ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:287/444)

Miniszarlotki francuskie z marcepanem 188

szarlotek nagrzewamy do 190*c. Jabłko, obieramy, kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem brązowym wymieszany z cynamonem, ilość wg swojego uznania. Marcepan kroimy na paseczki. Świeże ciasto francuskie rozwijamy kroimy na prostokąty. Każdy prostokąt z jednej dłuższej  strony nacinamy do połowy tworząc paski. Na całej części rozkładamy po 2 plasterki jabłka i jednym paseczku marcepanu, zawijamy(...)smarujemy rozkłóconym jajkiem , posypujemy brązowym cukrem z cynamonem do smaku, Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15-17 minut aż się zrumienią. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Ziołowe zapiekanki z serem 186

Zapiekanki upiekłam z ziołami oraz ketchupem i serem, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, można je upiec na śniadanie lub kolację. Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno, możemy je zabrać ze sobą do pracy, polecam. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 1 opakowanie suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 łyżka(...)Fanex Papier do pieczenia  Mąką po podsypania Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy suszone drożdże, zioła do pizzy, sól i cukier, wlewamy wodę z oliwą i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, stolnicę posypujemy mąką, zagniatamy ponownie ciasto. Z ciast formujemy małe łódeczki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy ketchupem i posypujemy startym żółtym serem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Bajeczna Kuchnia
TULUMBY 197

doczekać az spróbuje.  Jest to ciastko pażone - smażone w oleju  -i marynowane w słodkim syropie, lub polewany tym że syropem.....  nasiąka słodyczą niczym gąbka. Podawane na zimno. Idealny do mocnego włoskiego espresso,  albo do aromatycznej kawy parzonej po turecku.  Jeden kęs... jedno ciasteczko dla takiego łasuch jak ja jest absolutnie wystarczające. Sara dziekuje Tobie(...)jednym malutkim - tulumb(ie) Syrop 3 szklanki wody 31/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Gotować wszystko razem aż zgęstnieje syrop -około 10 minut i wystudzić. Ciasto parzone 4 jajka 3 łyżki wody 2 łyżki masła 1 szklankę mąki 0,5 łyżeczki  soli Masło roztopić na patelni dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dodać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Śmietankowo bananowy deser warstwowy 268

składników ułożonych w apetycznych warstwach potrafi zdziałać cuda i poprawić humor nawet w tak brzydką deszczową pogodę. Taki deser możecie jeść zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Spróbujcie i umilcie sobie jesienne dni Składniki: (na 2 porcje) 1 średni banan 1 szklanka budyniu śmietankowego* 2 łyżki płatków migdałowych 2 opakowania herbatników regionalnych owsianych z żurawiną(...)przygotowujemy budyń śmietankowy. Do deseru wykorzystujemy 1 szklankę gotowego budyniu. Odstawiamy go do wystudzenia (ma być ciepły, ale nie gorący). Ciasteczka przekładamy do misy blendera z nożami (odkładamy jedno ciasto do dekoracji), dodajemy 2 łyżki płatków migdałowych. Całość miksujemy na a la kruszonkę. Banana obieramy i kroimy w kostkę. W dwóch pucharkach/szklankach układamy warstwy naszego deseru. Na dno każdego pucharka

Słodkie okruszki
Pasta z cukinii do chleba 150

Cukinię uwielbiam chyba pod każdą postacią: w zupie, w leczu, w formie kotletów, a nawet w cieście ( brownie z cukinii ) czy chlebie ( chlebek z cukinii ). Dziś w postaci pysznej pasty na kanapki. Składniki: 1/2 kg cukinia 2 cebule 4 ząbki czosnki odrobina cytryny olej sól, pieprz natka pietruszki Wykonanie: Cukinię, cebulę obrać, pokroić w kostkę włożyć na rozgrzany olej, usmażyć(...)ostudzić. Następnie dodać zmiażdżony z solą czosnek, przyprawić do smaku i zakwasić sokiem z cytryny. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i podawać z pieczywem na zimno

Tradycyjna Kuchnia
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 165

Pyszne, lekkie, delikatne, pachnące czarnuszką paszteciki z nadzieniem pieczarkowym. Idealne na gorąco do czerwonego barszczyku, a na zimno - to świetna przekąska. Doskonale się mrożą, także można zrobić zapas i wyjmować po kilka w razie potrzeby. Nie podaję ilości pasztecików, bo zależy to od ich wielkości, ale z tej porcji mąki jest to całkiem spora ilość. Podana ilość pieczarek jest(...)styk, jeśli lubisz bardzo dużą ilość nadzienia zwiększ ilość grzybów. Paszteciki w w większych gabarytach to świetna propozycja drożdżówek na drugie śniadanie. Zapraszam do przepisu! Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka 2 łyżki masła 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki drożdży instant czarnuszka  Składniki na farsz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki z patelni nadziewane twarogiem kozim 182

Jeżeli nie masz za dobrej patelni możesz smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni. W ten sposób bułeczki nie będą do niej przywierały. Bułeczki są gotowe gdy tylko ciasto przestanie być surowe. Usmażone bułeczki przekładamy na talerz, posypujemy jeszcze trochę oregano i polewamy oliwą z oliwek. Kaloryczność: 660 kalorii w całej porcji Ciekawostki zdrowotne: Oliwa z oliwek: Tłuszcze odgrywają(...)jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-9, więc warto włączyć ją do naszych posiłków. Istotny jest wybór odpowiedniej oliwy z oliwek w sklepie. Powinno się wybierać oleje tłoczone na zimno, extra virgin z pierwszego tłoczenia, najlepiej w ciemnych butelkach (oleje roślinne wystawione na światło szybko jełczeją). Tylko takie (spożywane na zimno oczywiście) mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie

Moja Micha
Ladenia - grecka pizza z pomidorami 237

podsypać mąką. Rozprowadzić trochę oliwy w formie w której będziemy piec, posypać  semoliną. Rozwałkować lub rozciągnąć ciasto na placek do wielkości pasującej do foremki. Włożyć do formy. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st C Wyrośnięty placek polać równomiernie oliwą  a następnie posypać  pokrojoną(...)sporą ilością suchego oregano. Piec na środkowej półce piekarnika ok 40-45 minut, aż brzegi placka zrobią się  rumiane, a pomidory są przypieczone. Podawać na gorąco lub na zimno, jako posiłek lub przekąskę. Smacznego

Stare Gary
Drożdżowe paszteciki z mięsem. 156

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Paszteciki dobrze smakują podane do barszczu czerwonego na gorąco lub na zimno jako przekąska. Farsz możemy również przygotować z samego mięsa gotowanego lub warzywny np. z kapusty kiszonej i pieczarek. Jednak uważam, że ten jest najsmaczniejszy :) Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około(...)Składniki na ciasto:    600 g mąki   50 g świeżych drożdży   1 żółtko jajka   1 szklanka wody   1 łyżeczka soli   1 łyżeczka bazylii   1 łyżka cukru 1 łyżka oleju Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem mielonym podsmażamy. Posypujemy oregano. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż  wytopi się z mięsa. Zostawiamy

Symfonia smakowa
Kanapka prosto z pieca 148

szynki konserwowej w plastrach 10 dag sera mozzarella 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka czarnuszki do posypania Wykonanie. Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, odstawić na 20 minut. Rozwałkować w prostokąt, posmarować keczupem, rozłożyć plastry szynki, posypać równomiernie serem i pietruszką. Całość zwinąć ,zaczynając ok krótszego boku. Ułożyć na naoliwionej blaszce, założeniem na spodzie, Posmarować(...)temp.200 stopni, 40 minut. Po wyjęciu z pieca, odczekać 5 minut i można kroić. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym lub z zieloną sałatą. Kanapka jest równie smaczna na zimno

Kulinarny karnet Christophera
Różowy torcik na 1 roczek (na bazie serka twarogowego) 208

Nadszedł ten czas, abym zrobiła torcik dla mojej córci na jej 1 roczek. Zawsze podobały mi się torty jednorożce. Zrobiłam taką moją wersję tego popularnego tortu

Ana Mari's world
przepyszny torcik z kremem toffi i marmoladą z pigwy... 284

Składniki: jajka 3 sztuki, gorąca woda 4 łyżki, cukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 100 gram, mąka ziemniaczana 100 gram, proszek do pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 286

odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. Krok 8 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozbij jajko, dokładnie wymieszaj z odrobina mleka i posmaruj wierzch kapuśniaczków. Zrób to dokładnie, żeby ciasto ładnie zrumieniło się podczas pieczenia. Posyp wałeczki kminkiem, czarnuszką, pokruszoną kolendrą lub lubczykiem, sezamem, czarnym, lub jasnym, makiem – wszystkie opcje dozwolone. Ostrym nożem lub najlepiej okrągłym nożem to pizzy pokrój(...)będzie je podzielić. Tak przygotowane kapuśniaczki wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na 20-25 minut, aż pięknie zbrązowieją. Kapuśniaczki doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Artykuł Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Domowe, mięciutkie bułeczki jogurtowe 154

Składniki: 1 łyżka miodu (20 g) 25 g drożdży 100 ml ciepłego mleka (100 g) 180 gęstego jogurtu (najlepiej greckiego) o temperaturze pokojowej 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20 g) 2 i ¾ szklanki mąki pszennej (475 g) 1 jajko 1 łyżeczka soli (7 g) Wykonanie: Do miseczki wkruszamy drożdże, wlewamy około ¼ szklanki ciepłego mleka oraz miód, mieszamy(...)dokładnie mieszamy, odstawiamy, pod przykryciem na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy podrośnięty zaczyn, resztę mleka, jogurt, olej, jajko oraz sól, wyrabiamy ciasto rękoma kilka minut, aż zacznie łatwo odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy

KulinarneImpresje.pl
CHLEB 3 ZIARNA 151

keksówek wysmarowanych dokładnie olejem i otrzepanych mąką. Przykrywamy i odstawiamy do momentu, aż ciasto zrówna się z blachą. Czas rośnięcia 2-5 godzin zależy od temperatury otoczenia. PIECZENIE : Ciasto smarujemy wodą i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 220 stopni C, gdy osiągnie daną temperaturę skręcamy na 200 stopni C i pieczemy ok. 40 minut. Jeśli nasz piekarnik mocno grzeje(...)blachy i dopiekamy na ruszcie. Jeśli nasz bochenek po ostukaniu wyda pusty głos jest upieczony. Kroimy dopiero po całkowitym przestygnięciu. Smacznego :) MAŁA RADA : Jeśli w naszym mieszkaniu jest zimno i chlebki nie chcą rosnąć wstawmy je przykryte ściereczką do piekarnika i włączamy światło, jeśli i to im nie wystarczy co jakiś czas włączamy piekarnik na 50 stopni C. Wyłączamy

Pani na deser
DOMOWA PIZZA CALZONE + FILMIK 378

Calzone to pizza w formie pieroga, nadziana farszem mięsno - serowym lub innym dowolnym. Pizza jest bardo smaczna na ciepło lub zimno.       SKŁADNIKI :  500 g mąki pszennej 220 ml mleka pomieszanego z wodą 30 g drożdży  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziół ( oregano, bazylia) 2 łyżki oleju(...)PRZYGOTOWANIE :  Składniki ciasta przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w mleku, wlewamy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut aż wyrośnie.  Pieczarki, cebulę, paprykę drobno kroimy, podpiekamy na odrobinie oleju.  Ser ścieramy na tarce, szynkę i oliwki kroimy. Przecier mieszamy z ketchupem, przyprawami i wodą, powstanie gęstawy sos. Wyrośnięte ciasto dzielimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Babeczki jak drożdżówki :) 165

drożdżówki z białym serem :) Są pyszne! Wilgotne, miękkie i słodkie, lekko waniliowe z pysznym, serowym nadzieniem. Rewelacyjne zaraz po upieczeniu, ale bardzo smaczne także podgrzane w mikrofalówce lub na zimno. Składniki (ok. 15-18 babeczek) 150 g margaryny 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia niepełna szklanka(...)jednym, ciągle ucierając. Dodać ekstrakt, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem na zmianę z kefirem. Dokładnie zmiksować. Nakładać do papilotek (do połowy wysokości), nadziewać serem i przykryć wierzch odrobiną ciasta. Piec 25 min. w 180 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! Nadzienie ok. 300 g białego sera 4 łyżki cukru łyżka cukru z wanilią żółtko Twaróg rozgnieść widelcem

Słodkie inspiracje
drożdżowe ślimaki ze szpinakiem 188

Jeśli lubicie drożdżowe wytrawne wypieki to polecam takie ślimaczki ze szpinakiem. Są pyszne na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego lub na zimno jako przekąska do zabrania ze sobą na piknik lub wycieczkę.  Składniki na 15 sztuk: 500 g mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 30 g drożdży 30 g smalcu 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru na nadzienie(...)serka topionego kremowego łyżka masła sól pieprz 2-3 ząbki czosnku Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i łyżką mąki, odstawić na kilka minut. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Szpinak rozmrozić i usmażyć na maśle. Dodać serek i rozdrobniony czosnek, przyprawić i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb żytni z mąką pszenna razowa i łamanym ziarnem żyta wg J.Hamelmana 174

temperaturze 21°C by dojrzal. Do przygotowania zakasu potrzeba 150 g maki zytniej chlebowej,110 ml wody i 1 lyzke zakwasu. NAMOCZONE ZIARNO Zalac lamane ziarno zyta-160 g zimna woda-160ml i przykryc folia,by zapobiec parowaniu.Cale ziarno zalac wrzatkiem.Uzylam ziarna lamanego. MIESZANIE : W misie robota umiescic wszystkie skladniki,w tym namoczone ziarno.Wymieszac calosc na I predkosci przez(...)geste i klejace,srednio luzne.Skonczyc na II predkosci mieszajac okolo 2 minut. Pisze dokladnie o predkosciach mieszania,poniewaz po przeczytaniu ksiazki wiem jakie to jest wazne dla pozniejszej struktury ciasta i chleba.Nigdy wczesniej na to nie zwracalam uwagi,po prostu o tym nie wiedzialam. Zdjecie ponizej przedstawia dokladnie konsystencje ciasta.Ilosc uzytej wody zalezy od uzytej maki.Czasem istnieje koniecznosc zwiekszenia dodatku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!