ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:313/444)

Co siedzi w dyni, czyli właściwości lecznicze i kosmetyczne, dlaczego i jak warto ją jeść? 175

względu na jego ciemną barwę. Szczerze nie miałam o tym pojęcia, dla mnie bomba. W dziedzinie, która mnie najbardziej interesuje czyli kuchnia ,  nadaje się jako dodatek na zimno do dressingów, warzyw, chleba, sera, jajek, deserów, serników, lodów, można go również spożyć bezpośrednio. Nie wolno na nim smażyć, posiada bardzo niski moment temperatury palenia, dlatego smażenie na nim może wpłynąć(...)ugotowaną na słodko, natomiast to co możemy z niej uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy, frużeliny, placki-ciasta,  dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron dyniowy, curry z dyni, sosy, risotto, pasztet, a nawet smoothie, to na pewno nie koniec możliwości, a raczej tylko to co przyszło

Pause Gotowanie!
Bułeczki drożdżowe faszerowane 349

przekąską, którą można zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Na alkoholowej imprezie również sprawdzą się jako zagryzka. Bułeczki te smakują wyśmienicie na ciepło jak i na zimno. Polecam też przepisy na wytrawne drożdżowe muffiny faszerowane i roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Wytrawne Bułeczki drożdżowe faszerowane mieszanką meksykańską, to takie mini pizzerinki, które są smaczne(...)PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem, cukrem i solą, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy 2,5 szklanki mąki pszennej i mieszamy z suszonymi drożdżami, wlewamy płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut aby ciasto podrosło, po tym czasie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb z garnka z ziarnami i recenzja piekarnika Electrolux z termosondą SenseCook LOE7C31S 110

nagrzewa w środku, jest nawet opcja  do szybkiego nagrzewania, nie wspomnę jaka to oszczędność czasu i energii, na zewnątrz szyba pozostaje ledwo ciepła lub przy niższych temperaturach całkiem zimna, nie ma żadnego ryzyka oparzenia po dotknięciu ręką podczas pracy piekarnika. A zakres temperatur ten model ma naprawdę duży. Mnie zaciekawiła funkcja termosondy, gdyż w poprzednim modelu tego nie miałam(...)niedopieczenia lub przesuszenia mięsa. Kaczka po upieczeniu była krucha i mega soczysta. Świetna sprawa! Funkcja termoobiegu w tym modelu umożliwia pieczenie na trzech poziomach , docenimy to przy pieczeniu ciastek, ciast czy nawet suszeniu bezików. Sprawdziłam i wyszły świetne!  Wentylator zapewnia stały obieg gorącego powietrza,  gwarantując równomierny rozkład temperatury.  W takich warunkach potrawy mogą być pieczone w niższej

Wanilia i Kardamon
Sernik mojito czyli limonkowo-miętowe orzeźwienie 118

Ciasto o smaku drinka mojito, na bazie kremowej, aksamitnej masy serowej, nasączonego rumem biszkoptu, orzeźwiającego soku z limonek i niezwykle pachnącej mięty. Całość świetnie komponuje się w chłodzący deser, który umili spotkanie przy małej czarnej w gorący, letni dzień. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 55g mąki pszennej 40g cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku(...)cukier, sok i skórkę z limonki, całość wymieszać, zagotować i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać syrop miętowy, drobno posiekane listki mięty i pozostawić do lekkiego stężenia. 5. Składanie ciasta: Na dnie tortownicy o średnicy 23 cm ułożyć biszkopt, nasączyć ponczem, wylać masę serową i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie wylać galaretkę limonkową

Szalona Kuchnia Eweliny
JOGURTOWE PLACUSZKI DYNIOWO-POMARAŃCZOWE 132

były gotowe! Placuszki na bazie jogurtu naturalnego są delikatne w smaku, a dodatek skórki pomarańczowej czyni je wyjątkowo aromatycznymi. Są naprawdę pyszniutkie! Najlepiej smakują na ciepło, ale również na zimno są niczego sobie - nadają się "na wynos" do pracy czy szkoły... Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 200 g jogurtu naturalnego 1 op. cukru ze skórką pomarańczową 1 szklanka(...)następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy cukier ze skórką pomarańczową, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą dynię i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innymi

Kuchnia MagdaLeny
Bezmleczne dania i przekąski na Sylwestra 252

zajmie tylko kilka minut. Nuggetsy z piekarnika Nuggetsy z kurczaka pieczone w piekarniku to doskonały posiłek dla małych i dużych. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Nuggesy są pieczone całkowicie bez tłuszczu, dlatego mogą po nie sięgać maluchy już od 1 roku życia. Sos tysiąca wysp Doskonałym dodatkiem do nuggetsów będzie sos tysiąca wysp . W kupowanych(...)imprezowy klasyk. W domu można łatwo przygotować bezmleczną pizzę z ulubionymi dodatkami. Mogą ją jeść zarówno dorośli jak i dzieci. Jej przyrządzenie nie wymaga wiele pracy. Po wyrośnięciu ciasta pizza jest gotowa w ciągu 15 minut. Jeśli lubicie ser na pizzy to możecie wcześniej przygotować go z… ziemniaków! Ziołowy „ser” z ziemniaka Ziołowy ser z ziemniaka

Dieta bez mleka
Ruskie paluszki z pieczarkami , pyszny obiad 150

ponownie do pysznych, ruskich paluszków . Z zewnątrz kruche w środku delikatne , idealne paluszki do wykorzystania zamiast tradycyjnych ziemniaków . Czy też jako dodatek do barszczu Wigilijnego . Nadają się także jako zimna przekąska , chociaż nam najlepiej smakują na gorąco , prosto z patelni Składniki : 3 gotowane ziemniaki 1 kostka tłustego twarogu 6-7 pieczarek 1 mała cebulka 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki(...)praskę , tak samo postępujemy z twarogiem . Mieszamy razem masę pieczarkową razem z ziemniakami , dodajemy dwie łyżki bułki tartej , jajko , sól , cukier ,pieprz i łyżkę mąki . Wyrabiamy na dość gładkie ciasto . Pojedyncze porcje ciasta formujemy w małe walce , obtaczamy w bułce tartej , odstawiamy do lodówki na około 30 minut . Przy smażeniu nie będą się rozwalać . Smażymy na smalcu lub na oleju

Ogrodnik w podróży
JOGURTOWE PLACUSZKI DYNIOWO-POMARAŃCZOWE 148

były gotowe! Placuszki na bazie jogurtu naturalnego są delikatne w smaku, a dodatek skórki pomarańczowej czyni je wyjątkowo aromatycznymi. Są naprawdę pyszniutkie! Najlepiej smakują na ciepło, ale również na zimno są niczego sobie - nadają się "na wynos" do pracy czy szkoły... Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 200 g jogurtu naturalnego 1 op. cukru ze skórką pomarańczową 1 szklanka(...)następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy cukier ze skórką pomarańczową, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą dynię i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innymi

Kuchnia MagdaLeny
GRYCZANA TARTA SERNIKOWA Z OWOCAMI 145

Fantastyczna tarta bezglutenowa z mąki gryczanej, wypełniona sernikiem na zimno, z dodatkiem truskawek i borówek oraz galaretką krystaliczną. Masa sernikowa wykonana jest z twarogu sernikowego z dodatkiem jogurtu greckiego zamiast śmietanki kremówki, dzięki temu jest mniej kaloryczna, a w smaku delikatna i rozpływająca się w ustach. Jeżeli chodzi o spód gryczany to dla mnie jest on bezkonkurencyjny i o niebo(...)dzięki temu czuć smak owoców i prawdziwego sera - słodzona jest erytrolem z niewielkim dodatkiem cukru z wanilią ( + słodka galaretka 😉). Kawałek takiej tarty to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!  Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki gryczanej 100 g masła 1 jajko 3 łyżki erytrolu/ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 4-5 łyżek zimnej wody Nadzienie: 500 g twarogu mielonego (może być

Kuchnia MagdaLeny
Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze 114

rodzaju mięsem z sosem – np gulaszem. Mniejsze podajemy z sosem pieczarkowym, posypane cukrem, z dodatkiem śmietany czy dżemu. Same też bez problemu się obronią. Pyszne na ciepło i zimno. A Wy z czym lubicie jeść placki ziemniaczane? Drukuj Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze Składniki 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 średnia cebula sól, pieprz, czosnek, chili opcjonalnie 3 łyżki mąki(...)nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/klasyczne-placki-ziemniaczane-kudlacze/ MieszamWGarnku   Artykuł Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Rustykalne bułki z kapustą i grzybami leśnymi 195

kolejny "stary" przepis, tym razem jednak nie będą to słodycze a coś wytrawnego.  Idealne na grill, piknik, wyjazd, do pracy czy szkoły, świetnie smakują zarówno na ciepło i zimno.  Do tego robi się je łatwo (jak na przepis z użyciem drożdży) a z przepisu, który Wam podam wychodzi ich aż 16, co wystarcza na więcej niż jeden dzień(...)Składniki (na bułki): 320 gramów letniej wody  150 gramów + 350 gramów mąki pszennej 40 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju (do ciasta) plus odrobina (do smażenia) 1 jajko ½ dużej czerwonej cebuli  Wykonanie: Umyj i pokrój cienko pieczarki, wyjmij ze słoika i poszatkuj kapustę.  Cebulę i czosnek pokrój w kostkę

Garniec Magalie
Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym) 194

syropie - powinien być on ciepły, ale nie gorący .) Przygotować mini pączki. Do miseczki przesiać mleko w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną. Wyrabiając ciasto - dodać (stopniowo) śmietankę. (Ciasto powinno być miękkie, ale niezbyt lepkie. Jeśli jest za rzadkie - należy dosypać mleka w proszku. W przypadku odwrotnej sytuacji - dolać śmietanki.) Z gotowej masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego(...)nadmiaru tłuszczu i umieścić w garnuszku z ciepłym syropem. Całość odstawić na 30-60 minut, aby nasiąkły (*). (W międzyczasie należy sprawdzić poziom nasiąknięcia.) Pączki przechowywać w lodówce. Podawać na zimno lub ciepło (podgrzane) - np. z lodami. Można je polać dodatkową porcją syropu i posypać posiekanymi orzechami. (*) Jeśli pączki nie chcą nasiąknąć, to należy zrobić (szpileczką) w nich małe dziurki

Di gotuje
Słodkie środy - Gwiazdki z cukrem 130

słodkie przepisy. Ja nie znam osoby, która by nie znała i nie lubiła takich ciasteczek. Dla mnie to smak z dzieciństwa i dziś tym kiedy za oknem już dość zimno tym smakiem dzielę się z Wam.  Ciasteczka te są banalnie proste, a na kilka chwil pozwolą wrócić nam do tych beztroskich lat. Dodatkowo warto dla własnych(...)pieczenia 100 g margaryny 4 łyżki kefiru pół szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego  PRZYGOTOWANIE :  Na talerzyk odsypujemy połowę cukru, resztę składników mieszamy i wyrabiamy ze wszystkich ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 5 mm. Foremkami wykrawamy gwiazdki i każdą wkładamy do talerzyka z cukrem i lekko dociskamy. Cukier powinien być z jednej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Torcik owocowy na zimno 115

29.03.2018 Torcik z owocami i jogurtem naturalnym. Zrezygnowałam ze śmietany kremówki dzięki czemu torcik jest mniej kaloryczny. Na stole z torcikiem jest bardzo kolorowo i wiosennie

gotuj ze mną
Pascha wielkanocna 195

Pascha to coś, co w zasadzie nie zdarzało się na naszym wielkanocnym stole, ale od czasu, jak dorwałam się do kuchni - pojawia się. Pascha to tradycyjna

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania