temperaturze 21°C by dojrzal. Do przygotowania zakasu potrzeba 150 g maki zytniej chlebowej,110 ml wody i 1 lyzke zakwasu. NAMOCZONE ZIARNO Zalac lamane ziarno zyta-160 g zimna woda-160ml i przykryc folia,by zapobiec parowaniu.Cale ziarno zalac wrzatkiem.Uzylam ziarna lamanego. MIESZANIE : W misie robota umiescic wszystkie skladniki,w tym namoczone ziarno.Wymieszac calosc na I predkosci przez(...)geste i klejace,srednio luzne.Skonczyc na II predkosci mieszajac okolo 2 minut. Pisze dokladnie o predkosciach mieszania,poniewaz po przeczytaniu ksiazki wiem jakie to jest wazne dla pozniejszej struktury ciasta i chleba.Nigdy wczesniej na to nie zwracalam uwagi,po prostu o tym nie wiedzialam. Zdjecie ponizej przedstawia dokladnie konsystencje ciasta.Ilosc uzytej wody zalezy od uzytej maki.Czasem istnieje koniecznosc zwiekszenia dodatku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Piękny i zdrowy uśmiech szybko, tanio i naturalnie? Skuteczne, szybkie i darmowe wybielanie zębów? Wystarczy kilka minut i pare składników, aby osiągnąć to wszytko.
IzaGotujeKolejna placuszkowa kombinacja tym razem z kurczakiem i warzywami. Wyszło super, nie dość że mieliśmy pyszny obiadek to jeszcze kilka sztuk zostało na kolację i nawet na zimno smakowały bardzo dobrze. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 200 g pieczarek 1 por 2-3 jajka ok. 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)półplasterki, wrzucić do miski. Dodać jajka, mąkę oraz przyprawy, wymieszać i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką porcje ciasta i formować placuszki na patelni. Smażyć z obu stron na złoto
Simply FoodKlopsiki z orzechów włoskich Dziewczyna już któryś raz męczyła mnie o wegańskie klopsiki po tym, jak kupiliśmy paczkę w Ikei. Po kupne daleko, poza tym zimno na polu… trzeba coś fajnego zrobić własnoręcznie. Po szybkim przeglądzie podłogi (tak, tak trzymam lwią część nierozpakowanego jedzenia na podłodze) doszedłem do wniosku, że najlepiej byłoby zrobić pulpety z orzechów włoskich, które leżakują(...)zabrać. Chwilę później w głowie urodziło się kilka pomysłów i zamiast śmigać do odległej Ikei po mrożonkę, posłałem Natalię do ‚ Kogucika ‚ po pieczarki, a sam zająłem się przygotowywaniem ciasta na chlebki pita, bo to własnie w nich podałem klopsiki z orzechów włoskich . Już wiem, że te wegańskie klopsiki na pewno zostaną ze mną na długo. Robi się je błyskawicznie
BlendmanUbijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. 2. Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. 3. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 20 min. 4. Przygotowujemy galaretkę: żelatynę zalewamy wodą (odstawiamy na chwilę) i podgrzewamy, mieszając, żeby się rozpuściła. Dodajemy cukier i szklankę malin. Całość(...)całość odstawiamy, żeby lekko stężała). 6. Masę jogurtowo- galaretową łączymy z ½ szklanki malin i wylewamy na biszkopt. 7. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 5 h. 8. Sernik na zimno dekorujemy ½ szklanki malin. Sernik na zimno z malinami jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDomowa wersja hot-dogów. Smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Można podać z ketchupem, sosem czosnkowym czy innym ulubionym. Składniki: 200 ml wody 25 g drożdży 1/2 łyżeczki soli łyżeczka cukru łyżka oleju 200 g mąki oregano, zioła prowansalskie 4 długie parówki Ponadto: jajko, sezam Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki(...)ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, olej, zioła i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Z parówek zdejmujemy osłonki i przekrawamy je na pół. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy
e-PrzepisyKulinarnePropozycja na szybki, zdrowy obiad. Szczególnie ucieszy fanów szpinaku, bo zapraszam dzisiaj na placuszki szpinakowe. Przygotowuje się je błyskawicznie. Smaczne na ciepło i na zimno. Do ich przygotowania wykorzystałam mrożony szpinak, który zawsze dyżuruje w mojej zamrażarce. Składniki na 2 osoby : 1 szklanka mąki orkiszowej 150 g mrożonego szpinaku 0,75 szklanki mleka 2 duże jajka 2 łyżki startego parmezanu(...)olej lub masło ghee Wykonanie: rozmrozić szpinak. Odsączyć na sitku mąkę połączyć z mlekiem, jajkami, parmezanem i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dodać szpinak, wymieszać. Odstawić ciasto na 10 minut przed wyłożeniem na patelnię raz jeszcze zamieszać i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu 8 placuszków. Podawać z surówką lub sosem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dolewaj oleju. Gdy warzywa zmiękną dodaj cebulę, dopraw pieprzem i solą. Podduś jeszcze chwilę i zostaw do ostygnięcia. Gdy ciasto podrośnie, rozwałkuj je na grubość centymetra. Na połowę ciasta rozłóż połowę farszu, podsyp parmezanem lub innym serem. Zawiń do połowy. Na zwinięty rulon rozłóż drugą część farszu i posyp serem. Zwiń w rulon. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)rogala. Zostaw na kolejne pół godziny do wyrośnięcia, po czym posmaruj opcjonalnie jajkiem i piecz w 200 ° góra- dół 40 minut. Po czym podawaj na gorąco jak i na zimno z pomidorową salsą. SMACZNEGO . CMOK
Pasje Jolkidłońmi aby nie było dużych grudek. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić aż się rozpuszczą. Do mąki i masła dodać drożdże i pozostałe składniki - zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto nie musi leżeć i wyrastać, więc od razu można je podzielić na 8 kawałków i rozwałkowywać na prostokąty. Wzdłuż dłuższego boku, na środku, nakładać farsz i zwijać(...)roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami - ja użyłam czarnuszki, która uwielbiam :) Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać na gorąco lub na zimno. Wspaniale takie paszteciki smakują z barszczem :) Paszteciki są niezwykle kruche, a jednocześnie miękkie. Polecam Wam wypróbowanie tego przepisu, który sprawdzi się również do przygotowania rogalików :) Przy
Codzienna kuchnia niecodziennaułożyłem na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, uważając, aby poszczególne krążki nie znajdowały się zbyt blisko siebie, gdyż w czasie pieczenia znacząco zwiększają swoją objętość. Identycznie nafaszerowałem drugi płat ciasta francuskiego. Jajko wbiłem do szklanki, dodałem do niego odrobinę wody i za pomocą widelca rozmąciłem do uzyskania jednolitego płynu. Za pomocą pędzelka posmarowałem wszystkie ciastka jajkiem. Piekarnik nagrzałem do temperatury(...)minutach obniżyłem temperaturę do 150 stopni i piekłem jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie ciastka powinny być ładnie zarumienione. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, z tym że należy odczekać około 5 minut przed ich spożyciem, z uwagi na bardzo gorący farsz
Wyprawy kulinarne12 sztuk do 60 min Łatwe Tanie Przepis na muffiny wytrawne Pyszne muffinki z pieczywa, cukinii i żółtego sera. Pyszna opcja na wykorzystanie pozostałego z dnia
PysiaGotuje.pljeść ;). Puchate, mięciutkie, po prostu delicious ;). Pamiętajcie, aby wybrać do nich jabłka odmiany kwaśnej/kwaskowej, z takimi placki są najsmaczniejsze. Wspaniałe na podwieczorek, kolację, śniadanie...mnie smakują nawet na zimno :). Bardzo polecam :). Składniki: 255 g mąki pszennej 3 jajka 220 ml mleka 3 - 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżki oleju lub roztopionego masła 3/4 łyżeczki(...)odmiany Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do oprószenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia ( ja mąkę z proszkiem przesiałam, jak do każdego ciasta ). Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, do momentu, aż staną się jaśniejsze i lekko napuszone ( nie trzeba długo ucierać, nie potrzeba nawet miksera, ja zrobiłam to drewnianą łyżką ). Dodać
Opowieści z piekarnikaDzień dobry :-) Dziś w Rzeszowie popadał troszkę śniegu, zimno dalej, ale jaśniej przynajmniej trochę. Brakuje słoneczka, ale lepiej tak niż jak pada deszcz i cały czas ciemno. Przepis jaki dla Was mam, to przekąska, którą robi się szybko, jest prosta i bardzo smaczna. Można zrobić na imprezę, można podać do sałatki lub po prostu zjeść sobie tak jak u mnie(...)Rodzinka chciała coś dobrego do pochrupania, więc takie świderki im zafundowałam ;-) Polecam, są pyszne. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (ja miałam xxl) 6 plasterków szynki parmeńskiej starta mozzarella dobrej jakości ketchup lub ajvar do posmarowania 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni funkcja termoobieg. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 2. Ciasto francuskie rozkładamy na desce, smarujmy ajvarem
kruche babeczkimąki orkiszowej tortowej typ450 (lub 700, typ750 ok.180g) - 80g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 150 cukru lub ksylitolu Z mąki, cukru (ksylitolu) i zimnego masła zagnieść energicznie kruche ciasto. Gdyby nie chciało się rozkruszyć dosypać trochę mąki, ale nie powinno być problemu. Kruszonkę wstawić do lodówki na czas przygotowywania śliwek. Dno formy wyłożyć śliwkami (bez pestek), pokrojonymi na mniejsze(...)takiej potrzeby. Całość obsypać schłodzoną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i zapiekać ok.30 minut na termoobiegu. Podawać na ciepło (gorąco) z kulką loda lub na zimno (równie smaczne, a łatwiej się wyjmuje z formy). Można posypać pudrem. Smacznego
Smaczne ZdroweJedne z najlepszych, chrupiących gofrów jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis i wykonanie bardzo łatwe. Dla mnie najlepsze, same z cukrem pudrem. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne z kubkiem gorącego kakao. Więcej rozpisywać się nie będę, bo trzeba je spróbować. Składniki: - 160g mąki pszennej (niepełna szklanka) - 1 łyżka cukru pudru - 50g masła - 2 jajka - 1 szklanka (250ml) mleka(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać żółtka i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać, delikatnie białka i wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Wylewać porcjami ciasto i piec, aż gofry będą złote. Smacznego! * przepis pochodzi z książki "Jajka" M. Roux
CookYourself