ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:298/444)

Placki z jabłkami, puszyste i pyszne 378

jeść ;). Puchate, mięciutkie, po prostu delicious ;). Pamiętajcie, aby wybrać do nich jabłka odmiany kwaśnej/kwaskowej, z takimi placki są najsmaczniejsze. Wspaniałe na podwieczorek, kolację, śniadanie...mnie smakują nawet na zimno :). Bardzo polecam :). Składniki: 255 g mąki pszennej 3 jajka 220 ml mleka 3 - 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżki oleju lub roztopionego masła 3/4 łyżeczki(...)odmiany Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do oprószenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia ( ja mąkę z proszkiem przesiałam, jak do każdego ciasta ). Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, do momentu, aż staną się jaśniejsze i lekko napuszone ( nie trzeba długo ucierać, nie potrzeba nawet miksera, ja zrobiłam to drewnianą łyżką ). Dodać

Opowieści z piekarnika
Świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą 162

Dzień dobry :-) Dziś w Rzeszowie popadał troszkę śniegu, zimno dalej, ale jaśniej przynajmniej trochę. Brakuje słoneczka, ale lepiej tak niż jak pada deszcz i cały czas ciemno. Przepis jaki dla Was mam, to przekąska, którą robi się szybko, jest prosta i bardzo smaczna. Można zrobić na imprezę, można podać do sałatki lub po prostu zjeść sobie tak jak u mnie(...)Rodzinka chciała coś dobrego do pochrupania, więc takie świderki im zafundowałam ;-) Polecam, są pyszne. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (ja miałam xxl) 6 plasterków szynki parmeńskiej starta mozzarella dobrej jakości ketchup lub ajvar do posmarowania 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni funkcja termoobieg. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 2. Ciasto francuskie rozkładamy na desce, smarujmy ajvarem

kruche babeczki
ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ 191

mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub 700, typ750 ok.180g) - 80g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 150 cukru lub ksylitolu Z mąki, cukru (ksylitolu) i zimnego masła zagnieść energicznie kruche ciasto. Gdyby nie chciało się rozkruszyć dosypać trochę mąki, ale nie powinno być problemu. Kruszonkę wstawić do lodówki na czas przygotowywania śliwek. Dno formy wyłożyć śliwkami (bez pestek), pokrojonymi na mniejsze(...)takiej potrzeby. Całość obsypać schłodzoną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i zapiekać ok.30 minut na termoobiegu. Podawać na ciepło (gorąco) z kulką loda lub na zimno (równie smaczne, a łatwiej się wyjmuje z formy). Można posypać pudrem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Chrupiące, najlepsze gofry wg. przepisu M.Roux 522

Jedne z najlepszych, chrupiących gofrów jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis i wykonanie bardzo łatwe. Dla mnie najlepsze, same z cukrem pudrem. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne z kubkiem gorącego kakao. Więcej rozpisywać się nie będę, bo trzeba je spróbować. Składniki: - 160g mąki pszennej (niepełna szklanka) - 1 łyżka cukru pudru - 50g masła - 2 jajka - 1 szklanka (250ml) mleka(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać żółtka i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać, delikatnie białka i wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Wylewać porcjami ciasto i piec, aż gofry będą złote. Smacznego! * przepis pochodzi z książki "Jajka" M. Roux

CookYourself
Nowy Rok- tort kanapkowy czyli sylwestrowe resztki 154

Sylwestra ale również na inne domowe party. Na imprezę przygotowałam szwedzki tort kanapkowy. U nas to klasyka na Sylwestra. Tort kanapkowy na zimno to nie tylko świetne danie na zimno ale również dekoracja stołu. Tort kanapkowy można przygotować wcześniej, a na dzień przed podaniem udekorować. Tort kanapkowy przyrządzam na różne sposoby, za każdym razem innym. Najczęściej jest to tort(...)smaku! Obok kanapkowego tortu znajdziecie szpinakową roladę z łososiem . Jest przepyszna, mało pracochłonna i co najważniejsze można ją przygotować wcześniej. Na stole znalazła się warzywna sałatka , przekąski z francuskiego ciasta, kanapki z tapenade,zapiekane parówki, grecka sałatka, mini pizzerinki…Każdy z gości znalazł coś dla siebie, a na deser był wspaniały tort bananowy . Tort kanapkowy Składniki: 16 porcji Spód

codojedzenia
Żytnie ciasto na pierogi (wegańskie) 187

praca, a to zmęczenie, szkoła, inne plany, dopiero teraz mogliśmy sobie pozwolić na taki chillout. Całe szczęście wieczór nie był chłodny, dlatego ja - ten mały zmarźlak - nie cierpiał z zimna. Dużo romantycznie spacerowaliśmy, jedliśmy, piliśmy, śmialiśmy. Brakowało mi takiego dnia i takiego wieczoru. Żałuję jedynie, że ten dzień już się skończył, ale całe szczęście Artur dziś wziął sobie wolne(...)rozkoszujemy się swoim towarzystwem. Cieszę się, że mam takiego wspaniałego mężczyznę i taki udany związek! A dziś, tak z ni z gruchy, ni z pietruchy, chciałabym zapodać Wam rewelacyjne ciasto na pierogi. Osobiście pierogi z tym ciastem smakują mi najbardziej. Niektórzy uważają, że ciasto się nie liczy, a jedynie najważniejszy jest farsz. Ja uważam, że i jedno i drugie jest

Be Fit Be Strong
Placuszki ze szpinakiem 148

Rzadko robię placuszki w wersji wytrawnej, ale w takiej szpinakowej postaci na obiad nadają się w sam raz ;) Jak wasz poniedziałek? mnie przewiało i zmroziło, że do teraz mi zimno! mhmmmm a drogowcy znów zaskoczeni... jak zdarta płyta co roku. Składniki (około 9 placuszków): 2 jajka 3 łyżki mielonych otrębów owsianych firmy Kupiec sól, pieprz, granulowany czosnek wg. smaku(...)olej ryżowy firmy Oleofarm do smażenia szczypta sody Sposób przygotowania: Rozmrożony szpinak studzimy i przyprawiamy wg. smaku do szpinaku dodajemy pozostałe składniki i miksujemy prze około minutę odstawiamy ciasto na 2-3 minut żeby otręby spęczniały smażymy placki/około 1 łyżka ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tartaletki śliwkowe z czekoladą 107

mąkę, cukier, sezam i pokrojone na małe kawałki masło, wbijamy jajka i ugniatamy, do momentu utworzenia się okruszków.  Foremki do tartaletek smarujemy olejem, a następnie nakładamy czubatą łyżkę ciasta, która następnie ręcznie rozprowadzamy po foremce - ugniatamy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 8-10 minut - pieczemy do złotego koloru.  W tym czasie przygotowujemy śliwki: Owoce(...)przykryciem około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na lekko ostudzone babeczki nakładamy po dwie połówki śliwek, a następnie polewamy je roztopioną czekoladą. Podajemy na ciepło jak i na zimno. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babka jogurtowo-kokosowa 182

zimno od samego rana z powodu jakiejś awarii. Postanowiłam dogrzać mieszkanie i opiekłam babkę. Chciałam poczuć zbliżające się Święta. Niestety teraz muszę myć miski, miseczki, foremkę, a w kranie zimna woda. Byle do wiosny. Babka jogurtowo-kokosowa składniki 4 jajka 250 g cukru 300 g mąki 120 g wiórków kokosowych 400 ml jogurtu naturalnego 200 ml oliwy 3 łyżeczki proszku(...)łyżka masła wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki, jogurt i oliwę Ubijamy jeszcze przez chwilę. Możemy podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao. Dokładnie mieszamy. Ciastem napełniamy wysmarowaną masłem foremkę do babki. W przypadku gdy ciasto jest dwukolorowe należny je przemieszać delikatnie łyżką. Babkę pieczemy

Przysmaki Karolki
KOKOSOWY JAGIELNIK Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ BEZ PIECZENIA – wegański, beglutenowy, bez laktozy, FIT 846

Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20-22 cm ) SPÓD: *orzechy ( włoskie , laskowe , ziemne ) – 250 g * suszone daktyle – 100 g * kakao – 1 łyżka * olej kokosowy – 80 g * zimna woda – 2 łyżki MASA: * mleko kokosowe – 400 ml * kasza jaglana ( sucha ) – 150 g * woda – 150 ml * wiórki kokosowe – 2 łyżki * do posłodzenia: cukier, cukier brązowy(...)ogniu aż płyny wsiąkną, zdejmujemy z ognia, zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Słodzimy do smaku, dodajemy wiórki kokosowe i blendujemy na gładką kremową masę. Wyciągamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy, układamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką truskawkową. Wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego! Projekt powstał we współpracy z marką JAWO

Ostra na Słodko
Drożdżowe rożki z kabanosem – na przyjęcie lub piknik 195

mnie to hit każdego spotkania, przyjęcia czy pikniku. Często przygotowuję je również od tak, gdy mamy ochotę na coś dobrego. Rożki można zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pamiętajcie, aby użyć do nich dobrej jakości kabanosów. Muszą być grube, cienkie się tu nie sprawdzą. Ja używam naszych ulubionych pieczonych kabanosów Maestro Henryk Kania Spróbujcie, polecam i… życzę(...)mąkę pszenną, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, miękkie masło lub margarynę, małą szczyptę soli i wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko. Całość dokładnie zagniatamy w razie potrzeby podsypując rękę delikatnie mąką. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy kółka (ja używam lejka do pierogów, ale możecie równie dobrze użyć np. szklanki). Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki

Słodkie okruszki
Jaglanka pieczona z bananami 102

Szukasz pysznego pomysłu na śniadanie? Proponuję jaglankę w wersji pieczonej... z bananami, kawałkami gorzkiej czekolady oraz orzechami laskowymi. Przygotowana na mleku krowim, ale równie dobrze pasuje

Kuchnia MagdaLeny
Sernik truskawkowe serce 182

A oto pierwszy z trzech przepisów zrobionych w ramach konkursu Gellwe . Obiecałam, ze wybrane przepisy zrobię i przedstawię na blogu,. Miał być to co prawda jeden

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Potrawy wigilijne: Ryba po żydowsku 524

sylwestra lub w karnawale jako zimna przekąska. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu www.kulinarnyprzepis.pl . Mamie na początku tak przygotowana ryba nie zasmakowała, ale następnego dnia, już na zimno, mama zjadła ją z apetytem. Ryba po żydowsku Przygotuj miski, patelnię, garnek, szklankę, łyżkę, nóż i deskę do krojenia, ozdobną salaterkę lub półmisek, łopatki do obracania, metalową rózgę, ręczniki papierowe, ewentualnie(...)metalową rózgą. Do jajek dolej mleko, trochę soli oraz pieprzu i całość dobrze wymieszaj. Cały czas mieszając, do masy mleczno-jajecznej wsyp mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinno powstać ciasto przypominające ciasto, jakie przygotowuje się na gofry. Rybę wyjmij z lodówki. Na patelni rozgrzej olej. Kawałki ryby zanurz w cieście (ciasto powinno dobrze je otoczyć ze wszystkich stron) i włóż

blog.moje-pasje.info
Podwójnie czekoladowa tarta z owocami 193

przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Obciążamy ciasto np. grochem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 20 minut. Po tym czasie usuwamy arkusz papieru z obciążeniem, a ciasto dopiekamy około 10 minut. Studzimy.  Ganash: W czasie gdy upieczona tarta stygnie, zabieramy się za przygotowanie czekoladowego kremu. Śmietankę dość mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy. Uważamy żeby się(...)czasie intensywnie mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy margarynę i również cały czas mieszamy krem, by tłuszcz całkowicie się wchłonął. Krem przelewamy na przestudzony spód. Wstawiamy do zimna na 15 minut po czym dekorujemy owocami, kwiatami i cukrem pudrem. Tartę powinno się schłodzić przed podaniem minimum godzinę. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Tarta na ziemniaczanym spodzie z chipsami z jarmużu 115

kiełbasę lub szynkę (cokolwiek macie w lodówce), a zamiast pora – cebulę i generalnie każde miękkie warzywo, które macie w lodówce, np. paprykę, szpinak, rzodkiewkę. Tartę można zjeść na zimno, prosto z pieca i odgrzewaną. Jeśli lubicie fritatty, zakochacie się w tym daniu. Tartę można podać z garścią świeżej salaty, polanej najprostszym dresingiem z cytryny i oliwy. Zdrowe chipsy Jeśli(...)polecamy Wam dodatek w postaci pieczonego jarmużu. Wysoka temperatura zmieni go w zdrowe chipsy, lekko chrupiące, delikatne i po prostu pyszne. Spróbuj też naszych przepisów na: Tartę na kalafiorowym cieście Tartę na brokułowym cieście Tarta ziemniaczana – składniki: 5 średnich ziemniaków Boczek wędzony w plastrach Dwie duże garści jarmużu Mały por 4 jajka 2/3 szklanki mleka 6 łyżek tartego parmezanu

Niedzielny kucharz
Tarta z winogronami i serem pleśniowym 125

dodajemy masło, wodę oraz jajko i wyrabiamy ciasto do połęczenia składników. Ciasto owijamy w folię spozywczą i na ok 30 minut umieszczamy w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowyjemy cienko i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok 10 minut aż spód będzie rumiany. Przygotujmy farsz. Winogrona myjemy, obieramy wszelkie ogonki i suszymy(...)pokruszony ser. Na podpieczony spód wykładamy winogrona, po czym wylewamy jajeczną masę. Pieczemy ok 30- 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. tarte możemy piodawać na ciepło i zimno

Szybko Tanio Smacznie
PODSMAŻANE NALEŚNIKI NADZIEWANE KASZĄ JĘCZMIENNĄ, PIECZARKAMI, BROKUŁEM I SEREM 162

naleśniki podsmażane z pysznym nadzieniem z kaszy jęczmiennej, brokułów, pieczarek i dodatkiem sera. Wyszły naprawdę smaczne. Najlepiej smakują na ciepło, kiedy ser w środku jest rozpuszczony, ale i na zimno są równie smaczne :) U mnie zniknęły w ekspresowym tempie. Do przygotowania nadzienia wykorzystałam  kaszę jęczmienną mazurską  od  Młyny Stoisław . Składniki na około 18-20 naleśników: * 2 szklanki(...)szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki) * niepełne pół łyżeczki soli * 4-5 łyżek oleju ( chyba, że smaruję patelnie olejem wtedy nie daje go do ciasta) Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól, opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta, rozsmarować na całą szerokość patelni i smażyć

Zrób to smacznie
Szarlotka z bezą i orzechami 165

wody i dusić, aż zmiękną, ale jeszcze nie będą się rozpadać. Oprószyć cynamonem. Ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość ok 0,5cm, wyłożyć nim dno i boki tortownicy (24cm). Na ciasto wyłożyć jabłka, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 170stC. Białka ubić na sztywną pianę, w kilku turach wsypywać cukier, ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować(...)160stC. Po upieczeniu studzić przez 10 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć i studzić na kratce. Szarlotka pysznie smakuje zarówno na ciepło z gałką lodów, jak również na zimno, gdy na bezie pojawia się złota rosa. Smacznego

Obiad gotowy
Sernik dyniowy 120

żółtku. Mąkę,kakao i proszek wymieszać razem,przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Okrągłą tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 30 minut.   Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć biszkopt. W garnku roztopić masło i cukier,podgrzewać do momentu aż cukier(...)budyniem,wlać do gotującej się masy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na biszkopt,wyrównać i odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa serowa będzie zimna sernik wstawić jeszcze na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem na wierzch zetrzeć czekoladę

Kolorowa kuchnia Elki
Francuskie ślimaki z cukinią 210

osuszamy i kroimy wzdłuż w cienkie, długie plastry. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Świetnie sprawdzi się tu oliwa w spray'u. Cukinie grillujemy na patelni grillowej z każdej strony. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy na blacie krótszym bokiem w naszą stronę i posypujemy startym cheddarem. Układamy pionowo plastry cukinii. Wierzch posypujemy czarnym sezamem i białym pieprzem. Zwijamy dość luźno(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut. Roladki powinny być rumiane. Podajemy gorące, choć na zimno smakują również znakomicie. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Quiche z boczkiem i pieczarkami-inaczej tarta na słono 248

rewelacja-na ciepło na obiad,i na zimno na lunch który można wziąć do pracy-pyszne również jako zakąska na imprezy-musicie spróbować koniecznie.... Składniki: 310g mąki 160 g masła lub margaryny 5 jajek sól,pieprz, 150 g sera żółtego 25 dag boczku wędzonego 20 dag szynki konserwowej 25-30 dag pieczarek 1 por(biała część) ok 3-4 łyżek(...)oleju 200g śmietany 30 % Przygotowanie: z mąki ,masła,2 jajek,sporej szczypty soli,i 3 łyżek wody zagniatamy elastyczne ciasto,zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na min 30 min. pieczarki kroimy i podsmażamy na oleju,pod koniec dodajemy pokrojoną w plasterki porę i jeszcze  chwilę przesmażamy ,odkładamy do miski,następnie kroimy w kosteczkę boczek i przesmażamy

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania