 płaska łyżeczka soli 50 g rozpuszczonego masła
ladykitchen