ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:292/444)

BUŁECZKI SEROWE Z MOZZARELLĄ I SUSZONĄ CEBULKĄ 117

cebulką, która zapiekając się w serze nadała im niezwykłego smaku i aromatu Bułeczki są fantastyczne! Smakują zarówno same, na gorąco, kiedy to ser przyjemnie się ciągnie, jak i na zimno z dodatkiem ulubionej wędliny czy też warzyw. Spróbujcie! Już zawsze będziecie chcieli do nich wracać! SKŁADNIKI : ( ok. 15-17 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 40 g * masło(...)płaska łyżka * jajko – 2 szt * sól – 1 płaska łyżeczka DODATKOWO: * mozzarella – 2 op * ser żółty np. cheddar – ok. 17 plastrów * suszona cebulka * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z solą. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy

Ostra na Słodko
Serniczki jeżynowe z granolą 158

Lekkie mini serniczki jeżynowe ze zdrową domową granolą. Można je zabrać na wynos do pracy, na piknik. Chrupiąca granola o wiele lepiej mi smakuje niż ciasteczka

wesoła kuchnia
Ciastko z jabłkiem z aromatem amaretto i anyżu 147

garnka. Podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy anyż i gotujemy aby jabłka zmiękły. Mieszamy. Na koniec wyjmujemy anyż. Jeżeli jest taka potrzeba odparowujemy nadmiar wody. Pozostawiamy do przestygnięcia. Ciasto filo wykładamy na wilgotny ręcznik kuchenny i warstwę po warstwie smarujemy mlekiem ( ja miałam 3 warstwy ). Na koniec wykładamy masę jabłkową. Zwijamy w rulon. Kroimy na cztery części. Umieszczamy na blaszce wyłożonej(...)piekarniku nagrzanym do 180 - 190 o C przez około 15 – 20 minut aż będą lekko przyrumienione. Można jeść na ciepło ( uważajcie tylko aby się nie poparzyć ) lub na zimno. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna: 1 porcja ok. 185 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push

Smaki Ewy
Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami 187

Słodkie śniadanie najlepiej smakuje jak jest zimno Z dodatkiem cynamonu idealnie wprawia w nastrój przedświątecznych przygotowań. Ale to danie będzie pyszne przez 365 dni w roku. Polecam. Brzoskwinie jeśli się uda warto znaleźć świeże, te z puszki mogą być za miękkie, ale też się uda.   Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami Danie Śniadania Kuchnia Polska Porcje 2 porcje Czas(...)przygotowania 20 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Francuskie tosty 1/2 szt. chałki/ ciasta drożdżowego (lub 8 kromek chleba tostowego) 1 szt. jajka 100 ml mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego) Karmelizowane brzoskwienie 2 szt. brzoskwiń (świeże lub twarde z puszki) 3 łyżki miodu 1 łyżeczka masła 1/2 szt. cytryny (soku z cytryny) Sposób przygotowania Tosty

Wypieki i Rumieńce
Staub - zestaw do przystawek - nie tylko do przystawek :) 131

Pewnie wielu z Was korzysta z naczyń żeliwnych i ceramicznych francuskiej firmy Staub (obecnie grupa Zwilling J.A. Henckels) , ale w nasze ręce trafiły stosunkowo niedawno. Zaczęliśmy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik na zimno z borówkami 142

Bardzo lubimy borówki więc kolejne z nimi ciasto Spód sernika: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła 20 g czekolady deserowej  Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Czekoladę połamać,przełożyć do rondelka i rozpuścić razem z masłem. Połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową.  Masę ciasteczkową przełożyć do formy(...)równo rozprowadzić na folii. Wstawić do lodówki na 20 minut. Masa serowa: 1 op. sernika na zimno 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny ponadto:   2 szkl. borówek  1 niebieska galaretka Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość dokładnie połączyć i wylać na przygotowany spód

Kolorowa kuchnia Elki
Rogaliki francuskie z gruszką 251

dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Cynamon wymieszać z cukrem. Gruszkę umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Wykroić część nasienną i pokroić w plastry o grubości około pół centymetra. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie przekroić na pół wzdłuż długiego boku, a każdy z węższych pasów pokroić na trójkąty o dość sporej podstawie. Kawałki gruszki obtaczać w cukrze z cynamonem, kłaść(...)zawijać na kształt rogalików. Układać na blaszce w odstępach co najmniej trzech centymetrów. Zapiekać w 170C około godzinę. Wystudzić lekko na desce, gorące parzą. Podawać na ciepło lub zimno. marcelina

Czerwony Gupik
Tarta z szynką parmeńską i mozarellą 317

większej niż forma, wyłożyć nim dno i boki formy. Spód nakłuć widelcem i wstawić do schłodzenia na kwadrans. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić do niego formę z ciastem na około 20 minut, aby lekko się podpiekło. Mozarellę zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną, jajkami. Doprawić pieprzem, solą i bazylią suszoną lub posiekaną świeżą. Szynkę porwać na kawałki, pomidory(...)spodzie tarty.  Zalać przygotowaną wcześniej masą i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut, aż masa sie zetnie a wierzch lekko zrumieni. Podawać na ciepło lub zimno

wyzwania kuchenne
Ciasto Shrek a raczej Fiona z truskawkami 145

Nadeszła pora na damską wersję ciasta Shrek idealnego na upały : ) Składniki: Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki 1 lyżka mąki ziemiaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa czerwona: 1 l czerwonego truskawkowego soku kubuś pysio lub inny 2 budynie śmietankowe 4 duże łyzki cukru Śmietana: 500 ml śmietany 30-stki 1 galaretka truskawkowa Ponadto: opakowanie delicji połówki truskawek(...)galaretka truskawkowa Wykonanie: Z podanych składników upiec biszkopt. Następnie nawilżyć go zimna przegotowaną wodą. Na soku ugotować budyń tak samo jak napisane jest na opakowaniu lecz z większą ilością cukru no i mleko trzeba zastąpić sokiem. Szybko wylać na biszkopt. Gdy masa z soku truskawkowego będzie już przestudzona ułożyć na niej delicje. Ubić śmietanę na sztywno wraz z dodatkiem galaretki

Pychotkaaa
Racuchy pszenno-gryczanie z jabłkiem 169

siebie.  Tym czymś okazał się przepis na racuchy z dodatkiem mąki gryczanej za to bez jajek i z jabłkami. Smaczne były po zdjęciu z patelni ale i na zimno wprost ze śniadaniówki :) Racuchy pszenno-gryczanie z jabłkiem 300 ml mleka 10 g drożdży 2 łyżki cukru 180 g maki pszennej pełnoziarnistej 70 g maki gryczanej 4 małe jabłka olej(...)posypania Do 100 ml ciepłego mleka wkruszamy drożdże i wsypujemy łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy ciepłe miejsce. Po 15 minut dolewamy zaczyn do mąki, dodajemy pozostały cukier i mleko. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy przykryte ściereczką na godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Łyżka nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Strucle z jabłkami. 176

wyrabiamy dłońmi (jeśli nie chce się skleić dodajemy trochę kwaśnej śmietany). Wkładamy do lodówki na 60 minut. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 4 części (jeśli chcemy mieć duże ciastka) lub 6 części (wtedy uzyskamy ciastka wielkości dłoni). Każdą część wałkujemy na placki grubości około 3 milimetrów, wypełniamy(...)sklejamy brzegi tworząc dużego pieroga. W patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy strucle z obu stron na złoty kolor. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzą się zarówno na podwieczorek, drugie śniadanie, jak i jako słodka przekąska o każdej porze dnia. Polecam

Rozpustne gotowanie
Rozstrzygnięcie konkursu :) 163

lukru (cukir puder z sokiem wiśniowym) i polewy czekoladowej biedroneczki, a z czekolady i posypek - motylki. KABANOSY W CIEŚCIE Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakuje jak bułka. Wyrabia się go bardzo szybko i nie trzeba czekać aż wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut i od razu(...)dość grubą warstwę pikantnego) sprawia, że całość nie jest sucha i dodatkowo podkręca smak. Myślę że w wersji na ciepło stanowiłyby świetną zakąskę na różnego rodzaju imprezy, a na zimno można je zabrać nie tylko na wycieczkę, ale też do pracy czy szkoły. PS. Ze zwycieżczyniami skontaktuję się mailowo

Kto ugości moich gości?
Ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem 144

środka masy, to Wasz wybór - u mnie był boczek i ser. Niebo w gębie. Plusem tych placków jest to, że smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. 'ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem' Składniki (na 4 placuszki): - 1 szklanka utłuczonych ziemniaków - 2-3 plastry boczku wędzonego - 0,5 średniej cebuli - 2-3 plastry cheddara - 1 jajko(...)pokroić w paski, cebulę w kosteczki i podsmażyć na patelni. Jajko i posiekany ser żółty razem z boczkiem dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Z ziemniaczanego ciasta formować średniej grubości trójkąciki (na początku może wydawać się, że masa jest za bardzo klejąca, ale tak ma być, można pomóc sobie podczas formowania, mocząc delikatnie dłonie w wodzie

CookYourself
Czekoladowa bita śmietana do ciast i deserów / chocolade whipped cream 381

Bardzo czekoladowa i puszysta masa. Prosta do zrobienia, tu nic się zważy i czas pracy minimalny. Przepis jest na duże ciasto lub tort.  Do zrobienia tego rozpływającego się w ustach kremu potrzebujesz: - 1000 g śmietany 30-36 % słodkiej - 1 czekolada gorzka 100 g - 2 czekolady mleczne 100 g Śmietanę doprowadź do wrzenia. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Kiedy śmietana(...)zawrze wyłącz gaz i wrzuć czekoladę.Dokładnie  wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Gdy ostygnie włóż do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.  Gdy już jest całkowicie zimna ubij jak bitą śmietanę na dość sztywno, na wolnych obrotach. Ponownie schłódź. I zawsze trzymaj krem w lodówce. Możesz również zamrozić. SMACZNEGO . CMOK

Pasje Jolki
Pieczony budyń waniliowy 201

Pieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się

Poezja smaku
Rumieńce we mgle. Późne śniadanie z jabłkami, imbirem i rozmarynem. 166

horyzoncie muszę widzieć dom, to mój najcenniejszy drogowskaz.  Wracam więc szybko z rumianym dowodem życia - pięknymi, rubinowymi jabłkami i z wielkim pragnieniem, by przepędzić mgłę.  I surowe zimno, które wraz z nią nadeszło.  Obrażona kawa stoi w kącie. W takie dni, jak ten, sięgam po nią coraz rzadziej. Bardziej z sentymentu, jakbym miała wyrzuty sumienia(...)Obok stawiam ulubioną filiżankę. Lubię ten widok. Najbardziej wtedy, gdy mogę wtopić się w tło i stać się jego częścią. Fotel. Kominek. Stolik z tacą. Dzbanek z herbatą. I ciasto. Tu nic nie znika we mgle, choć lubię, gdy wieczorem kolory zmienia i podkreśla jedynie światło świec.  Łyk herbaty ogrzewa. Czuję jak ciepło rozchodzi się powoli po ciele. Aromat

KUCHARNIA
owsianka z mlekiem truskawkowym 131

*składniki: ok. 55 g płatków owsianych 300 ml mleka 50 g truskawek miód do smaku dodatkowo: garstka orzechów parę truskawek wykonanie: Płatki owsiane zalewamy wieczorem 250

Domowy Smak Jedzenia
Ciasta 151

Babka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka korzenna   Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach

Aga w kuchni
Tarta łososiowa 173

mielonego, - około 180g jogurtu naturalnego greckiego, - 2 cebulki dymki, - około 150 g szpinaku w liściach ( dałem mrożony, podduszony ) - świeży koperek, - sól, dużo pieprzu. Wykonanie : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Schłodzić przez dwie godziny w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem blachę. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki i podpiec w nagrzanym piekarniku(...)szpinak i łososia. Wylać na podpieczony spód i zapiec do czasu, aż masa łososiowa będzie ścięta, około 30 - 40 minut w 170 - 180 stopniach Można jeść na ciepło lub zimno. Po lekkim przestudzeniu całość bez problemu można wyjąć z formy. Ja przygotowałem tarty na wynos, dlatego nie mam zdjęcia w przekroju

Przepisy Mikołaja
Świetna przekąska! 100

Święta, święta i po świętach...Już pojutrze Nowy Rok, a na wieczór sylwestrowy przyda się przepis na fajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy na zimno, z ziemniakami czy sałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci. Składniki: 2 piersi z kurczaka pieczarki 200 g  cebula 1 szklanka mąki mleko jajko sól, pieprz, przyprawa(...)pieczarki ścieramy na tartce razem z cebulą. Przyprawiamy mięso i mieszamy z pieczarkami. W drugiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka, mieszając robimy gładkie, gęste ciasto. Mięso wrzucamy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Mmm pycha!    Niech taneczny lekki krok, będzie z Wami cały Nowy Rok. Niech prowadzi Was bez stresu

Na moim talerzu
Tarta z warzywami - z cukinią i marchewką 266

szcypte soli. Miksować do momentu uzyskania gładkiej masy. 3.   Piekarnik nagrzać do 180°C. 4.   Formę na tartę wysmarować margaryną i posypać mąką kukurydzianą. 5.   Ciasto rozłożyć w formie, ponakłuwać widelcem i piec 25 min. 6.   Marchew obrać, cukinię umyć. Za pomocą obieraczki do warzyw wykrawać cienkie wstążki. 7.   Wstążki warzyw układać naprzemiennie wokół tarty(...)gałkę muszkatolową. Doprawić solą i pieprzem. 9.   Masę jajeczna wlać na tartę, pomiędzy wstążkami warzyw. 10. Piec w 180°C ok 50 min. 11. Podajemy na ciepło lub zimno. ZAPRASZAM NA FILM - Pyszna tarta z warzywami na obiad ! Jeśli spodobał Ci się film  subskrybuj mój kanał YouTube

Atlas Smaków
Tarta szpinakowa z ricottą 162

farsz do tarty.  Przygotowanie tarty szpinakowej : Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Przełożyć do naczynia do pieczenia tarty, ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na niego ryż, groch, fasolę lub specjalny ceramiczny groszek do pieczenia i piec przez 10 minut. Tartę wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i piec jeszcze(...)napełnić farszem szpinakowym. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec tartę szpinakową przez 25-30 minut lub do czasu aż farsz się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kluski leniwe 148

Dzisiaj mam leniwy dzień, a wszystko za sprawa tej pogody - szaro, buro i ponuro, a i zimno jeszcze😱. A skoro leniwy dzień to i leniwy obiad. Lubicie takie? A w której wersji słodkiej czy słonej? Ja najbardziej z bułką tartą ;) Składniki: 250 gram sera chudego 90 gram maki 1 jajko duża szczypta soli dodatkowo: tłuszcz bułka tarta Przygotowanie: Jajko mieszamy(...)pomocą rózgi do momentu połączenia się żółtka z białkiem. Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem.  Dodajemy mąkę pszenną i jajko. Zagniatamy ciasto, podsypując odrobiną mąki. Z ciasta formujemy wałek, grubość zależy od naszych upodobań, następnie kroimy  ukośnie na paski wielkości około 2-3 cm. Gotujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy kluski, delikatnie mieszając.  Gotujemy 2 minut

Życie zaczyna się w kuchni
MSM MOŃKI - wspólpraca 172

się miękkim, sprężystym miąższem usianym niewielkimi oczkami o nieregularnym kształcie. Zarówno konsystencja, jak i walory smakowe sprawiają, że Ser Morski MSM Mońki idealnie nadaje się do spożywania zarówno na zimno, jak i na gorąco - jako składnik wykwintnych dań oraz prostych kanapek. Na błyskawiczne przyrządzenie przekąsek pozwala forma sera i opakowanie, które można wielokrotnie otwierać i zamykać.   Źródło(...)kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka musztardy w proszku Ciasto (panierka z KFC): 2 jajka wiejskie (są dużo większe niż te sklepowe) 100 mleka 3,2 % (może być dowolne mleko ja miałam akurat takie) 3/4 szklanki mąki z amarantusa 1/2 łyżeczki

ClauditteMissCooking
Świetna przekąska! 204

Święta, święta i po świętach...Już pojutrze Nowy Rok, a na wieczór sylwestrowy przyda się przepis na fajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy na zimno, z ziemniakami czy sałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci. Składniki: 2 piersi z kurczaka pieczarki 200 g  cebula 1 szklanka mąki mleko jajko sól, pieprz, przyprawa(...)pieczarki ścieramy na tartce razem z cebulą. Przyprawiamy mięso i mieszamy z pieczarkami. W drugiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka, mieszając robimy gładkie, gęste ciasto. Mięso wrzucamy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Mmm pycha!    Niech taneczny lekki krok, będzie z Wami cały Nowy Rok. Niech prowadzi Was bez stresu

NA MOIM TALERZU
Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 128

przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zaczną się rumienić, dodać jarmuż. Smażyć kilka minut, aż jarmuż zdecydowanie zmniejszy objętość. Dodać sól i pieprz, wymieszać, ostudzić. Jarmuż wymieszać ze startą mozzarellą. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, nie grubszy niż 5 mm. Na nim równomiernie rozsmarować nadzienie. Pokroić w pasy, ułożyć jeden na drugim. Każdy pas przeciąć w poprzek na 3-4 kawałki(...)sztorc. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w 190 st. C. przez 25-30 minut, zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać pozostałą startą mozzarellą. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! A może znacie jarmuż i gości często w Waszych kuchniach? Jakie dania z jego udziałem polecacie? Ja bowiem dopiero się z nim zaprzyjaźniam, i ciągle poszukuję inspiracji

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania