ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:282/444)

Francuskie koperty z nadzieniem ziemniaczanym 138

oliwie, dopóki nie ściemnieją, razem z poszatkowaną cebulą. Ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, dopóki nie zrobi się z nich gładka masa. Mieszamy je z pieczarkami, cebulą i przyprawami. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (pokroiłam na 4 paski i każdy z nich na 3 części). Na środek każdego z nich wykładamy łyżką przygotowany farsz i zaginamy rogi do środka, formując koperty. Jeśli(...)chcemy, aby koperty były zamknięte, delikatnie moczymy rogi mokrymi palcami przed zlepieniem ich na środku. Pieczemy je w 200 stopniach C przez około 15-20 minut. Smacznego! Brrrr. Zimno

Weganizm infantylny
Napój pomarańczowo-cytrynowy na drożdżach. Bomba witaminowa na upalne dni! 193

Kwas perełka, o smaku cytrynowo pomarańczowym, to wspaniały napój, zrobiony na bazie świeżych Składniki: owoców (cytryn i pomarańczy), miodu oraz drożdży. Wspaniale gasi pragnienie w upalne

Korniszonki
SERNIK GOTOWANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ 245

kremowy, delikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Truskawkowy mus i palona beza włoska sprawiają, że ciężko poprzestać na jednym kawałku. Jest to sernik bez pieczenia, ale nie sernik na zimno. Masę serową zamiast piec gotuje się jak budyń, dzięki czemu jest bardzo delikatna i aksamitna. Ps. śmiało możecie zrobić swoją ulubioną wersję sernika gotowanego – z karmelem, orzechami, kokosową kruszonką(...)resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum. Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 10-15 minut ), a następnie dekorujemy schłodzone ciasto. BEZĄ DEKORUJEMY ZAWSZE PRZED SAMYM PODANIEM

Ostra na Słodko
Sernik czekoladowy z granatem 165

się postaram. Bo pasch się u nas nie jadało, tak samo jak mazurków zresztą. Były babki wszelakie i serniki pieczone, z rodzynkami. Później Mama robiła boski sernik na zimno - najlepszy, jaki w życiu jadłam. Będę się musiała uśmiechnąć o przepis - sernik był pełen bakalii, z polewą czekoladową... Czysta rozkosz. Na samą myśl głodna się robię. Wracając jednak do meritum - pasch(...)Mniam! Co do mazurków, to jeszcze się nie zdecydowałam. Jakoś nie do końca mnie do siebie przekonują - jadłam pyszne, ale też przesłodzone i mdłe, na twardym, a nie kruchym cieście... Robiłam raz czy dwa, wyszły niezłe, ale strasznie słodkie, i niby chciałam spróbować znowu, ale jakoś tak... Nie wyszło... Widziałam jednak mnóstwo przepisów na niestandardowe czy też nietradycyjne mazurki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na zimno na spodzie brownie z galaretką i malinami 160

ładnie się prezentuje w połączeniu z bielą i czerwienią. Uważam, że to kolejny sernik doskonały. Który lepszy? Nie wiem sam, więc najlepiej jak wypróbujecie oba. ;) PS. Ten sernik na zimno z galaretką i malinami upiekłem w dużej blasze, żeby starczyło go nawet dla niespodziewanych gości. Tylko mogą do Was zacząć częściej wpadać. To tak, żeby nie było, że nie ostrzegałem(...)koniec wsyp mąkę i zmiksuj całość ponownie. Blachę pokryj papierem do pieczenia i wylej masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 35-40 minut, aż ciasto urośnie. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Sernik z białą czekoladą (Pamiętaj, aby składniki miały temperaturę pokojową. Szczególnie ważne jest, aby ser, mascarpone i kremówka nie były zimne; inaczej w serniku powstaną

Food Square
Bułeczki z pieczarkami 267

miałam napisać, że najbardziej smakowały mi na ciepło. Podałam je razem z barszczykiem i uznałam, że to połączenie wprost stworzone dla siebie. Potem jednak zjadłam jeszcze jedną bułeczkę na zimno, polaną ketchupem i ta kombinacja również mi spasowała:) Jedynie na drugi dzień nie czułam żadnej przyjemności z jedzenia, dlatego odradzam wcześniejsze przygotowanie;) 500 g mąki pszennej (u mnie pół(...)mleka, co obniży jego temperaturę, mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, cukier oraz suche drożdże, mieszamy. Wbijamy jajko. Dodajemy letnie (!) masło z mlekiem. Wyrabiamy. Gotowe gładkie i elastyczne ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę. Następnie

Smaki Na Talerzu
7 powodów, dla których uwielbiam ... 468

kilku etapach, a to bardzo mi odpowiada. Lubię krok po kroku, bez zbędnego pośpiechu, zbliżać się do upragnionego finału, bo to cudownie wyostrza apetyt.  4. Wyrabianie ciasta, elastycznego jak ciastolina, jest niebywale kojące, cudownie ogrzewa dłonie i towarzyszą mu unoszące się wokół delikatne opary białego wina. Poezja!  5. Są bezkonfliktowe. Ich przygotowanie jest proste i nie wymaga wielkiej(...)czemu możemy je przygotowywać kiedy tylko mamy ochotę, a zapewniam Was, że będziecie ją mieli nie jeden raz.  7. Są uniwersalne. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podane w formie przystawki, obiadu (koniecznie z soczystą sałatką), kolacji lub jako przekąska na piknik. Nadzienie można dowolnie komponować, a nawet podawać w wersji na słodko

KUCHARNIA
Ruloniki z pastą jajeczną 123

śniadanie …na kolację …na imprezę …na Wielkanoc Prosta zimna przekąska zrobiona z szynki oraz pasty jajecznej Są szybkie, smaczne, łatwe – doskonałe na poczęstowanie gości lub do podania na większej imprezie. Wielkość ruloników zależy od wielkości i grubości plastrów szynki. Zamiast szynki można użyć plastrów polędwicy, baleronu lub salami. W poniższym przepisie znajdziesz skład na 6 rulonów – jeśli(...)potrzebujesz większej ilości, proporcjonalnie zwiększ również ilość składników.   Polecam przekąski: ** Nadziewane koszyczki z ciasta francuskiego ** Bruschetta z pomidorami i bazylią ** Camembert w boczku ** Sałatka Caprese   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 6 ruloników: 6 plastrów szynki 3 jajka łyżeczka majonezu łyżeczka musztardy sól i pieprz opcjonalnie świeża zielenina np. rzeżucha, szczypiorek   Jajka ugotuj na twardo (gotuj około

Kulinarny S.O.S.
Placuszki serowe z jabłkami 152

osób. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki z twarogu i jabłek świetnie się sprawdzą jako śniadanie, podwieczorek, a nawet jako słodki obiad lub kolacja. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc można je też zapakować w pudełeczko do szkoły lub pracy. Placuszki serowe z jabłkami dzięki dodatkowi twarogu są lekko wilgotne w środku, a pokrojone w kosteczkę jabłka super podkreślają(...)uznania możecie je po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem, polać sosem czekoladowym lub podawać z ulubionymi owocami lub konfiturami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placuszki serowe z jabłkami – Składniki: Składniki na ciasto do placuszków z twarogu i jabłek: 1 szklanka mąki pszennej tortowej – ok. 160 g 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16 g 1 łyżka

Kulinarne Przeboje
Babeczki pizza-idealne na imprezę-pyszne 169

smażymy, doprawiamy solą i pieprzem.  Ser trzemy na tarce o dużych oczkach. Ciasto przerabiamy, wałkujemy i wykrawamy kółka, ja robiłam to kubkiem.  Kółka lekko rozciągamy w palcach (ciasto jest bardzo plastyczne i wykładamy nimi formę do babeczek wcześniej posmarowaną olejem. Następnie każdą babeczkę smarujemy sosem, i do każdej wkładamy trochę nadzienia. Każdą babeczkę posypujemy startym serem i posypujemy(...)złoty kolor w temp 200 stopni (około 10-15 minut) Babeczki można podać z ketchupem.   i babeczki w przekroju Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Gorąco polecam i życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ZIELONY SERNIK Z DODATKIEM AWOKADO 232

Zielony sernik z dodatkiem awokado to moja zdrowsza wersja sernika na zimno, idealnego na gorące dni. Szukając pomysłu na to jak przyrządzić kremowy, rozpływający się w ustach ale zarazem zdrowy, bez dodatku cukru sernik, wpadłam na plan połączenia chudego twarogu z aksamitnie delikatnym a zarazem dość tłustym awokado. I powiem Wam, udało się Sernik z tego przepisu wyszedł idealnie kremowy(...)użycia jakiejkolwiek śmietany a jeśli chcesz się przekonać jak smakuje to zielone ciasto, zapraszam do wykorzystania tego łatwego przepisu. SPÓD: ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki suszonej żurawiny 1 łyżka oleju kokosowego ZIELONY SERNIK Z DODATKIEM AWOKADO: 750g chudego twarogu 1-2 dojrzałe awokado 200ml jogurtu naturalnego 1/3 szklanki ciepłej wody 3 łyżeczki żelatyny 2/3 szklanki erytrytolu lub innego słodzidła

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Knedelki z mięsem mieszanym 163

Lato nie rozpieszczało nas piękną pogodą. Przeważnie zimno, deszcz i wiatr. No i dużo nie trzeba. Choroba czai się wszędzie. Mnie przeziębienie dopadło też nagle. A co jest najlepsze na taką chorobę? Oczywiście wspaniały gorący rosół z domowym makaronem . Rosół okazał się pyszny i zbawienny a mięso, które zostało w rosole postanowiłam wykorzystać do pierogów . Pomyślałam żeby zrobić coś nowego(...)ciekawego i smacznego. Tak oto powstały moje knedelki z ciasta „kopytkowego” z nadzieniem z mięsa z rosołu. Rewelacja... Składniki na ciasto „kopytkowe”: 10 szt. ziemniaków (sypkie, mączyste). Po ugotowaniu około 900 g 250 g mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko sól Farsz: 350 g ugotowanego mięsa (z rosołu: kurczak, indyk, wołowina) 1 duża cebula

Kuchnia u Krysi
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI (BUŁKI) Z PASTĄ WARZYWNĄ 165

dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagnieść, podsypując mąkę. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 7-8 mm. Na całość wysmarować pastę warzywną. Zawijać w rulonik i pociąć na kawałki o szerokości 3-4 cm. Ślimaczki układać(...)papierem do pieczenia, można posypać lekko suszoną pietruszką na wierzchu. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ślimaczki około 20-25 minut. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno

Zrób to smacznie
Zawijańce nadziewane cukinią i feta 150

Posyp solą, pieprzem i polej oliwą. Wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC na 30 minut. Wyjmij i odstaw. Wyrośnięte ciasto podziel na 14-16 porcji. Zwiń porcję ciasta w gruby rulon, zrób wgłębienie i napełnij je cukinią, pokruszoną fetą i pomidorami. Chwyć za końce, trochę je rozciągnij i zwiń w przeciwnych kierunkach. Ułóż zawijańce na blasze wyłożonej papierem(...)posyp parmezanem. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Nagrzej piekarnik na 225ºC i wstaw wyrośnięte chlebki. Piecz zawijańce przez 8-10 minut. Podawaj letnie lub na zimno.   The post Zawijańce nadziewane cukinią i feta appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Quiche z wędzonym łososiem i pomidorkami 179

Ciekawy pomysł na wędzonego łososia - wytrawna tarta na kruchym spodzie z dodatkiem cebulki i  pomidorków koktajlowych. Zapewniam, że jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.  Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej  100 g masła zimnego 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli 200 g wędzonego łososia kilka pomidorków koktajlowych(...)jajka 200 g śmietany tymianek świeży lub suszony pierz Mąkę i sól przesiać. Dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekać je z mąką, dodać żółtko i wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez co najmniej godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek ciut większy niż średnica

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania