czasie piekarnika), do uzyskania słomkowego koloru. Po wyjęciu upieczone ciastka studzimy na kratce. Aby upiec łabędzie szyje używamy małej końcówki okrągłej lub woreczka foliowego z uciętym narożnikiem. Wyciskamy ciasto formując znak zapytania (lub dwójkę – 2). Im pewniejsze wykonamy ruchy, tym szyje będą miały ładniejszy kształt. Pieczemy w 180°C, 10 – 12 minut (lepiej pilnować i wyjąć jak tylko się zezłocą(...)minut. Miskę ze sztywną, ubitą masą wstawiamy do zimnej wody, dodajemy łyżeczkę wody różanej i studzimy, dalej ubijając (można użyć zwykłej rózgi). Gdy masa przestygnie (nie musi być całkiem zimna) przekładamy ją do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Szykujemy taką samą ilość korpusów i szyjek łabędzich. Korpusy przekrajamy wzdłuż na połowy, najlepiej przy użyciu cienkiego noża z piłką
mojewypiekiinietylkodech w piersiach. Jest piękny! I zielony! Czy można nie chcieć od razu biec do kuchni...? Ja chciałam, ale niestety; mój zapał został szybko ostudzony. Tajemniczym składnikiem, nadającym barwę ciastu, jest zielona herbata matcha. Tutaj: nie do dostania. Ileż się naszukałam, ileż napytałam... I nic. Nie ma. Zrezygnowana, na długie lata o serniku zapomniałam. Aż w końcu robiłam zakupy(...)ciasteczkowy niż klasyczny kruchy. Masa serowa jest cudownie kremowa, delikatna, a jednocześnie ciężka. Coś wspaniałego! Ja nie potrafię się oderwać... Sernik z białą czekoladą i zieloną herbatą matcha (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 75 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 1,2 łyżeczki cynamonu 35 g cukru 40 g zimnego masła 1/4 łyżeczki soli
Pożeraczka, czyli raz adobrzekukurydzą. Placki wyszły niezwykle delikatne, mięciutkie i puszyste. Placki te będą idealnie nadawały się na pierwsze i drugie śniadanie. Ponieważ smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, można je zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Spróbujcie Składniki: – 200g cukinii – 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (u mnie 130g) – 100g śmietany – 1 jajko(...)wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć placki na suchej, mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Smażyć z obu stron na rumiano. Najlepiej wykładać po 2 łyżki ciasta, ponieważ placki bardzo rosną. Podawać z ulubionymi sosami lub śmietaną. Smacznego Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą Placki
Smaki ArmineRyba w zalewie słodko kwaśnej z papryką i ogórkiem konserwowym to przepyszna przekąska na każdą okazję. Sprawdzi się świetnie na świątecznym stole, podczas spotkania z przyjaciółmi
e-PrzepisyKulinarneidealna przekąska na przyjęcie, do pracy albo na mecz ! Są pyszne, łatwe w przygotowaniu i rozchodzą się w mgnieniu oka. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 100ml ciepłego mleka 7 g suchych drożdży (lub 15g świeżych drożdży) 1 jajko 50g rozpuszczonego masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli(...)mieszamy (Jeżeli używamy świeżych drożdży musimy wcześniej zrobić zaczyn!). Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy w nie mleko z drożdżami, mieszamy. Dodajemy jajko, suszone oregano oraz bazylie i wyrabiamy ciasto *** *** Ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Przygotowujemy dodatki, u mnie są to pokrojone w kosteczkę: ser żółty, szynka, kabanos, czerwona cebula, szczypiorek, czerwona i żółta papryka *** *** Dodatki mieszamy
Blog z ApetytemChyba po raz pierwszy zdarzyło się nam, że dwa pozornie bardzo podobne do siebie produkty wzbudzają tak odmienne odczucia. Nie wiemy czy jest to kwestia pierwszego
Candy Pandaswyłóżcie nim formę do tarty, ponakłuwajcie widelcem i włóżcie jeszcze na chwilę do lodówki. Pieczcie bez obciążenia w temperaturze 190 st przez około 15-20 minut- do momentu, aż ciasto stanie się złote. W czasie pieczenia spodu tarty przygotujcie nadzienie - kwaśną śmietanę wymieszajcie z jajami i 3-4 łyżkami musztardy (jeśli używacie musztardy francuskiej dodajcie ją właśnie tu), przyprawcie solą(...)pieczcie około 20-30 minut -do momentu stężenia i zezłocenia masy. Upieczona tartę posypcie dymką, ułóżcie na niej pomidorki koktajlowe. Podawajcie natychmiast, ale przepyszna jest również na zimno
OliveandThymewzięły blogerki z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej : Marta , Edyta , Dorota , Marlena i Magda . Stoiska dziewczyn kusiły pysznościami, można było znaleźć tu m.in. burgery, tarty i tartaletki, rogale, muffinki, ciasteczka, czekoladowe ciasta, sernik. Ja na tę okazję przygotowałam kilka dań wytrawnych: tarta wytrawna z warzywami (cukinią, pomidorkami, serem feta) mini ptysie z serkiem łososiowym roladki z grillowanej cukinii nadziewane ziołowym twarożkiem(...)gości, którzy chętnie próbowali, prosili o przepis, dzielili się wrażeniami i nawet wracali po drugą porcję;) Do tego miła atmosfera, ładna pogoda (nie było ani za gorąco, ani za zimno i nie padało!) sprawiły, że wróciłam do domu bardzo zadowolona i pełna pomysłów na kolejny Piknik
Obiad gotowyWytrawny torcik naleśnikowy który będzie każdemu smakował. Można go jeść i na ciepło i na zimno. Nie potrzeba na prawdę wiele żeby go zrobić. Zamiast pora można dodać cebulę ale z porem jest lepszy. naleśniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej sól szczypta 2 jajka 1 łyżka oliwy farsz: 400 g pieczarek(...)sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 1 pomidor 2 łyżki sera tartego kawałek chili natka pietruszki Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajka, sól, olej i miksuję ciasto blenderem. Cienkie naleśniki smażę na odrobinie oleju około 8 -10 sztuk. Szpinak dokładnie myję, osuszam i wrzucam na rozgrzaną patelnię i na olej. Przesmażam dosłownie chwilę aż się zredukuje.Doprawiam sola
wesoła kuchniasię w wersji z otrębami orkiszowymi lub pszennymi. Ostatnio zaczęłam kombinować z mąką i też wychodzą mega. Z owocami, czy bez, polane jogurtem czy sosem - spakowane do lunchboxa na zimno też boskie. OWSIANKA Jest idealna: szybka w przygotowaniu (10 minut wystarczy), można do niej użyć ulubionych płatków, dodatków, owoców i komponować ją na milion sposób. OMLET Z pewnością wymaga więcej(...)zrobić omlet kakaowy, może w smaku przypominać szarlotkę, może być delikatny ryżowy, a może też stanowić bazę na dodatki warzywne. Na słodko, na słono, na spód do pizzy, fit ciasta. NALEŚNIKI Naleśniki w mojej kuchni występują głównie w dwóch wersjach: jako naleśniki białkowe zrobione z samych białek plus ulubione dodatki ( u mnie zwykle mozarella, szynka sarreno i sałata z pomidorem
Tetiisheridodać bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić na gładką masę. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części i rozwałkować ( grubość jak na pierogi). Z ciasta wykrawać za pomocą dużego kubka lub słoika koła o średnicy 7-8 cm. Na środku każdego koła położyć słony paluszek (końce paluszka mają wystawać za koło na taką samą długość(...)tartej. Smażyć na bardzo małym ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone udka zdejmować z patelni i osączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać na gorąco lub zimno
Nie tylko w kuchniwłaśnie bułki z pieczarkami zyskały nazwę pieczarzanek ;) Doskonałe na ciepło z filiżanką czystego barszczyku na obiad, wytrawny podwieczorek lub kolację. Chociaż muszę przyznać, że są świetne również na zimno. Składniki na 12 bułek: Zaczyn 100 ml mleka 2 łyżki mąki 20 g drożdży* Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć, rozpuścić w letnim mleku, dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić(...)lekko posolić (szybciej puszczą sok). Podsmażyć razem, aż odparuje sok z pieczarek i zmniejszy się ich objętość. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Odstawić do ostudzenia. Ciasto 500 g mąki pszennej 150 ml wody 1 jajo 1 łyżeczka soli 30 g roztopionego masła dodatkowo jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem Mąkę przesiać do misy miksera
Pełny talerzDesernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami Śliwki i dynie zapowiadają już co prawda nadejście jesieni, jednak lato w ten weekend wyraźnie podkreśliło swoją obecność obłędnym
Pełny talerzCzasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej
Kuchnia Łukasza