Smaczna przekąska przywołująca na myśl smak pizzy. Bułeczki mogą być podawane zarówno na ciepło jak i zimno. W obu wersja smakują znakomicie. Bułeczki z Pieczarkami i Żółtym Serem - Składniki: 500 g mąki pszennej 240 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu szczypta soli 600 g pieczarek 2 cebulę 2 ząbki czosnku oregano, bazylia, słodka papryka, sól(...)przygotowania: Drożdże rozpuścić w wodzie wraz z miodem, dodać ok. 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę składników ciasta, dobrze wyrobić i odłożyć do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle, dodać poszatkowany czosnek, chwilę smażyć, a następnie wsypać pocięte pieczarki. Wszystko dusić
Słodka Stronadwoma ciastami: Wuzetką (na którą przepis znajdziecie tutaj ) i właśnie sernikiem agarowym. Pamiętam, jak dziś, gdy wszelkie wyprawy do miasta z rodzicami kończyły się zakupem jednego z tych dwóch ciast w nieistniejącej cukierni naprzeciwko wrocławskiej Opery, albo w Tutti Frutti na placu Kościuszki, czy w Witamince na Rynku, która jako jedyna przetrwała do dzisiaj i jeszcze pamięta czasy poprzedniego ustroju(...)również długo zastanawiałem się, jak najlepiej do niego podejść i trochę eksperymentowałem z agarem, dobierając odpowiednie proporcje. Koniec końców zdecydowałem się skorzystać z przepisu na klasyczny sernik na zimno ze starych notesów. Dodatek piany z białek wydawał się obiecujący, bo dzięki niemu sernik jest delikatny i puszysty, a nie ciężki i twarogowy. Niestety ubita śmietana kremówka nie daje tego samego
Food Squareśniadanie. Dziś padło na wersję z otrębów owsianych na kefirze. Naleśnik ten (bez dodatków) ma 215kcal ( B/T/W- 14.25/8.74/18.35) i idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Dziś zrobiłam naleśniki z serem żółtym i pomidorami koktajlowymi, ale najlepsze w tym przepisie jest to, że można dowolnie kombinować z nadzieniem i codziennie cieszyć się pysznym i zdrowym śniadaniem, również(...)pomidorki koktajlowe i 30g sera cheddar) Jajko rozbełtać z kefirem i przyprawami, dodać otręby i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 5-7 minut, aby otręby zmiękły. Ciasto wyłożyć i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Smażyć z obu stron po około 2-3 minuty, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu, pod pokrywką z dziurką
Smaki ArmineZapraszam Was dziś na ciacho. Jest to sernik na zimno, bardzo prosty do zrobienia i pyszny. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 3 op. bitej śmietanki w proszku 7 biszkoptów podłużnych 200 g winogron bez pestek 1 galaretka przezroczysta tortownica o śred. 16 cm Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Winogrona myjemy i osuszamy. Blaszkę(...)przekładamy jogurt, dosypujemy śmietanki i miksujemy aż masa zrobi się sztywna. Przekładamy masę jogurtową na biszkopty, wyrównujemy. Na masie jogurtowej układamy winogrona lekko je dociskając. Polewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą
słodkie i nie tylko historie kulinarneapetyczny kolor! To moje pierwsze takie ciasto owsiane, warto skusić się na wersję z mąki pełnoziarnistej i dodać garść ulubionych bakalii. Myślę, że np. z bananami będzie smakowało genialnie! Ciasto owsiane Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 jajko 1/3 szklanki cukru, najlepiej brązowego 1/4 szklanki masła 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru(...)oraz cukier z prawdziwą wanilią. Starannie mieszamy. Masę wylewamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy cukrem kokosowym. Pieczemy przez kwadrans w temp. 180 st. C. Idealne na ciepło i na zimno
Moja smaczna kuchniawszystko wskazuje na to, że czekają nas upalne dni. W dzbanku już się chłodzi woda z cytryną, na obiad wystarczy mi lekka sałatka, a na deser sernik na zimno. W sezonie truskawkowym nie mogłam się powstrzymać i nie zrobić tego sernika. Więc póki truskawki jeszcze są, łapcie chwilę;) Składniki: 500g twarogu półtłustego 200ml śmietanki 30% 100ml mleka 3 łyżeczki żelatyny(...)łyżki cukru Upiec biszkopt: białka ubić na pianę, wsypać cukier, dalej ubijać, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w mleku. Twaróg zmielić, zmiksować z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii oraz sokiem z cytryny. Śmietankę (powinna być mocno schłodzona
Obiad gotowyTeraz podzielę się z Wami. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 200 g masła (zimne, z lodówki) 50 g margaryny (zimna, z lodówki) 1 łyżka cukru waniliowego 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany szczypta soli Składniki na krem: 900 ml mleka 50 g masła 4 żółtka 2 jajka(...)Wykonanie: Do misy przesiałam mąkę, dodałam cukier waniliowy, masło i margarynę pokrojoną w kostkę. Posiekałam. Kiedy masa osiągnęła strukturę kaszy wlałam śmietanę i szybko zagniotłam gładkie ciasto. Zawinęłam w folię i wstawiłam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowałam (między dwoma arkuszami papieru) na placki o grubości około 1 - 1,5 mm. Radełkiem wycinałam paski
Kuchnia u KrysiWyobraźcie sobie. Zima, zimno, mróz i śnieg. Albo najgorsze (dla mnie) miesiące, czyli listopad i luty. Buro, sino, okropnie. A przed nami drożdżowa bułeczka maślana, kubek kakao i słoiczek konfitury malinowej. Otwieramy z kliknięciem nakrętkę, wąchamy i czujemy lato. Dla mnie konfitura malinowa to czysta esencja lata. A maliny z nutą róży? Marzenie! Z racji tego, że robię dość dużo(...)krem czekoladowy i maliny?) robię dwie wersje malin - konfiturę, z samym cukrem, do herbatek czy na przeziębienie, i dżem bardziej "na gęsto", z cukrem żelującym, do przekładania tortów i ciast wymagających bardziej ścisłych przetworów. Obie są pyszne, obie pachną i smakują obłędnie. Aż miło przypomnieć sobie zimą ciepłe wieczory... Składniki: 4 kg malin 1,4kg cukru 0,2kg cukru różanego
Cakes By KejtZamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu, możemy zrobić kotleciki ziemniaczane. Tanie, szybkie i proste :) Super smakują z sosem pieczarkowym albo pomidorowym, ale tez spokojnie można jeść je na zimno w zestawieniu z ketchupem albo po prostu z ogórkiem kiszonym :) Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka sól i pieprz bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę(...)ziemniaków dodajemy cebulkę,jajko,przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę. Niektórzy dodają na 1kg ziemniaków 3 łyżki, inni 2 szklanki. Dużo zależy od gatunków naszych ziemniaków. Musimy obserwować jakie jest ciasto, i jeśli będzie zbyt rzadkie, dokładamy mąkę. Ja nie dokładałam jej dużo, chciałam, żeby kotleciki miały wyraźnie ziemniaczany a nie mączny smak. Możemy ułatwić sobie nieco ich formowania, zwilżając obie
Walijskie Pichcenierazem zrobiłam racuszki bezglutenowe i powiem, że smakują równie dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjne, z mąką pszenną. A i dodatkowy plus - smakują i na ciepło i na zimno tak samo wyśmienicie :) Zrobicie dziś na śniadanie ? A może na kolację ? Składniki: * 2 dojrzałe banany * 2 jajka * 2 łyżki mąki kukurydzianej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżka mąki gryczanej(...)banany zgniećcie widelcem, jajka rozbełtajcie. Wszystkie mąki wymieszajcie razem z sodą. Połączcie składniki, np mieszając łyżką lub mikserem. Patelnię rozgrzejcie, wylejcie odrobinę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wykładajcie po łyżce ciasta, formując ładny racuszek. Smażcie na małym ogniu z obu stron. Usmażone placuszki serwujcie posypane cukrem pudrem lub z jogurtem/śmietaną i owocami. Smacznego
kolorowotorcikowoDomowe masło ze śmietanki kremówki Nie jesteśmy skazani na masło ze sklepu - z różnymi dodatkami, ulepszaczami i wzmacniaczami smaku oraz koloru. Pyszne masło może zrobić sobie
KorniszonkiKońcówka wiosny to moment w którym, możemy się pokusić o pokaźny zestaw młodych warzyw. To co najbardziej kusi by ich użyć, to fakt że ich smak
Kuchnia PROzdrowotnanajlepsze w tym przepisie jest to, że można go dowolnie modyfikować, robiąc śniadania na słono i na słodko. Naleśnik ten dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego z powodzeniem można zabrać taki posiłek do pracy i zjeść w ciągu dnia. Spróbujcie Składniki: – 30g płatków jaglanych błyskawicznych – 60g jogurtu naturalnego typu greckiego – 1 jajko(...)wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż płatki trochę zmiękną. Suchą, nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień do średniego (na indukcji smażę na 5-6), wyłożyć ciasto i wyrównać delikatnie przyklepując łyżką. Smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch delikatnie się zetnie na jedną połowę naleśnika wyłożyć groszek cukrowy (lekko wcisnąć w ciasto) i ser żółty, przykryć
Smaki Arminerazie potrzeby dosypać około pół łyżki mąki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać masę jajeczną ( można odwrotnie, ale ta kolejność sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej puszyste ) i bardzo delikatnie wymieszać, do połączenia. Na patelni dobrze rozgrzać olej, po czym zmniejszyć ogień. Masę wylać na środek patelni, w razie potrzeby delikatnie rozprowadzając ją łyżką(...)pomału, aby nie spalił się z wierzchu i aby dosmażył się w środku. Podawać gorący z ulubionymi dodatkami ( u mnie z domowej roboty dżemem jagodowym oraz jogurtem greckim ). Na zimno też smakuje pysznie ;) Smacznego
Opowieści z piekarnikaOkres świąteczny kojarzy się dla mnie z mandarynkami i pomarańczami. Gdy byłam dzieckiem owe cytrusy pojawiały się na sklepowych półkach i straganach tylko w grudniu
Szybko Tanio Smacznie