ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:320/444)

Marchewkowe kotleciki z fetą 571

Kochani w mojej kuchni zaczną się wkradać potrawy bez glutenu, a to tylko dlatego, że ostatnio robiłam sobie badania i coś poszło nie tak. Okazuje się

Niezły Młynek
Tarta z maślakami 104

przerobić … Cóż tarta jest jednym z pomysłów , które będę w najbliższych dniach podsuwać . Jak ja kocham grzyby , wszystkie , a najbardziej pachnące podgrzybki i maślaczki Cudowna pora roku !! składniki : ciasto : 1 kostka smalcu ( schłodzona w lodówce ) 1 jajko 3 szklanki mąki sól , cukier do smaku schłodzona, kwaśna śmietana 2 łyżki 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej farsz : 1,5 szklanki(...)gałkę , parmezan,cząber,tymianek, sól , pieprz do smaku . Mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji . Ciasto na tartę , wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy na około 0,5 cm , wykładamy nim średnio wysoką ,formę do tarty . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia lub wytłuszczoną smalcem . W cieście robimy widelcem dziurki , kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy suchy groch

Ogrodnik w podróży
Tort orzechowy. 130

sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony(...)masę przez kilka minut. Gdy masa będzie gęsta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia. Miskę można włożyć do drugiej z zimną wodą, wtedy masa jajeczna szybciej będzie zimna. 3. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy. 4. Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu. 5. Wierzch tortu dekorujemy wiórkami

Izabelawkuchni
Jadalne kwiaty – miejskie ogrodnictwo 130

Jednym z moich hobby jest miejskie ogrodnictwo. Mam rośliny na parapecie i na balkonie, gdy tylko robi się ciepło. Kiedy jest jeszcze zimno mam domową szklarnię hydroponiczną Green Farm – moje pierwsze zbiory ziół opisałam tutaj . Latem jestem działkowcem na mojej podwarszawskiej działkowej farmie. Ponieważ jednak rośliny nie rosną mi same – trzeba je podlewać i dbać o nie, staram(...)nagietek lekarski, pachnotki i chabry. Jeszcze nie mają kwiatów, ale na szczęście wiosną pełno jest jadalnych kwiatów w naturze. Jakie kwiaty można zjeść? bez czarny – można go usmażyć w cieście naleśnikowym jak racuchy i zrobić z niego lemoniadę fiołek – zobacz przepis na cukier fiołkowy, który podobnie jak waniliowy aromatyzuje nasze wypieki i na ocet fiołkowy do sałatek jaśmin – uwielbiam herbatę

Ugotowane pozamiatane
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 195

formy do pieczenia. Tarta nie musi być okrągła, możecie użyć też prostokątnej blaszki. Formę smarujemy oliwą, nakładamy rozwałkowane ciasto i formujemy brzeg na około 2 cm wysokości. Uważajcie, aby ciasto nie miało żadnych dziurek, inaczej zalewa Wam się przez nie przeleje. Na dno wykładamy uduszony por, a następnie ostrożnie wlewamy zalewę ze śmietany i żółtek. Jeśli brakuje Wam mięsnego akcentu(...)Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 15-20min, często kontrolując stan przypieczenia pod koniec. PODANIE Flamiche podajemy od razu po upieczeniu, chociaż na zimno też jest dobre. Najlepiej smakuje w towarzystwie lampki białego wina. W smaczny sposób regeneruje 50 punktów żywotności. Viva la Toussaint! POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE

Nerds Kitchen
Tarta warzywna z szynką na spodzie pszenno-orkiszowym 167

lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.  Warzywa umyć, brokuł podzielić na różyczki, paprykę pokroić w kostkę, cukinię i pomidor w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa za wyjątkiem pomidora(...)szynkę, po czym całość zalać masą i posypać po wierzchu oregano. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiekać około 30 minut. Tartę można podawać na ciepło lub jeść na zimno

Passions hobbies life
Paratha śródziemnomorska z koperkiem 162

Paratha, jest idealną przekąską na ciepło jak i zimno, można ją zjeść jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs czy sałatek. Soli praktycznie nie używamy, bo w serku i kapary słony smak wyczuwamy. Sezon jest teraz na świeży koperek, a jak dodamy do niego serek i kapary, to będziemy mieć przysmak doskonały.  Składniki: 200 g mąki orkiszowej(...)kapary, 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, suszone chili świeżo mielone do smaku. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej, wodę i wyrabiamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę. Ciasto zawijamy woreczek foliowy i przygotowujemy nadzienie. Koperek siekamy, a kapary kroimy na mniejsze kawałki. Kapary i koperek dodajemy do sera, dolewamy oleju

Moniki Smakołyki
Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 204

grubość 3 mm. Wytnij z ciasta koła - jeżeli chcesz uzyskać duże pierogi, użyj miski o średnicy ok. 10 mm, jeżeli małe pierożki, kółka wycinaj szklanką. Na każdym krążku ciasta ułóż po 1,5 łyżki nadzienia (1 łyżeczce przy małych pierożkach), zlep brzegi jak przy pierogach, następnie zrób na brzegach wzorek przy pomocy widelca oprószonego mąką. Nalej olej do patelni(...)oleju i usmaż je na złoty kolor, wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i odsącz na ręczniku papierowym. Usmażone pierożki posyp cukrem pudrem. Możesz je podawać na ciepło i na zimno.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (beza i kruszonka) - ciasto tradycyjne i bezglutenowe. 137

cukrem pudrem, tworzy bajkową poezję. W naszym domu smakuje wszystkim. Uwielbia go nawet nie-sernikowy przyszły mąż (córki) i zięć (matki), prosi o dokładkę i gdy ma ochotę na ciasto - składa zamówienie właśnie na niego. Ten konkretny sernik robiony był w średniej tortownicy z połowy porcji i całej puszki brzoskwiń. Przepis (z kg sera) jest na bardzo dużą blaszkę. Lepszy(...)obie mamy ostatnio smaki na kombinacje z serem. Spodziewajcie się więc mnóstwa inspiracji. Zapraszamy Cię na już opublikowane sernikowe receptury: 1. Sernik malinowy z bezą , 2. Sernik na zimno "milky way"/"w-z"   Aby nic nie umknęło: - zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :)  Więcej przepisów (w tym m.in bezglutenowy chleb), w zakładce " PRZEPISY

Wypisz Wymaluj
Weekend u Mamy: Tarta z malinami 212

Przedstawiam przepis mojej mamy na pyszną malinową tartę, przygotowaną specjalnie na spotkanie w tajemniczym ogrodzie :) Poniżej znajdziecie przepis i kilka zdjęć z tego zaczarowanego spotkania :) ~ ~ Składniki

My Culinary Art
Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową 224

ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktów, które ona może spożywać. Ponieważ może jeść biszkopty, nabiał , galaretki i owoce to postawiłam na sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z owocami w żelu, oczywiście domowej roboty. Wyszło bardzo smaczne połączenie. Polecam Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru  2 łyżki mąki  Masa serowa(...)dodaję po jednym żółtku i po 2 łyżki cukru. Mąkę przesiewam przez sito i delikatnie mieszam z masą jajeczną. Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok 30 min. Upieczone wyjmuję i studzę.  Galaretki mieszam z żelatyną i rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam by galaretka osiągnęła

Ciasteczkowy Potwór
Sernik na zimno 266

Wspaniały sernik, bez pieczenia, szybki, prosty, spójrzcie, jaki apetyczny, prawda?, z galaretką i owocami, jakie tylko mamy pod ręką doskonale się nadaje jako alternatywa każdego ciasta... Składniki: 4 jaja 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru  6 łyżeczek żelatyny (latem nawet 10) 1 szklanka mleka 1 kg twarogu półtłustego cukier waniliowy 2 galaretki dowolnego koloru owoce dowolne 1 opakowanie(...)kąpieli wodnej i dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową. Wykładamy na ciastka, wyrównujemy, układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką. Przepyszny sernik na zimno przygotowała Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
Lekcja języka duńskiego dla początkujących. I wiosenna tarta 130

solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim formę, formując przy tym brzeg. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia. Piec(...)wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki, łyżeczką między nimi rozłożyć pesto. Całość posypać płatkami orzechów. Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Ja tymczasem muszę zebrać się w sobie i pójść do sklepu. Zważywszy na nieustannie siekący deszcz, wyjątkowo ciężko znaleźć mi w tej chwili chociażby cień motywacji...  Poza obiadem, rzecz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chlebki z rozmarynem 136

dołączam z tym przepisem do co  miesięcznej akcji Na zakwasie i na drożdzach , która prowadzi na swoim blogu Wisła. Chlebki są rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je przechowywać w blaszanym pudełku, żeby nam nie zwilgotniały.     Chlebki z rozmarynem   Składniki: 250 g mąki chlebowej 150 ml letniej wody 15 g świeżych drożdży(...)mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól i paprykę, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałą wodę i olej. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wykładamy na blat i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem i odwracamy je tak, aby pokryło się całe olejem. Miskę przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki. Po godzinie, kiedy ciasto już ładnie wyrośnie, musimy

Kulinarne przygody Gatity
Tort z pianką malinową 86

duże jajka w temperaturze pokojowej 100 g drobnego cukru 80 g mąki pszennej torowej 20 g kakao gorzkie dobrej jakości Składniki na piankę malinową 200 g śmietany 30% zimna 1 opakowanie galaretki malinowej przeznaczonej na 500 ml wody 1 szklanka malin mogą być mrożone Składniki na poncz 1/2 szklanki herbaty malinowej lub wody 8 łyżek soku z cytryny w wersji(...)suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką , tę czynność należy wykonywać naprawdę ostrożnie, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy delikatnie wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę. Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 30-40 minut . Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika, po około

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania