ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:275/444)

Kotleciki z serem i sosem majonezowym 225

bierzemy ciasto francuskie i kroimy na cienkie paski którymi obwijamy nasze kotleciki,smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach ok 10-15 min  W tym czasie mieszamy wszystkie składniki sosu . podajemy razem z sosem na talerzu-bo rewelacyjnie smakują maczane w sosie i na ciepło i na zimno. Smacznego

Swojskie jedzonko
Placuszki bananowe 968

zimno, oprószone cukrem pudrem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi od 16 mniejszych do 11 większych (jak u mnie, wylewanych chochelką) placuszków. Placuszki mają delikatny posmak bananów. Do placuszków najlepiej użyć dojrzałych, mających już brązowawą skórkę, bananów.  Placuszki idealnie nadają się na obiad i na śniadanie. Do przygotowania placuszków nie jest konieczne użycie miksera. Ciasto można wymieszać

Gospodyni Miejska
Pierogi z selerowym nadzieniem 190

boki ciasta i odkładamy gotowe pierogi na deseczkę, przykrywamy ściereczką. Gdy już zrobimy wszystkie pierogi to w dużym garnku wstawiamy na gaz dużą ilość wody, dodajemy sól i olej i zagotowujemy. Do gotującej się wody wkładamy partiami pierogi i po wypłynięciu na powierzchnię wody gotujemy je ok. 5 minut. Gotowe pierogi przekładamy na chwilkę do miski z zimna wodą

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami 147

porcje ciasta i smażymy na średniej temperaturze (za wysoka spowoduje, że racuchy za szybko się zrumienią i w środku się nie dosmażą), z obu stron na rumiano. Podajemy gorące oprószone cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedna z bardzo wielu propozycji na śniadanie, obiad, deser, czy kolację. Wspaniale smakują na ciepło, ale również na zimno

mojewypiekiinietylko
Focaccia z parmezanem i pomidorami 101

zimno z dodatkiem oliwy z oliwek. Będąc we Włoszech zajadłam się nią każdego dnia, bardzo mi smakowała. Postanowiłam tym razem przygotować własną. Moja focaccia jest lekko maślana, mleczna i słodka za sprawą dodatku w postaci maślanki. Jednak dodatki: pomidor i parmezan sprowadzają nas na ziemię a ostatecznie całość jest słodko- wytrawna. Składniki (na formę 20x20 cm) Ciasto drożdżowe na maślance

Mango Papaja
Vege frykadelki pieczarkowo – jajeczne 160

jeśli ciasto jest rzadkie, można dodać więcej bułki tartej). Każdy klopsik po uformowaniu obtaczamy w bułce tartej i odkładamy na talerz lub deseczkę, pozostawiając między klopsikami niewielkie odstępy. Następnie pieczemy obustronnie klopsiki w rozgrzanym oleju na złoty kolor. Uważajcie przy przewracaniu, bo klopsiki są dość delikatne. Frykadele pieczarkowo – jajeczne smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno, także jako

Smakowy Raj
Francuskie ciacha ze śliwką 157

ciasta ( zawijamy każdą ze stron na około 0,5 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego ciastka układamy przekrojone na cząstki umyte i wydrylowane śliwki, dodajemy pół łyżeczki masła i posypujemy szczyptą cukru waniliowego.  Pieczemy około 18 minut w 200`C Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kokos,domowe mleko i wiórki kokosowe - wartości zdrowotne 198

np.na zimno tłoczony olej kokosowy,woda z kokosa,krem kokosowy czy też miąższ z kokosa . Mleko kokosowe jest mlekiem pochodzenia roślinnego,podobnie jak mleko sojowe,ryżowe,czy migdałowe.Stanowi znakomity zamiennik mleka krowiego,wprowadząjacy do codziennego jadłospisu szczyptę egzotyki. Warto zatem na stale włączyć produkty z kokosa do codziennej diety i przygotować słodki przysmak np.naleśniki czy ciasto lub spróbować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Obwarzanki z makiem 125

mąka pszenna – 500 g – drożdże świeże – 25 g – sól – 1 łyżeczka – cukier – 1 łyżeczka – ciepła woda – 250 ml – zimna woda – 125 ml – miód – 3 łyżki – mak – 0,5 szklanki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody. Kiedy przygotowany zaczyn urośnie(...)minutach ) dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy. W reszcie ciepłej wody rozpuszczamy 1 łyżkę miód i stopniowo dodajemy do mąki z drożdżami. Zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki ( ja lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą miodu i posypujemy makiem. Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika

Ostra na Słodko
Kærnemælkkoldskål 140

będzie coś duńskiego. Wspominałam już wcześniej, że w związku ze związkiem, w jakim akurat się znajduję, na blogu pewnie pojawią się jakieś typowo duńskie przepisy. Mieliśmy kiedyś robić razem ciasto, ale w końcu jakoś nie wyszło (co się odwlecze... Zresztą, i tak aparatu nie miałam, więc jak już coś przygotujemy, to przynajmniej będę miała jak zrobić zdjęcia). Póki(...)Rozbijmy nazwę na części pierwsze:  kærnemælk  to po prostu maślanka (nad czym długo się głowiłam),  kold  to zimny, a  skål  - miska.  Maślankowa zimna miska , hmm... Brzmi co najmniej podejrzanie. A tak naprawdę to bardzo prosta zupa, która troszkę przypomina mi naszą zupę nic. Jest jednak szybsza w przygotowaniu, bo bez gotowania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KRUCHE CIASTECZKA W 3 WERSJACH 193

Szaro, zimno i ten deszcz...Aż się nie chce wychodzić nigdzie z domu. Całe szczęście, że w spiżarni miałam składniki do upieczenia pysznych, kruchych ciasteczek. Najmłodsza córka uwielbia jajka czekoladowe Kinder niespodzianki...Jednak nie je ich, a tylko rozpakowuje zabawki, dlatego też mam w domu pełno mlecznej czekolady, której nikt nie chce zjeść....Postanowiłam poeksperymentować i na cieście  rozwałkowałam

Smaczne Zdrowe
Z APARATEM NA MRÓZ. 170

Mróz. Przerażający. Ściskam w dłoniach aparat, czuję, jakie są skostniałe i bezwładne. Nic to nie wadzi, idę dalej przed siebie. Ostrożnie stąpam po parkowej alejce. Czuję

W kuchni Karmel-itki
Czekoladowa rozpusta – czyli idealne ciasto z czekoladą i bananami 657

być bardziej zwarta. Swoją drogą zastanawia mnie jak to robią niektóre blogerki, że ich ciasta na zdjęciach są zawsze takie idealne, a warstwy równiutkie. Mi się zdarza, że smakowo ciasto jest wręcz, jak dla mnie, idealne ale z krojeniem czy przenoszeniem mam już większe problemy. No chyba, że istnieją na to jakieś ukryte sposoby Składniki na tortownicę o średnicy(...)cytryną. Kremówkę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do ciepłej wrzucamy czekoladę i mieszamy, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą. Chłodną masę odstawiamy do lodówki, ponieważ musi być bardzo zimna, zanim zaczniemy ją ubijać. Dlatego najlepiej połączyć śmietankę z czekoladą dzień wcześniej i wstawić masę do lodówki. Powinna całkowicie zastygnąć, wówczas miksujemy ją, aż powstanie gęsty krem nieco jaśniejszy niż

Relaxtime

Proponowane wyszukiwania