Sylwestra ale również na inne domowe party. Na imprezę przygotowałam szwedzki tort kanapkowy. U nas to klasyka na Sylwestra. Tort kanapkowy na zimno to nie tylko świetne danie na zimno ale również dekoracja stołu. Tort kanapkowy można przygotować wcześniej, a na dzień przed podaniem udekorować. Tort kanapkowy przyrządzam na różne sposoby, za każdym razem innym. Najczęściej jest to tort(...)smaku! Obok kanapkowego tortu znajdziecie szpinakową roladę z łososiem . Jest przepyszna, mało pracochłonna i co najważniejsze można ją przygotować wcześniej. Na stole znalazła się warzywna sałatka , przekąski z francuskiego ciasta, kanapki z tapenade,zapiekane parówki, grecka sałatka, mini pizzerinki…Każdy z gości znalazł coś dla siebie, a na deser był wspaniały tort bananowy . Tort kanapkowy Składniki: 16 porcji Spód
codojedzeniapraca, a to zmęczenie, szkoła, inne plany, dopiero teraz mogliśmy sobie pozwolić na taki chillout. Całe szczęście wieczór nie był chłodny, dlatego ja - ten mały zmarźlak - nie cierpiał z zimna. Dużo romantycznie spacerowaliśmy, jedliśmy, piliśmy, śmialiśmy. Brakowało mi takiego dnia i takiego wieczoru. Żałuję jedynie, że ten dzień już się skończył, ale całe szczęście Artur dziś wziął sobie wolne(...)rozkoszujemy się swoim towarzystwem. Cieszę się, że mam takiego wspaniałego mężczyznę i taki udany związek! A dziś, tak z ni z gruchy, ni z pietruchy, chciałabym zapodać Wam rewelacyjne ciasto na pierogi. Osobiście pierogi z tym ciastem smakują mi najbardziej. Niektórzy uważają, że ciasto się nie liczy, a jedynie najważniejszy jest farsz. Ja uważam, że i jedno i drugie jest
Be Fit Be StrongRzadko robię placuszki w wersji wytrawnej, ale w takiej szpinakowej postaci na obiad nadają się w sam raz ;) Jak wasz poniedziałek? mnie przewiało i zmroziło, że do teraz mi zimno! mhmmmm a drogowcy znów zaskoczeni... jak zdarta płyta co roku. Składniki (około 9 placuszków): 2 jajka 3 łyżki mielonych otrębów owsianych firmy Kupiec sól, pieprz, granulowany czosnek wg. smaku(...)olej ryżowy firmy Oleofarm do smażenia szczypta sody Sposób przygotowania: Rozmrożony szpinak studzimy i przyprawiamy wg. smaku do szpinaku dodajemy pozostałe składniki i miksujemy prze około minutę odstawiamy ciasto na 2-3 minut żeby otręby spęczniały smażymy placki/około 1 łyżka ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmąkę, cukier, sezam i pokrojone na małe kawałki masło, wbijamy jajka i ugniatamy, do momentu utworzenia się okruszków. Foremki do tartaletek smarujemy olejem, a następnie nakładamy czubatą łyżkę ciasta, która następnie ręcznie rozprowadzamy po foremce - ugniatamy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 8-10 minut - pieczemy do złotego koloru. W tym czasie przygotowujemy śliwki: Owoce(...)przykryciem około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na lekko ostudzone babeczki nakładamy po dwie połówki śliwek, a następnie polewamy je roztopioną czekoladą. Podajemy na ciepło jak i na zimno. Smacznego
Słodkie Przyjemnościzimno od samego rana z powodu jakiejś awarii. Postanowiłam dogrzać mieszkanie i opiekłam babkę. Chciałam poczuć zbliżające się Święta. Niestety teraz muszę myć miski, miseczki, foremkę, a w kranie zimna woda. Byle do wiosny. Babka jogurtowo-kokosowa składniki 4 jajka 250 g cukru 300 g mąki 120 g wiórków kokosowych 400 ml jogurtu naturalnego 200 ml oliwy 3 łyżeczki proszku(...)łyżka masła wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki, jogurt i oliwę Ubijamy jeszcze przez chwilę. Możemy podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao. Dokładnie mieszamy. Ciastem napełniamy wysmarowaną masłem foremkę do babki. W przypadku gdy ciasto jest dwukolorowe należny je przemieszać delikatnie łyżką. Babkę pieczemy
Przysmaki KarolkiKoniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20-22 cm ) SPÓD: *orzechy ( włoskie , laskowe , ziemne ) – 250 g * suszone daktyle – 100 g * kakao – 1 łyżka * olej kokosowy – 80 g * zimna woda – 2 łyżki MASA: * mleko kokosowe – 400 ml * kasza jaglana ( sucha ) – 150 g * woda – 150 ml * wiórki kokosowe – 2 łyżki * do posłodzenia: cukier, cukier brązowy(...)ogniu aż płyny wsiąkną, zdejmujemy z ognia, zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Słodzimy do smaku, dodajemy wiórki kokosowe i blendujemy na gładką kremową masę. Wyciągamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy, układamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką truskawkową. Wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego! Projekt powstał we współpracy z marką JAWO
Ostra na Słodkomnie to hit każdego spotkania, przyjęcia czy pikniku. Często przygotowuję je również od tak, gdy mamy ochotę na coś dobrego. Rożki można zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pamiętajcie, aby użyć do nich dobrej jakości kabanosów. Muszą być grube, cienkie się tu nie sprawdzą. Ja używam naszych ulubionych pieczonych kabanosów Maestro Henryk Kania Spróbujcie, polecam i… życzę(...)mąkę pszenną, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, miękkie masło lub margarynę, małą szczyptę soli i wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko. Całość dokładnie zagniatamy w razie potrzeby podsypując rękę delikatnie mąką. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy kółka (ja używam lejka do pierogów, ale możecie równie dobrze użyć np. szklanki). Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki
Słodkie okruszkiSzukasz pysznego pomysłu na śniadanie? Proponuję jaglankę w wersji pieczonej... z bananami, kawałkami gorzkiej czekolady oraz orzechami laskowymi. Przygotowana na mleku krowim, ale równie dobrze pasuje
Kuchnia MagdaLenyA oto pierwszy z trzech przepisów zrobionych w ramach konkursu Gellwe . Obiecałam, ze wybrane przepisy zrobię i przedstawię na blogu,. Miał być to co prawda jeden
Bernika - moj kulinarny pamietniksylwestra lub w karnawale jako zimna przekąska. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu www.kulinarnyprzepis.pl . Mamie na początku tak przygotowana ryba nie zasmakowała, ale następnego dnia, już na zimno, mama zjadła ją z apetytem. Ryba po żydowsku Przygotuj miski, patelnię, garnek, szklankę, łyżkę, nóż i deskę do krojenia, ozdobną salaterkę lub półmisek, łopatki do obracania, metalową rózgę, ręczniki papierowe, ewentualnie(...)metalową rózgą. Do jajek dolej mleko, trochę soli oraz pieprzu i całość dobrze wymieszaj. Cały czas mieszając, do masy mleczno-jajecznej wsyp mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinno powstać ciasto przypominające ciasto, jakie przygotowuje się na gofry. Rybę wyjmij z lodówki. Na patelni rozgrzej olej. Kawałki ryby zanurz w cieście (ciasto powinno dobrze je otoczyć ze wszystkich stron) i włóż
blog.moje-pasje.infoprzykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Obciążamy ciasto np. grochem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 20 minut. Po tym czasie usuwamy arkusz papieru z obciążeniem, a ciasto dopiekamy około 10 minut. Studzimy. Ganash: W czasie gdy upieczona tarta stygnie, zabieramy się za przygotowanie czekoladowego kremu. Śmietankę dość mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy. Uważamy żeby się(...)czasie intensywnie mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy margarynę i również cały czas mieszamy krem, by tłuszcz całkowicie się wchłonął. Krem przelewamy na przestudzony spód. Wstawiamy do zimna na 15 minut po czym dekorujemy owocami, kwiatami i cukrem pudrem. Tartę powinno się schłodzić przed podaniem minimum godzinę. Smacznego
Kuchnia w czekoladziekiełbasę lub szynkę (cokolwiek macie w lodówce), a zamiast pora – cebulę i generalnie każde miękkie warzywo, które macie w lodówce, np. paprykę, szpinak, rzodkiewkę. Tartę można zjeść na zimno, prosto z pieca i odgrzewaną. Jeśli lubicie fritatty, zakochacie się w tym daniu. Tartę można podać z garścią świeżej salaty, polanej najprostszym dresingiem z cytryny i oliwy. Zdrowe chipsy Jeśli(...)polecamy Wam dodatek w postaci pieczonego jarmużu. Wysoka temperatura zmieni go w zdrowe chipsy, lekko chrupiące, delikatne i po prostu pyszne. Spróbuj też naszych przepisów na: Tartę na kalafiorowym cieście Tartę na brokułowym cieście Tarta ziemniaczana – składniki: 5 średnich ziemniaków Boczek wędzony w plastrach Dwie duże garści jarmużu Mały por 4 jajka 2/3 szklanki mleka 6 łyżek tartego parmezanu
Niedzielny kucharzdodajemy masło, wodę oraz jajko i wyrabiamy ciasto do połęczenia składników. Ciasto owijamy w folię spozywczą i na ok 30 minut umieszczamy w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowyjemy cienko i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok 10 minut aż spód będzie rumiany. Przygotujmy farsz. Winogrona myjemy, obieramy wszelkie ogonki i suszymy(...)pokruszony ser. Na podpieczony spód wykładamy winogrona, po czym wylewamy jajeczną masę. Pieczemy ok 30- 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. tarte możemy piodawać na ciepło i zimno
Szybko Tanio Smacznienaleśniki podsmażane z pysznym nadzieniem z kaszy jęczmiennej, brokułów, pieczarek i dodatkiem sera. Wyszły naprawdę smaczne. Najlepiej smakują na ciepło, kiedy ser w środku jest rozpuszczony, ale i na zimno są równie smaczne :) U mnie zniknęły w ekspresowym tempie. Do przygotowania nadzienia wykorzystałam kaszę jęczmienną mazurską od Młyny Stoisław . Składniki na około 18-20 naleśników: * 2 szklanki(...)szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki) * niepełne pół łyżeczki soli * 4-5 łyżek oleju ( chyba, że smaruję patelnie olejem wtedy nie daje go do ciasta) Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól, opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta, rozsmarować na całą szerokość patelni i smażyć
Zrób to smaczniewody i dusić, aż zmiękną, ale jeszcze nie będą się rozpadać. Oprószyć cynamonem. Ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość ok 0,5cm, wyłożyć nim dno i boki tortownicy (24cm). Na ciasto wyłożyć jabłka, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 170stC. Białka ubić na sztywną pianę, w kilku turach wsypywać cukier, ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować(...)160stC. Po upieczeniu studzić przez 10 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć i studzić na kratce. Szarlotka pysznie smakuje zarówno na ciepło z gałką lodów, jak również na zimno, gdy na bezie pojawia się złota rosa. Smacznego
Obiad gotowy