ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:295/444)

Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą 116

posiekanym masłem, jajkiem i solą. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 20-30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i boki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Ciasto nakłuwamy, umieszczamy w środku papier do pieczenia i wysypujemy go ryżem lub fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą(...)wylewamy na kruchy spód. Układamy pokrojone buraki i ser feta. Pieczemy ponownie przez około 30 minut. Gotową przyozdabiamy rukolą i koperkiem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Alergeny Alergeny jajka Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą, czyli pomysł na niebanalną kolację, przekąskę lub przystawkę. Sezonowa rewelacja! [foodiepress] [hide] [/hide] Źródło przepisu: Kwestia Smaku . Artykuł Wytrawna tarta

Pogotujmy.pl
Pizzeriny z dynią i camembertem 144

Pizzeriny z dynią i serem camembert, to moja propozycja na niebanalną pizzę w wersji mini. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego sprawdzi się zarówno na ciepły posiłek lub zimną przekąskę - na imprezę, piknik czy do pracy. Pizzeriny mimo niewielkiej ilości dodatków, bo jest na nich tylko dynia i ser - smakują wyjątkowo i wcale nie grzeszą prostotą. Dynię(...)papryką słodką - to wystarczyło, by nadać jej wyjątkowego smaku. Do przepisu polecam wykorzystać mrożoną dynię w kostkach  Poltino PRZEPIS NA PIZZERINY Z DYNIĄ  I CAMEMBERTEM Składniki na ciasto: 2,5 szklanki  maki 3/4 szklanki letniej wody 40 g drożdży świeżych 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: około 100 g mrożonej  dyni

kolorowotorcikowo
Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii - z oliwą, ziołami i ziemniakami 191

czasie przygotuj oliwę z ziołami. 5. W blenderze zmiksuj zioła z ząbkiem czosnku oraz oliwą. Gdy focaccia trochę podrośnie, zrób w niej końcami palców małe dołki. Posmaruj całą powierzchnię ciasta oliwą z ziołami i czosnkiem (łącznie z brzegami). 6. Przy pomocy tarki o dużych oczkach zetrzyj ziemniaka (razem ze skórką) bezpośrednio nad focaccią, niech jego wiórki pokryją całą jej powierzchnię(...)nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz przez ok. 20 minut. Na ostatnią minutę możesz włączyć opcję górnej grzałki, aby nieco bardziej przyrumienić ziemniaka. Podawaj na ciepło lub na zimno. Wpis powstał we współpracy z  Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
Paluchy drożdżowe z mozzarella i ziołami 164

ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia ale też powinno być miękkie. Przykryj naczynię z ciastem folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Przecier, oliwę, wodę i przyprawy wymieszaj i posmaruj placek. Posyp placek cienkimi plasterkami kabanosa i utartą mozzarella lekko dociskając. Potnij na paski(...)pieczenia. Nastaw piekarnik na 250ºC. Wstaw paluchy do gorącego piekarnika i piecz 5-8 minut. Upieczone paluchy wyjmij na metalową podstawkę i posyp oregano. Podawaj na gorąco lub zimno.     Spara Spara Spara Spara The post Paluchy drożdżowe z mozzarella i ziołami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Paluchy drożdżowe z mozzarella i ziołami 125

ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia ale też powinno być miękkie. Przykryj naczynię z ciastem folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Przecier, oliwę, wodę i przyprawy wymieszaj i posmaruj placek. Posyp placek cienkimi plasterkami kabanosa i utartą mozzarella lekko dociskając. Potnij na paski(...)pieczenia. Nastaw piekarnik na 250ºC. Wstaw paluchy do gorącego piekarnika i piecz 5-8 minut. Upieczone paluchy wyjmij na metalową podstawkę i posyp oregano. Podawaj na gorąco lub zimno.     Spara Spara Spara Spara The post Paluchy drożdżowe z mozzarella i ziołami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Zakręcone pizzerinki 109

czystego ciasta posmarować rozmąconym jajkiem (resztę jajka zostawić do posmarowania pizzerinek przed pieczeniem), ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i skleić. 5) Gotową roladę zawinąć w papier z ciasta francuskiego i odstawić na kilka godzin do lodówki lub na 30 – 60 min do zamrażarki (dzięki temu roladę będzie łatwiej kroić). 6) Po tym czasie roladę kroić(...)pieczenia i tak przygotowane posmarować rozmąconym jajkiem. 7) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 min, aż pizzerinki ładnie się zarumienią. 7) Podawać na ciepło lub zimno ze świeżą bazylią. Wskazówka: Roladę można przygotować wieczorem, dzień wcześniej, a upiec dopiero jak przyjdą goście i podawać pizzerinki na ciepło. Artykuł Zakręcone pizzerinki pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Zakręcone pizzerinki 217

czystego ciasta posmarować rozmąconym jajkiem (resztę jajka zostawić do posmarowania pizzerinek przed pieczeniem), ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i skleić. 5) Gotową roladę zawinąć w papier z ciasta francuskiego i odstawić na kilka godzin do lodówki lub na 30 – 60 min do zamrażarki (dzięki temu roladę będzie łatwiej kroić). 6) Po tym czasie roladę kroić(...)pieczenia i tak przygotowane posmarować rozmąconym jajkiem. 7) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 min, aż pizzerinki ładnie się zarumienią. 7) Podawać na ciepło lub zimno ze świeżą bazylią. Wskazówka: Roladę można przygotować wieczorem, dzień wcześniej, a upiec dopiero jak przyjdą goście i podawać pizzerinki na ciepło. Artykuł Zakręcone pizzerinki pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Odrywany chlebek czosnkowo-pietruszkowy 161

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć z natką i czosnkiem. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masłem czosnkowym, posypać serem żółtym. Następnie pociąć na długie pasy a następnie na kwadraty o długości boku równej bokowi keksówki (27x8cm(...)góry a ta z kolei układać pionowo w foremce wyścielonej papierem do pieczenia.  Chlebek pieczemy ok 25-30 minut w 180 stopniach. Doskonale smakuje na ciepło lub zimno

Smakołyki Asi
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 241

połową startego sera Gruyère (farsz rozprowadzić po całej powierzchni, ale go nie wygładzać . Łyżką „podziabać” w kilku miejscach – dzięki temu wylana śmietana nie spłynie poza brzegi ciasta, lecz równomiernie wypełni stworzone przez nas nierówności) . 30 g sera Gruyère Tartę postawić na wysuniętej z piekarnika blaszce (dzięki temu minimalizujemy ryzyko rozlania nadzienia, podczas przenoszenia tarty do pieca) . Wylać(...)Wsunąć do pieca i piec przez ok. 30 minut , aż do ścięcia masy. Upieczoną tartę lotaryńską kroić po około 5 minutach od wyciągnięcia z pieca. Podawać na ciepło lub zimno. The post Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 185

połową startego sera Gruyère (farsz rozprowadzić po całej powierzchni, ale go nie wygładzać . Łyżką „podziabać” w kilku miejscach – dzięki temu wylana śmietana nie spłynie poza brzegi ciasta, lecz równomiernie wypełni stworzone przez nas nierówności) . 30 g sera Gruyère Tartę postawić na wysuniętej z piekarnika blaszce (dzięki temu minimalizujemy ryzyko rozlania nadzienia, podczas przenoszenia tarty do pieca) . Wylać(...)Wsunąć do pieca i piec przez ok. 30 minut , aż do ścięcia masy. Upieczoną tartę lotaryńską kroić po około 5 minutach od wyciągnięcia z pieca. Podawać na ciepło lub zimno. The post Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Etat w trzecim kręgu piekła i tarta z młodą marchewką 164

odparuje. Odstawić. Ricottę wymieszać ze skórką pomarańczową, połową tymianku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, formując kant. Przykryć papierem do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zdjąć obciążenie i papier. Piec kolejne 10 minut(...)wierzch wyłożyć marchewki, oliwki i kozi twarożek. Polać sokiem ze smażenia marchewek, posypać resztą tymianku. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Mimo prawdziwie dekadenckich upałów, nadal wypijam dwa dzbanki gorącej herbaty dziennie. Myślicie, że to normalne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Quiche szpinakowy – czyli ciasto ze szpinakiem 149

szklimy na patelni na łyżeczce masła ( wszystko pozostawiamy do przestygnięcia ). Z mąki wody, masła i soli zagniatamy ciasto. Schładzamy. Po 30 minutach rozwałkowujemy i nakładamy na formę natłuszczoną olejem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w ogrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Twaróg porządnie rozkruszamy –widelcem. Wszystko łączymy razem szpinak, zeszkloną cebulę, czosnek(...)pieprzem. Masę wylewamy na zapieczony spód. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 o C. Na 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem. Podajemy na gorąco lub na zimna. Pycha. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Racuszki czekoladowe z jogurtem 157

leniwe śniadania - to coś, co chyba każdy z nas lubi. U mnie takim śniadaniem są zazwyczaj naleśniki lub placuszki. Szybkie w przygotowaniu, doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno, są doskonałą alternatywą dla kanapek i płatków. Można je podać na wiele sposobów, co jest kolejną zaletą. Ja podaję je zazwyczaj z dżemem lub jogurtem, ale pomysłów na podanie jest(...)łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki kakao - jajko - 100 ml mleka *dodatkowo: - łyżka smalcu - małe opakowanie jogurtu owocowego (ja użyłam jogurtu Jogobella Blueberry Muffin)  Przygotowanie:  Składniki na ciasto wymieszać w misce tak, by nie powstały grudki. Następnie ciasto wykładać partiami na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażyć racuszki na rumiano z obu stron. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu

W poszukiwaniu inspiracji
Rolada chlebowa nafaszerowana serem, wędliną, korniszonami i papryką 156

lodówki (nie bójcie się - ciasto UROŚNIE w lodówce!) Podrośnięte ciasto przekroić je na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt. Mniej więcej na środku ciasta ułożyć plasterki sera, wędliny, papryki lub korniszony. Przygotowane bułki zwijać jak roladki. Najlepiej boki lekko skleić i podwinąć, aby podczas pieczenia roladki się nie rozwaliły. Każdą nadzianą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem(...)180ºC (najlepiej tak długo, aż roladki będą miały lekko złoty kolor).  Podawać od razu po wyjęciu z piekarniku.    P.S. Takie roladki również bardzo dobrze smakują na zimno, więc idealnie nadają się na drugie śniadanie do pracy lub szkoły :) Przepis z lekkimi modyfikacjami z książki "Mała wielka uczta" Pauliny i Michała Stępień

Ugotować
Sernik z borówkami – na zimno 191

Mama będąc na zakupach zawsze bierze pod uwagę moje kulinarne zdolności! ( Ha! ;D ) Tak było i tym razem … Widziała , że z zakupionych amerykańskich borówek powstanie

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania