jednym sklepie i że są to jej ulubione ciastka. Mamy listopad, więc i czas świątecznych łakoci w sklepach i faktycznie znalazłam korzenne przysmaki. Postanowiłam zrobić bardzo słodki "sernik" na zimno. Składniki: 1kg serka mascarpone ok 320g ciastek korzennych 400g nutelli 0,5 łyżeczki cukru pudru 200g masła 100 orzeszków ziemnych (mogą być solone) Przygotowanie: Masło wkładamy do rondelka, rozpuszczamy(...)pudrem (należy to zrobić szybko, aby serek nie zmienił konsystencji). Gdy masa będzie jednolita dodajemy nutellę i wszystko razem dokładnie łączymy. Ser wykładamy na spód, wyrównujemy i posypujemy orzeszkami. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Smacznego
ChilliJemyśniadanie. Dzisiaj temat jest dość prosty: tortilla. Każdy wypieka sobie placki, a potem robi z nich co chce i uważa za stosowne. My zatem pomyśleliśmy o takiej przekąsce na zimno: tortille smarujemy jakimś serkiem, na wierzch kładziemy awokado, łososia, rukolę, rolujemy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i gotowe. Smakuje rewelacyjnie. Podpatrzyliśmy to u Madzi koleżanki na imprezie. Szybka przekąska i doskonale(...)zalewamy gorącą wodą (gotujemy wodę, wyłączamy, czekamy 2-3 minuty i taka właśnie temperatura będzie właściwa). Dodajemy olej i mieszamy całość drewnianą łyżką. Jak składniki się połączą to wyrabiamy ciasto rękoma około 5 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do odpoczęcia na kilkanaście minut. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części, z każdej z nich formujemy kulkę, rozpłaszczamy dłonią i wałkujemy
Marder&Marder Manufactureagawy lub klonowego lub daktylowego skórka starta z 3 cytryn 130-140ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny szczypta soli 60ml wody 180ml roztopionego oleju kokosowego (tłoczonego na zimno) Wierzch: 1 puszka mleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody) 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego świeże owoce(...)proszę uważać, jak dostanie się choć trochę wody mleczko nie będzie chciało się ubić) i ubić ją mikserem. Dodać syrop z agawy, wymieszać. 5. Ubite mleczko wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto ozdobić świeżymi owocami i od razu podawać. Smacznego! :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała CukierenkaSkładniki: 1/2 kg mielonej szynki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 bułki czerstwe szczypta majeranku sól pieprz świeżo mielony 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia
kgwjanczewowskroś; niepostrzeżenie zostaje na ubraniach, włosach, dłoniach. Nienasycona, zaraz po powrocie namawiam C., żeby i on napalił w kominku. Ciepły, pomarańczowy ogień to idealny sposób, żeby oswoić ciemności i zimno. Przedwczoraj na wieczornym spacerze spotkałyśmy jeża. Przycupnął na chodniku przed bramą parku, rozglądając się ciekawie. Prychnął ostrzegawczo na Ptysię, gdy ta zbyt blisko podsunęła ciekawski nos. Zostawiłyśmy go jego jeżowym(...)sodę przesiać, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka roztrzepać, wymieszać z musem z dyni, mlekiem i olejem. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Podzielić ciasto na pół, do jednej części dodać przesiane kakao i mleko, dokładnie wymieszać. Formę wysmarować masłem. wykładać do formy na zmianę ciasto jasne i ciemne, żeby powstały paski. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzefrużelinę z jagód, były też nadziane kremem kokosowym. Polecam, zróbcie je sami i spróbujcie, są pyszne, na dwa kęsy, delikatnie kruche. Tartaletki były pyszne na ciepło jak i na zimno. Ja do ich dekoracji wykorzystałam orzechy włoskie, które są w zestawie z marakują w miodzie Podczas spotkania mieliśmy okazję poznać produkty ETERNO - producenta pysznych konfitur, przetworów z owoców i warzyw(...)formy na muffiny 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, 2 żółtka i jogurt. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania, ani temperatury rąk kruche ciasto. To kruche ciasto nie potrzeba chłodzić w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, robimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPoniedziałek witam kolejnym fit śniadaniem w postaci placka kukurydzianego z pomidorami koktajlowymi i papryką z dodatkiem sera żółtego. Pyszne, ekspresowe śniadanie, które smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam A Wy co dobrego dziś jedliście na śniadanie? Składniki: – 20g mąki kukurydzianej – 1 jajko – 30g twarogu delikatnego ( u mnie firmy President) – 2 pomidorki koktajlowe (około(...)drobną kostkę. Jajko rozbełtać z twarożkiem i przyprawami, dodać sodę, wymieszać. Dodać mąkę, paprykę, pomidorki, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 3-5 minut. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, ciasto jeszcze raz wymieszać i wyłożyć na patelnie formując placek. Smażyć pod pokrywką z dziurką na średnim ogniu. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie odwrócić placek na drugą stronę, posypać serem startym
Smaki ArmineBabeczki marchewkowe puszyste i mięciutkie. Najlepsze na ciepło ale w wersji na zimno z bitą śmietaną wcale nie tracą na smaku. Warto wypróbować bo przepis jest szybki i łatwy ; ) Składniki : 1, 5 szklanki startej marchwi 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju lub oliwy z oliwek 4 jajka 1 łyżeczka sody(...)tego po jednym jajku ciągle ucierając. Następnie dopytać mąkę, proszek do pieczenia, sodę cynamon i aromat. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciągle mieszając, dodawać po łyżce marchwi. Ciasto przełożyć do blaszki wysyłanej bułką tartą i piec w temperaturze 180ºC przez 50-60 minut. Dodatkowo : 250 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej garść malinami 1 łyżeczka żelatyny cukier
Słodka StrefaDziś zapraszam na Kluski Śląskie z czarnym pieprzem. Kluski podaję z pyszną Zasmażaną Białą Kapustą firmy ORZECH . Kapustkę podaję na ciepło ale można również jeść ją na zimno. Idealny duet podany na bezmięsny obiad. Zapraszam do spróbowania :) Smacznego :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków Ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Sól do smaku Pieprz czarny w młynku do smaku Olej(...)masę. Masę dokładnie wyrównuje w misce i zabieram 1/4 cześć ziemniaków. W puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną dodaję sól i świeżo mielony pieprz. Dokładnie wyrabiam do połączenia składników. Z ciasta formuję małe kuleczki i zgniatam a nastepnie lekko spłaszczam i robię dziurkę na srodku. W dużym garnku gotuję ok 3 litry wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Następnie wkładam kluski
Gotowanie Patkipraskę, jak najdrobniej, nawet kilka razy. Musi przypominać pastę, to nie powinny być wyczuwalne kawałki. Do mięsa i przypraw wlewamy lodowato zimną wodę i całość wyrabiamy, ręcznie, jak ciasto na chleb. Po co woda i po co wyrabianie? Powodów jest kilka. Po pierwsze – mięso musi się ze sobą skleić . Żeby mogło się skleić potrzebuje wody, która podczas wyrabiania masy(...)zostały Wam plasterki i zwarta kiełbaska, a nie mielone mięso przypominające swoją formą kotleta mielonego po spotkaniu z dynamitem. Jak dla mnie to najbardziej żmudny i najbardziej przykry (bo zimno w łapki, oj zimno) proces przy wyrobie kiełbasy. Mieszanie i wyrabianie masy powinno trwać około 8-12 minut. Jak sprawdzić czy dobrze wyrobiliśmy? Mięso ‘wypije’ i wchłonie całą wlaną wodę
Karo in the Kitchenwyszło w sumie 3 patelnie placków) i zajadając się jednym pomyślałam jak dobrze muszą smakować z dodatkiem tartego jabłka... Następnym razem tak właśnie spróbuję ;) Składniki: 1/2 szkl. kaszy manny + zimna woda do rozrobienia 1 szkl. mleka 3 duże jajka 2 płaskie łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka masła 82% tłuszczu olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę mannę, rozrobioną w zimnej wodzie(...)mocno ubite, aby placuszki ładnie rosły). Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i ostrożnie mieszamy (jeśli mikserem to na najmniejszych obrotach i krótko). Na mocno rozgrzany olej wykładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
Kolorowy Przepisownikcukier zacznie się karmelizować. Układamy plastry pomarańczy i gotujemy w karmelu po 2 minuty z każdej strony. Wykładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na placek większy niż średnica formy (ok. 26-27 cm). Wykładamy nim formę, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Wyjmujemy, przykrywamy(...)składniki na nadzienie miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy na kruchy spód i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 5. Gdy tarta jest już zimna, ubijamy śmietankę ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. Wykładamy na tartę, dekorujemy karmelizowanymi pomarańczami. Smacznego
My Culinary Artstolnicy ale niestety ja w moim wynajmowanym mieszkanku nie posiadam. Opcja z miską jest całkiem ok. Formę do tarty należy wysmarować margaryną .Spód i boki wylepiamy cienką warstwą ciasta. Następnie należy nakłuć widelcem i piec ok. 30 min w temperaturze 200 st. C. masa 350 g sera mascarpone 200 ml śmietany kremówki skórka starta z cytryny 350 g jagód(...)koniec dokładamy drobno startą skórkę cytrynową. Kremem wypełniamy ostudzoną tartę, na wierzchu kładziemy umyte i osuszone jagódki. Uwaga !!! Przy ubijaniu śmietany bardzo ważna jest jej temperatura – musi być naprawdę zimna, opcjonalnie można włożyć na 5 min miskę do zamrażalnika ( oczywiście pustą ) :-) Oto i ona :-) Ja za chwilę uciekam na II Targi Książki Kulinarnej - zobaczymy co tam ciekawego się dowiem
pieprzny smaczekWiosna w pełni, a co za tym idzie zaczynają się pojawiać straganiki z truskawkami. Uwielbiam tę porę roku kiedy przechadzając się po parku można napotkać takie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwymieszać z czekoladą, można chwilę delikatnie miksować, ale tylko do połączenia się składników. Powstały mus wyłożyć na spód z herbatników posmarowany malinami i udekorować płatkami migdałów. Spód do ciasta bez pieczenia: Herbatniki rozkruszyć w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem, aby powstała forma mokrego piasku. Na spodzie formy położyć papier do pieczenia i wyłożyć na nim herbatniki(...)Wystudzone maliny rozsmarować na spodzie z herbatników. Jeśli mus będzie szybko zjedzony, można malin nie gotować, tylko wyłożyć spód świeżymi malinami i przykryć musem. Zobacz również: sernik czekoladowy na zimno
Kuchcik gotuje