ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:297/444)

Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 252

odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. Krok 8 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozbij jajko, dokładnie wymieszaj z odrobina mleka i posmaruj wierzch kapuśniaczków. Zrób to dokładnie, żeby ciasto ładnie zrumieniło się podczas pieczenia. Posyp wałeczki kminkiem, czarnuszką, pokruszoną kolendrą lub lubczykiem, sezamem, czarnym, lub jasnym, makiem – wszystkie opcje dozwolone. Ostrym nożem lub najlepiej okrągłym nożem to pizzy pokrój(...)będzie je podzielić. Tak przygotowane kapuśniaczki wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na 20-25 minut, aż pięknie zbrązowieją. Kapuśniaczki doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Artykuł Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Domowe, mięciutkie bułeczki jogurtowe 125

Składniki: 1 łyżka miodu (20 g) 25 g drożdży 100 ml ciepłego mleka (100 g) 180 gęstego jogurtu (najlepiej greckiego) o temperaturze pokojowej 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20 g) 2 i ¾ szklanki mąki pszennej (475 g) 1 jajko 1 łyżeczka soli (7 g) Wykonanie: Do miseczki wkruszamy drożdże, wlewamy około ¼ szklanki ciepłego mleka oraz miód, mieszamy(...)dokładnie mieszamy, odstawiamy, pod przykryciem na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy podrośnięty zaczyn, resztę mleka, jogurt, olej, jajko oraz sól, wyrabiamy ciasto rękoma kilka minut, aż zacznie łatwo odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy

KulinarneImpresje.pl
CHLEB 3 ZIARNA 114

keksówek wysmarowanych dokładnie olejem i otrzepanych mąką. Przykrywamy i odstawiamy do momentu, aż ciasto zrówna się z blachą. Czas rośnięcia 2-5 godzin zależy od temperatury otoczenia. PIECZENIE : Ciasto smarujemy wodą i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 220 stopni C, gdy osiągnie daną temperaturę skręcamy na 200 stopni C i pieczemy ok. 40 minut. Jeśli nasz piekarnik mocno grzeje(...)blachy i dopiekamy na ruszcie. Jeśli nasz bochenek po ostukaniu wyda pusty głos jest upieczony. Kroimy dopiero po całkowitym przestygnięciu. Smacznego :) MAŁA RADA : Jeśli w naszym mieszkaniu jest zimno i chlebki nie chcą rosnąć wstawmy je przykryte ściereczką do piekarnika i włączamy światło, jeśli i to im nie wystarczy co jakiś czas włączamy piekarnik na 50 stopni C. Wyłączamy

Pani na deser
DOMOWA PIZZA CALZONE + FILMIK 337

Calzone to pizza w formie pieroga, nadziana farszem mięsno - serowym lub innym dowolnym. Pizza jest bardo smaczna na ciepło lub zimno.       SKŁADNIKI :  500 g mąki pszennej 220 ml mleka pomieszanego z wodą 30 g drożdży  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziół ( oregano, bazylia) 2 łyżki oleju(...)PRZYGOTOWANIE :  Składniki ciasta przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w mleku, wlewamy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut aż wyrośnie.  Pieczarki, cebulę, paprykę drobno kroimy, podpiekamy na odrobinie oleju.  Ser ścieramy na tarce, szynkę i oliwki kroimy. Przecier mieszamy z ketchupem, przyprawami i wodą, powstanie gęstawy sos. Wyrośnięte ciasto dzielimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciastka francuskie z jagodami 170

herbaty, kakao, na drugie śniadanie czy popołudniowy deser. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego dżem jagodowy 1 małe jajko cukier trzcinowy - niewielka ilość cukier waniliowy - niewielka ilość Przygotowanie: Rozkładam płat ciasta francuskiego, kroję na kilka kwadratów/prostokątów:   Na każdy nakładam po łyżce dżemu, posypuję niewielką ilością cukru trzcinowego. Zawijam na pół sklejając brzegi, pomaga mi w tym widelec(...)Piekę w temp. 170 C grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) przez 16-20 minut aż ciastka nabiorą ładnego rumianego koloru. Prawda, że łatwe? :) Gotowe! Smakują na ciepło i na zimno, smakujcie

Zasmakuj Kuchni
Babeczki jak drożdżówki :) 138

drożdżówki z białym serem :) Są pyszne! Wilgotne, miękkie i słodkie, lekko waniliowe z pysznym, serowym nadzieniem. Rewelacyjne zaraz po upieczeniu, ale bardzo smaczne także podgrzane w mikrofalówce lub na zimno. Składniki (ok. 15-18 babeczek) 150 g margaryny 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia niepełna szklanka(...)jednym, ciągle ucierając. Dodać ekstrakt, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem na zmianę z kefirem. Dokładnie zmiksować. Nakładać do papilotek (do połowy wysokości), nadziewać serem i przykryć wierzch odrobiną ciasta. Piec 25 min. w 180 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! Nadzienie ok. 300 g białego sera 4 łyżki cukru łyżka cukru z wanilią żółtko Twaróg rozgnieść widelcem

Słodkie inspiracje
drożdżowe ślimaki ze szpinakiem 162

Jeśli lubicie drożdżowe wytrawne wypieki to polecam takie ślimaczki ze szpinakiem. Są pyszne na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego lub na zimno jako przekąska do zabrania ze sobą na piknik lub wycieczkę.  Składniki na 15 sztuk: 500 g mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 30 g drożdży 30 g smalcu 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru na nadzienie(...)serka topionego kremowego łyżka masła sól pieprz 2-3 ząbki czosnku Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i łyżką mąki, odstawić na kilka minut. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Szpinak rozmrozić i usmażyć na maśle. Dodać serek i rozdrobniony czosnek, przyprawić i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb żytni z mąką pszenna razowa i łamanym ziarnem żyta wg J.Hamelmana 148

temperaturze 21°C by dojrzal. Do przygotowania zakasu potrzeba 150 g maki zytniej chlebowej,110 ml wody i 1 lyzke zakwasu. NAMOCZONE ZIARNO Zalac lamane ziarno zyta-160 g zimna woda-160ml i przykryc folia,by zapobiec parowaniu.Cale ziarno zalac wrzatkiem.Uzylam ziarna lamanego. MIESZANIE : W misie robota umiescic wszystkie skladniki,w tym namoczone ziarno.Wymieszac calosc na I predkosci przez(...)geste i klejace,srednio luzne.Skonczyc na II predkosci mieszajac okolo 2 minut. Pisze dokladnie o predkosciach mieszania,poniewaz po przeczytaniu ksiazki wiem jakie to jest wazne dla pozniejszej struktury ciasta i chleba.Nigdy wczesniej na to nie zwracalam uwagi,po prostu o tym nie wiedzialam. Zdjecie ponizej przedstawia dokladnie konsystencje ciasta.Ilosc uzytej wody zalezy od uzytej maki.Czasem istnieje koniecznosc zwiekszenia dodatku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak szybko i tanio zyskać piękny i zdrowy uśmiech? Tani, skuteczny i naturalny sposób na pielęgnację i wybielanie zębów czyli ek 175

Piękny i zdrowy uśmiech szybko,  tanio i naturalnie? Skuteczne, szybkie i darmowe wybielanie zębów? Wystarczy kilka minut i pare składników, aby osiągnąć to wszytko.  

IzaGotuje
Placuszki z kurczakiem i warzywami 278

Kolejna placuszkowa kombinacja tym razem z kurczakiem i warzywami. Wyszło super, nie dość że mieliśmy pyszny obiadek to jeszcze kilka sztuk zostało na kolację i nawet na zimno smakowały bardzo dobrze. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 200 g pieczarek 1 por 2-3 jajka ok. 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)półplasterki, wrzucić do miski. Dodać jajka, mąkę oraz przyprawy, wymieszać i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką porcje ciasta i formować placuszki na patelni. Smażyć z obu stron na złoto

Simply Food
Klopsiki z orzechów włoskich 132

Klopsiki z orzechów włoskich Dziewczyna już któryś raz męczyła mnie o wegańskie klopsiki po tym, jak kupiliśmy paczkę w Ikei. Po kupne daleko, poza tym zimno na polu… trzeba coś fajnego zrobić własnoręcznie. Po szybkim przeglądzie podłogi (tak, tak trzymam lwią część nierozpakowanego jedzenia na podłodze) doszedłem do wniosku, że najlepiej byłoby zrobić pulpety z orzechów włoskich, które leżakują(...)zabrać. Chwilę później w głowie urodziło się kilka pomysłów i zamiast śmigać do odległej Ikei po mrożonkę, posłałem Natalię do ‚ Kogucika ‚ po pieczarki, a sam zająłem się przygotowywaniem ciasta na chlebki pita, bo to własnie w nich podałem klopsiki z orzechów włoskich . Już wiem, że te wegańskie klopsiki na pewno zostaną ze mną na długo. Robi się je błyskawicznie

Blendman
Sernik na zimno z malinami 106

Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. 2. Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. 3. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 20 min. 4. Przygotowujemy galaretkę: żelatynę zalewamy wodą (odstawiamy na chwilę) i podgrzewamy, mieszając, żeby się rozpuściła. Dodajemy cukier i szklankę malin. Całość(...)całość odstawiamy, żeby lekko stężała). 6. Masę jogurtowo- galaretową łączymy z ½ szklanki malin i wylewamy na biszkopt. 7. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 5 h. 8. Sernik na zimno dekorujemy ½ szklanki malin. Sernik na zimno z malinami jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Parówki w cieście drożdżowym 208

Domowa wersja hot-dogów. Smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Można podać z ketchupem, sosem czosnkowym czy innym ulubionym. Składniki: 200 ml wody 25 g drożdży 1/2 łyżeczki soli łyżeczka cukru łyżka oleju 200 g mąki oregano, zioła prowansalskie 4 długie parówki Ponadto: jajko, sezam Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki(...)ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, olej, zioła i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Z parówek zdejmujemy osłonki i przekrawamy je na pół. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy

e-PrzepisyKulinarne
Placki ze szpinakiem 249

Propozycja na szybki, zdrowy obiad. Szczególnie ucieszy fanów szpinaku, bo zapraszam dzisiaj na placuszki szpinakowe. Przygotowuje się je błyskawicznie. Smaczne na ciepło i na zimno. Do ich przygotowania wykorzystałam mrożony szpinak, który zawsze dyżuruje w mojej zamrażarce. Składniki na 2 osoby : 1 szklanka mąki orkiszowej 150 g mrożonego szpinaku 0,75 szklanki mleka 2 duże jajka 2 łyżki startego parmezanu(...)olej lub masło ghee Wykonanie: rozmrozić szpinak. Odsączyć na sitku mąkę połączyć z mlekiem, jajkami, parmezanem i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dodać szpinak, wymieszać. Odstawić ciasto na 10 minut przed wyłożeniem na patelnię raz jeszcze zamieszać i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu 8 placuszków. Podawać z surówką lub sosem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb nadziewany warzywami 125

dolewaj oleju. Gdy warzywa zmiękną dodaj cebulę, dopraw pieprzem i solą. Podduś jeszcze chwilę i zostaw do ostygnięcia. Gdy ciasto podrośnie, rozwałkuj je na grubość centymetra. Na połowę ciasta rozłóż połowę farszu, podsyp parmezanem lub innym serem. Zawiń do połowy. Na zwinięty rulon rozłóż drugą część farszu i posyp serem. Zwiń w rulon. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)rogala. Zostaw na kolejne pół godziny do wyrośnięcia, po czym posmaruj opcjonalnie jajkiem i piecz w 200 ° góra- dół 40 minut. Po czym podawaj na gorąco jak i na zimno z pomidorową salsą. SMACZNEGO . CMOK

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania