ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:287/444)

Ruloniki z pastą jajeczną 110

śniadanie …na kolację …na imprezę …na Wielkanoc Prosta zimna przekąska zrobiona z szynki oraz pasty jajecznej Są szybkie, smaczne, łatwe – doskonałe na poczęstowanie gości lub do podania na większej imprezie. Wielkość ruloników zależy od wielkości i grubości plastrów szynki. Zamiast szynki można użyć plastrów polędwicy, baleronu lub salami. W poniższym przepisie znajdziesz skład na 6 rulonów – jeśli(...)potrzebujesz większej ilości, proporcjonalnie zwiększ również ilość składników.   Polecam przekąski: ** Nadziewane koszyczki z ciasta francuskiego ** Bruschetta z pomidorami i bazylią ** Camembert w boczku ** Sałatka Caprese   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 6 ruloników: 6 plastrów szynki 3 jajka łyżeczka majonezu łyżeczka musztardy sól i pieprz opcjonalnie świeża zielenina np. rzeżucha, szczypiorek   Jajka ugotuj na twardo (gotuj około

Kulinarny S.O.S.
Placuszki serowe z jabłkami 134

osób. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki z twarogu i jabłek świetnie się sprawdzą jako śniadanie, podwieczorek, a nawet jako słodki obiad lub kolacja. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc można je też zapakować w pudełeczko do szkoły lub pracy. Placuszki serowe z jabłkami dzięki dodatkowi twarogu są lekko wilgotne w środku, a pokrojone w kosteczkę jabłka super podkreślają(...)uznania możecie je po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem, polać sosem czekoladowym lub podawać z ulubionymi owocami lub konfiturami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placuszki serowe z jabłkami – Składniki: Składniki na ciasto do placuszków z twarogu i jabłek: 1 szklanka mąki pszennej tortowej – ok. 160 g 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16 g 1 łyżka

Kulinarne Przeboje
Babeczki pizza-idealne na imprezę-pyszne 149

smażymy, doprawiamy solą i pieprzem.  Ser trzemy na tarce o dużych oczkach. Ciasto przerabiamy, wałkujemy i wykrawamy kółka, ja robiłam to kubkiem.  Kółka lekko rozciągamy w palcach (ciasto jest bardzo plastyczne i wykładamy nimi formę do babeczek wcześniej posmarowaną olejem. Następnie każdą babeczkę smarujemy sosem, i do każdej wkładamy trochę nadzienia. Każdą babeczkę posypujemy startym serem i posypujemy(...)złoty kolor w temp 200 stopni (około 10-15 minut) Babeczki można podać z ketchupem.   i babeczki w przekroju Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Gorąco polecam i życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ZIELONY SERNIK Z DODATKIEM AWOKADO 216

Zielony sernik z dodatkiem awokado to moja zdrowsza wersja sernika na zimno, idealnego na gorące dni. Szukając pomysłu na to jak przyrządzić kremowy, rozpływający się w ustach ale zarazem zdrowy, bez dodatku cukru sernik, wpadłam na plan połączenia chudego twarogu z aksamitnie delikatnym a zarazem dość tłustym awokado. I powiem Wam, udało się Sernik z tego przepisu wyszedł idealnie kremowy(...)użycia jakiejkolwiek śmietany a jeśli chcesz się przekonać jak smakuje to zielone ciasto, zapraszam do wykorzystania tego łatwego przepisu. SPÓD: ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki suszonej żurawiny 1 łyżka oleju kokosowego ZIELONY SERNIK Z DODATKIEM AWOKADO: 750g chudego twarogu 1-2 dojrzałe awokado 200ml jogurtu naturalnego 1/3 szklanki ciepłej wody 3 łyżeczki żelatyny 2/3 szklanki erytrytolu lub innego słodzidła

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Knedelki z mięsem mieszanym 147

Lato nie rozpieszczało nas piękną pogodą. Przeważnie zimno, deszcz i wiatr. No i dużo nie trzeba. Choroba czai się wszędzie. Mnie przeziębienie dopadło też nagle. A co jest najlepsze na taką chorobę? Oczywiście wspaniały gorący rosół z domowym makaronem . Rosół okazał się pyszny i zbawienny a mięso, które zostało w rosole postanowiłam wykorzystać do pierogów . Pomyślałam żeby zrobić coś nowego(...)ciekawego i smacznego. Tak oto powstały moje knedelki z ciasta „kopytkowego” z nadzieniem z mięsa z rosołu. Rewelacja... Składniki na ciasto „kopytkowe”: 10 szt. ziemniaków (sypkie, mączyste). Po ugotowaniu około 900 g 250 g mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko sól Farsz: 350 g ugotowanego mięsa (z rosołu: kurczak, indyk, wołowina) 1 duża cebula

Kuchnia u Krysi
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI (BUŁKI) Z PASTĄ WARZYWNĄ 148

dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagnieść, podsypując mąkę. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 7-8 mm. Na całość wysmarować pastę warzywną. Zawijać w rulonik i pociąć na kawałki o szerokości 3-4 cm. Ślimaczki układać(...)papierem do pieczenia, można posypać lekko suszoną pietruszką na wierzchu. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ślimaczki około 20-25 minut. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno

Zrób to smacznie
Zawijańce nadziewane cukinią i feta 138

Posyp solą, pieprzem i polej oliwą. Wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC na 30 minut. Wyjmij i odstaw. Wyrośnięte ciasto podziel na 14-16 porcji. Zwiń porcję ciasta w gruby rulon, zrób wgłębienie i napełnij je cukinią, pokruszoną fetą i pomidorami. Chwyć za końce, trochę je rozciągnij i zwiń w przeciwnych kierunkach. Ułóż zawijańce na blasze wyłożonej papierem(...)posyp parmezanem. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Nagrzej piekarnik na 225ºC i wstaw wyrośnięte chlebki. Piecz zawijańce przez 8-10 minut. Podawaj letnie lub na zimno.   The post Zawijańce nadziewane cukinią i feta appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Quiche z wędzonym łososiem i pomidorkami 164

Ciekawy pomysł na wędzonego łososia - wytrawna tarta na kruchym spodzie z dodatkiem cebulki i  pomidorków koktajlowych. Zapewniam, że jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.  Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej  100 g masła zimnego 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli 200 g wędzonego łososia kilka pomidorków koktajlowych(...)jajka 200 g śmietany tymianek świeży lub suszony pierz Mąkę i sól przesiać. Dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekać je z mąką, dodać żółtko i wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez co najmniej godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek ciut większy niż średnica

wyzwania kuchenne
Rolada szpinakowa z maślakami 185

Gotową masę przelewamy na dużą piekarnikowa blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy około 12 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto odwracamy z papierem na suchą ściereczkę. Zwijamy w rulon. Ugotowane maślaki przesmażamy na odrobinie oleju. Wbijamy jajka, smażymy do momentu ich całkowitego ścięcia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser feta ugniatamy(...)posiekaną natką pietruszki. Roladę rozwijamy, wierzch smarujemy serem feta. Następnie rozkładamy na całości usmażone grzyby. Ciasno zwijamy w rulon. Kroimy w plastry. Roladę możemy podać na ciepło lub jako zimna przekąska.  Podajemy z sosem czosnkowo chrzanowym (jogurt wymieszamy z chrzanem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem). #Ambition A dla moich Czytelników specjalna niespodzianka na zakupy w  internetowym sklepie Dajar

VioletoweKucharzenie
Przekładaniec z galaretką 141

proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodajemy do jajecznej masy. Mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 35-40 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu czekamy aż ciasto się ochłodzi;) Przecinamy je w połowie na dwie części. Przekład I: 500 ml kremówki 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe Kremówkę ubijamy. Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej, ale nie wrzącej wody. Porządnie(...)wymieszać, co by się totalnie rozpuściły. Jeśli chcecie, żeby galaretka szybciej się "ścięła" rozpuśćcie ją w metalowym garnuszku.  Kiedy galaretka będzie już w początkowych etapach "ścinania" i będzie zimna, wlewamy ją stopniowo do kremówki, cały czas miksując.  Tak powstałą masę wylewamy na pierwszą część biszkoptu. Przykrywamy drugą połówką. Wierzch: truskawki/ananasy/porzeczka etc. 2 galaretki truskawkowe lub z owoców leśnych

Kuchnia smaków
Bułeczki z pieczarkami 198

przesmażyć aż będą miękkie a woda odparuje. Przestudzić. Przygotowanie bułeczek : Ciasto podzielić na 16 części, każdą część uformować w kulkę, rozgnieść dłonią po czym lekko rozwałkować na niewielkie koło. Ciasto położyć na dłoni, nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić jak pierogi. Następnie układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepieniem do spodu. Zachować odstępy. Przykryć ściereczką i zostawić(...)minut, aby urosły. Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 30 minut lub do czasu aż będą rumiane. Podawać na ciepło lub na zimno.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Tarta ze szparagami 113

serwować na każdą okazję, na słodko i słono. Dziś serwuję tartę z łososiem i szparagami. Idealna dla dwojga. Smakuje równie dobrze na ciepło jako danie główne,jak i na zimno, jako przekąska, podwieczorek lub kolacja.   Tarta ze szparagami Danie Danie główne Porcje 2 Porcje 2 Składniki 100 g mąka orkiszowa 50 g masło 2 szt jajko 1/2 pęczek szparagi(...)jogurt naturalny 1 łyżeczka zioła dowolne - lubczyk, oregano, czubryca 30 g ser żółty opcjonalnie Sposób przygotowania Mąkę, masło i żółtko (białko zostawiamy na później) ugniatamy na zwarte ciasto, formujemy w kulkę i odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim okrągłą formę (ok. 26-28 cm średnicy). Ciasto nakłuwamy widelcem na dnie i pieczemy

Kucharzyca
Ciasteczka cynamonowe 132

Dzisiaj było pieczenie – w końcu trzeba coś robić i na zimno i na ciepło żeby się wprawiać w projekt Od początku roku chodziło coś za mną cynamonowego więc padło na ciasteczka cynamonowe, na które przepis znalazłem na blogu Kingi Powiem Wam, że zapach unoszący się podczas pieczenia rewelacyjnie podrażnia nozdrza i powoduje ślinotok ale może zamiast opisywać Wam swoje(...)doznania przedstawię przepis i tym samym zachęcę do zrobienia tych smacznych ciasteczek   Składniki: Ciasto: - 250g mąki pszennej - 125g miękkiego masła - 100g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - 2 łyżeczki cukru waniliowego Posypka: - 1 łyżka cynamonu - 2 łyżki cukru No to zaczynamy Najpierw musimy utrzeć masło z cukrem na puszystą masę ale pamiętajcie aby masło było miękkie . Następnie

Kuchenne Wariacje
Wyjątkowy sernik z rabarbarem i truskawkami 199

truskawkowym musem. Podawajcie koniecznie ze świeżymi truskawkami! Wygląda pięknie, a smakiem wprost zachwyca. C. nie mógł przestać jeść, a wiecie przecież dobrze, że dla niego serniki to tylko na zimno. Do pieczonych podchodzi ostrożnie, choć coraz częściej udaje mi się go do nich przekonać. Tym razem wystarczyła jedna łyżeczka, żeby przepadł.  Jeśli nie macie tonki, możecie zastąpić ją wanilią(...)mój pierwotny plan, ale kiedy w oko wpadła mi tonka, nie mogłam się powstrzymać przed jej użyciem. Pasuje tutaj doskonale, ale wanilia jest przecież bardzo uniwersalna, i w tym cieście również sprawdzi się doskonale. Sernik rabarbarowy z tonką i musem truskawkowym Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dzien jablka i francuska klasyka. 186

tarty lub tortownice smarujemy tluszczem. Schlodzone ciasto nalezy rozwalkowac na okragly placek nieco wiekszy niz foremka do tart lub tortownica. Przekladamy ciasto do foremki i wyklejamy wysoki brzeg. Spod ciasta gesto nakluwamy widelcem. Jablka kroimy na pol, po wykrojeniu gniazd nasiennych kroimy w cienkie plasterki. Jablka ukladamy dachowkowo na ciescie. Posypujemy calosc 2 lyzkami cukru i wkladamy do piekarnika nagrzanego(...)minut. Konfiture mieszamy z lyzka goracej wody. Mozemy tez ja troche podgrzac. Jeszcze goraca tarte smarujemy konfitura. Tarta doskonale smakuje na cieplo jak i na zimno. Do cieplej tarty polecam galke lodow waniliowych lub zwykly kleks z gestej smietany. Smacznego

Przysmaki Karolki
Kremowy sernik na zimno z czekoladą, polany karmelowymi procentami 73

jest. Wersja sernika na zimno, która wygrała międzynarodową rywalizację ze wzorem dotąd niedościgłym.  Z sernikiem ostrawskim. Zakańczam z ulgą żmudne próby powielenia, odtworzenia, dorównania. Korzystajcie z finalnego efektu często deprymujących eksperymentów. Sernik jest taki, jaki powinien - kremowy, delikatny, lekki. Mało kłopotliwy w wykonaniu - spód stanowią zmiksowane ciasteczka,  Masa serowa uciera się szybko - nie powstają grudki  zbyt szybko(...)ścinającej się żelatyny. Jeśli lubicie posmak mleka w proszku, który ciasto zawdzięcza białej czekoladzie,  tym bardziej będziecie zadowoleni. Ja użyłam czekolady z dodatkiem pokruszonych czekoladowych ciasteczek,  co dodatkowo urozmaiciło smak sernika. Polewa z dodatkiem alkoholu jest wyraźnym akcentem,  który nadaje całości charakteru,  ale galaretka na wierzchu sernika również się sprawdzi. Składniki: na tortownicę o średnicy

Kronika Piekarnika
Placuszki - bez mleka, masła 113

biodrze 😂 Placuszki świetnie smakują podane z owocami, słodkimi sosami, dżemem czy też frużeliną, np. truskawkową. Idealne na drugie śniadanie. Dobrze s makują podane na ciepło jak i też na zimno.  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 2 szklanki wody (0,5 l) 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól. Sypkie składniki wymieszać. Następnie wbić jajka, olej i wlać wodę. Za pomocą trzepaczki, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Powstanie dosyć rzadkie ciasto. Rozgrzać suchą, teflonową patelnię. Placuszki smażyć na większym ogniu. Przewracać na drugą stronę dopiero wtedy, gdy pojawią się bąbelki powietrza i placki od spodu będą rumiane. Uwaga: 1 placuszek

Ugotować
Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami 89

Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami to proste danie, które idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Babeczki można

Kulinarne Przeboje
Muffiny wytrawne 112

W tym wpisie serwuję Wam bardzo prosty i szybki przepis na muffiny wytrawne, a mianowicie na muffiny jajeczne na chlebku tostowym. Te babeczki doskonale smakują zarówno

PysiaGotuje.pl
Ryba po cygańsku 740

osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy z dwóch stron *** *** Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, dodajemy tyle mąki aby masa była gęściejsza niż na naleśniki *** *** Filety rybne moczymy w cieście i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dwóch stron na złoty kolor *** *** Cebulę i paprykę kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilę na patelni *** *** Na patelnie dodajemy wszystkie składniki zalewy(...)przestudzenia *** *** Na dnie miski układamy połowę smażonej ryby *** *** Rybę zalewamy połową zalewy. Układamy resztę ryby i zalewamy pozostałą zalewą *** *** Całość odstawiamy do lodówki na 2 dni. Podajemy na zimno *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ PSTRĄG PIECZONY W PIETRUSZCE Z MASŁEM CZOSNKOWYM PRZEPIS TUTAJ OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE

Blog z Apetytem
biało czerwona kostka malinowa 441

Niedzielnie popołudnia to dla mnie idealny czas dla rodziny. A jak spotkania z rodzinką to kawka i ciastko. Najlepiej jeszcze jak ciastko szybko się zrobi i

Gotowanie z pasją
biało czerwona kostka malinowa 161

Niedzielnie popołudnia to dla mnie idealny czas dla rodziny. A jak spotkania z rodzinką to kawka i ciastko. Najlepiej jeszcze jak ciastko szybko się zrobi i

Gotowanie z pasją
SZKOCKIE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 94

serii „Pieczywa Świata” . Tradycyjne śniadaniowe szkockie bułeczki zwane „Scottish Morning Rolls”. Delikatne, miękkie z chrupiącą skórką.  Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podawane w wersji na ciepło lub zimno, a także jako dodatek  do zup i dań gorących J Zapraszam do wspólnego pieczenia ! SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 150 ml ciepłego mleka(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Przesiewamy mąkę i sól do miski.  2. Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku, a następnie mieszamy z wodą 3. Robimy zagłębienie i wlewamy miksturę. 4. Wyrabiamy ciasto lekko zagniatając. 5. Formujemy kulę i przykrywamy miskę lekko natłuszczoną folią spożywczą. 6. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1h do wyrośnięcia. 7. Wykładamy ciasto na blat posypany mąką. Przekłuwamy

Marcepanowa kuchnia
Francuskie zawijasy z szynką i pieczarkami 174

dodatkami, w dowolnym kształcie, szybka i prosta. Brzmi smacznie i kusząco? Cieszę się:) Do tego aromatyczny ser i lubczyk... Szybka w przygotowaniu przekąska, która zasmakuje na ciepło i na zimno. Idealna przystawka, farsze dowolne, choć dziś padło na szynkę i pieczarki. Dodatki? Koncentrat pomidorowy (zamienne passata, ketchup, przetarte świeże pomidory), parmezan, siemię lniane i mak - możecie użyć także ziaren(...)nasion chia. Takie przekąski zawsze smakują, możemy nadawać im dowolne kształty, cieszą także oko. Podaję je z domowymi dipami, np. pomidorowym, ajwarem lub czosnkowo-koperkowym. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków szynki 3 pieczarki tarty parmezan 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy mielone: lubczyk, ostra i słodka papryka 1 małe jajko siemię lniane i mak do posypania Przygotowanie: Ciasto

Zasmakuj Kuchni
Tarta z porem i szynką - na idealnie kruchym cieście 245

smażymy do momentu aż por się lekko zeszkli. Wrzucamy szynkę i smażymy ok 3-4 minuty. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremki do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika na 12-15 min. W dużym kubku łączymy ze sobą, śmietanę, jajka, pokruszony ser, 1 posiekaną gałązkę tymianku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem(...)pora z szynką, zalewamy masą śmietanową jajeczną, posypujemy serem mozarella i wstawiamy do piekarnika na 30-35 min. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Tarta świetnie smakuje na zimno i na ciepło. Smacznego

DefinicjaSmaku
Bezglutenowy biszkopt przekładany kremem z batatów i daktyli z truskawkami 124

Królem biszkoptu jest mój domownik, więc nie będę kłamać, że sama go upiekłam. Trzymam się od tego wypieku z daleka, bo po co mam mieszać w

Quinoa Raz!
Sernik na zimno kakaowo cytrynowy babci Basi 111

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję

Pysznosci Babci Basi
Sernik z niespodzianką na majówkę 151

Wiosna już zawitała u nas na dobre, a cieplejsze dni skłaniają do wprowadzenia nie tylko lżejszej kuchni, ale też deserów, których nie trzeba piec. Jak tylko

Bon appetit mon amie
Quiche z cukinią 146

Czosnek przepuścić przez praskę i podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać odciśniętą z wody cukinie. Smażyć bez przykrycia około 15 minut. Blaszkę o średnicy 16 cm wysmarować masłem, rozwałkowane ciasto nałożyć na blaszkę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Podpiekać w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około kwadrans. W tym czasie jogurt utrzeć mikserem z jajkami, doprawić solą, pieprzem(...)oraz starty parmezan. Na podpieczony spód wylewamy masę, zapiekamy około pół godziny w 170 stopniach. Jak to zwykle bywa z tartami, są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno Ania

Ania i Marcin gotują
Tarta z gorgonzolą i pomidorami 105

francuskie - 20 dkg sera gorgonzola - 25 dkg serka typu włoskiego - 3-4 pomidory - 20 dkg boczku wędzonego - masło - sól - pieprz Przygotowanie: Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Gorgonzolę z serek rozgniatamy widelcem, przyprawiamy pieprzem. Przekładamy do formy i rozsmarowujemy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, przykrywamy masę serową. Oprószamy pieprzem i solą(...)pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. W międzyczasie boczek kroimy w kostkę lub małe paski. Podsmażamy i posypujemy pod koniec pieczenia. Tarta jest bardzo dobra również na zimno. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym 187

mojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę

moj przepis na
Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym 278

lubi-chyba nie znam takiej osoby,znalazłam przepis na na prawdę pyszne nuggetsy-inaczej kąski z kurczaka,pyszne i na ciepło i na zimno,co jest fajne np na imprezy kiedy możemy je przygotować sobie trochę wcześniej i podać gościom no i oczywiście podać go z sosem czosnkowym lub z ketchupem np dla dzieci polecam gorąco u mnie zniknęły(...)stołu pierwsze i smakowały wszystkim SKŁADNIKI: 3 piersi z kurczaka 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej mielonej papryki olej do smażenia Na ciasto: jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3/4 szkl.mąki + mąka do obtoczenia 1/3 szkl. mleka PRZYGOTOWANIE: mięso kroimy na kawałki,troszkę większe niż

Swojskie jedzonko
Serniczek na zimno- błyskawiczny i kremowy. 142

     Jest pyszny, kremowy i wprost nie można mu się oprzeć. Pięknie się prezentuje i szybko się go robi, ale jeszcze szybciej znika. Dzięki

Rozpustne gotowanie
Sernik z budyniem bez pieczenia 2644

 Już kilka miesięcy temu podałem przepis na pyszny sernik z budyniem , który osiągnął dużą popularność na blogu. Dziś prezentuję wam pyszną modyfikację tego sernika, czyli

Kuchnia Łukasza
Sernik na zimno z jagodami 98

Czy mówiłam Wam już, że kocham sernik! Od dzieciństwa uwielbiam się nim wręcz obżerać, a wszyscy w rodzinie wiedzą, że jak mam przyjechać w odwiedziny to

Pink Envelope
Tarta rabarbarowo jabłkowa z bardzo czekoladową pianką 100

powstał podczas gotowania odlewamy. W niewielkiej ilości wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, którą następnie dodajemy do owoców i jeszcze przez chwilę gotujemy, aż uzyskamy gęściejszą konsystencję. Nadzienie przekładamy na upieczone ciasto. Teraz czas na piankę. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Bardzo delikatnie łączymy z ubitą pianą(...)przekładamy na rabarbarowe nadzienie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C 30 minut, a następnie  w 160 stopniach C 10 min. Podajemy na ciepło lub na zimno. Tartę przechowujemy w lodówce

noteskulinarnyfiga
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 183

zostawić bułeczki w takim kształcie (nazywanym półksiężycem), lub jak ja, mając bułeczkę ustawioną zlepieniem w dół, podwinąć pod spód rogi, uzyskując kształt "kartofelka":) Powtórz powyższe czynności z pozostałymi kawałkami ciasta. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmaruj bułeczki żółtkiem wymieszanym z wodą i posyp wybranymi(...)piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz bułeczki aż się ze złocą (mi to zajęło ok. 30 minut). Odstaw do przestygnięcia. Można je jeść na ciepło i na zimno

Chilli Czosnek i Oliwa
Deser. Na zimno. Torcik serowo-śmietanowy z nektarynkami i galaretką 192

Zupełnie nie wiem co mam teraz napisać... Nie mogę zebrać myśli wiedząc, że w lodówce stoi talerz z tym pysznym deserem i zaraz będę mogła go

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania