ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:303/444)

Faworki trydenckie. Przepis na faworki bez śmietany. 224

ąby. W każdym kawałku robimy przecięcie w środku lekko je rozszerzając na boki (nie przewijamy ciasta przez przecięcie jak w tradycyjnych faworkach). Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po wrzuceniu ciasta na tłuszcz, faworek powinien szybko wypłynąć na wierzch. Nie smażymy na zbyt mocnym tłuszczu, aby ich mocno nie spiec. Warto sprawdzić np. na 3 faworkach jak się smażą, aby dobrze(...)sprawnie) Po wyjęciu faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu. A następnie każdą partię oprószamy (dość solidnie) cukrem pudrem. Podajemy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można je jeść również na zimno. Smacznego *przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki i do tej pory się sprawdza

Słodkie okruszki
Placuszki z budyniem 190

Delikatne, puchate, aż chce się ich więcej i więcej i to bez żadnych dodatków, bo same w sobie są tak pyszne. Fajne jest w nich również to, że na zimno są tak samo dobre jak na ciepło, więc spokojnie można je zabrać ze sobą na przykład jako słodki dodatek do drugiego śniadania w pracy czy w szkole. Spróbujcie ;) Składniki(...)szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody   Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Patelnię, najlepiej teflonową mocno rozgrzać i nakładać łyżką porcje ciasta, formując placki. Smażyć, aż na powierzchni ciasta zaczną się robić bąbelki, wtedy przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie domowej roboty dżem z brzoskwini

Simply Food
Ciacho Cappuccino 378

ostatniej chwili udało mi się zrobić foto, ciasto rozeszło się migiem.To wcale nie oznacza , że było smaczne lecz po prostu wspaniałe powiem nie skromnie. Składniki na biszkopt: 5 jajek 10 łyżek cukry 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Składniki na masę budyniową: 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka masło(...)łyżki   Składniki na masę cappuccino: 5 łyżeczek żelatyny 2 szklanki mleka 7 łyżek kawy cappuccino 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 opakowania śnieżki fiks (do ubijania) woda zimna 6 łyżek spirytus 2 łyżki Dodatkowo: czekolada 100 g Krok 1 Ubijamy jaja z cukrem na puch, mąkę przesiewamy w raz z kakao i proszkiem do pieczenia dodajemy

Różowa kuchnia
Placki sernikowo-bananowe 185

Placki można smażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej, ale możecie także dodać odrobinę tłuszczu, wtedy placki będą też miały nieco chrupiącą skorupkę. Ja wykładam na patelnię po 3 łyżki ciasta, co daje 3 placki. Dzięki proszkowi do pieczenia podczas smażenia na powierzchni placków powinny pojawić się bąbelki, to znak, że należy je przełożyć na drugą stronę. Kontrolujcie moc gazu, gdyż(...)chyba nasze ukochane połączenie smakowe - polecamy! :) Ale placki smakują świetnie z konfiturą, marmoladą, dżemem, owocami, miodem, cukrem pudrem, a także bez żadnych dodatków. Są naprawdę smaczne, także na zimno. Tylko od Waszych upodobań zależy z czym je podacie, na pewno i tak będą pyszne

Cooking Monster
Limonkowy sernik na zimno 135

Dziś mamy dla Was pyszny serniczek na zimno o lekko kwaskowym smaku limonki, idealny na ciepłe dni. Składniki na spód: - 200 g ciastek kruchych maślanych - 10 g kakao - 80 g masła Składniki na masę serową: - 1 kg sera białego mielonego - 200 g cukru - 400 ml śmietanki kremówki 30% - 4 limonki - 3 łyżki żelatyny + troszkę zimnej wody Do dekoracji skórka starta(...)Tortownica 24 cm. Najpierw robimy spód do sernika. Ciastka miksujemy w blenderze wraz z kakao na sypko. Do tego dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze chwilę blendujemy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i dokładnie rozprowadzamy łyżką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiekamy 10 minut. Teraz zabieramy się za masę. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody

Kuchenne Wariacje
Kokosowe placuszki z truskawkami 376

letnie  dni. U mnie jak zwykle na obiad, ale  smakują również  wyśmienicie  o każdej porze dnia zarówno  na  ciepło  jak i na zimno. Składniki:  /8 -10 szt/ ok. 40 g mąki kokosowej 2 łyżki mąki ryżowej 100 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru(...)solą. -Jajka wbić do miski, dodać jogurt, olej i ekstrakt waniliowy. -Składniki wymieszać i połączyć z przygotowaną mieszanką sypką. -Wyrobić  łyżką /lub  robotem/  jednolite , gęste ciasto racuchowe, odstawić na kilka minut i ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub gęste należy /na wyczucie/  dodać odrobinę maki ryżowej lub jogurtu, czy mleka. -Na patelni rozgrzać olej

Zakamarki mojej kuchni
Sernik adwokatowy 170

Wieczorem, gdy sernik spędził kilka godzin w lodówce, ukroiłam kawałek (malutki kawałek) i spróbowałam. To był największy błąd... cierpiałam cały wieczór i całą noc. Tak bardzo

Gotowanie i blogowanie
Fasola z ziołami 306

Fasola, to źródło białka pochodzenia roślinnego, więc warto przyrządzić to danie choćby z tego względu... Składniki: 400 g fasoli Jaś łyżeczka soli po szczypcie ziół Estragonu

kgwjanczewo
Placuszki tuńczykowo-twarogowe 134

nich z dużą dawką 'nie'. Jednak czytając ostatnio artykuł o Dukanie kilka przepisów bardzo mi się spodobało. Między innymi poniższe placuszki - świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będą gościć u mnie zdecydowanie częściej. Składniki -puszka tuńczyka sałatkowego w sosie własnym -200g chudego twarogu -2 jajka -2 łyżki otrąb owsianych -1 łyżka otrąb pszennych -łyżeczka proszku do pieczenia(...)wsypać otręby, proszek do pieczenia, posiekaną bazylię. Oprószyć pieprzem i wymieszać. Białka ubić z solą. Dodać pianę do masy, wymieszać. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kłaść łyżką porcje ciasta (zostawiając odstępy 3-4cm). Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Źródło: 'Przyjaciółka' Smacznego

Zielona Kuchnia
Racuchy na drożdżach 151

żeby racuchy się nie przypaliły. Łyżkę zanurzyłam w gorącej wodzie,   nabrałam na łyżkę ciasto i rozłożyłam go na   patelni. Ponownie zanurzyłam łyżkę w wodzie (gorącej) i nabrałam ciasto i ... tak ułożyłam na patelni kilka racuszków. Racuchy podczas smażenia lekko rosną i pęcznieją. Smażyć je należy na średnim ogniu. Kiedy nabiorą złotego koloru trzeba przewrócić je na drugą stronę(...)stół. Do racuchów idealnie pasują świeże owoce. Ja podałam je z truskawkami i borówkami Doskonałe racuchy. Sprawdzą się na ciepło na śniadanie, na kolację.... Chętnie też zjadane są na zimno, nawet bez żadnych dodatków. Mają chrupiącą skórkę,  są mięciutkie i puszyste w środku. Spróbujcie i przekonajcie się jakie są pyszne. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu

Kuchnia u Krysi
SZPINAKOWE NALEŚNIKI Z JABŁKIEM I CZEKOLADĄ 144

jajko M (65 g) 2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej (30 g) 1 łyżka oliwy (10 g) sól/słodzik Rozmrozić szpinak i przestudzić, zblendować wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać odrobinę wody. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Dodatki: 2 małe jabłka (200 g) cynamon 1 łyżka kakao (10 g) 1 łyżeczka miodu pszczelego (6 g) odrobina(...)naleśniki. Kakao zmieszaj z miodem i mlekiem do uzyskania pożądanej konsystencji, posmaruj naleśniki, posyp posiekanymi orzeszkami. Osobiście lubię je przygotowywać wieczorem do lunchbox'a na następny dzień. Na zimno też są MEGA dobre :)) Wartość odżywcza * porcji naleśników bez dodatków: 132 kcal 8 g białka 7 g tłuszczy 10 g węglowodanów 1,6 g błonnika Wartość odżywcza* porcji naleśników

Vroblewska-fitlife
Racuchy z jabłkami 192

karnawał?). Polecam je gorąco szczególnie tym, którzy posiadają dzieci, nie ma nic lepszego od racuszka i kubka parującego kakao na poprawienie kruszynkowego humoru, kiedy za oknem jest szaro, zimno i źle. Racuchy z jabłkami 3 szklanki mąki   szczypta soli   1 i 1/2 szklanki ciepłej wody   20 g świeżych drożdży   3 łyżki cukru   2 łyżki oliwy(...)palcami i wrzucić do ciepłej wody, przemieszać żeby się rozpuściły, po czym wlać je w zagłębienie w mące, razem z dwoma łyżkami oliwy. Przez około 5-10 minut mieszać ciasto drewnianą łyżką, aż powstanie gładka i nieco lepka masa. Odstawić ją na 1 godzinę w ciepłe miejsce (bądź na 30 minut do piekarnika nastawionego na ~40 C). W tym czasie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tartaletki na 2 sposoby: łosoś i pieczarki 161

razem. Resztę składników przygotować wg. powyższych wskazówek. Przygotować foremki do pieczenia o średnicy 8-10cm. Posmarować je masłem i obsypać kaszą manną - ewentualnie bułką tartą.   Płat gotowego ciasta francuskiego pokroić na mniejsze kwadraty, wyłożyć nim foremki, tak aby lekko wystawało poza brzegi.  Każdą tartaletkę ponakłuwać widelcem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez 5min. Do zapieczonych(...)pomidory, ser żółty. Wypełnione tartaletki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i zapiekać 15-20 min. Zajadać jeszcze ciepłe. Choć równie dobrze smakują następnego dnia, serwowane na zimno. Łosoś i ser gorgonzola Wędlina i pieczarki Łosoś i ser gorgonzola Wędlina i pieczarki Łosoś i ser gorgonzola Wędlina i pieczarki

Grunt to przepis!
Tarteletki ze śliwkami 198

spotkanie ze znajomymi. Nie trzeba, jak w przypadku dużej tarty, kroić ich na na mniejsze kawałki, dlatego zawsze dobrze prezentują się na talerzach. Można podawać je w wersji na zimno - kiedy upieczony spód wypełniony jest świeżymi owocami, galaretką czy bitą śmietaną (ten wariant najlepiej sprawdza się w lato) lub na gorąco - zapiekane ze śliwkami czy jabłkami i posypane kruszonką. Składniki(...)Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka oraz masło i dokładnie zagniatamy całą masę. Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Szklanką wycinamy kółka o średnicy podstawy foremek do tarteletek, wkładamy do środka foremek lekko przyciskając. Z reszty ciasta wycinamy paski o szerokości kilku centymetrów

Ciastkozercy
Bazyliowe wrapy z kurczakiem w marynacie satay i chrupiącą szynką serrano. 161

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Prosta i pyszna potrawa. Wrapy można podawać na ciepło lub zimno. Marynata do kurczaka jest pikantna. Polecam ją również do wieprzowiny. Idealna do mięs na grilla. Składniki: I. Wrapy (10 placków): 2 szklanki mąki pszennej 160 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki(...)marynaty wrzucamy przygotowane wcześniej mięso. Miskę zakrywamy i wkładamy do lodówki na 6-12 godzin.  Mąkę z solą przesiewamy, dodajemy bazylię i zalewamy gorącą wodą.   Dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy w robocie kuchennym 2-3 minuty. Powinno mieć konsystencję plasteliny. Odstawiamy   na 15 minut, aby odpoczęło. Następnie dzielimy je na 10 kawałków i z każdego rozwałkowujemy cieniutki placek

DominikaDolci
Ciastka kaszaki 114

Ostatnio będąc na zakupach za namową narzeczonego, wpadły w moje ręce herbatniki pełnoziarniste w mega opakowaniu. Stwierdził, że muszę coś z nich fajnego wykombinować, bo ma

zdrowo i aktywnie
Ciastka kaszaki 132

Ostatnio będąc na zakupach za namową narzeczonego, wpadły w moje ręce herbatniki pełnoziarniste w mega opakowaniu. Stwierdził, że muszę coś z nich fajnego wykombinować, bo ma

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą 192

roztrzepane jajka, śmietanę i pieprz. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. W razie konieczności dodać więcej śmietany lub mąki. Ciasto nie musi ono wyrastać, od razu można je wałkować. Ciasto podzielić na 3-4 kawałki. Każdy z nich dość cienko rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Wzdłuż dłuższego boku nakładać farsz, zostawiając na końcu margines około(...)papierem do pieczenia. Każdy pasztecik przy pomocy pędzelka smarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i obsypywać dowolnymi ziarenkami.  Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Paszteciki podawać na zimno lub gorąco. Pysznie smakują z czerwonym barszczem. Przy okazji robienia pasztecików miałam okazję przetestować patelnię i garnek Ambition z serii Nature , bambusową deskę do krojenia i nóż Santoku .  Jeśli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Buchty (Kluski na parze) 185

pokruszōne drożdże, wciepcie cukru i zalyjcie to letnim mlykym. Przikryjcie ta miska jakim ryncznikym abo uciyraczkōm 15 i ôdstołwcie 16 w jake ciepłe miejsce do wyrośniyńcia (jak mołcie 17 zimno we kuchni, to mogecie na chwila rozgrzołć bratruła 18 i wrajzić 19 tam ta miska). Ôzpuście 20 sie masło we jakim tygliku 21 i niech trocha ochōdnie 22 . Jak już(...)mocno klejōło 25 do rynkōw, to mogecie jeszcze dosuć 26 trocha mōnki. Terozki zajś 27 trza to ôdstawić do wyrośniyńcia (aby pó 28 godziny niech postoi). Jak już tego ciasta baje rołz wiyncyj, to sie mogymy brać za kulanie buchtōw. Niy kulejcie ich za srogich, bo ône jeszcze urosnōm. Porozkłodejcie je na wysypanyj mōnkōm biyrkownicy 29 , przikryjcie ryncznikym i niech

Chop w kuchni
Gwiazdki z ciasta francuskiego z serem 195

Przekąska idealna do domowych dipów. Do tego smaczna na ciepło lub na zimno. Jak kto woli. Już mówię czemu tyle tych pyszności;) Weekendowo spotkaliśmy się z naszymi znajomymi z Kampinosu - tego typu przekąski (pół torby! - nikogo to już nie dziwi, że przyjeżdżam prawie zawsze z kulinarnymi tobołami;) były wręcz rozchwytywane. Zanim ktokolwiek rzucił hasło, że można(...)sprawdza się zasada, że prostota cieszy najbardziej:) (a i my mamy pewność, że wyjdzie:) Najzwyczajniej w świecie przygotowuje się je bardzo szybko. Dlaczego? Bo spokojnie można użyć gotowego ciasta francuskiego, jest pyszne, a my mamy czas na inne rzeczy. Ja też tym razem poszłam na łatwiznę i chapnęłam z półki gotowe ciasto, bo (jak w większości przypadków) coś

Zasmakuj Kuchni
Dżem z fig. I kilka słów o powrocie 189

sobą z westchnieniem ulgi i szczerą radością. Poczucie zamknięcia w czterech ścianach ( dosłownie! ) mocno dawało mi się we znaki. Brakowało mi przestrzeni, własnego piekarnika, w którym mogłabym upiec ciasto, na które akurat mam ochotę, a nade wszystko - prywatności. Obcy ludzie co chwilę pukający do moich drzwi, posiłki jedzone wśród dziesiątek podobnych mi, zagubionych dusz i obowiązek wkładania butów za każdym(...)sama w wielkim, cichym domu. Te wszystkie metry kwadratowe, po których mogę spacerować, nie niepokojona przez nikogo! Moje bajeczne łóżko, z włączonym już ogrzewaniem (kiedy zrobiło się aż tak zimno...?), czajnik, który czeka tylko na mnie, kanapa, na której mogę się wygodnie rozłożyć bez obawy, że zabieram komuś miejsce. Oj tak - własne cztery kąty (symboliczne tym razem) to moja świętość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta serowa z suszonymi pomidorami, awokado i szynką parmeńską 147

zagniatamy szybko, ciasto owijamy folią i umieszczamy na minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie wałkujemy ciasto i układamy na blaszce do pieczenia tarty (wysmarowanej wcześniej masłem). Nakłuwamy ciasto widelcem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 15 minut. W tym czasie należy przygotować farsz. Sery i awokado kroimy w kostkę. Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki, pomidory(...)tarty wypełniamy farszem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na 45 minut. Po upieczeniu wyciągamy tartę z formy i od razu podajemy. Tarta jest smaczna również na zimno. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Tort pomarańczowo - kawowy 122

jeszcze przez chwilę i przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, następnie wyjmujemy tortownicę z ciastem z piekarnika i upuszczamy całość z wysokości ok. 60 cm. Wstawiamy ponownie do piekarnika (wcześniej go wyłączamy) i pozostawiamy w uchylonym aż wystygnie. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, a następnie ocieramy(...)cukier dokładnie się rozpuści dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i od razu zestawiamy z palnika. Odstawiamy masę aż wystygnie (musi być idealnie zimna).  Śmietanę ubijamy ze śmietanfixami, a następnie dodajemy stopniowo masę pomarańczową masę cały czas miksując.  Składniki ponczu I łączymy razem. Kawę zalewamy wodą, a gdy przestygnie dodajemy alkohol.  Biszkopt

Czary - gary w kuchni
Pieczeń z dzika wg Aleex 168

składników marynaty, bo mój udziec był większy. 2. Udziec z dzika umyć, usunąć widoczne ścięgna lub żyłki z wierzchu mięsa, osuszyć i wygnieść ręką (pouciskać mięso tak, jakbyśmy ugniatali ciasto). 3. Mięso umieścić w garnku, najlepiej kamiennym, i zalać marynatą. 4. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni. Przynajmniej 2 razy dziennie mięso odwracać. 5. Po 3 dniach wyjąć(...)mięsny. 7. Włożyć do środka udziec. Obłożyć plastrami cebuli. 8. Piec, w zależności od wielkości udźca, ok 2-3 godzin, do absolutnej miękkości mięsa. 9. Podawać na gorąco lub zimno. Smacznego

W mojej kuchni
,,Tarta z kurkami” 126

kurek 2 cebule kukurydza por Sos 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz 30 dkg sera żółtego Przygotowanie: Formę do tarty wykładamy ciastem. Delikatnie nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni. Spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Kurki myjemy dokładnie pod zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Pora(...)smaku. Na podpieczonym spodzie układamy farsz i polewamy je sosem oraz posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania