wodę - w takiej ilości, aby powstało elastyczne ciasto, które bez problemu będzie można wałkować. Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej mąki. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy w szersze plastry. Każdy z nich rozwałkowujemy na cienki placek - najlepiej, aby były podobnej grubości i wielkości, usmażą się jednakowo. Tak rozwałkowane placki układamy na rozgrzanej(...)pojawią się brązowe plamki. Podajemy posmarowane hummusem, posypane cukinią, ziarnami czarnuszki i posiekaną natką z pietruszki. Można skropić dobrej jakości oliwą z oliwek. Doskonale smakują na ciepło i na zimno
Moja smaczna kuchnianaleśników- mój zdecydowany faworyt wśród promocji w tym tygodniu ! Niedrogi, ale za to jaki przyjemny i przydatny w kuchni! Nie wiem jak wy, ale mnie zawsze denerwuje nakapane ciasto naleśnikowe na płycie indykcyjnej i obok na blacie. A tu za jednym razem, w jednym naczyniu! Super :) --> Netto do 7 sierpnia 11. Patelnie, również na indukcje(...)miska- fajna, przydatna miseczka z różnymi ostrzami--> Netto do 7 sierpnia 14. Cudne emaliowane naczynia :) --> Netto do 7 sierpnia 15. Frytkownica ze strefą zimna -> Lidl do 7 sierpnia Zastanawiasz się co to oznacza? Zimna strefa to wydzielona część w komorze frytownicy pod grzałkami, w której jest niższa temperatura niż ustawiona
Tradycyjna Kuchniaodstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę czasu (ciasto musi podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto przez około 3 minuty. Do ciasta dokładamy oliwki i pomidory i razem wyrabiamy. Ciasto dzielimy na równe części z których kształtujemy nieduże placki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w każdym placku robimy kilka wgłębień. Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy i siekamy(...)oliwą i posypujemy świeżo zmieloną solą morską. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Podajemy na ciepło bądź zimno. Minifocaccia Minifocaccia SMACZNEGO
peggiwkuchnimiseczki, dodać pokrojone drobno chilli, kurkumę, wyciśnięty przez praskę czosnek, słodko kwaśny sos chilli. Doprawić solą i skropić sokiem z cytryny. Zostawić tak na co najmniej dwie godziny. Przygotowanie ciasta – za pomocą miksera wymieszać mąkę, białko, curry, sól i wodę na gładką masę. Odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło. Krewetki położyć na sitku, w garnku rozgrzać olej(...)złotego koloru. Krewetki wyjąć z oleju łyżką cedzakową i rozłożyć na ręczniku papierowym., drugim przykryć, przydusić, lekko osuszyć. Następnie położyć na sałatce i natychmiast serwować. Na ciepło i na zimno są super, ale ja wolę jak krewetki są ciepłe. To było pycha
Kuchnia Pokoleńpieczenia (tu musicie wyczuć swój piekarnik). Chleb, który wyrastał w lodówce miał też większe dziury. Jeżeli jednak nie macie za dużo czasu, możecie pozwolić mu na wyrastanie bez zimna. Składniki (na 2 bochenki): 405 g zakwasu 765 g mąki pszennej chlebowej 400 ml wody 20 g (około 2 łyżek) soli morskiej lub 1,5 łyżki zwykłej(...)minuty na niskich obrotach. Zwiększyć obroty i wyrabiać jeszcze przez kolejne 3. Przykryć miskę i odstawić na 20 minut. Następnie posypać wierzch solą i wyrabiać ciasto na niskich obrotach przez 1 minutę, a potem na wyższych przez 6 minut. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrastania
Sto kolorów kuchnisimitów ) - mąka pszenna – 500 g – drożdże świeże – 25 g – sól – 1 łyżeczka – cukier – 1 łyżeczka – ciepła woda – 250 ml – zimna woda – 125 ml – melasa z winogron – 3 łyżki * – podprażony sezam – 0,5 szklanki * melasę z winogron śmiało możemy zastąpic miodem. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier i drożdże(...)minutach ) dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy. W reszcie ciepłej wody rozpuszczamy 1 łyżkę melasy ( lub miodu ) i stopniowo dodajemy do mąki z drożdżami. Zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki ( ja lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą melasy ( lub miodu ) i obtaczamy obficie w uprażonym sezamie. Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze
Ostra na SłodkoCzas czytania: 2 min Wegetariańskie „pulpety” przygotowane z warzyw i ryżu, świetne danie na obiad. Medaliki proponuje podać z sosem pomidorowym i surówką to
SprawdzonaKuchnia.plmusimy nic zagniatać, ani miksować, kwestia przygotowania jabłek. Jeśli użyjemy gotowych jabłek ze słoika, to naprawdę przygotowanie zajmie nam 5 minut. Szarlotka jest pyszna zarówno na ciepło jak i zimno. Polecam! Migdałowa szarlotka sypana S kładniki: 3/4 szklanki mąki pszennej ½ szklanki startych migdałów 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jabłek. Następnie wysypujemy drugą część suchych składników i pozostałe jabłka. Na wierzch wysypujemy porcję suchych składników z migdałami. Masło ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut
Mania Gotowaniafiliżanka kawy trafi w nasze ręce zawsze w odpowiednim momencie, zanim jeszcze zdążymy pomyśleć, że właśnie mamy na nią ochotę. Tu ciepły koc otuli nam stopy, zanim zimno obudzi dreszcze. Nie zawsze łatwo dojść do tego etapu, ale warto, naprawdę warto starać się być jego częścią. Życzę Wam i sobie udziału w tej premii, ale też gotowości(...)Wiem, że kubek gorącej czekolady jest najlepszą odpowiedzią. Rozgrzeje i poprawi nastrój. Doda energii i wymaluje wielki uśmiech. To wystarczająca nagroda. A gdyby tak połączyć gorącą czekoladę z ciastem czekoladowym? To pytanie z kategorii retorycznych. Zadałam je sobie znając z góry odpowiedź. Lubię indywidualnie pakowane desery. W nich od brzegu naczynia po samo dno wszystko należy do mnie
KUCHARNIAsera Gruyère, startego na tarce o drobnych oczkach sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty lotaryńskiej: Przygotować ciasto na tartę (wersja z robotem) Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami malaksera z nożem do ciasta kruchego (lub robota planetarnego z mieszadłem do ciasta kruchego) , to mąkę, sól i zimne masło włożyć do misy i zmiksować do uzyskania kruszonki (pulsacyjnie jeśli robimy(...)kruszonce) . Zmiksować wszystko do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się zlepiać ze sobą (ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde) . Ręcznie szybko uformować kulę (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody). Przygotować ciasto na tartę (wersja ręczna) Jeśli nie mamy mechanicznych wspomagaczy kuchennych to mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne
Moja DelicjaCzas czytania: 2 min Sałatka jesienna z dodatkiem duszonej cebuli w czerwonym winie, suszonymi pomidorami, kozim serem i wędzonym łososiem. Sałatka na pewno przypadnie niejednemu do
SprawdzonaKuchnia.plPyszne i pożywne śniadanie w 15 minut? Jasne, że tak! Ta pizza idealnie nadaję się na śniadanie i drugie śniadanie i smakuje nawet na zimno, więc z powodzeniem można ją zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnie. Polecam Składniki: – 1 jajko – 1 łyżka śmietany (10g) – 2 łyżki mąki (u mnie 20g mąki pełnoziarnistej pszennej(...)dodatki wg smaku (u mnie łosoś wędzony, pomidorki koktajlowe i kukurydza) Jajko rozbełtać z solą i śmietaną, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy rozrzedzić je odrobiną mleka. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, wylać ciasto na patelnie, wyrównać, posypać serem startym na dużych oczkach, wyłożyć dodatki i smażyć na małym ogniu
Smaki Armineposiekanym masłem, jajkiem i solą. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 20-30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i boki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Ciasto nakłuwamy, umieszczamy w środku papier do pieczenia i wysypujemy go ryżem lub fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą(...)wylewamy na kruchy spód. Układamy pokrojone buraki i ser feta. Pieczemy ponownie przez około 30 minut. Gotową przyozdabiamy rukolą i koperkiem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Alergeny Alergeny jajka Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą, czyli pomysł na niebanalną kolację, przekąskę lub przystawkę. Sezonowa rewelacja! [foodiepress] [hide] [/hide] Źródło przepisu: Kwestia Smaku . Artykuł Wytrawna tarta
Pogotujmy.plPizzeriny z dynią i serem camembert, to moja propozycja na niebanalną pizzę w wersji mini. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego sprawdzi się zarówno na ciepły posiłek lub zimną przekąskę - na imprezę, piknik czy do pracy. Pizzeriny mimo niewielkiej ilości dodatków, bo jest na nich tylko dynia i ser - smakują wyjątkowo i wcale nie grzeszą prostotą. Dynię(...)papryką słodką - to wystarczyło, by nadać jej wyjątkowego smaku. Do przepisu polecam wykorzystać mrożoną dynię w kostkach Poltino PRZEPIS NA PIZZERINY Z DYNIĄ I CAMEMBERTEM Składniki na ciasto: 2,5 szklanki maki 3/4 szklanki letniej wody 40 g drożdży świeżych 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: około 100 g mrożonej dyni
kolorowotorcikowoczasie przygotuj oliwę z ziołami. 5. W blenderze zmiksuj zioła z ząbkiem czosnku oraz oliwą. Gdy focaccia trochę podrośnie, zrób w niej końcami palców małe dołki. Posmaruj całą powierzchnię ciasta oliwą z ziołami i czosnkiem (łącznie z brzegami). 6. Przy pomocy tarki o dużych oczkach zetrzyj ziemniaka (razem ze skórką) bezpośrednio nad focaccią, niech jego wiórki pokryją całą jej powierzchnię(...)nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz przez ok. 20 minut. Na ostatnią minutę możesz włączyć opcję górnej grzałki, aby nieco bardziej przyrumienić ziemniaka. Podawaj na ciepło lub na zimno. Wpis powstał we współpracy z Monini
Chilli Czosnek i Oliwa