śniadanie. Dziś padło na wersję z otrębów owsianych na kefirze. Naleśnik ten (bez dodatków) ma 215kcal ( B/T/W- 14.25/8.74/18.35) i idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Dziś zrobiłam naleśniki z serem żółtym i pomidorami koktajlowymi, ale najlepsze w tym przepisie jest to, że można dowolnie kombinować z nadzieniem i codziennie cieszyć się pysznym i zdrowym śniadaniem, również(...)pomidorki koktajlowe i 30g sera cheddar) Jajko rozbełtać z kefirem i przyprawami, dodać otręby i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 5-7 minut, aby otręby zmiękły. Ciasto wyłożyć i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Smażyć z obu stron po około 2-3 minuty, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu, pod pokrywką z dziurką
Smaki ArmineZapraszam Was dziś na ciacho. Jest to sernik na zimno, bardzo prosty do zrobienia i pyszny. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 3 op. bitej śmietanki w proszku 7 biszkoptów podłużnych 200 g winogron bez pestek 1 galaretka przezroczysta tortownica o śred. 16 cm Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Winogrona myjemy i osuszamy. Blaszkę(...)przekładamy jogurt, dosypujemy śmietanki i miksujemy aż masa zrobi się sztywna. Przekładamy masę jogurtową na biszkopty, wyrównujemy. Na masie jogurtowej układamy winogrona lekko je dociskając. Polewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą
słodkie i nie tylko historie kulinarneapetyczny kolor! To moje pierwsze takie ciasto owsiane, warto skusić się na wersję z mąki pełnoziarnistej i dodać garść ulubionych bakalii. Myślę, że np. z bananami będzie smakowało genialnie! Ciasto owsiane Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 jajko 1/3 szklanki cukru, najlepiej brązowego 1/4 szklanki masła 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru(...)oraz cukier z prawdziwą wanilią. Starannie mieszamy. Masę wylewamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy cukrem kokosowym. Pieczemy przez kwadrans w temp. 180 st. C. Idealne na ciepło i na zimno
Moja smaczna kuchniawszystko wskazuje na to, że czekają nas upalne dni. W dzbanku już się chłodzi woda z cytryną, na obiad wystarczy mi lekka sałatka, a na deser sernik na zimno. W sezonie truskawkowym nie mogłam się powstrzymać i nie zrobić tego sernika. Więc póki truskawki jeszcze są, łapcie chwilę;) Składniki: 500g twarogu półtłustego 200ml śmietanki 30% 100ml mleka 3 łyżeczki żelatyny(...)łyżki cukru Upiec biszkopt: białka ubić na pianę, wsypać cukier, dalej ubijać, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w mleku. Twaróg zmielić, zmiksować z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii oraz sokiem z cytryny. Śmietankę (powinna być mocno schłodzona
Obiad gotowyTeraz podzielę się z Wami. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 200 g masła (zimne, z lodówki) 50 g margaryny (zimna, z lodówki) 1 łyżka cukru waniliowego 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany szczypta soli Składniki na krem: 900 ml mleka 50 g masła 4 żółtka 2 jajka(...)Wykonanie: Do misy przesiałam mąkę, dodałam cukier waniliowy, masło i margarynę pokrojoną w kostkę. Posiekałam. Kiedy masa osiągnęła strukturę kaszy wlałam śmietanę i szybko zagniotłam gładkie ciasto. Zawinęłam w folię i wstawiłam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowałam (między dwoma arkuszami papieru) na placki o grubości około 1 - 1,5 mm. Radełkiem wycinałam paski
Kuchnia u KrysiWyobraźcie sobie. Zima, zimno, mróz i śnieg. Albo najgorsze (dla mnie) miesiące, czyli listopad i luty. Buro, sino, okropnie. A przed nami drożdżowa bułeczka maślana, kubek kakao i słoiczek konfitury malinowej. Otwieramy z kliknięciem nakrętkę, wąchamy i czujemy lato. Dla mnie konfitura malinowa to czysta esencja lata. A maliny z nutą róży? Marzenie! Z racji tego, że robię dość dużo(...)krem czekoladowy i maliny?) robię dwie wersje malin - konfiturę, z samym cukrem, do herbatek czy na przeziębienie, i dżem bardziej "na gęsto", z cukrem żelującym, do przekładania tortów i ciast wymagających bardziej ścisłych przetworów. Obie są pyszne, obie pachną i smakują obłędnie. Aż miło przypomnieć sobie zimą ciepłe wieczory... Składniki: 4 kg malin 1,4kg cukru 0,2kg cukru różanego
Cakes By KejtZamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu, możemy zrobić kotleciki ziemniaczane. Tanie, szybkie i proste :) Super smakują z sosem pieczarkowym albo pomidorowym, ale tez spokojnie można jeść je na zimno w zestawieniu z ketchupem albo po prostu z ogórkiem kiszonym :) Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka sól i pieprz bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę(...)ziemniaków dodajemy cebulkę,jajko,przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę. Niektórzy dodają na 1kg ziemniaków 3 łyżki, inni 2 szklanki. Dużo zależy od gatunków naszych ziemniaków. Musimy obserwować jakie jest ciasto, i jeśli będzie zbyt rzadkie, dokładamy mąkę. Ja nie dokładałam jej dużo, chciałam, żeby kotleciki miały wyraźnie ziemniaczany a nie mączny smak. Możemy ułatwić sobie nieco ich formowania, zwilżając obie
Walijskie Pichcenierazem zrobiłam racuszki bezglutenowe i powiem, że smakują równie dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjne, z mąką pszenną. A i dodatkowy plus - smakują i na ciepło i na zimno tak samo wyśmienicie :) Zrobicie dziś na śniadanie ? A może na kolację ? Składniki: * 2 dojrzałe banany * 2 jajka * 2 łyżki mąki kukurydzianej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżka mąki gryczanej(...)banany zgniećcie widelcem, jajka rozbełtajcie. Wszystkie mąki wymieszajcie razem z sodą. Połączcie składniki, np mieszając łyżką lub mikserem. Patelnię rozgrzejcie, wylejcie odrobinę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wykładajcie po łyżce ciasta, formując ładny racuszek. Smażcie na małym ogniu z obu stron. Usmażone placuszki serwujcie posypane cukrem pudrem lub z jogurtem/śmietaną i owocami. Smacznego
kolorowotorcikowoDomowe masło ze śmietanki kremówki Nie jesteśmy skazani na masło ze sklepu - z różnymi dodatkami, ulepszaczami i wzmacniaczami smaku oraz koloru. Pyszne masło może zrobić sobie
KorniszonkiKońcówka wiosny to moment w którym, możemy się pokusić o pokaźny zestaw młodych warzyw. To co najbardziej kusi by ich użyć, to fakt że ich smak
Kuchnia PROzdrowotnanajlepsze w tym przepisie jest to, że można go dowolnie modyfikować, robiąc śniadania na słono i na słodko. Naleśnik ten dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego z powodzeniem można zabrać taki posiłek do pracy i zjeść w ciągu dnia. Spróbujcie Składniki: – 30g płatków jaglanych błyskawicznych – 60g jogurtu naturalnego typu greckiego – 1 jajko(...)wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż płatki trochę zmiękną. Suchą, nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień do średniego (na indukcji smażę na 5-6), wyłożyć ciasto i wyrównać delikatnie przyklepując łyżką. Smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch delikatnie się zetnie na jedną połowę naleśnika wyłożyć groszek cukrowy (lekko wcisnąć w ciasto) i ser żółty, przykryć
Smaki Arminerazie potrzeby dosypać około pół łyżki mąki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać masę jajeczną ( można odwrotnie, ale ta kolejność sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej puszyste ) i bardzo delikatnie wymieszać, do połączenia. Na patelni dobrze rozgrzać olej, po czym zmniejszyć ogień. Masę wylać na środek patelni, w razie potrzeby delikatnie rozprowadzając ją łyżką(...)pomału, aby nie spalił się z wierzchu i aby dosmażył się w środku. Podawać gorący z ulubionymi dodatkami ( u mnie z domowej roboty dżemem jagodowym oraz jogurtem greckim ). Na zimno też smakuje pysznie ;) Smacznego
Opowieści z piekarnikaOkres świąteczny kojarzy się dla mnie z mandarynkami i pomarańczami. Gdy byłam dzieckiem owe cytrusy pojawiały się na sklepowych półkach i straganach tylko w grudniu
Szybko Tanio Smaczniewzględu na jego ciemną barwę. Szczerze nie miałam o tym pojęcia, dla mnie bomba. W dziedzinie, która mnie najbardziej interesuje czyli kuchnia , nadaje się jako dodatek na zimno do dressingów, warzyw, chleba, sera, jajek, deserów, serników, lodów, można go również spożyć bezpośrednio. Nie wolno na nim smażyć, posiada bardzo niski moment temperatury palenia, dlatego smażenie na nim może wpłynąć(...)ugotowaną na słodko, natomiast to co możemy z niej uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy, frużeliny, placki-ciasta, dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron dyniowy, curry z dyni, sosy, risotto, pasztet, a nawet smoothie, to na pewno nie koniec możliwości, a raczej tylko to co przyszło
Pause Gotowanie!przekąską, którą można zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Na alkoholowej imprezie również sprawdzą się jako zagryzka. Bułeczki te smakują wyśmienicie na ciepło jak i na zimno. Polecam też przepisy na wytrawne drożdżowe muffiny faszerowane i roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Wytrawne Bułeczki drożdżowe faszerowane mieszanką meksykańską, to takie mini pizzerinki, które są smaczne(...)PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem, cukrem i solą, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy 2,5 szklanki mąki pszennej i mieszamy z suszonymi drożdżami, wlewamy płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut aby ciasto podrosło, po tym czasie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnagrzewa w środku, jest nawet opcja do szybkiego nagrzewania, nie wspomnę jaka to oszczędność czasu i energii, na zewnątrz szyba pozostaje ledwo ciepła lub przy niższych temperaturach całkiem zimna, nie ma żadnego ryzyka oparzenia po dotknięciu ręką podczas pracy piekarnika. A zakres temperatur ten model ma naprawdę duży. Mnie zaciekawiła funkcja termosondy, gdyż w poprzednim modelu tego nie miałam(...)niedopieczenia lub przesuszenia mięsa. Kaczka po upieczeniu była krucha i mega soczysta. Świetna sprawa! Funkcja termoobiegu w tym modelu umożliwia pieczenie na trzech poziomach , docenimy to przy pieczeniu ciastek, ciast czy nawet suszeniu bezików. Sprawdziłam i wyszły świetne! Wentylator zapewnia stały obieg gorącego powietrza, gwarantując równomierny rozkład temperatury. W takich warunkach potrawy mogą być pieczone w niższej
Wanilia i KardamonCiasto o smaku drinka mojito, na bazie kremowej, aksamitnej masy serowej, nasączonego rumem biszkoptu, orzeźwiającego soku z limonek i niezwykle pachnącej mięty. Całość świetnie komponuje się w chłodzący deser, który umili spotkanie przy małej czarnej w gorący, letni dzień. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 55g mąki pszennej 40g cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku(...)cukier, sok i skórkę z limonki, całość wymieszać, zagotować i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać syrop miętowy, drobno posiekane listki mięty i pozostawić do lekkiego stężenia. 5. Składanie ciasta: Na dnie tortownicy o średnicy 23 cm ułożyć biszkopt, nasączyć ponczem, wylać masę serową i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie wylać galaretkę limonkową
Szalona Kuchnia Ewelinybyły gotowe! Placuszki na bazie jogurtu naturalnego są delikatne w smaku, a dodatek skórki pomarańczowej czyni je wyjątkowo aromatycznymi. Są naprawdę pyszniutkie! Najlepiej smakują na ciepło, ale również na zimno są niczego sobie - nadają się "na wynos" do pracy czy szkoły... Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 200 g jogurtu naturalnego 1 op. cukru ze skórką pomarańczową 1 szklanka(...)następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy cukier ze skórką pomarańczową, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą dynię i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innymi
Kuchnia MagdaLenyzajmie tylko kilka minut. Nuggetsy z piekarnika Nuggetsy z kurczaka pieczone w piekarniku to doskonały posiłek dla małych i dużych. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Nuggesy są pieczone całkowicie bez tłuszczu, dlatego mogą po nie sięgać maluchy już od 1 roku życia. Sos tysiąca wysp Doskonałym dodatkiem do nuggetsów będzie sos tysiąca wysp . W kupowanych(...)imprezowy klasyk. W domu można łatwo przygotować bezmleczną pizzę z ulubionymi dodatkami. Mogą ją jeść zarówno dorośli jak i dzieci. Jej przyrządzenie nie wymaga wiele pracy. Po wyrośnięciu ciasta pizza jest gotowa w ciągu 15 minut. Jeśli lubicie ser na pizzy to możecie wcześniej przygotować go z… ziemniaków! Ziołowy „ser” z ziemniaka Ziołowy ser z ziemniaka
Dieta bez mlekaponownie do pysznych, ruskich paluszków . Z zewnątrz kruche w środku delikatne , idealne paluszki do wykorzystania zamiast tradycyjnych ziemniaków . Czy też jako dodatek do barszczu Wigilijnego . Nadają się także jako zimna przekąska , chociaż nam najlepiej smakują na gorąco , prosto z patelni Składniki : 3 gotowane ziemniaki 1 kostka tłustego twarogu 6-7 pieczarek 1 mała cebulka 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki(...)praskę , tak samo postępujemy z twarogiem . Mieszamy razem masę pieczarkową razem z ziemniakami , dodajemy dwie łyżki bułki tartej , jajko , sól , cukier ,pieprz i łyżkę mąki . Wyrabiamy na dość gładkie ciasto . Pojedyncze porcje ciasta formujemy w małe walce , obtaczamy w bułce tartej , odstawiamy do lodówki na około 30 minut . Przy smażeniu nie będą się rozwalać . Smażymy na smalcu lub na oleju
Ogrodnik w podróżybyły gotowe! Placuszki na bazie jogurtu naturalnego są delikatne w smaku, a dodatek skórki pomarańczowej czyni je wyjątkowo aromatycznymi. Są naprawdę pyszniutkie! Najlepiej smakują na ciepło, ale również na zimno są niczego sobie - nadają się "na wynos" do pracy czy szkoły... Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 200 g jogurtu naturalnego 1 op. cukru ze skórką pomarańczową 1 szklanka(...)następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy cukier ze skórką pomarańczową, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą dynię i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innymi
Kuchnia MagdaLenyFantastyczna tarta bezglutenowa z mąki gryczanej, wypełniona sernikiem na zimno, z dodatkiem truskawek i borówek oraz galaretką krystaliczną. Masa sernikowa wykonana jest z twarogu sernikowego z dodatkiem jogurtu greckiego zamiast śmietanki kremówki, dzięki temu jest mniej kaloryczna, a w smaku delikatna i rozpływająca się w ustach. Jeżeli chodzi o spód gryczany to dla mnie jest on bezkonkurencyjny i o niebo(...)dzięki temu czuć smak owoców i prawdziwego sera - słodzona jest erytrolem z niewielkim dodatkiem cukru z wanilią ( + słodka galaretka 😉). Kawałek takiej tarty to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki gryczanej 100 g masła 1 jajko 3 łyżki erytrolu/ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 4-5 łyżek zimnej wody Nadzienie: 500 g twarogu mielonego (może być
Kuchnia MagdaLenyrodzaju mięsem z sosem – np gulaszem. Mniejsze podajemy z sosem pieczarkowym, posypane cukrem, z dodatkiem śmietany czy dżemu. Same też bez problemu się obronią. Pyszne na ciepło i zimno. A Wy z czym lubicie jeść placki ziemniaczane? Drukuj Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze Składniki 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 średnia cebula sól, pieprz, czosnek, chili opcjonalnie 3 łyżki mąki(...)nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/klasyczne-placki-ziemniaczane-kudlacze/ MieszamWGarnku Artykuł Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukolejny "stary" przepis, tym razem jednak nie będą to słodycze a coś wytrawnego. Idealne na grill, piknik, wyjazd, do pracy czy szkoły, świetnie smakują zarówno na ciepło i zimno. Do tego robi się je łatwo (jak na przepis z użyciem drożdży) a z przepisu, który Wam podam wychodzi ich aż 16, co wystarcza na więcej niż jeden dzień(...)Składniki (na bułki): 320 gramów letniej wody 150 gramów + 350 gramów mąki pszennej 40 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju (do ciasta) plus odrobina (do smażenia) 1 jajko ½ dużej czerwonej cebuli Wykonanie: Umyj i pokrój cienko pieczarki, wyjmij ze słoika i poszatkuj kapustę. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę
Garniec Magaliesyropie - powinien być on ciepły, ale nie gorący .) Przygotować mini pączki. Do miseczki przesiać mleko w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną. Wyrabiając ciasto - dodać (stopniowo) śmietankę. (Ciasto powinno być miękkie, ale niezbyt lepkie. Jeśli jest za rzadkie - należy dosypać mleka w proszku. W przypadku odwrotnej sytuacji - dolać śmietanki.) Z gotowej masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego(...)nadmiaru tłuszczu i umieścić w garnuszku z ciepłym syropem. Całość odstawić na 30-60 minut, aby nasiąkły (*). (W międzyczasie należy sprawdzić poziom nasiąknięcia.) Pączki przechowywać w lodówce. Podawać na zimno lub ciepło (podgrzane) - np. z lodami. Można je polać dodatkową porcją syropu i posypać posiekanymi orzechami. (*) Jeśli pączki nie chcą nasiąknąć, to należy zrobić (szpileczką) w nich małe dziurki
Di gotujesłodkie przepisy. Ja nie znam osoby, która by nie znała i nie lubiła takich ciasteczek. Dla mnie to smak z dzieciństwa i dziś tym kiedy za oknem już dość zimno tym smakiem dzielę się z Wam. Ciasteczka te są banalnie proste, a na kilka chwil pozwolą wrócić nam do tych beztroskich lat. Dodatkowo warto dla własnych(...)pieczenia 100 g margaryny 4 łyżki kefiru pół szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego PRZYGOTOWANIE : Na talerzyk odsypujemy połowę cukru, resztę składników mieszamy i wyrabiamy ze wszystkich ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 5 mm. Foremkami wykrawamy gwiazdki i każdą wkładamy do talerzyka z cukrem i lekko dociskamy. Cukier powinien być z jednej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki