ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:300/444)

Barurik – ormiańska rolada z orzechami 93

miękkiego masła do posmarowania ciasta – 1 jajko – 50g orzechów włoskich – 25g cukru trzcinowego – 1,5 łyżki cynamonu – 1,5 łyżki miodu – szczypta soli Mąkę wsypać do miski, dodać miękkie masło, sól i jajko i zagnieść ciasto. Orzechy zblendować, dodać cynamon i cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około(...)odstawić do ciepłego piekarnika na około 5 minut. Następnie pokroić barurik na mniejsze kawałki. U mnie wyszło 12 kawałków. Barurik smakuję wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego Barurik – ormiańska rolada z orzechami Barurik – ormiańska rolada z orzechami Artykuł Barurik – ormiańska rolada z orzechami pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Pizzerinki 175

świeżych pomidorów, kukurydzą, szynką, brokułem i oczywiście mozzarellą. Takie same można kupić w pobliskiej piekarni niedaleko mnie :). Są fenomenalne! Najlepsze od razu po wyjęciu z piekarnika, choć na zimno też nie są niczego sobie. Kolor sosu ze świeżych pomidorów jest niezwykle intensywny- pomarańczowy. To jeden z moich ulubionych. Często łączę go także z makaronem, ryżem albo pulpecikami mięsnymi/rybnymi(...)rozczarujecie ;).  Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystacie z przepisu i przyślecie do mnie zdjęcia Waszych wypieków (na Facebooku lub Instagramie ). Powodzenia!   Składniki:   (na ok. 12 sztuk) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 25 świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki

Nastoletnie Wypiekanie
Idealny arabski hummus (hummus bi tahini) 107

niezwykle ważna, bowiem hummus, labneh i pakistańska wołowina stanowiły w Al-Khobar jedne z głównych składników mojej diety. To właśnie mieląc ciecierzycę na mąkę do pakory (warzywa smażone w cieście), spaliłam całkiem przyzwoity wysokoobrotowy blender. Teraz już nie mam tego problemu, robot Kohersen MyCook o ogromnej mocy 1600W radzi sobie doskonale nie tylko z przygotowaniem mąki z cieciorki(...)arabsku brzmi właśnie "hummus" była uprawiana na Bliskim Wschodzie już 8000 lat temu, do Europy trafiła 3000 lat później, a pierwsze wzmianki o puree z ciecierzycy, podawanym na zimno pochodzą z XIII wieku. Bogata w łatwo przyswajalne białko,witaminy, minerały i kwas foliowy sprzyja odchudzaniu, reguluje procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Hummus bi tahini (czyli właśnie

Cztery Fajery
Idealny arabski hummus (hummus bi tahini) 172

niezwykle ważna, bowiem hummus, labneh i pakistańska wołowina stanowiły w Al-Khobar jedne z głównych składników mojej diety. To właśnie mieląc ciecierzycę na mąkę do pakory (warzywa smażone w cieście), spaliłam całkiem przyzwoity wysokoobrotowy blender. Teraz już nie mam tego problemu,  robot Kohersen MyCook o ogromnej mocy 1600W radzi sobie doskonale nie tylko z przygotowaniem mąki z cieciorki(...)arabsku brzmi właśnie "hummus" była uprawiana na Bliskim Wschodzie już 8000 lat temu, do Europy trafiła 3000 lat później , a pierwsze wzmianki o puree z ciecierzycy, podawanym na zimno pochodzą z XIII wieku . Bogata w łatwo przyswajalne białko,witaminy, minerały i kwas foliowy sprzyja odchudzaniu, reguluje procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Hummus bi tahini (czyli właśnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Słodkie Warsztaty z Małą Cukierenką 147

początkujących, nauka od zera, ale jeśli ktoś ma już wprawę w przygotowywaniu słodkości, a ma ochotę wyczarować słodkości z Małą Cukierenką, to też oczywiście zapraszam. Uczestnicy przygotują sernik na zimno z truskawkami, waniliowy sernik jogurtowy z malinami, żel owocowy i marchewkowe kuleczki z bakaliami. Nauczymy się też doskonałego wykańczania naszych słodkich, ale zarazem lekkich przysmaków idealnych na lato. Serniki pięknie(...)Cukierenkę. Czego nauczą się uczestnicy szkolenia? 1. Przygotowania pysznego sernika z owocami na lato, bez pieczenia. 2. Wykonania kremu na bazie serka mascarpone. 3. Pracy z żelatyną. 4. Dekorowania ciasta przy użyciu rękawa cukierniczego zakończonego tylką. 5. Przygotowania pysznej i zdrowej przekąski. 6. Przygotowania żelu owocowego i udekorowania nim deseru. – Każdy z uczestników spotkania otrzyma materiały drukowane zawierające wszystkie

Mała Cukierenka
Czekoladowo-bananowa rozpusta bez pieczenia 219

ciasto z bananami bez pieczenia. Do ciasta można dodać dowolną ciemną czekoladę. Jak ktoś woli bardziej słodkie może dać mleczną natomiast gdy ktoś woli mniej słodkie może dać gorzką. Ciasto jest proste i przepyszne, po prostu rozpływa się w ustach. składniki: masa serowo-czekoladowa 750 g zmielonego sera 250 g serka mascarpone 100 g ciemnej czekolady, dałam gorzką 4 łyżki(...)miski przełożyć zmielony ser oraz serek mascarpone. Dodać cukier i dokładnie zmiksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać rozpuszczoną zimną czekoladę. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Potem dodać zimna płynną żelatynę i ponownie dokładnie zmiksować. Z lodówki wystawić foremkę. Na spód z herbatników wyłożyć ok 1/3 masy i ładnie rozsmarować. Banany obrać ze skórki i ułożyć na masie lekko

Monia miesza i gotuje
Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty 164

/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Mała główka kapusty czerwonej sok z połowy cytryny 1 kwaskowe jabłko 1 małą biała cebulka 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz 1 łyżeczka cukru olej (najlepiej tłoczony na zimno) 4 goździki Sposób przygotowania W garnku wstawiamy wodę z goździkami. Doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy ok 4-5 min. Wykładamy na sitko i skrapiamy sokiem(...)smaku i polewamy olejem. Mieszamy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-czerwonej-kapusty-surowka-modrej-kapusty/ BosowKuchni   Artykuł Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
naleśniki z migdałowym aromatem i z musem dyniowym... 84

Składniki: jajka 2 sztuki, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, esencja migdałowa 3 krople, mleko 1/2 litra, woda zimna 1/2 litra, mąka tortowa 2,5 szklanki, olej rzepakowy 2 łyżki, mus z dyni - w opisie, cukier puder - ile potrzeba prowansalska dynia muszkatołowa, ma dużo zwartego miąższu i malutko pestek - połowę dyni obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę(...)łyżkami cukru, wsypać 1 galaretkę np. pomarańczową i gotować z 10 minut mieszając do odparowania płynu, blenderem zmiksować i wystudzić wszystkie składniki na naleśniki w dzbanku miksera zmiksować, ciasto ma być dość rzadkie, jeśli trzeba to dolać mleka lub dosypać mąki, ciasto odstawić na 1 godzinę patelnia naleśnikarka 22 cm lub zwykła, dobrze gorąca - chochelką nałożyć porcję ciasta i smażyć

W Mojej Kuchni Lubię
Gofry M.Roux 144

Jedne z najlepszych, chrupiących gofrów jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis i wykonanie bardzo łatwe. Dla mnie najlepsze, same z cukrem pudrem. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne z kubkiem gorącego kakao. Więcej rozpisywać się nie będę, bo trzeba je spróbować. 'gofry M.Roux' Składniki: - 160g mąki pszennej (niepełna szklanka) - 1 łyżka cukru pudru - 50g masła - 2 jajka - 1 szklanka(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać żółtka i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać, delikatnie białka i wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Wylewać porcjami ciasto i piec, aż gofry będą złote. Smacznego! * przepis pochodzi z książki "Jajka" M. Roux

CookYourself
Łosoś wędzony w roladzie naleśnikowej 2257

Uwielbiam ryby pod każdą postacią. Tym razem na moim stole zagościł łosoś wędzony. Postanowiłam przygotować go pod postacią rolady. Ogórek zielony świetnie połączył się z wyrazistym

tojestpyszne.blogspot.com
Karkówka pieczona 341

Składniki: 1,30 dkg karkówki lub schab, łopatka szczypta gałki muszkatołowej, kmin mielony, majeranek, tymianek, wędzona mielona papryka sól, świeżo zmielony pieprz 1 łyżka majonezu Wykonanie

kgwjanczewo
Troszkę egzotyczny, bardzo letni. Serniczek 174

orzeźwiającym smakiem owoców. Całość zdecydowanie letnia, odrobinę wręcz egzotyczna - na upały w sam raz! Może taki lekko optymistyczny sernik odczaruje w końcu zimę...? Sernik cytrynowy z papają (na zimno)  Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 120 g ciastek digestive 60 g masła masa serowa: 500 g serka kremowego 300 g jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryny(...)rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugnieść na spodzie.  Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto podpiec w 190 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, a następnie rozpuścić na parze. Ostudzić. Serek utrzeć z jogurtem, sokiem z cytryny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini focaccie z oliwkami 159

Mini focaccie to płaskie włoskie bułeczki skropione oliwą z oliwek, które podaję się na ciepło przed daniem głównym lub na zimno jako dodatek do innej potrawy. Składniki: 3/4 szklanki ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 400 g mąki pszennej szczypta cukru łyżeczka soli 6 łyżek oliwy z oliwek sól morska oliwki W miseczce wymieszać wodę, drożdże i cukier. Odstawić(...)skropić oliwą. Do większej miski przesiać mąkę i sól , dodać rozczyn z drożdży i zagnieść całość. Gdy składniki się połączą, wlać oliwę z oliwek i wyrabiać kilka minut, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około półtorej godziny, aż podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyjąć ciasto z miski

wyzwania kuchenne
TORT KOKOSOWO-MALINOWY 794

RECIPE IN ENGLISH FOR RASPBERRY & COCONUT MASCARPONE CAKE Bardzo chciałam spróbować zrobić tego typu tort i wczoraj w końcu się odważyłam. Jest naprawdę prosty w

Przepisy Aleksandry
Piętrowy tort pavlova z truskawkami i poziomkami 351

Torty bezowe mają u mnie jeden minus, za szybko znikają ze stołu.Jest delikatny,słodki i smakuje obłędnie.Nie będę więcej pisać o zaletach po prostu

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe racuszki z jabłkiem i cukrem kokosowym 149

oknem po pięknej złotej jesieni  zrobiło się zimno i szaroburo, ale w końcu Listopad ma do tego prawo, na osłodę tych dni proponuję kiedyś bardzo popularny, dziś już nieco zapomniany deser. Puchate i smaczne racuszki drożdżowe jak u babci w nowoczesnym wydaniu   ze zdrowym nierafinowanym cukrem kokosowym który daje im fajny posmak karmelu, przygotowuje się je ekspresowo dzięki(...)suszonym drożdżom, a smakują tak dobrze, że trudno mu się oprzeć, nie zastanawiajcie się nad nimi tylko przygotujcie czym prędzej J Składniki   dla dwóch osób: Ciasto: 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 3,2% 1 łyżeczka suchych drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru kokosowego nierafinowanego Dr.Oetker ½ łyżeczki cynamonu Dr.Oetker 1 duże jabłko Cukier puder do oprószenia

Wanilia i Kardamon
Tort w 30 minut, jak to zrobić? 136

prince polo, merci, pastylki typu m&m"s, Polewa czekoladowa... jedna kostka masła 200 g, 3 łyżki czubate kakao, 3 łyżki cukru pudru. Masa do przełożenia... sernik na zimno 1 op., 500 ml zimnego mleka, cukier waniliowy 1 op. Do wysokiego naczynia nalewamy mleko i wsypujemy zawartość op. "sernika" i cukier waniliowy,  całość  ubijamy mikserem  przez(...)układamy  murzynki i wciskamy  batoniki, po ułożeniu całość polewamy czekoladą. Następnie przy pomocy pędzla lub szpatułki, smarujemy polewą  dookoła boki  naszego  tortu. Wierzch ciasta ozdabiamy kolorowymi pastylkami, żelkami, posypką i innymi  słodyczami. W międzyczasie na waflu możemy wkleić  tekst z dedykacją dla solenizanta np. Stu lat ...  Na tak przygotowany tort mocujemy świeczki

chleba naszego
Kwiaty cukinii ze szparagami 92

zielonych szparagów, 6 - 8 kwiatów cukinii, 70 – 80 g sera typu feta, oliwa do posmarowania patelni, 100 ml skrobi kukurydzianej, 100 ml mąki pszennej, szczypta soli, woda zimna gazowana (ok. 100 ml), olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), Szparagi umyć, odłamać końce. Smażyć lub grillować na patelni wysmarowanej oliwą. Szparagi powinny być zrumienione. Gotowe szparagi drobno posiekać (ja miksuję(...)środka farsz ze szparagów. Końce kwiatków zwinąć. Do miski wsypać obie mąki, dodać sól i wlać wodę, wymieszać, powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do gorącego oleju. Chwilę smażyć ( do lekkiego zrumienienia ), wyjmować na ręcznik papierowy. Podawać ciepłe. Jeżeli nie mamy kwiatów cukinii, należy farsz zlepić w kulkę, zanurzyć

królestwo garów
naleśniki grillowane z mięskiem warzywnym... 171

NALEŚNIKI: mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka pszenna graham typ 1850 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka/XL, woda zimna 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi  Royal Brand 2 łyżki, olej rzepakowy 2 łyżki FARSZ: mięso mielone indycze 30 dag, jajka 1 sztuka, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka(...)pietruszki 1/2 pęczka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, papryka żółta 1 mała, olej rzepakowy 1/4 szklanki do dzbanka miksera wszystkie składniki na naleśniki i dokładnie zmiksować, konsystencja ciasta nie może być gęsta tylko lejąca-jeśli trzeba to dodać mleka lub mąki tortowej, odstawić na 30 minut marchew, paprykę, cebulę, czosnek, natkę pietruszki rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać do mięsa

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta cebulowo serowa 192

bardzo cieszę i postaram się zrobić jakieś fotki A na razie moja propozycja na dzisiaj to prosta i smaczna tarta cebulowo serowa. Można ją jeść na ciepło i na zimno, choć mi bardziej smakuje na ciepło… Tarta cebulowo serowa Składniki: Spód: 200 g mąki pszennej 100 g chłodnego masła 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli około(...)sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie olej rzepakowy do smażenia 1. Masło posiekać z mąką, ziołami i solą aż zrobią się okruszki. Dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy szybko aż ciasto zrobi się jednolite. Zawijamy w folię i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkujemy – najlepiej między dwoma kawałkami folii – i wylepiamy formę do tarty

UgotujmyTo.pl
Bułki żytnie na drożdżch 108

Mieszamy, dodajemy jajko i ugniatamy, dodając po trochu mleka. Ciasto powinno być gęste i nie za twarde, ale i nie za miękkie. Kidy nasze ciasto nabierze kształtu dodajemy masło. Ciasto się mocno klei do ręki, ale po dokładnym ugnieceniu powinno kleić się dużo mniej. Odstawiamy do wyrośnięcia na ponad godzinkę. Kiedy ładnie nam wyrośnie, to formujemy kuleczki (czyli nasze bułeczki(...)odstawiamy na jakieś 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik na 220 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Powinny ładnie się zarumienić. Bułeczki są gotowe. Można je wcinać na ciepło i na zimno. Pasują do wędlinki, oraz do dżemiku. Mięciutkie nawet na drugi dzień. Smacznego

Moje pyszne gotowanie

Proponowane wyszukiwania