ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:286/444)

Etat w trzecim kręgu piekła i tarta z młodą marchewką 192

odparuje. Odstawić. Ricottę wymieszać ze skórką pomarańczową, połową tymianku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, formując kant. Przykryć papierem do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zdjąć obciążenie i papier. Piec kolejne 10 minut(...)wierzch wyłożyć marchewki, oliwki i kozi twarożek. Polać sokiem ze smażenia marchewek, posypać resztą tymianku. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Mimo prawdziwie dekadenckich upałów, nadal wypijam dwa dzbanki gorącej herbaty dziennie. Myślicie, że to normalne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Quiche szpinakowy – czyli ciasto ze szpinakiem 176

szklimy na patelni na łyżeczce masła ( wszystko pozostawiamy do przestygnięcia ). Z mąki wody, masła i soli zagniatamy ciasto. Schładzamy. Po 30 minutach rozwałkowujemy i nakładamy na formę natłuszczoną olejem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w ogrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Twaróg porządnie rozkruszamy –widelcem. Wszystko łączymy razem szpinak, zeszkloną cebulę, czosnek(...)pieprzem. Masę wylewamy na zapieczony spód. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 o C. Na 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem. Podajemy na gorąco lub na zimna. Pycha. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Racuszki czekoladowe z jogurtem 183

leniwe śniadania - to coś, co chyba każdy z nas lubi. U mnie takim śniadaniem są zazwyczaj naleśniki lub placuszki. Szybkie w przygotowaniu, doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno, są doskonałą alternatywą dla kanapek i płatków. Można je podać na wiele sposobów, co jest kolejną zaletą. Ja podaję je zazwyczaj z dżemem lub jogurtem, ale pomysłów na podanie jest(...)łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki kakao - jajko - 100 ml mleka *dodatkowo: - łyżka smalcu - małe opakowanie jogurtu owocowego (ja użyłam jogurtu Jogobella Blueberry Muffin)  Przygotowanie:  Składniki na ciasto wymieszać w misce tak, by nie powstały grudki. Następnie ciasto wykładać partiami na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażyć racuszki na rumiano z obu stron. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu

W poszukiwaniu inspiracji
Rolada chlebowa nafaszerowana serem, wędliną, korniszonami i papryką 187

lodówki (nie bójcie się - ciasto UROŚNIE w lodówce!) Podrośnięte ciasto przekroić je na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt. Mniej więcej na środku ciasta ułożyć plasterki sera, wędliny, papryki lub korniszony. Przygotowane bułki zwijać jak roladki. Najlepiej boki lekko skleić i podwinąć, aby podczas pieczenia roladki się nie rozwaliły. Każdą nadzianą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem(...)180ºC (najlepiej tak długo, aż roladki będą miały lekko złoty kolor).  Podawać od razu po wyjęciu z piekarniku.    P.S. Takie roladki również bardzo dobrze smakują na zimno, więc idealnie nadają się na drugie śniadanie do pracy lub szkoły :) Przepis z lekkimi modyfikacjami z książki "Mała wielka uczta" Pauliny i Michała Stępień

Ugotować
Sernik z borówkami – na zimno 215

Mama będąc na zakupach zawsze bierze pod uwagę moje kulinarne zdolności! ( Ha! ;D ) Tak było i tym razem … Widziała , że z zakupionych amerykańskich borówek powstanie

Ostra na Słodko
Piknik Smakoszy vol 2 - moja relacja 205

Początkowo Piknik Smakoszy miał odbyć się na Moście Kultury, na świeżym powietrzu - jak to przystało na piknik. Niestety ... plany popsuto nam odgórnie. Pogoda nie dopisała, deszcz i przejmujące zimno w sierpniu - kto by się spodziewał ?!  Mimo wszystko wszystko zainteresowanie było. Goście się zjawili, pojedli, porozmawiali ...  W wydarzeniu wzięło udział 7 lubelskich blogerek: Karina , Gosia , Edyta , Agnieszka , Dorota , Magda(...)było i wytrawnie. A na moim stoliku znalazły się: *  muffinki marchewkowe z biała czekoladą   * muffinki brownie z kremem czekoladowym i malinai * piernik z cukinii ( lub kabaczka ) * kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą   * ciasteczka owsiane * koktajl mango-brzoskwinia * kompot korzenno-śliwkowy * drożdżówki z czekoladą i cynamonem W najbliższych dniach na blogu będą pojawiać się przepisy na owe smakołyki

kolorowotorcikowo
Tarta kokosowa z owocami letnimi 391

Nie piekłam ładnych kilka dni bo było tak gorąco, że na samą myśl o włączaniu piekarnika robiło mi się słabo. Ale nie ma przebacz i gdy

Smaczna Pyza
Sernik na zimno z galeretką 260

I znów serniczek ... Niekończąca się przygoda w świecie serków homogenizowanych wkroczyła na oceany galaretki :) ***Sernik *** 250 ml śmietanki 30 % 390 ml jogurtu naturalnego 400g serka waniliowego

ciemna strona patelni
Profiterolki ze śmietaną 81

teraz coś dla łasucha :) czyli Profiterolki z dodatkiem bitej śmietany, wiele osób woli robić je bez cukru.... dla mnie natomiast musi on być. .. SKŁADNIKI NA CIASTO: 250ml wody szczypta soli 130g masła| 1 szkl. mąki Szymanowskiej firmy Polskie Młyny 4 jajka SKŁADNIKI NA NA NADZIENIE: 450ml śmietany 30% cukier waniliowy 1-2 łyżki cukru pudru WYKONANIE: 1. W garnku zagotowujemy(...)się rozpuszczą dodajemy mąkę, ciągle mieszamy do momentu aż masa zrobi się jednolita i szklista, po tym czasie przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Gdy masa będzie zimna,dodajemy jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Masę nakładamy do szprycy, wyciskamy kółka, pieczemy w temperaturze 200* około 25-30 minut.Studzimy. 4. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier

Dziś Ja gotuje
Tarta z figami i kozim serem 117

znajdziecie TUTAJ . A różne przepisy na tarty TU . Składniki: Ciasto: 220 g mąki 100 g masła 1 jajko 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku szczypta soli Nadzienie: 200 g koziego sera (twarożek/do smarowania) 300 g śmietany 18% 2 jajka kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz   Wykonanie: Szybko zagnieść ciasto z podanych składników. Uformować kulkę i zawinąć w folię spożywczą(...)lodówki na min. 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na ok. 3 mm i przełożyć do formy na tartę. Formę wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i nasypać ryżu lub grochu w celu obciążenia. Wstawić do piekarnika na ok. 15 minut, po czym usunąć obciążenie i dopiec jeszcze przez

Pasja Smaku
Tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem 191

300ml rzadkiej śmietany 1 płaska łyżeczka chrzanu (lub do smaku) Jak zrobić tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem  Przygotowanie ciasta: Mąkę, masło i sól przełożyć do miski i utrzeć w palcach aż powstaną okruszki, a następnie gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 30 minut.  Przygotowanie farszu: Do naczynia(...)wlać śmietanę, dodać drobno posiekany koperek, chrzan, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem.  Przygotowanie tarteletek: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość kilku milimetrów. Ciastem wyłożyć foremki do tarteletek, przykryć papierem do pieczenia i wysypać groszkiem do pieczenia (fasolą lub ryżem). Piec przez około 15 minut. Wyjąć

Codzienne Gotowanie
Miniszarlotki francuskie z marcepanem 188

szarlotek nagrzewamy do 190*c. Jabłko, obieramy, kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem brązowym wymieszany z cynamonem, ilość wg swojego uznania. Marcepan kroimy na paseczki. Świeże ciasto francuskie rozwijamy kroimy na prostokąty. Każdy prostokąt z jednej dłuższej  strony nacinamy do połowy tworząc paski. Na całej części rozkładamy po 2 plasterki jabłka i jednym paseczku marcepanu, zawijamy(...)smarujemy rozkłóconym jajkiem , posypujemy brązowym cukrem z cynamonem do smaku, Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15-17 minut aż się zrumienią. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Ziołowe zapiekanki z serem 186

Zapiekanki upiekłam z ziołami oraz ketchupem i serem, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, można je upiec na śniadanie lub kolację. Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno, możemy je zabrać ze sobą do pracy, polecam. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 1 opakowanie suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 łyżka(...)Fanex Papier do pieczenia  Mąką po podsypania Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy suszone drożdże, zioła do pizzy, sól i cukier, wlewamy wodę z oliwą i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, stolnicę posypujemy mąką, zagniatamy ponownie ciasto. Z ciast formujemy małe łódeczki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy ketchupem i posypujemy startym żółtym serem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Bajeczna Kuchnia
TULUMBY 197

doczekać az spróbuje.  Jest to ciastko pażone - smażone w oleju  -i marynowane w słodkim syropie, lub polewany tym że syropem.....  nasiąka słodyczą niczym gąbka. Podawane na zimno. Idealny do mocnego włoskiego espresso,  albo do aromatycznej kawy parzonej po turecku.  Jeden kęs... jedno ciasteczko dla takiego łasuch jak ja jest absolutnie wystarczające. Sara dziekuje Tobie(...)jednym malutkim - tulumb(ie) Syrop 3 szklanki wody 31/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Gotować wszystko razem aż zgęstnieje syrop -około 10 minut i wystudzić. Ciasto parzone 4 jajka 3 łyżki wody 2 łyżki masła 1 szklankę mąki 0,5 łyżeczki  soli Masło roztopić na patelni dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dodać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Śmietankowo bananowy deser warstwowy 268

składników ułożonych w apetycznych warstwach potrafi zdziałać cuda i poprawić humor nawet w tak brzydką deszczową pogodę. Taki deser możecie jeść zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Spróbujcie i umilcie sobie jesienne dni Składniki: (na 2 porcje) 1 średni banan 1 szklanka budyniu śmietankowego* 2 łyżki płatków migdałowych 2 opakowania herbatników regionalnych owsianych z żurawiną(...)przygotowujemy budyń śmietankowy. Do deseru wykorzystujemy 1 szklankę gotowego budyniu. Odstawiamy go do wystudzenia (ma być ciepły, ale nie gorący). Ciasteczka przekładamy do misy blendera z nożami (odkładamy jedno ciasto do dekoracji), dodajemy 2 łyżki płatków migdałowych. Całość miksujemy na a la kruszonkę. Banana obieramy i kroimy w kostkę. W dwóch pucharkach/szklankach układamy warstwy naszego deseru. Na dno każdego pucharka

Słodkie okruszki