ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:306/444)

Gofry cynamonowe bezglutenowe 71

Gofry to jeden z lepszych deserów moim zdaniem. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym łasuchom. Jeśli jesteście w posiadaniu gofrownicy z mocą powyżej 1000 W, możecie

zdrowo i aktywnie
Gofry cynamonowe bezglutenowe 128

Gofry to jeden z lepszych deserów moim zdaniem. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym łasuchom. Jeśli jesteście w posiadaniu gofrownicy z mocą powyżej 1000 W, możecie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Jaglany „sernik” mango bez pieczenia 146

O tym, że nie przepadam za kaszą jaglaną trąbię od dawna, ale co jakiś czas robię do niej podchody i doszło do tego, że nawet ją

greenscarf
Serniczki marchewkowe na zimno 159

Małe, pyszne i smakowite serniczki dla małego i dużego. Marchewkowy sernik to jest naprawdę coś pysznego, zrobię jeszcze taki duży bo smakuje wybornie. Idealny do kawy

Moje Małe Czarowanie
Najlepszy truskawkowy śmietanowiec 302

Każdy na pewno ma swoje smaki z dzieciństwa. Ja swój pierwszy śmietanowiec zrobiłam mając chyba dziesięć lat, więc powinien być idealny. Jednak z tego co pamiętam

Magiczne Życie Marty
Bułeczki z oliwkami i czarnuszką 52

skorzystania z przepisu, bo są naprawdę wyśmienite. Możemy zjadać je solo, albo z pastami warzywnymi. Możemy je także maczać w oliwie z oliwek albo oleju lnianym tłoczonym na zimno. Dodatek czarnuszki w bułeczkach wpływa korzystnie na naszą odporność, więc szczególnie polecam je w sezonie jesienno-zimowym. Więcej o prozdrowotnych właściwościach czarnuszki pisałam tutaj . A teraz już zapraszam do przepisu(...)owsianą i orkiszową jasną), 7g suchych drożdży, około 100g czarnych oliwek bez pestek, 3/4 szklanki ciepłej wody, łyżka nasion czarnuszki, 5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek (4 do ciasta, 1 do wysmarowania bułeczek), płaska łyżeczka soli i cukru. Bułeczki z oliwkami i czarnuszką – sposób przygotowania Najpierw oliwki przepłukuję i osuszam. Następnie każdą z nich kroję na trzy części

Natka Pietruszki
Domowe kajzerki wg Aleex 97

wspaniałe, pyszne i zdrowe wypieki na zakwasie. Ale to dopiero za jakiś czas. A dzisiaj zapraszam na domowe kajzerki. Upiekłam je, bo nie miałam innego wyjścia. Na dworze zimno, ja chora na antybiotyku, a w domu pieczywa BRAK. Pomyślałam, zebrałam się i oto są. Pyszne, mięciutkie kajzerki. Polecam. Składniki na 12 sztuk: • ½ kg mąki • 250 ml ciepłej wody(...)Wszystko rozetrzeć na jednolitą mieszaninę. Odstawić na 5 minut. 2. Mąkę przesiać do miski, wsypać sól. 3. Do mąki z solą wlać rozczyn oraz resztę ciepłej wody. 4. Zagnieść ciasto, pod koniec zagniatania wlać olej. 5. Ponownie zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. 6. Ciasto podzielić na 12 części. Każdą uformować na kształt okrągłych bułeczek. 7. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

W mojej kuchni
Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą 133

rzadkie , dodajemy odrobinę mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieplejsze miejsce. Po czterdziestu minutach znów je wyrobimy i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze przez dwadzieścia minut. Po wyrośnięciu z ciasta przygotowujemy cztery wałki, z których ugotujemy bułczane knedle. Na kuchence postawić szeroki garnek z osolona wodą i kiedy zacznie się gotować włożyć do niej przygotowane surowe knedle. Najprawdopodobniej wszystkie naraz(...)potem je odwracamy i dogotowujemy jeszcze przez dziesięć minut. Po wyciągnięciu z wody musimy knedle szybko w kilku miejscach przekuć widelcem, inaczej się zetną, zwłaszcza jeśli w kuchni jest zimno. Ciepły knedel kroimy na centymetrowe plastry (najlepiej nicią). Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą Pokrojone plastry rozłożyć na talerzu, dodać do nich danie główne (najbardziej znanymi przepisami z knedlami

Pomysłowa kuchnia
Kompot wiśniowy z goździkami na zimę 129

działkę na której rośnie sporo drzew i krzewów owocowych, staram się zapakować też ich sporą część do słoików na zimę. Nic tak nie smakuje jak niedzielny obiad zakończony pysznym ciastem i właśnie domowym kompotem. Naprawdę domowym, bo owoce zebrane osobiście moimi rękoma. Dużo ich zostało na drzewie,bo bardzo wysoko się rozrosło, ale przyjemnie patrzeć, że szpaki też mają(...)jeszcze kwaśna, więc w sumie szpaki rozumiem :) Zapraszam na pyszny kompot.... Składniki na 3 słoiki 0,9 l: 1,5 kg dojrzałych wiśni 12 łyżek cukru 12 goździków zimna woda Sposób przygotowania: Owoce przebrać i umyć. Do umytych i suchych słoików wrzucić na dno po 4 goździki, następnie równo rozłożyć wiśnie, zasypać cukrem i zalać pod wieczko zimna wodą. Zakręcić

Gosia gotuje
RUSKIE KOTLETY 174

zdarza się, że zostają nam ziemniaki z poprzedniego dnia i przydałoby się zrobić z nich coś smacznego☝ Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne kotleciki, tylko z 3 składników! Z buraczkami na zimno smakują wybornie 😊 Składniki na 2 porcje: - 400 g ziemniaków - 150 g twarogu chudego - 1 jajo - 40 g cebuli - koperek - tłuszcz do smażenia - łyżeczka mąki kukurydzianej Opcjonalnie panierka: - 1 jajo - bułka(...)koperek wedle uznania. Tłuczemy wszystko ponownie. 3. Przełożyć masę do miski, przyprawić solą i pieprzem, dodać roztrzepane jajo (zostawić odrobinę do posmarowania, jeśli nie robicie typowej panierki) i zagniatamy "ciasto" ręcznie. 4. Formujemy kotleciki. I tu już jak chcecie albo smarujemy resztą jajka nasze kotleciki i posypujemy mąką kukurydzianą (ja tak zrobiłam, a mąkę sypałam przez sitko tak jak cukier

Zdrowie i pysznie na talerzu
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I IMBIREM 159

wlewam mleko, tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.             Później wlewam oliwę z oliwek i wsypuję przyprawy. Po przygotowaniu ciasta smażę naleśniki z obu stron, na złoty kolor. Przygotowanie farszu      Szpinak wrzucam na patelnię, podlewam wodą i rozmrażam. Imbir i czosnek obieram, siekam w drobną kostkę(...)dobrze połączył się z pozostałymi składnikami i duszę parę minut.      Na usmażone naleśniki nakładam farsz i zawijam. Naleśniki można jeść na ciepło jak i na zimno, dobrze komponują się z sosem czosnkowym

Zdrowo i kolorowo
Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym + ocena 157

grudkowa masa ( przypominająca bułkę tartą ). W osobnym garnku mieszamy mleko z jajkami i aromatem. Wlewamy płynną masę do suchych składników i ucieramy mikserem , do momentu uzyskania kremowej masy. Nakładamy ciasto do foremek ( u mnie jak zwykle silikonowe ) do ok. połowy foremki. Do każdej nakładamy czubatą łyżkę musu jabłkowego wymieszanego z cukrem pudrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190C(...)dobrze mieszamy uważając , by jajka się nie ścięły. Przygotowaną masę wlewamy do gotującego mleka i gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy masa będzie już zimna ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników. Całość: Przygotowanym kremem dekorujemy babeczki. Posypujemy odrobiną pokrojonych drobno jabłek

Ostra na Słodko
Falafle 154

Falafle to smażone kotlety z ciecierzycy. Nie zawierają mleka, jaj ani glutenu. Są smaczne na ciepło jak i na zimno. Kiedy przestygną możemy je spokojnie spakować i zabrać jako przekąskę na wycieczkę.  Składniki: cieciorka natka pietruszki czosnek cebula przyprawy mąka (opcja) ziarna sezamu lub czarnuszki na wierzch (opcja) sporo oleju Cieciorkę płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Odlewamy wodę(...)smaku posiekaną natkę pietruszki, czosnek, cebulę i przyprawy (sól, pieprz, majeranek). Nie podaję proporcji bo nie każdy lubi duże ilości czosnku. Z podanych składników lepimy nieduże kotleciki a jeśli ciasto mamy zbyt wodniste możemy dosypać odrobinę dowolnej mąki. (czasem obtaczam je jak kotlety w panierce). Smażymy w garnku z dużą ilością rozgrzanego tłuszczu. Ciepłe odsączam na papierowym ręczniku i posypuję

prawdziwe jedzenie
Karnawałowe przekąski. KANAPECZKI "NA RAZ". 375

**************************** Witam w Nowym Roku! Zmieniliśmy właśnie cyferkę w kalendarzu z 2 na 3. I jak się czujecie starsi o kolejny rok, pełen doświadczeń?  Szczerze? Ja

W kuchni Karmel-itki
Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym 81

pieczenia. Mięciutkie i delikatne, przypominają trochę falafele . Podałam je na ciepło z sosem koperkowo-sezamowym na mieszance sałat z pomidorkami koktajlowymi i słodką cebulą. Można zaserwować je również na zimno z różnego rodzaju sosami, chrupiącą tortillą lub chlebkiem naan . Masę na pulpeciki można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce do czasu przygotowania. Upieczone i wystudzone pulpety również można przechować(...)zbyt rzadka można dodać płatki jaglane lub tartą bułkę (jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Przy pomocy łyżki do lodów nakładać porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch pulpecików posypać odrobinę nasionek sezamu. Pulpeciki pieczemy przez 20 minut, do zarumienienia się wierzchu. Przygotowanie sosu Pastę tahini wymieszać z wodą, syropem

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania