ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:309/444)

Tarta z maślakami 165

przerobić … Cóż tarta jest jednym z pomysłów , które będę w najbliższych dniach podsuwać . Jak ja kocham grzyby , wszystkie , a najbardziej pachnące podgrzybki i maślaczki Cudowna pora roku !! składniki : ciasto : 1 kostka smalcu ( schłodzona w lodówce ) 1 jajko 3 szklanki mąki sól , cukier do smaku schłodzona, kwaśna śmietana 2 łyżki 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej farsz : 1,5 szklanki(...)gałkę , parmezan,cząber,tymianek, sól , pieprz do smaku . Mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji . Ciasto na tartę , wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy na około 0,5 cm , wykładamy nim średnio wysoką ,formę do tarty . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia lub wytłuszczoną smalcem . W cieście robimy widelcem dziurki , kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy suchy groch

Ogrodnik w podróży
Tort orzechowy. 182

sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony(...)masę przez kilka minut. Gdy masa będzie gęsta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia. Miskę można włożyć do drugiej z zimną wodą, wtedy masa jajeczna szybciej będzie zimna. 3. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy. 4. Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu. 5. Wierzch tortu dekorujemy wiórkami

Izabelawkuchni
Jadalne kwiaty – miejskie ogrodnictwo 185

Jednym z moich hobby jest miejskie ogrodnictwo. Mam rośliny na parapecie i na balkonie, gdy tylko robi się ciepło. Kiedy jest jeszcze zimno mam domową szklarnię hydroponiczną Green Farm – moje pierwsze zbiory ziół opisałam tutaj . Latem jestem działkowcem na mojej podwarszawskiej działkowej farmie. Ponieważ jednak rośliny nie rosną mi same – trzeba je podlewać i dbać o nie, staram(...)nagietek lekarski, pachnotki i chabry. Jeszcze nie mają kwiatów, ale na szczęście wiosną pełno jest jadalnych kwiatów w naturze. Jakie kwiaty można zjeść? bez czarny – można go usmażyć w cieście naleśnikowym jak racuchy i zrobić z niego lemoniadę fiołek – zobacz przepis na cukier fiołkowy, który podobnie jak waniliowy aromatyzuje nasze wypieki i na ocet fiołkowy do sałatek jaśmin – uwielbiam herbatę

Ugotowane pozamiatane
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 259

formy do pieczenia. Tarta nie musi być okrągła, możecie użyć też prostokątnej blaszki. Formę smarujemy oliwą, nakładamy rozwałkowane ciasto i formujemy brzeg na około 2 cm wysokości. Uważajcie, aby ciasto nie miało żadnych dziurek, inaczej zalewa Wam się przez nie przeleje. Na dno wykładamy uduszony por, a następnie ostrożnie wlewamy zalewę ze śmietany i żółtek. Jeśli brakuje Wam mięsnego akcentu(...)Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 15-20min, często kontrolując stan przypieczenia pod koniec. PODANIE Flamiche podajemy od razu po upieczeniu, chociaż na zimno też jest dobre. Najlepiej smakuje w towarzystwie lampki białego wina. W smaczny sposób regeneruje 50 punktów żywotności. Viva la Toussaint! POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE

Nerds Kitchen
Tarta warzywna z szynką na spodzie pszenno-orkiszowym 214

lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.  Warzywa umyć, brokuł podzielić na różyczki, paprykę pokroić w kostkę, cukinię i pomidor w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa za wyjątkiem pomidora(...)szynkę, po czym całość zalać masą i posypać po wierzchu oregano. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiekać około 30 minut. Tartę można podawać na ciepło lub jeść na zimno

Passions hobbies life
Paratha śródziemnomorska z koperkiem 210

Paratha, jest idealną przekąską na ciepło jak i zimno, można ją zjeść jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs czy sałatek. Soli praktycznie nie używamy, bo w serku i kapary słony smak wyczuwamy. Sezon jest teraz na świeży koperek, a jak dodamy do niego serek i kapary, to będziemy mieć przysmak doskonały.  Składniki: 200 g mąki orkiszowej(...)kapary, 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, suszone chili świeżo mielone do smaku. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej, wodę i wyrabiamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę. Ciasto zawijamy woreczek foliowy i przygotowujemy nadzienie. Koperek siekamy, a kapary kroimy na mniejsze kawałki. Kapary i koperek dodajemy do sera, dolewamy oleju

Moniki Smakołyki
Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 257

grubość 3 mm. Wytnij z ciasta koła - jeżeli chcesz uzyskać duże pierogi, użyj miski o średnicy ok. 10 mm, jeżeli małe pierożki, kółka wycinaj szklanką. Na każdym krążku ciasta ułóż po 1,5 łyżki nadzienia (1 łyżeczce przy małych pierożkach), zlep brzegi jak przy pierogach, następnie zrób na brzegach wzorek przy pomocy widelca oprószonego mąką. Nalej olej do patelni(...)oleju i usmaż je na złoty kolor, wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i odsącz na ręczniku papierowym. Usmażone pierożki posyp cukrem pudrem. Możesz je podawać na ciepło i na zimno.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (beza i kruszonka) - ciasto tradycyjne i bezglutenowe. 191

cukrem pudrem, tworzy bajkową poezję. W naszym domu smakuje wszystkim. Uwielbia go nawet nie-sernikowy przyszły mąż (córki) i zięć (matki), prosi o dokładkę i gdy ma ochotę na ciasto - składa zamówienie właśnie na niego. Ten konkretny sernik robiony był w średniej tortownicy z połowy porcji i całej puszki brzoskwiń. Przepis (z kg sera) jest na bardzo dużą blaszkę. Lepszy(...)obie mamy ostatnio smaki na kombinacje z serem. Spodziewajcie się więc mnóstwa inspiracji. Zapraszamy Cię na już opublikowane sernikowe receptury: 1. Sernik malinowy z bezą , 2. Sernik na zimno "milky way"/"w-z"   Aby nic nie umknęło: - zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :)  Więcej przepisów (w tym m.in bezglutenowy chleb), w zakładce " PRZEPISY

Wypisz Wymaluj
Weekend u Mamy: Tarta z malinami 268

Przedstawiam przepis mojej mamy na pyszną malinową tartę, przygotowaną specjalnie na spotkanie w tajemniczym ogrodzie :) Poniżej znajdziecie przepis i kilka zdjęć z tego zaczarowanego spotkania :) ~ ~ Składniki

My Culinary Art
Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową 276

ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktów, które ona może spożywać. Ponieważ może jeść biszkopty, nabiał , galaretki i owoce to postawiłam na sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z owocami w żelu, oczywiście domowej roboty. Wyszło bardzo smaczne połączenie. Polecam Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru  2 łyżki mąki  Masa serowa(...)dodaję po jednym żółtku i po 2 łyżki cukru. Mąkę przesiewam przez sito i delikatnie mieszam z masą jajeczną. Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok 30 min. Upieczone wyjmuję i studzę.  Galaretki mieszam z żelatyną i rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam by galaretka osiągnęła

Ciasteczkowy Potwór
Sernik na zimno 318

Wspaniały sernik, bez pieczenia, szybki, prosty, spójrzcie, jaki apetyczny, prawda?, z galaretką i owocami, jakie tylko mamy pod ręką doskonale się nadaje jako alternatywa każdego ciasta... Składniki: 4 jaja 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru  6 łyżeczek żelatyny (latem nawet 10) 1 szklanka mleka 1 kg twarogu półtłustego cukier waniliowy 2 galaretki dowolnego koloru owoce dowolne 1 opakowanie(...)kąpieli wodnej i dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową. Wykładamy na ciastka, wyrównujemy, układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką. Przepyszny sernik na zimno przygotowała Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
Lekcja języka duńskiego dla początkujących. I wiosenna tarta 192

solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim formę, formując przy tym brzeg. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia. Piec(...)wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki, łyżeczką między nimi rozłożyć pesto. Całość posypać płatkami orzechów. Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Ja tymczasem muszę zebrać się w sobie i pójść do sklepu. Zważywszy na nieustannie siekący deszcz, wyjątkowo ciężko znaleźć mi w tej chwili chociażby cień motywacji...  Poza obiadem, rzecz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chlebki z rozmarynem 181

dołączam z tym przepisem do co  miesięcznej akcji Na zakwasie i na drożdzach , która prowadzi na swoim blogu Wisła. Chlebki są rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je przechowywać w blaszanym pudełku, żeby nam nie zwilgotniały.     Chlebki z rozmarynem   Składniki: 250 g mąki chlebowej 150 ml letniej wody 15 g świeżych drożdży(...)mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól i paprykę, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałą wodę i olej. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wykładamy na blat i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem i odwracamy je tak, aby pokryło się całe olejem. Miskę przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki. Po godzinie, kiedy ciasto już ładnie wyrośnie, musimy

Kulinarne przygody Gatity
Tort z pianką malinową 132

duże jajka w temperaturze pokojowej 100 g drobnego cukru 80 g mąki pszennej torowej 20 g kakao gorzkie dobrej jakości Składniki na piankę malinową 200 g śmietany 30% zimna 1 opakowanie galaretki malinowej przeznaczonej na 500 ml wody 1 szklanka malin mogą być mrożone Składniki na poncz 1/2 szklanki herbaty malinowej lub wody 8 łyżek soku z cytryny w wersji(...)suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką , tę czynność należy wykonywać naprawdę ostrożnie, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy delikatnie wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę. Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 30-40 minut . Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika, po około

SprawdzonaKuchnia.pl
Czerwone pomarańcze, parchate ogórki i babeczki 201

można wyczuć jej smak w wypieku. Gdy babeczki stygną, cała ich oliwowość się ulatnia; nie bójcie się więc tego połączenia. Są wyśmienite na ciepło (koniecznie z lodami!), ale na zimno też spisują się znakomicie. Malutkie, poręczne; znikają nie wiadomo kiedy. Muffinki znajdziecie dzisiaj również u Marty i Zuzi . Odwracane babeczki z czerwonymi pomarańczami Składniki: (na 16 sztuk) 185 g mąki(...)Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z migdałami i cukrem. Jajka roztrzepać, połączyć z oliwą, sokiem i skórką z pomarańczy. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Piec w 180 st. C. przez 25 minut. Przestudzić w formie 10-15 minut, następnie wyjąć, obracając do góry spodem. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Smacznego! Jak myślicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Maślankowe placki ze śliwkami 138

rozmaitymi owocami lub bakaliami. Smakują posypane cukrem pudrem lub miodem. Placki z owocami to świetna propozycja na śniadanie na ciepło, podwieczorek lub kolację. Smakują na ciepło i zimno, także odgrzane w piekarniku i polane sosem owocowym lub dżemem. Wtedy można traktować je jako ciepły deser. SKŁADNIKI: 40 g masła 2 jajka 3 łyżki cukru z wanilią szczypta soli 1 szklanka(...)wystudzone, roztopione masło, mieszam do połączenia. Wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia. Śliwki myję, osuszam, pozbawiam pestek i kroję w średnią kostkę, skrapiam sokiem z cytryny. Dodaję do ciasta. Mieszam łyżką. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę placki partiami na złoto. Odsączam na papierowym ręczniku. Posypuję cukrem pudrem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kuskus z pieczoną dynią... 192

sola i pieprzem, rozłóż na blaszce i piecz do miękkości - około 40 minut, lub więcej. [ Ten etap możesz wykonać nawet do 3 dni wcześniej, na przykład przy okazji pieczenia ciasta; po ostudzeniu przechowuj w zamkniętym pojemniku, w lodówce. ] Cebulę smaż przez 10 minut na kolejnych 2 łyżkach oliwy. Najlepiej na sporym ogniu i mieszajac bardzo często. Powinna być złota(...)odstaw na 10 minut. Następnie wymieszaj widelcem. Przed podaniem wymieszaj kuskus z dynia, natka pietruszki,cebula i morelami. Dopraw do smaku. [ Jeśli dynia była upieczona wcześniej i jest zimna z lodówki dobrze jest wymieszać ja z goracym kuskusem

Lejdi of the house
KREM ANGIELSKI 181

Krem angielski to wykwintny dodatek do ciast, deserów, sprawdzi się także sam w sobie- podany z owocami. SKŁADNIKI: - 4 żółtka - 150 ml tłustego mleka - 150 ml tłustej śmietanki (słodkiej) - 2 łyżki  ekstraktu waniliowego - 4 łyżki cukru ŻÓŁTKA UBIJ Z CUKREM , potrwa to kilka minut, żółtka staną się prawie białe. W rondelku zagrzej mleko, śmietankę i ekstrakt, kiedy zacznie wrzeć(...)przelej do rondelka i postaw na mały ogień, podgrzewaj ciągle mieszając. Po kilku minutach zgęstnieje i zrobi się błyszczący. KREM ANGIELSKI  możesz podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Biszkopt na tort 231

wmieszać do ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze ok. 170ºC 40 minut (lub dłużej, do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić w formie na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić, odciąć nożykiem boki od formy i przekroić(...)sobie inaczej.  Ja natomiast swój kroiłam długim ząbkowanym nożem ;) Jaki robiłam tort?  Masa nie do końca wyszła, więc nie będzie przepisu, ale brzoskwiniowy ;) Taki troche sernik na zimno

W kuchni bez szafek
Drobiowe mini hamburgery 218

Mini hamburgery bardzo są smaczne i stanowią doskonałą przekąskę na przyjęciach rodzinnych, sylwestrze lub kinderbalu. Doskonale smakują na ciepło i zimno. Do hamburgerów użyłam sosu duńskiego- Remoulady od firmy  Fanex .Sos ma wyjątkowy smak i aromat,idealny do hamburgerów. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy  Rafex . Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka majonezu Przyprawa Shoarma(...)duński od  Fanex Sałata Kilka pomidorów śliwkowych Wykałaczki Kawałek czerwonej papryki Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, drożdże rozrobione w letniej wodzie, zagniatamy gładkie ciasto, pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, formujemy małe okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami sezamu, wstawiamy do nagrzanego

Bajeczna Kuchnia
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 190

kawy na mąkę,  która rewelacyjnie wzbogaci w wartości odżywcze  oraz smak słodkich i wytrawnych wypieków.  Mąka z komosy może z powodzeniem służyć do wypieku pieczywa oraz ciast bezpiecznych dla osób pozostających na diecie bezglutenowej.  Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej.   Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż(...)umyta.  Surowe, uprażone ziarna świetnie smakują z jogurtem lub np. jako dodatek do kanapek. Ugotowana quinoa doskonale smakuje z masłem lub olejem z siemienia lnianego,rzepakowym tłoczonym na zimno czy ostropestowym zimnotłoczonym nierafinowanym i szczyptą soli.  Doskonale łączy się z orzechami, ziołami i warzywami oraz jako dodatek do zup. Quinoa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów: Zawiera więcej

potrawyregionalne
Pełnoziarniste placuszki jogurtowe z borówkami 823

przepis pochodzi z Kwestii Smaku  i tak przygotowane placuszki smakują wyśmienice, jednak postanowiłam zastąpić część produktów zdrowszymi zamiennikami. Placuszki najlepiej smakują na ciepło, prosto z patelni, jednak na zimno nadal są bardzo dobre i spokojnie można je wziąc ze sobą na wynos, np. do pracy. Składniki na 2 porcje (ok 8 placuszków): 125 g jogurtu naturalnego 1 jajko(...)miód/jogurt naturalny/świeże owoce/dżem Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub widelcem w większym naczyniu, aż powstanie gęsta, w miarę jednolita masa. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnie nakładamy porcje ciasta (1 łyżka ciasta na 1 placka) i smażymy, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1-2 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Zawsze głodna!
HITowy sernik 243

Moja wariacja na temat sernika na zimno....dość szybkiego w przygotowaniu mało skomplikowany  a jednocześnie bardzo dobry Składniki: Na spód: 300 gram płatków śniadaniowych czekoladowych 2 pełne łyżki masła Masa: 1 kg sera twarogowego  szklanka cukru pudru 6 łyżeczek płaskich żelatyny kilka sztuk ciastek typu markizy ja użyłam ciasteczek HIT kokosowych Masa owocowa: słoik konfitury truskawkowej ewentualnie zmiksowane(...)masło i mieszamy az całkowicie masło połączy się nam z płatkami. Tak przygotowanym spodem pokrywamy tortownice. Jeśli używamy gotowej konfitury owocowej to wystarczy jak nałożymy ją na spód naszego ciasta...natomiast jeśli mamy owoce świeże musimy je zmiksować i dodać do nich rozpuszczona żelatynę. Ser twarogowy mieszamy z cukrem pudrem...Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody i ostudzoną dodajemy

NaKońcuJęzyka