ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:276/444)

Bułgarska banica z serem śródziemnomorskim Apetina, szpinakiem i oliwkami 139

nań kolejne rulony ciasta, zawijając je od środka na zewnątrz i formując kształt ślimaka. Każdy kolejny kawałek banicy, doczepiaj do poprzedniego. Wierzch posmaruj roztopionym masłem. Banicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 35-40 minut do złotego koloru. Gotową banicę udekoruj pozostałymi oliwkami, gałązkami ziół i pomidorkami koktajlowymi. Podawaj jeszcze ciepłą, chociaż na zimno również dobrze smakuje

Food Square
Cebularze z makiem i tuńczykiem 164

Delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko i podzielić na około 8 części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Przełożyć na papier do pieczenia i odstawić na ok 20 min, aż lekko podrosną. Na wierzch wyłożyć nadzienie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na 15 min. Cebularze są dobre na ciepło i na zimno. Smacznego :) #MasterTuńczyk Przepis

https:KKuchniaMniam
MUFFINY Z KREMEM JAGODOWYM 152

gęsta, a beza zimna. Obroty miksera należy zmniejszyć do minimum. Stopniowo dodajemy masło cały czas mieszając. Masa po pewnym czasie będzie stawała się rzadsza i w konsystencji będzie przypominała zwarzony krem. Nie należy w tym momencie panikować tylko dalej miksować. Finalnie krem osiągnie gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy jagodowe puree. Dekorujemy babeczki. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu

Słodki Zakątek
Serniczki malinowe 123

jednak na zimno. Ostatecznie wyszedł sernik, ale w szklance. Nie szkodzi. Smakował wybitnie malinowo. I można jeść bez grzechu, gdy nie ma w nim ani grama cukru <3 4 porcje: 1 kg twarogu sernikowego 500 g mrożonych malin 1/2 szklanki erytrolu 25 g agaru (lub żelatyny) Twaróg ucieramy z erytrolem. Spróbujcie masy, bo ja przygotowuję ciasta mało słodkie, więc

Kucharzyca
pierożki z kiełbasą 189

Robimy ciasto drożdżowe takie jak na bułki, wałkujemy, wycinamy krążki... ...dobrą śląską kiełbasę kroimy na grube plasterki... ...układamy i lepimy :) Pierożki układamy na blasze i smarujemy rozbitym jajkiem.  Posypujemy np. kminkiem i  wkładamy do piekarnika... ...pieczemy 25-30 min w 180-200 st.C  Po upieczeniu są gotowe do zjedzenia, ale można też zjeść na zimno... Smacznego

chleba naszego
Rolada francuska z kurczaka i ... 157

Ciasto zwinęłam w roladę (bez papieru). Włożyłam do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepałam i za pomocą pędzelka rozsmarowałam po mojej roladzie. Wstawiłam do piekarnika na około 40 minut.   Po wyjęciu wyłożyłam roladę na półmisek. Pokroiłam w grubsze plastry i... podałam na stół.          Rolada smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno

Kuchnia u Krysi
Krokiety ruskie. 154

zimno. Bardzo nam smakują, toteż polecam wszystkim ;) Składniki na krokiety ruskie: NALEŚNIKI: 800 ml mleka 300 g mąki pszennej 2 spore jajka szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia       Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą mątewki, na gładką masę pozbawioną grudek. Powstałe ciasto ma konsystencję słodkiej

Rozpustne gotowanie
Chleb na owsiance .... z cyklu Wypiekanie na Śniadanie. 122

tłoczonego na zimno   Przygotowanie. Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę miodu oraz 4 łyżki ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do powstania zaczynu. Na suchej patelni podprażamy płatki owsiane do momentu, aż poczujemy orzechowy zapach. Podprażone płatki zalewamy resztą ciepłej wody, aby zmiękły. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, olej i sól. Wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem

Naturalna Kuchnia
PIEROGI Z DYNIĄ 178

czerwienią się z zimna, a okulary parują jak szalone po wejściu do tramwaju. Poranki, przez te ostatnie dni długiego weekendu były takie zaspane, puste, wręcz nieludzko. Całe miasto śpi, kiedy maszeruję w czapce z pomponem do pracy. A w głowie, na podniebieniu czuję smak dyni i cynamonu. Moi faworyci ostatnich dni. PIEROGI Z DYNIĄ /własny;/ ciasto: 500g mąki

W kuchni Karmel-itki
Paszteciki, kapuśniaczki, w cieście drożdżowym 151

miękkie - plastyczne. Wyrobione ciasto cienko wałkować, kroić na kwadraty 5x5 cm, nakładać farsz i składać w kopertę, dobrze naciskając środek, aby koperty nie otworzyły się podczas pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w tem. 175 C przez ok 20-25 minut, na złoty kolor. Smakują wybornie na ciepło i na zimno. Można je również

Apetyczna babeczka
Tort kokosowo wiśniowy 93

szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, frużelina wiśniowa: wiśnie 600 g (waga z pestkami), cukier 3 łyżki, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, woda zimna 50 ml, żelatyna 1 łyżeczka, krem kokosowy: śmietanka 30%  660 ml, śnieżka w proszku 2 opakowania, biała czekolada 150 g, wiórki kokosowe 200 g, czekoladowy drip: czekolada mleczna(...)Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru i cały czas miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku, a na koniec dodajemy przesiane i wymieszane ze sobą suche składniki. Ciasto delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), wylewamy masę jajeczną i pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. W ten sam sposób

kulinarne odsłony pati
POTRAWKA Z SOCZEWICY. 190

Smutne niebo znów wylewa strumienie łez. Przemoknięte wróble skaczą po chodniku, otrzepują swoje zmoczone skrzydełka i uciekają przed przechodniami. Kolorowych parasoli parada przetacza się ulicami zalanego

W kuchni Karmel-itki
Sernik na czekoladowym spodzie z musem truskawkowym 104

Ciasto doskonałe, łączy w sobie wszystko co kocham - truskawki, sernik i brownie, wszystkie warstwy w jednym kawałku ciastka sprawiają, że to mój "ciastowy" hit tego lata. Dodatkowo mus truskawkowy można dowolnie modyfikować, truskawki zamienić na maliny, borówki lub wiśnie. Dla mnie truskawki doskonale łączą się z czekoladą więc zostawiłam jak jest. Inspiracja z lekkimi modyfikacjami "Kwestia smaku" Składniki na formę(...)chwilę mieszając przez ok. 7 minut aż zmiękną, zaczną się rozpadać i będą otoczone gęstym sosem 3. Truskawki dodać do galaretki, wymieszać i ostudzić, gdy galaretka będzie już zimna dodać do niej jogurt i lekko zblendować, powinny pozostać kawałeczki truskawek, schładzamy w lodówce, pilnujemy żeby masa nam nie zastygła 4. Spód - foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia

Słodki Kompromis
BISZKOPTY WANILIOWO-CZEKOLADOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 249

czekoladowo-waniliowe i waniliowo-czekoladowe, jak kto woli. Nic prostszego i szybszego, kilknaście minut i mamy zdrową słodycz dla najmłodszych, można je również wykorzystać jako spód do sernika na zimno. Z podanych składników wyszły mi 2 blaszki ciasteczek. Co najistotniejsze (przynajmniej dla mnie), te są bez cukru, bez mleka, bez proszku do pieczenia i bez pszenicy (orkisz jest niemodyfikowany(...)ksylitol i ubić masę na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas ubijamy. Stopniowo dodajemy mąki i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera lub tylko delikatnie mieszamy. Część ciasta wykładamy łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc małe kleksiki. Do części ciasta dodać łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszać. Następnie na każdy kleksik nałożyć mniejszy kleksik czekoladowy i zamieszać

Smaczne Zdrowe
Tort Sachera (Sachertorte) 151

tortownicy na dole wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 min. Zbliżając się do końca czasu należy sprawdzać patyczkiem drewnianym czy ciasto w środku jest jeszcze mokre, czy już nie. Jak jest to musimy czas jeszcze o kilka minut wydłużać, jak już jest suche to można wyjąć. Wyjmujemy od razu i odstawiamy(...)czasie dodajemy drobno pokrojone masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Miskę z polewą wstawiamy do zimnej wody albo ( jeśli nie ma ostrych mrozów, jednak jest zimno) wystawiamy za okno lub na balkon i co jakiś czas mieszamy. Musimy uważać żeby nie zamarzła. DODATKOWO: 400 g dżemu morelowego (ja użyłam teraz brzoskwiniowego i też jest pycha :) Można jakieś czekoladowe ozdoby z białej

Jedzeniomania
Kakaowy tofurnik z malinową żelką - serniczek z tofu (wegański) 184

wysokie góry, w przeciwnym razie mogłoby go wcale nie być. Nie przepadam za zimnem, chłodem i innymi synonimami tego słowa, ale koniec o tym, gdyż już robi mi się zimno! Jeszcze gdzieniegdzie możemy natrafić na dobre, mające smak maliny. Zazwyczaj przed ich kupnem biorę jedną do posmakowania i decyduję, czy warto je kupić. Akurat udało mi się natrafić na pyszne(...)tutaj oczywiście o kakaowy tofurniczek z malinami. Moim zdaniem niebo w gębie, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Z tego przepisu starczyło mi na trzy małe formy do ciast o średnicy 12cm, lecz spokojnie wykonacie je w dużej formie np. o średnicy 21cm. Wychodzi ok. 12 porcji. Składniki na spód: - 100g nerkowców (namoczonych w wodzie co najmniej 1h wcześniej

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania