Wypatroszyłam swoją ostatnią dynię, a Miśki moje zażyczyły sobie obiad na słodko, więc wykombinowałam racuchy. To chyba widać, że są pyszne, ale jakby co to wyjaśniam
greenscarfprzestudzoną margarynę. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao oraz mleko.Jasną część ciasta wyłożyć na spód brytfanki (22cmx27 cm) na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Na cieście układać jabłka pokrojone w ósemki, włożyć do piekarnika na około 40 min. w 180st. KREM: Większą część mleka zagotować, w mniejszej ilości mleka rozpuścić budynie i zalać na gotujące mleko, mieszać(...)zimny upieczony placek wyłożyć gotowy krem. POLEWA: Wszystkie składniki na polewę dać do rondelka. Postawić na ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Przestudzoną polewą polać placek, odstawić do zimna, aby stężało
Gotuję Testujęcienkie paski. Ciasto rozwijamy i na całej powierzchni rozsmarowujemy pasztet. Na samym początku ciasta, po długości układamy ser, na nim kapary, dodajemy paprykę i całość doprawiamy pieprzem zielonym. Ciasto zaczynając od str. sera delikatnie zwijamy i za pomocą ostrego noża kroimy na ok. 16 -18 roladek. Roladki układamy na okrągłej formie o średnicy ok. 30 cm wyłożonej papierem(...)suszonych pomidorów i chili. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy ok. 30 min. Roladki pozostawiamy na kilka minut do przestygnięcia. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno. http://profi.com.pl
Moniki Smakołykizwarte ciasto. Możliwe, że będzie trzeba podsypać jeszcze mąki - w zależności od mączystości ziemniaków. U mnie nie trzeba było. Wyjmij masę na blat, zrób gruby wałek i podziel ciasto na równe części. Mnie wyszło 10 sztuk cepelinów. Nadziewaj ulubionym farszem. Farsz z soczewicy: szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy cebulka szalotka zeszklona z czosnkiem kumin natka pietruszki Farsz serowy: kostka(...)Posól. Gotuj cepeliny ( u mnie po 5 sztuk weszło na raz) i gotuj na średnim ogniu od momentu wypłynięcia ok 15-20 minut. Polej ulubionym olejem tłoczonym na zimno
AZgotuj!ostra i słodka czosnek granulowany, chili sól, pieprz czarny i kolorowy Propozycja podania na ciepło. folia aluminiowa Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, śmietaną, przyprawami. Część wyrobionego ciasta wykładamy na kawałek folii. Formujemy długi prostokąt. Po środku uformowanego prostokąta robimy delikatne wgłębienie po długości, w którym układamy parówki. Przykrywamy resztą mięsa i dokładnie uciskamy aby parówki(...)czasie rozwijamy folię i wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 min. Gotowe, Smacznego! Można podawać na ciepło z tłuczonymi ziemniaczkami i ciepłym sosem np. pieprzowym lub na zimno do kanapek :) pozdrawiam
Tagebuch po polskuprzy okazji miałam gotowe śniadanie :) Polecam także do pracy, szkoły, na uczelnię... Najlepsze są oczywiście na ciepło, jeszcze świeże lub... odgrzane w mikrofali ;) ale świetnie smakują również na zimno - w samochodzie nie miałam mikrofali :D Wychodziłam z domu - ciemno, wróciłam - ciemno. Dlatego zdjęcia musiały być zewnętrznie doświetlane i nie są najlepszej jakości... Ale musiałam je sfotografować, bo takie smaczne wyszły(...)Córeczkę, która nie mogła się już doczekać by zjeść i tym samym zakończyła "sesję" wypieku ;) ale ponieważ nie publikuję zdjęć dziecka to Wam go nie pokażę... (a korci!;)) Składniki: Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki 20 g świeżych drożdży 1 szkl. letniego mleka szczypta cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka 1 łyżki śmietany 30% Farsz
Kolorowy Przepisownikmieszamy z cukrem i bułką tartą, odstawiamy. Do chłodnej masy dodajemy jajka i olej, dobrze wyrabiamy i przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatamy gładkie ciasto, ewentualnie podsypując mąką. Gotowe ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy spory placuszek, na środku którego nakładamy 1 łyżkę jagód, zlepiamy tworząc kulę. W szerokim garnku zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy knedle, zmniejszamy grzanie(...)Ugotowane knedle wyjmujemy z wody, przekładamy na talerz, żeby odparowały, po 2-3 minutach wkładamy do miski i obtaczamy w orzechach z miodem. Podajemy na ciepło, choć i na zimno nie tracą nic ze smaku. Polecam
Rozpustne gotowaniejuż w ogrodzie wysyp malin, więc jakos trzeba je zagospodarować. W pierwszej kolejności sos malinowy, który jest świetnym dodatkiem do lodów, ciast i deserów. Składniki: 300 g malin 1/4 szkl wody 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru 1 płaska łyżka żelfix 3:1 Przygotowanie: Maliny wsypać do garnka, wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier. Doprowadzić(...)Przelać na gęste sitko i przetrzeć oddzielając ziarenka. Do otrzymanego soku wsypać żelfix i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Ostudzić. Sos możemy podawać na zimno lub na ciepło
Ala piecze i gotujewersję mini czyli pizzerkowe bułeczki. Lubię je ze względu na możliwość ciągłej modyfikacji składników a tym samym i smaków. Fajnie sprawdzają się zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 270 g mąki tortowej - 120 g mąki krupczatki - 2 jajka - 30 g świeżych drożdży - 1 łyżka cukru kryształu - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżka suszonej bazylii - 3/4 szklanki maślanki - 1/2 szklanki(...)mieszamy, aż się rozpuszczą. Maślankę łączymy z jajkami i olejem. Mąkę tortową przesiewamy i mieszamy z krupczatką, solą i bazylią. Dodajemy mokre składniki oraz drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Układamy na nim plastry wędliny, pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz ser i polewamy keczupem. Zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i kroimy
Zainspirowana w kuchnidodajemy olej i wodę miksując chwilę do połączenia się płynów. Mąki przesiewamy przez sitko mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Gdy mąka będzie dobrze wymieszana wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20-30 min w 180 stopniach C na złoty kolor. I warstwa : Truskawki zblendować. Podgrzać i wsypać galaretki.Dosłodzić jeśli truskawki są kwaśne(...)wsiąkła w biszkopt. II warstwa : Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Wymieszać z serkami. Masę wylać na warstwę truskawkową, która jest dość zimna. Schłodzić w lodówce. III warstwa : Zagotować mleko i rozpuścić w nim cappuccino.Gdy ostygnie wstawić do lodówki (powinno być bardzo zimne). Następnie dodać śnieżki i ubić na sztywno
Garnkowe fanaberieupływie min. 1,5 godz. możemy wrócić do ciasta. Dzielimy je na kilka części, bierzemy jedną, a resztę odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką, bo dość szybko obsycha. Ciasto wałkujemy dość cienko (tak jak na tradycyjne pierogi) i wycinamy z niego okręgi, np. dużą szklanką. Następnie każdy krążek nieco rozciągamy w bardziej podłużny kształt. Na jego środku układamy porcję farszu(...)pierożki lubią się rozklejać. Gotowe smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku (w 220 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 min.) na złoty kolor. Podajemy na ciepło lub na zimno z przygotowanym wcześniej dipem i białym winem. Życzę Wam równie smacznych kulinarnych eksperymentów
Ratunku obiadpomidorów Wykonanie Składniki na tartę zagniatamy ręcznie. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 15-20 min. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Formę do tarty wylepiamy ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C do złocistego koloru przez ok. 30 min. Upieczoną tartę studzimy na kratce. Teraz czas na pastę – do blendera wkładamy obrane(...)kilka minut na oliwie z oliwek. Pomidory kroimy w plastry. Na pastę wykładamy krążki cukinii, a następnie pomidory. Ozdabiamy listkami bazylii i odrobiną pasty. Podajemy na ciepło lub na zimno. Bedzie pysznie! Smacznego letniego posiłku! Artykuł Tarta z żółtą cukinią, kolorowymi pomidorami i pastą z awokado, bazylii i mięty na letni obiad pochodzi z serwisu
Raj dla PodniebieniaCiasto Shrek piekłam dawno temu ale zdj są! I to najważniejsze jakość nie powala wręcz doprowadza mnie do depresji ale wstawiam. Skladniki: Biszkopt 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki 1 lyżka mąki ziemiaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa zielona: 1 l Zielonego soku kubuś pysio lub inny budyń śmietankowy 4 duże łyzki cukru Śmietana: 500 ml śmietany(...)stki 1 galaretka agrestowa Ponadto opakowanie delicji winogron galaretka agrestowa Wykonanie: Z podanych składników upiec biszkopt. Następnie nawilżyć go zimna przegotowaną wodą. Na soku ugotować budyń tak samo jak napisane jest na opakowaniu lecz z większą ilością cukru no i mleko trzeba zastąpić sokiem. Szybko wylać na biszkopt. Gdy masa shrekowa będzie już przestudzona ułożyć na niej delicje. Ubić śmietanę
Pychotkaaaciągu dnia więcej deszczu mniej słońca, wiatr z którym od zawsze mi nie po drodze Dzisiaj rano, odprowadzają Gabriela do szkoły padło pytanie: „Mamo, kiedy przestanie być już zimno” upsss… Moja dość optymistyczna odpowiedź, w którą to samej jest mi ciężko uwierzyć: „Synku, będzie piękna jesień tego roku”. Nadzieja umiera ostatnia – tak mówią Skoro(...)obłędnie. Teraz padło na tartę migdałowo – gruszkową. Szybka, prosta i uwierzcie mi, że pyszna. Z gałką lodów wyborna. Polecam bardzo i nie tylko na jesienne popołudnia. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g masła 50 g cukru kryształu 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 2 łyżki wody Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone masło, cukier, sól. Wyrabiamy
Made By Mom And Sonblaszki, wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut. Po upływie czasu, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim piernika na około 5 minut, po czym wyjmujemy. Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy. Na początek najlepiej pokroić na 3-4 grubsze części, które później podzielimy na mniejsze. Każdą część przekrawamy poziomo, smarujemy marmoladą i łączymy. Następnie kroimy(...)stawiamy na garnuszek z gorącą wodą. Czekoladę mieszamy łyżeczka do czasu, aż się rozpuści. Rozpuszczoną czekoladę wyjmujemy z garnuszka i odstawiamy na około 10 minut do ostudzenia. Najlepsza jest zimna jest zimna czekolada do pokrycia pierniczków, gdyż zbyt mocno nie spływa. Kosteczki pokrywamy z każdej strony czekoladą, przy pomocy łyżeczki, a następnie kładziemy na papier pergamin i pozostawiamy do ostygnięcia
Smakowy Rajrewolucji Magdy Gessler. Oczywiście zmodyfikowałam go po swojemu, bo przecież nie byłabym sobą gdybym tego nie zrobiła :) Pankejksy smakują wyśmienicie zarówno gorące, ledwo zdjęte z patelni, jak i jako zimna przekąska na piknik lub do pracy. Najlepsze są z musem truskawkowym lub domowym dżemem. Składniki : 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki maślanki 3 łyżki oleju + olej do smażenia(...)misce zaczynając od płynnych, a kończąc na mące (jeśli gustujemy w słodszych daniach możemy dodać 2-3 łyżeczki cukru). Mieszamy za pomocą trzepaczki 3 minuty , żeby delikatnie napowietrzyć ciasto. Odstawiamy na około 15 minut. Na patelni (najlepiej naleśnikowej) rozgrzewamy odrobinę oleju - patelnia nie powinna być sucha, ale też olej nie może na niej pływać. Łyżką lub małą chochelką wylewamy
Zakręcony Widelec