Święta, święta i po świętach...Już pojutrze Nowy Rok, a na wieczór sylwestrowy przyda się przepis na fajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy na zimno, z ziemniakami czy sałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci. Składniki: 2 piersi z kurczaka pieczarki 200 g cebula 1 szklanka mąki mleko jajko sól, pieprz, przyprawa(...)pieczarki ścieramy na tartce razem z cebulą. Przyprawiamy mięso i mieszamy z pieczarkami. W drugiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka, mieszając robimy gładkie, gęste ciasto. Mięso wrzucamy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Mmm pycha! Niech taneczny lekki krok, będzie z Wami cały Nowy Rok. Niech prowadzi Was bez stresu
Na moim talerzuszcypte soli. Miksować do momentu uzyskania gładkiej masy. 3. Piekarnik nagrzać do 180°C. 4. Formę na tartę wysmarować margaryną i posypać mąką kukurydzianą. 5. Ciasto rozłożyć w formie, ponakłuwać widelcem i piec 25 min. 6. Marchew obrać, cukinię umyć. Za pomocą obieraczki do warzyw wykrawać cienkie wstążki. 7. Wstążki warzyw układać naprzemiennie wokół tarty(...)gałkę muszkatolową. Doprawić solą i pieprzem. 9. Masę jajeczna wlać na tartę, pomiędzy wstążkami warzyw. 10. Piec w 180°C ok 50 min. 11. Podajemy na ciepło lub zimno. ZAPRASZAM NA FILM - Pyszna tarta z warzywami na obiad ! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
Atlas Smakówfarsz do tarty. Przygotowanie tarty szpinakowej : Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Przełożyć do naczynia do pieczenia tarty, ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na niego ryż, groch, fasolę lub specjalny ceramiczny groszek do pieczenia i piec przez 10 minut. Tartę wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i piec jeszcze(...)napełnić farszem szpinakowym. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec tartę szpinakową przez 25-30 minut lub do czasu aż farsz się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Codzienne GotowanieDzisiaj mam leniwy dzień, a wszystko za sprawa tej pogody - szaro, buro i ponuro, a i zimno jeszcze😱. A skoro leniwy dzień to i leniwy obiad. Lubicie takie? A w której wersji słodkiej czy słonej? Ja najbardziej z bułką tartą ;) Składniki: 250 gram sera chudego 90 gram maki 1 jajko duża szczypta soli dodatkowo: tłuszcz bułka tarta Przygotowanie: Jajko mieszamy(...)pomocą rózgi do momentu połączenia się żółtka z białkiem. Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę pszenną i jajko. Zagniatamy ciasto, podsypując odrobiną mąki. Z ciasta formujemy wałek, grubość zależy od naszych upodobań, następnie kroimy ukośnie na paski wielkości około 2-3 cm. Gotujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy kluski, delikatnie mieszając. Gotujemy 2 minut
Życie zaczyna się w kuchnisię miękkim, sprężystym miąższem usianym niewielkimi oczkami o nieregularnym kształcie. Zarówno konsystencja, jak i walory smakowe sprawiają, że Ser Morski MSM Mońki idealnie nadaje się do spożywania zarówno na zimno, jak i na gorąco - jako składnik wykwintnych dań oraz prostych kanapek. Na błyskawiczne przyrządzenie przekąsek pozwala forma sera i opakowanie, które można wielokrotnie otwierać i zamykać. Źródło(...)kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka musztardy w proszku Ciasto (panierka z KFC): 2 jajka wiejskie (są dużo większe niż te sklepowe) 100 mleka 3,2 % (może być dowolne mleko ja miałam akurat takie) 3/4 szklanki mąki z amarantusa 1/2 łyżeczki
ClauditteMissCookingŚwięta, święta i po świętach...Już pojutrze Nowy Rok, a na wieczór sylwestrowy przyda się przepis na fajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy na zimno, z ziemniakami czy sałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci. Składniki: 2 piersi z kurczaka pieczarki 200 g cebula 1 szklanka mąki mleko jajko sól, pieprz, przyprawa(...)pieczarki ścieramy na tartce razem z cebulą. Przyprawiamy mięso i mieszamy z pieczarkami. W drugiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka, mieszając robimy gładkie, gęste ciasto. Mięso wrzucamy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Mmm pycha! Niech taneczny lekki krok, będzie z Wami cały Nowy Rok. Niech prowadzi Was bez stresu
NA MOIM TALERZUprzeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zaczną się rumienić, dodać jarmuż. Smażyć kilka minut, aż jarmuż zdecydowanie zmniejszy objętość. Dodać sól i pieprz, wymieszać, ostudzić. Jarmuż wymieszać ze startą mozzarellą. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, nie grubszy niż 5 mm. Na nim równomiernie rozsmarować nadzienie. Pokroić w pasy, ułożyć jeden na drugim. Każdy pas przeciąć w poprzek na 3-4 kawałki(...)sztorc. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w 190 st. C. przez 25-30 minut, zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać pozostałą startą mozzarellą. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! A może znacie jarmuż i gości często w Waszych kuchniach? Jakie dania z jego udziałem polecacie? Ja bowiem dopiero się z nim zaprzyjaźniam, i ciągle poszukuję inspiracji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokoło 15 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką, na okrągły placek grubości około 3 mm. Łyżkę wystudzonego farszu kłaść na środku placka, nieco rozsmarować farsz na placku. Brzegi ciasta posmarować pędzelkiem zmoczonym w wodzie. Placek składać na pół, formując pierożka. Dokładnie dociskać brzegi, można uformować koroneczkę. Gotowe pierogi ułożyć na blasze, naciąć wierzch pierożków ostrym nożem. Można posmarować rozmąconym(...)stopniach z termoobiegiem lub 220 stopniach bez termoobiegu, przez 15-20 minut, aż upieką się na złocisty kolor. Calzone smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego
kolorowotorcikowotakimi słodkimi, tylko wytrawnymi. Pomyślałam o placuszkach warzywnych z dodatkiem szynki i powiem Wam, że wyszły bardzo fajne :) W sam raz do odgrzania następnego dnia lub do zjedzenia na zimno. Składniki: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka sól, pieprz chili, bazylia, oregano 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 6 plastrów szynki 1/2 pęczka szczypiorku 10 dag startego żółtego sera(...)pomocą trzepaczki. Dodać kukurydzę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i szynkę, posiekany szczypiorek i żółty ser. Doprawić do smaku przyprawami i ziołami. Na rozgrzanej patelni umieszczać porcje przygotowanego ciasta starając się uformować placuszki. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z dipami lub bez niczego
Pasja SmakuDelikatne placki, świetnie sprawdzają się jako przekąska lub lekki obiad. Przygotowanie: 20 minut Koszt: Tanie Dzisiaj odstąpimy trochę od słodkości,które Wam ostatnio serwowałam. Pojawi
zdrowo i aktywnieLatem często mam w lodówce zapas musu z rabarbaru, robię go w bardzo prosty sposób. wystarczy poddusić rabarbar z odrobiną wody, aż zmięknie, a następnie przestudzić
Quinoa Raz!Na wielkanocnym stole zawsze króluje babka piaskowa, bez której nie wyobrażam sobie świat. Szybciutko idziemy do sklepu na zakupy i robimy babeczkę piaskową. Zapewniam was babka
Kulinarne pyszności MolkiTruskawkowy sezon w pełni! Gdzie się nie pójdzie wszędzie pełno truskawek, choć mamy wrażenie, że nie są tak słodkie niestety jak we wcześniejszych latach! Na blogu
Plate of Joyniczego nie była potrzebna. Składniki: ciasto 125 g mąki 1 jajo 300 ml mleka nadzienie 4 duże pieczarki nieduży kawałek żółtego sera Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać - powinno przypominać konsystencją gęstą śmietanę smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju pieczarki i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)nadzienia zwijamy jak krokieta (zwijamy dół, prawą/lewą stronę i górę) podgrzewamy na patelni przez chwilę tak aby się delikatnie zarumienił podajemy ciepłe lub też można zjeść na zimno W wersji bardziej kalorycznej oczywiście możemy obtoczyć w jajku i bułce tartej tak jak tradycyjnego krokieta. Smacznego
Gotowanie z pasjąbyć, ani za rzadka ani za gęsta. W związku z tym, że do ciasta dodałam olej to naleśniki smażyłam bez dodatkowego tłuszczu. Patelnie rozgrzewamy, na środek nalewamy chochelkę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Naleśnik przewracamy na drugą stronę dopiero, gdy spód będzie sprężysty. Naleśniki smażymy z obu stron i odkładamy na talerz. Kapustę ścieramy na tarce o grubych(...)stawiamy na palnik. Do gotowania kapusty dodałam również zmielone grzyby, możecie użyć całych grzybków. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy kapustka będzie już zimna, to odciskamy ją z nadmiaru płynu. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do kapusty. Do farszu dodajemy również twaróg, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku. Wszystko
kulinarne odsłony pati