niczego nie była potrzebna. Składniki: ciasto 125 g mąki 1 jajo 300 ml mleka nadzienie 4 duże pieczarki nieduży kawałek żółtego sera Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać - powinno przypominać konsystencją gęstą śmietanę smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju pieczarki i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)nadzienia zwijamy jak krokieta (zwijamy dół, prawą/lewą stronę i górę) podgrzewamy na patelni przez chwilę tak aby się delikatnie zarumienił podajemy ciepłe lub też można zjeść na zimno W wersji bardziej kalorycznej oczywiście możemy obtoczyć w jajku i bułce tartej tak jak tradycyjnego krokieta. Smacznego
Gotowanie z pasjąbyć, ani za rzadka ani za gęsta. W związku z tym, że do ciasta dodałam olej to naleśniki smażyłam bez dodatkowego tłuszczu. Patelnie rozgrzewamy, na środek nalewamy chochelkę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Naleśnik przewracamy na drugą stronę dopiero, gdy spód będzie sprężysty. Naleśniki smażymy z obu stron i odkładamy na talerz. Kapustę ścieramy na tarce o grubych(...)stawiamy na palnik. Do gotowania kapusty dodałam również zmielone grzyby, możecie użyć całych grzybków. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy kapustka będzie już zimna, to odciskamy ją z nadmiaru płynu. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do kapusty. Do farszu dodajemy również twaróg, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku. Wszystko
kulinarne odsłony patiwodę - w takiej ilości, aby powstało elastyczne ciasto, które bez problemu będzie można wałkować. Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej mąki. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy w szersze plastry. Każdy z nich rozwałkowujemy na cienki placek - najlepiej, aby były podobnej grubości i wielkości, usmażą się jednakowo. Tak rozwałkowane placki układamy na rozgrzanej(...)pojawią się brązowe plamki. Podajemy posmarowane hummusem, posypane cukinią, ziarnami czarnuszki i posiekaną natką z pietruszki. Można skropić dobrej jakości oliwą z oliwek. Doskonale smakują na ciepło i na zimno
Moja smaczna kuchnianaleśników- mój zdecydowany faworyt wśród promocji w tym tygodniu ! Niedrogi, ale za to jaki przyjemny i przydatny w kuchni! Nie wiem jak wy, ale mnie zawsze denerwuje nakapane ciasto naleśnikowe na płycie indykcyjnej i obok na blacie. A tu za jednym razem, w jednym naczyniu! Super :) --> Netto do 7 sierpnia 11. Patelnie, również na indukcje(...)miska- fajna, przydatna miseczka z różnymi ostrzami--> Netto do 7 sierpnia 14. Cudne emaliowane naczynia :) --> Netto do 7 sierpnia 15. Frytkownica ze strefą zimna -> Lidl do 7 sierpnia Zastanawiasz się co to oznacza? Zimna strefa to wydzielona część w komorze frytownicy pod grzałkami, w której jest niższa temperatura niż ustawiona
Tradycyjna Kuchniaodstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę czasu (ciasto musi podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto przez około 3 minuty. Do ciasta dokładamy oliwki i pomidory i razem wyrabiamy. Ciasto dzielimy na równe części z których kształtujemy nieduże placki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w każdym placku robimy kilka wgłębień. Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy i siekamy(...)oliwą i posypujemy świeżo zmieloną solą morską. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Podajemy na ciepło bądź zimno. Minifocaccia Minifocaccia SMACZNEGO
peggiwkuchnimiseczki, dodać pokrojone drobno chilli, kurkumę, wyciśnięty przez praskę czosnek, słodko kwaśny sos chilli. Doprawić solą i skropić sokiem z cytryny. Zostawić tak na co najmniej dwie godziny. Przygotowanie ciasta – za pomocą miksera wymieszać mąkę, białko, curry, sól i wodę na gładką masę. Odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło. Krewetki położyć na sitku, w garnku rozgrzać olej(...)złotego koloru. Krewetki wyjąć z oleju łyżką cedzakową i rozłożyć na ręczniku papierowym., drugim przykryć, przydusić, lekko osuszyć. Następnie położyć na sałatce i natychmiast serwować. Na ciepło i na zimno są super, ale ja wolę jak krewetki są ciepłe. To było pycha
Kuchnia Pokoleńsimitów ) - mąka pszenna – 500 g – drożdże świeże – 25 g – sól – 1 łyżeczka – cukier – 1 łyżeczka – ciepła woda – 250 ml – zimna woda – 125 ml – melasa z winogron – 3 łyżki * – podprażony sezam – 0,5 szklanki * melasę z winogron śmiało możemy zastąpic miodem. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier i drożdże(...)minutach ) dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy. W reszcie ciepłej wody rozpuszczamy 1 łyżkę melasy ( lub miodu ) i stopniowo dodajemy do mąki z drożdżami. Zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki ( ja lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą melasy ( lub miodu ) i obtaczamy obficie w uprażonym sezamie. Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze
Ostra na SłodkoCzas czytania: 2 min Wegetariańskie „pulpety” przygotowane z warzyw i ryżu, świetne danie na obiad. Medaliki proponuje podać z sosem pomidorowym i surówką to
SprawdzonaKuchnia.plmusimy nic zagniatać, ani miksować, kwestia przygotowania jabłek. Jeśli użyjemy gotowych jabłek ze słoika, to naprawdę przygotowanie zajmie nam 5 minut. Szarlotka jest pyszna zarówno na ciepło jak i zimno. Polecam! Migdałowa szarlotka sypana S kładniki: 3/4 szklanki mąki pszennej ½ szklanki startych migdałów 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jabłek. Następnie wysypujemy drugą część suchych składników i pozostałe jabłka. Na wierzch wysypujemy porcję suchych składników z migdałami. Masło ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut
Mania Gotowaniafiliżanka kawy trafi w nasze ręce zawsze w odpowiednim momencie, zanim jeszcze zdążymy pomyśleć, że właśnie mamy na nią ochotę. Tu ciepły koc otuli nam stopy, zanim zimno obudzi dreszcze. Nie zawsze łatwo dojść do tego etapu, ale warto, naprawdę warto starać się być jego częścią. Życzę Wam i sobie udziału w tej premii, ale też gotowości(...)Wiem, że kubek gorącej czekolady jest najlepszą odpowiedzią. Rozgrzeje i poprawi nastrój. Doda energii i wymaluje wielki uśmiech. To wystarczająca nagroda. A gdyby tak połączyć gorącą czekoladę z ciastem czekoladowym? To pytanie z kategorii retorycznych. Zadałam je sobie znając z góry odpowiedź. Lubię indywidualnie pakowane desery. W nich od brzegu naczynia po samo dno wszystko należy do mnie
KUCHARNIAsera Gruyère, startego na tarce o drobnych oczkach sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty lotaryńskiej: Przygotować ciasto na tartę (wersja z robotem) Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami malaksera z nożem do ciasta kruchego (lub robota planetarnego z mieszadłem do ciasta kruchego) , to mąkę, sól i zimne masło włożyć do misy i zmiksować do uzyskania kruszonki (pulsacyjnie jeśli robimy(...)kruszonce) . Zmiksować wszystko do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się zlepiać ze sobą (ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde) . Ręcznie szybko uformować kulę (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody). Przygotować ciasto na tartę (wersja ręczna) Jeśli nie mamy mechanicznych wspomagaczy kuchennych to mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne
Moja DelicjaCzas czytania: 2 min Sałatka jesienna z dodatkiem duszonej cebuli w czerwonym winie, suszonymi pomidorami, kozim serem i wędzonym łososiem. Sałatka na pewno przypadnie niejednemu do
SprawdzonaKuchnia.plPyszne i pożywne śniadanie w 15 minut? Jasne, że tak! Ta pizza idealnie nadaję się na śniadanie i drugie śniadanie i smakuje nawet na zimno, więc z powodzeniem można ją zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnie. Polecam Składniki: – 1 jajko – 1 łyżka śmietany (10g) – 2 łyżki mąki (u mnie 20g mąki pełnoziarnistej pszennej(...)dodatki wg smaku (u mnie łosoś wędzony, pomidorki koktajlowe i kukurydza) Jajko rozbełtać z solą i śmietaną, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy rozrzedzić je odrobiną mleka. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, wylać ciasto na patelnie, wyrównać, posypać serem startym na dużych oczkach, wyłożyć dodatki i smażyć na małym ogniu
Smaki Armineposiekanym masłem, jajkiem i solą. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 20-30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i boki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Ciasto nakłuwamy, umieszczamy w środku papier do pieczenia i wysypujemy go ryżem lub fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą(...)wylewamy na kruchy spód. Układamy pokrojone buraki i ser feta. Pieczemy ponownie przez około 30 minut. Gotową przyozdabiamy rukolą i koperkiem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Alergeny Alergeny jajka Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą, czyli pomysł na niebanalną kolację, przekąskę lub przystawkę. Sezonowa rewelacja! [foodiepress] [hide] [/hide] Źródło przepisu: Kwestia Smaku . Artykuł Wytrawna tarta
Pogotujmy.plPizzeriny z dynią i serem camembert, to moja propozycja na niebanalną pizzę w wersji mini. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego sprawdzi się zarówno na ciepły posiłek lub zimną przekąskę - na imprezę, piknik czy do pracy. Pizzeriny mimo niewielkiej ilości dodatków, bo jest na nich tylko dynia i ser - smakują wyjątkowo i wcale nie grzeszą prostotą. Dynię(...)papryką słodką - to wystarczyło, by nadać jej wyjątkowego smaku. Do przepisu polecam wykorzystać mrożoną dynię w kostkach Poltino PRZEPIS NA PIZZERINY Z DYNIĄ I CAMEMBERTEM Składniki na ciasto: 2,5 szklanki maki 3/4 szklanki letniej wody 40 g drożdży świeżych 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: około 100 g mrożonej dyni
kolorowotorcikowoczasie przygotuj oliwę z ziołami. 5. W blenderze zmiksuj zioła z ząbkiem czosnku oraz oliwą. Gdy focaccia trochę podrośnie, zrób w niej końcami palców małe dołki. Posmaruj całą powierzchnię ciasta oliwą z ziołami i czosnkiem (łącznie z brzegami). 6. Przy pomocy tarki o dużych oczkach zetrzyj ziemniaka (razem ze skórką) bezpośrednio nad focaccią, niech jego wiórki pokryją całą jej powierzchnię(...)nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz przez ok. 20 minut. Na ostatnią minutę możesz włączyć opcję górnej grzałki, aby nieco bardziej przyrumienić ziemniaka. Podawaj na ciepło lub na zimno. Wpis powstał we współpracy z Monini
Chilli Czosnek i Oliwaciasto. Ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia ale też powinno być miękkie. Przykryj naczynię z ciastem folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Przecier, oliwę, wodę i przyprawy wymieszaj i posmaruj placek. Posyp placek cienkimi plasterkami kabanosa i utartą mozzarella lekko dociskając. Potnij na paski(...)pieczenia. Nastaw piekarnik na 250ºC. Wstaw paluchy do gorącego piekarnika i piecz 5-8 minut. Upieczone paluchy wyjmij na metalową podstawkę i posyp oregano. Podawaj na gorąco lub zimno. Spara Spara Spara Spara The post Paluchy drożdżowe z mozzarella i ziołami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaciasto. Ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia ale też powinno być miękkie. Przykryj naczynię z ciastem folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Przecier, oliwę, wodę i przyprawy wymieszaj i posmaruj placek. Posyp placek cienkimi plasterkami kabanosa i utartą mozzarella lekko dociskając. Potnij na paski(...)pieczenia. Nastaw piekarnik na 250ºC. Wstaw paluchy do gorącego piekarnika i piecz 5-8 minut. Upieczone paluchy wyjmij na metalową podstawkę i posyp oregano. Podawaj na gorąco lub zimno. Spara Spara Spara Spara The post Paluchy drożdżowe z mozzarella i ziołami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaczystego ciasta posmarować rozmąconym jajkiem (resztę jajka zostawić do posmarowania pizzerinek przed pieczeniem), ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i skleić. 5) Gotową roladę zawinąć w papier z ciasta francuskiego i odstawić na kilka godzin do lodówki lub na 30 – 60 min do zamrażarki (dzięki temu roladę będzie łatwiej kroić). 6) Po tym czasie roladę kroić(...)pieczenia i tak przygotowane posmarować rozmąconym jajkiem. 7) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 min, aż pizzerinki ładnie się zarumienią. 7) Podawać na ciepło lub zimno ze świeżą bazylią. Wskazówka: Roladę można przygotować wieczorem, dzień wcześniej, a upiec dopiero jak przyjdą goście i podawać pizzerinki na ciepło. Artykuł Zakręcone pizzerinki pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meczystego ciasta posmarować rozmąconym jajkiem (resztę jajka zostawić do posmarowania pizzerinek przed pieczeniem), ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i skleić. 5) Gotową roladę zawinąć w papier z ciasta francuskiego i odstawić na kilka godzin do lodówki lub na 30 – 60 min do zamrażarki (dzięki temu roladę będzie łatwiej kroić). 6) Po tym czasie roladę kroić(...)pieczenia i tak przygotowane posmarować rozmąconym jajkiem. 7) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 min, aż pizzerinki ładnie się zarumienią. 7) Podawać na ciepło lub zimno ze świeżą bazylią. Wskazówka: Roladę można przygotować wieczorem, dzień wcześniej, a upiec dopiero jak przyjdą goście i podawać pizzerinki na ciepło. Artykuł Zakręcone pizzerinki pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meCiasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć z natką i czosnkiem. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masłem czosnkowym, posypać serem żółtym. Następnie pociąć na długie pasy a następnie na kwadraty o długości boku równej bokowi keksówki (27x8cm(...)góry a ta z kolei układać pionowo w foremce wyścielonej papierem do pieczenia. Chlebek pieczemy ok 25-30 minut w 180 stopniach. Doskonale smakuje na ciepło lub zimno
Smakołyki Asipołową startego sera Gruyère (farsz rozprowadzić po całej powierzchni, ale go nie wygładzać . Łyżką „podziabać” w kilku miejscach – dzięki temu wylana śmietana nie spłynie poza brzegi ciasta, lecz równomiernie wypełni stworzone przez nas nierówności) . 30 g sera Gruyère Tartę postawić na wysuniętej z piekarnika blaszce (dzięki temu minimalizujemy ryzyko rozlania nadzienia, podczas przenoszenia tarty do pieca) . Wylać(...)Wsunąć do pieca i piec przez ok. 30 minut , aż do ścięcia masy. Upieczoną tartę lotaryńską kroić po około 5 minutach od wyciągnięcia z pieca. Podawać na ciepło lub zimno. The post Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjapołową startego sera Gruyère (farsz rozprowadzić po całej powierzchni, ale go nie wygładzać . Łyżką „podziabać” w kilku miejscach – dzięki temu wylana śmietana nie spłynie poza brzegi ciasta, lecz równomiernie wypełni stworzone przez nas nierówności) . 30 g sera Gruyère Tartę postawić na wysuniętej z piekarnika blaszce (dzięki temu minimalizujemy ryzyko rozlania nadzienia, podczas przenoszenia tarty do pieca) . Wylać(...)Wsunąć do pieca i piec przez ok. 30 minut , aż do ścięcia masy. Upieczoną tartę lotaryńską kroić po około 5 minutach od wyciągnięcia z pieca. Podawać na ciepło lub zimno. The post Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaodparuje. Odstawić. Ricottę wymieszać ze skórką pomarańczową, połową tymianku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, formując kant. Przykryć papierem do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zdjąć obciążenie i papier. Piec kolejne 10 minut(...)wierzch wyłożyć marchewki, oliwki i kozi twarożek. Polać sokiem ze smażenia marchewek, posypać resztą tymianku. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Mimo prawdziwie dekadenckich upałów, nadal wypijam dwa dzbanki gorącej herbaty dziennie. Myślicie, że to normalne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklimy na patelni na łyżeczce masła ( wszystko pozostawiamy do przestygnięcia ). Z mąki wody, masła i soli zagniatamy ciasto. Schładzamy. Po 30 minutach rozwałkowujemy i nakładamy na formę natłuszczoną olejem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w ogrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Twaróg porządnie rozkruszamy –widelcem. Wszystko łączymy razem szpinak, zeszkloną cebulę, czosnek(...)pieprzem. Masę wylewamy na zapieczony spód. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 o C. Na 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem. Podajemy na gorąco lub na zimna. Pycha. SMACZNEGO
Smaki Ewyleniwe śniadania - to coś, co chyba każdy z nas lubi. U mnie takim śniadaniem są zazwyczaj naleśniki lub placuszki. Szybkie w przygotowaniu, doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno, są doskonałą alternatywą dla kanapek i płatków. Można je podać na wiele sposobów, co jest kolejną zaletą. Ja podaję je zazwyczaj z dżemem lub jogurtem, ale pomysłów na podanie jest(...)łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki kakao - jajko - 100 ml mleka *dodatkowo: - łyżka smalcu - małe opakowanie jogurtu owocowego (ja użyłam jogurtu Jogobella Blueberry Muffin) Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszać w misce tak, by nie powstały grudki. Następnie ciasto wykładać partiami na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażyć racuszki na rumiano z obu stron. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu
W poszukiwaniu inspiracjilodówki (nie bójcie się - ciasto UROŚNIE w lodówce!) Podrośnięte ciasto przekroić je na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt. Mniej więcej na środku ciasta ułożyć plasterki sera, wędliny, papryki lub korniszony. Przygotowane bułki zwijać jak roladki. Najlepiej boki lekko skleić i podwinąć, aby podczas pieczenia roladki się nie rozwaliły. Każdą nadzianą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem(...)180ºC (najlepiej tak długo, aż roladki będą miały lekko złoty kolor). Podawać od razu po wyjęciu z piekarniku. P.S. Takie roladki również bardzo dobrze smakują na zimno, więc idealnie nadają się na drugie śniadanie do pracy lub szkoły :) Przepis z lekkimi modyfikacjami z książki "Mała wielka uczta" Pauliny i Michała Stępień
UgotowaćMama będąc na zakupach zawsze bierze pod uwagę moje kulinarne zdolności! ( Ha! ;D ) Tak było i tym razem … Widziała , że z zakupionych amerykańskich borówek powstanie
Ostra na SłodkoPoczątkowo Piknik Smakoszy miał odbyć się na Moście Kultury, na świeżym powietrzu - jak to przystało na piknik. Niestety ... plany popsuto nam odgórnie. Pogoda nie dopisała, deszcz i przejmujące zimno w sierpniu - kto by się spodziewał ?! Mimo wszystko wszystko zainteresowanie było. Goście się zjawili, pojedli, porozmawiali ... W wydarzeniu wzięło udział 7 lubelskich blogerek: Karina , Gosia , Edyta , Agnieszka , Dorota , Magda(...)było i wytrawnie. A na moim stoliku znalazły się: * muffinki marchewkowe z biała czekoladą * muffinki brownie z kremem czekoladowym i malinai * piernik z cukinii ( lub kabaczka ) * kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą * ciasteczka owsiane * koktajl mango-brzoskwinia * kompot korzenno-śliwkowy * drożdżówki z czekoladą i cynamonem W najbliższych dniach na blogu będą pojawiać się przepisy na owe smakołyki
kolorowotorcikowo