Super pyszna propozycja na wszelakie obiady. Możecie ją podać na ciepło, zimno. Całość wprost rozpływa się przy pierwszym kęsie! Do tego koniecznie czerwone wino albo mocno schłodzone prosecco. Smacznego ; ) Do przygotowania potrzebujemy (na blachę ok 28 cm) : 3/4 kostki masła 2 kubki mąki (takie z ikea) jajk0 2-3 łyżki wody sól, pieprz ok 600 g czerownej kapusty ze słoika(...)kubeczek śmietany 2 jajka Z miękkiego masła, mąki, jajka i przypraw wyrabiamy ciasto kruche. Teoretycznie powinno się je wrzucić na chwilę do lodówki, ale ja ten etap pominęłam. Ciasto rozwałkowujemy na blasze wyłożonej pergaminem. Na wierzchu wykładamy solidnie odsączoną z nadmiaru wody kapustę (ja zrobiłam najpierw na sicie a potem jeszcze w dłoniach wyciskałam : )). Wierzch polewamy śmietaną wymieszaną
Szybko Tanio Smacznieodstawimy na 15 min. do miseczki i przykryjemy je wilgotną ściereczką, to zrobi nam się bardziej elastyczne. Z ciasta formułujemy wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy, na środku 6 krążków nakładamy po łyżeczce serka, brzegi zwilżamy wodą i przykrywamy pozostałymi krążkami. Brzegi zaginamy do wewnątrz i dociskamy, delikatnie spłaszczamy. Placki grillujemy(...)dolnym ruszcie. Następnie smarujemy je delikatnie olejem i grillujemy do momentu aż będą nabiorą złotawego koloru. Smakują idealnie na gorąco prosto z grilla, jak również na zimno
Moniki Smakołykiokoło 15 sztuk: 375 g ciasta francuskiego 70 g ciastek digestive w czekoladzie lub innych kruchych w czekoladzie 70 g masła 60 g cukru kryształu 5 dojrzałych gruszek Ciasto francuskie kroimy na 15 kwadratów. Ciasteczka blendujemy z masłem i cukrem. Powstałą masę cisteczkową rozsmarujemy na każdym kwadracie, boki około 1 cm zostawiamy wolne. Gruszki obieramy. Kroimy w plasterki i układamy(...)masę ciasteczkową. Gotowe kwadraty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut, do zarumienienia. Spożywamy na ciepło, na zimno również smaczne. Przechowujemy pod przykryciem. Źródło: Chocolate Divine, C. Bardi/ T. Morris The post Francuskie Kwadraciki z Czekoladą i Gruszką appeared first on Made
Made By Mom And Sonserem. Tniemy ciasto na kromki. Składamy jedną na drugiej, nadzieniem do góry. Gdy już mamy gotowe kromki z obu placków ciasta, składamy je razem i przenosimy do keksówki. Przykrywamy ciasto ściereczką i dajemy mu podrosnąć 40 minut do godziny. Piekarnik nagrzewamy w trybie góra-dół, bez termoobiegu, do 190⁰C. Podrośnięty chlebek wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy(...)minut. Jeśli zacznie Wam za bardzo brązowieć od góry, przenieście go na półkę niżej lub przykryjcie folią aluminiową. Dobry jest i na ciepło – jako pieczywo czosnkowe, i na zimno, do kanapek. Naprawdę trzeba się bić po łapach żeby nie zjeść go od razu całego. Z wierzchu chrupiący, w środku puszysty, miękki i obłędnie ziołowy. Spróbujcie sami :) SKŁADNIKI
Karo in the Kitchenwiesz skąd, nie wiesz po co, nie wiesz dlaczego, ale przychodzi taki dzień, że dopada Cię ochota na coś słodkiego. Bez problemu mogłabyś pochłonąć tabliczkę czekolady czy porcję pysznego ciasta, tylko... po co, skoro słodycze mogą być również zdrowe i nie skutkować godzinami wyrzutów sumienia? Dla większości osób to połączenie jest dość absurdalne- "Zdrowe słodycze?! Przecież to nie istnieje(...)przykładem jest wcześniej prezentowana przeze mnie cudowna granola , ale w tak upalne dni świetnie sprawdzi się coś lekkiego i orzeźwiającego, jak na przykład mus owocowy czy "serniczki" na zimno. MUS OWOCOWY Pyszny miks przygotowany ze zblendowanych malin, brzoskwiń i kiwi z dodatkiem wiórek kokosowych. Taki deser, nie dość, że jest banalnie prosty, to zawiera mnóstwo witamin
peanutbuttermonsteroliwie, dopóki nie ściemnieją, razem z poszatkowaną cebulą. Ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, dopóki nie zrobi się z nich gładka masa. Mieszamy je z pieczarkami, cebulą i przyprawami. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (pokroiłam na 4 paski i każdy z nich na 3 części). Na środek każdego z nich wykładamy łyżką przygotowany farsz i zaginamy rogi do środka, formując koperty. Jeśli(...)chcemy, aby koperty były zamknięte, delikatnie moczymy rogi mokrymi palcami przed zlepieniem ich na środku. Pieczemy je w 200 stopniach C przez około 15-20 minut. Smacznego! Brrrr. Zimno
Weganizm infantylnyKwas perełka, o smaku cytrynowo pomarańczowym, to wspaniały napój, zrobiony na bazie świeżych Składniki: owoców (cytryn i pomarańczy), miodu oraz drożdży. Wspaniale gasi pragnienie w upalne
Korniszonkikremowy, delikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Truskawkowy mus i palona beza włoska sprawiają, że ciężko poprzestać na jednym kawałku. Jest to sernik bez pieczenia, ale nie sernik na zimno. Masę serową zamiast piec gotuje się jak budyń, dzięki czemu jest bardzo delikatna i aksamitna. Ps. śmiało możecie zrobić swoją ulubioną wersję sernika gotowanego – z karmelem, orzechami, kokosową kruszonką(...)resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum. Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 10-15 minut ), a następnie dekorujemy schłodzone ciasto. BEZĄ DEKORUJEMY ZAWSZE PRZED SAMYM PODANIEM
Ostra na Słodkosię postaram. Bo pasch się u nas nie jadało, tak samo jak mazurków zresztą. Były babki wszelakie i serniki pieczone, z rodzynkami. Później Mama robiła boski sernik na zimno - najlepszy, jaki w życiu jadłam. Będę się musiała uśmiechnąć o przepis - sernik był pełen bakalii, z polewą czekoladową... Czysta rozkosz. Na samą myśl głodna się robię. Wracając jednak do meritum - pasch(...)Mniam! Co do mazurków, to jeszcze się nie zdecydowałam. Jakoś nie do końca mnie do siebie przekonują - jadłam pyszne, ale też przesłodzone i mdłe, na twardym, a nie kruchym cieście... Robiłam raz czy dwa, wyszły niezłe, ale strasznie słodkie, i niby chciałam spróbować znowu, ale jakoś tak... Nie wyszło... Widziałam jednak mnóstwo przepisów na niestandardowe czy też nietradycyjne mazurki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeładnie się prezentuje w połączeniu z bielą i czerwienią. Uważam, że to kolejny sernik doskonały. Który lepszy? Nie wiem sam, więc najlepiej jak wypróbujecie oba. ;) PS. Ten sernik na zimno z galaretką i malinami upiekłem w dużej blasze, żeby starczyło go nawet dla niespodziewanych gości. Tylko mogą do Was zacząć częściej wpadać. To tak, żeby nie było, że nie ostrzegałem(...)koniec wsyp mąkę i zmiksuj całość ponownie. Blachę pokryj papierem do pieczenia i wylej masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 35-40 minut, aż ciasto urośnie. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Sernik z białą czekoladą (Pamiętaj, aby składniki miały temperaturę pokojową. Szczególnie ważne jest, aby ser, mascarpone i kremówka nie były zimne; inaczej w serniku powstaną
Food Squaremiałam napisać, że najbardziej smakowały mi na ciepło. Podałam je razem z barszczykiem i uznałam, że to połączenie wprost stworzone dla siebie. Potem jednak zjadłam jeszcze jedną bułeczkę na zimno, polaną ketchupem i ta kombinacja również mi spasowała:) Jedynie na drugi dzień nie czułam żadnej przyjemności z jedzenia, dlatego odradzam wcześniejsze przygotowanie;) 500 g mąki pszennej (u mnie pół(...)mleka, co obniży jego temperaturę, mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, cukier oraz suche drożdże, mieszamy. Wbijamy jajko. Dodajemy letnie (!) masło z mlekiem. Wyrabiamy. Gotowe gładkie i elastyczne ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę. Następnie
Smaki Na Talerzukilku etapach, a to bardzo mi odpowiada. Lubię krok po kroku, bez zbędnego pośpiechu, zbliżać się do upragnionego finału, bo to cudownie wyostrza apetyt. 4. Wyrabianie ciasta, elastycznego jak ciastolina, jest niebywale kojące, cudownie ogrzewa dłonie i towarzyszą mu unoszące się wokół delikatne opary białego wina. Poezja! 5. Są bezkonfliktowe. Ich przygotowanie jest proste i nie wymaga wielkiej(...)czemu możemy je przygotowywać kiedy tylko mamy ochotę, a zapewniam Was, że będziecie ją mieli nie jeden raz. 7. Są uniwersalne. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podane w formie przystawki, obiadu (koniecznie z soczystą sałatką), kolacji lub jako przekąska na piknik. Nadzienie można dowolnie komponować, a nawet podawać w wersji na słodko
KUCHARNIAśniadanie …na kolację …na imprezę …na Wielkanoc Prosta zimna przekąska zrobiona z szynki oraz pasty jajecznej Są szybkie, smaczne, łatwe – doskonałe na poczęstowanie gości lub do podania na większej imprezie. Wielkość ruloników zależy od wielkości i grubości plastrów szynki. Zamiast szynki można użyć plastrów polędwicy, baleronu lub salami. W poniższym przepisie znajdziesz skład na 6 rulonów – jeśli(...)potrzebujesz większej ilości, proporcjonalnie zwiększ również ilość składników. Polecam przekąski: ** Nadziewane koszyczki z ciasta francuskiego ** Bruschetta z pomidorami i bazylią ** Camembert w boczku ** Sałatka Caprese (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 6 ruloników: 6 plastrów szynki 3 jajka łyżeczka majonezu łyżeczka musztardy sól i pieprz opcjonalnie świeża zielenina np. rzeżucha, szczypiorek Jajka ugotuj na twardo (gotuj około
Kulinarny S.O.S.osób. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki z twarogu i jabłek świetnie się sprawdzą jako śniadanie, podwieczorek, a nawet jako słodki obiad lub kolacja. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc można je też zapakować w pudełeczko do szkoły lub pracy. Placuszki serowe z jabłkami dzięki dodatkowi twarogu są lekko wilgotne w środku, a pokrojone w kosteczkę jabłka super podkreślają(...)uznania możecie je po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem, polać sosem czekoladowym lub podawać z ulubionymi owocami lub konfiturami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placuszki serowe z jabłkami – Składniki: Składniki na ciasto do placuszków z twarogu i jabłek: 1 szklanka mąki pszennej tortowej – ok. 160 g 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16 g 1 łyżka
Kulinarne Przebojesmażymy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach. Ciasto przerabiamy, wałkujemy i wykrawamy kółka, ja robiłam to kubkiem. Kółka lekko rozciągamy w palcach (ciasto jest bardzo plastyczne i wykładamy nimi formę do babeczek wcześniej posmarowaną olejem. Następnie każdą babeczkę smarujemy sosem, i do każdej wkładamy trochę nadzienia. Każdą babeczkę posypujemy startym serem i posypujemy(...)złoty kolor w temp 200 stopni (około 10-15 minut) Babeczki można podać z ketchupem. i babeczki w przekroju Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Gorąco polecam i życzę smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku