startych jabłek. Idealne na szybki deser, na drugie śniadanie dla dzieci, ale nie tylko, u mnie zajadają się nimi wszyscy, bez wyjątku. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. U mnie w dwóch wersjach, z samymi startymi jabłkami i z jabłkami i cynamonem...mmmm... pychotka... :-). Do białej mąki dodałam także mąkę pełnoziarnistą, to takie moje małe uzależnienie... ;-) Z podanych(...)dodawałam po 1 łyżeczce oleju na partię placuszków), na niezbyt dużym palniku tak, by dopiekały się wewnątrz, a nie paliły z zewnątrz. Na jeden placuszek wylewałam pełną łyżkę ciasta. W trakcie smażenia przewracałam kilka razy na drugą stronę. By sprawdzić czy racuchy są już dopieczone można delikatnie przydusić łyżką na środku, jak z wnętrza nie wypłynie surowe ciasto, racuchy
Smaczne Zdrowełyżki wiórek kokosowych – 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Jeżeli mamy drugą taką samą foremkę to z niej korzystamy. Jeżeli nie, to wyjmujemy upieczone ciasto wraz z papierem, a foremkę wykładamy świeżym papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Wafelki i orzechy drobno siekamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dopiero wówczas łyżka(...)pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy Krem czekoladowy : – 300 ml śmietanki kremówki 30% – 4 łyżki nutelli – 3 płatki żelatyny – 0,5 łyżeczki cukru pudru Żelatynę zalewamy zimna wodą na 7-10 minut żeby napęczniała. W tym czasie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Do ubitej dodajemy nutellę i znów miksujemy do momentu połączenia składników. Żelatynę odsączamy z wody
Relaxtimeciasto się nie marnowało. Kupcie sobie ładny ładne, praktyczne pojemniki na lunch, który nie przeciekają i mogą mieć kontakt z żywnością. Będą Wam służyć przez lata, ale dobrze jest mieć kilka kompletów, bo zawsze się nam gdzieś zapodzieją, albo zostaną na suszarce w pracy. Szklany słoik też jest ok, zwłaszcza na sałatki. Warto jednak nie jeść ich na zimno(...)pracy frittatę, bulion azjatycki, zupa z selerem i kukurydzą z puszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami
Ugotowane pozamiataneinspracjami na Wigilię i Święta. Zwykle nic z tych planów niestety nie wychodzi albo mało. Na innych blogach już od początku grudnia mnożą się uszka, śledzie, ryby i ciasta a u mnie w grudniu zwykle mniej aktywności niż w całym roku. I tak było i w tym roku niestety.. i trzeba było ospy Emilki (od dziś siedzę z nią(...)wrzucić Wam ten świąteczny przepis. Przynajmniej jedna zaleta tej choroby:) Udało mi się w tym grudniowym zabieganiu przygotować i sfotografować jeden przepis – trójkolorowa zapiekanka rybna sprawdzi się jako zimna przystawka na świątecznych obiadach albo jako urozmaicenie wigilijnego stołu. Nie wiem jak u Was, ale u nas zawsze na wigilię staramy się z siostrą wprowadzić jakąś nowość. Oczywiście 95% potraw
Cooking for EmilyPanująca za oknem szarość potęguje u mnie tęsknotę za wiosną i latem, dlatego też postanowiłam zrobić iście letnie ciacho w środku zimy. Tak na przekór
Cynamonowe szczęście2 młode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego
Korniszonkiskładniki: 500 g karkówki składniki na marynatę: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu worcestershire 1 łyżeczka imbiru, świeżo startego 1-2 łyżeczki miodu skórka otarta
Domowy Smak Jedzeniamięsem, z jagodami, buraczkami i oczywiście z kapustą i grzybami. Te ostatnie były zawsze moimi ulubionymi! Pierogi bez glutenu i bez gotowych mieszanek Dodatkowym utrudnieniem przy wymyślaniu składników ciasta na pierogi był fakt, że przechodząc na dietę bez glutenu, nabiału i cukru za punkt honoru postawiłam sobie gotowanie tylko na bazie naturalnych składników, co automatycznie wyklucza wszystkie bezglutenowe miksy uniwersalne(...)sklepach z azjatycką żywnością. Pierogi bez glutenu z kapustą i grzybami Tak jak wcześniej wspomniałam od zawsze najbardziej lubiłam pierogi z kapustą i grzybami, podjadałam je nawet na zimno prosto z lodówki, więc postanowiłam podjąć kolejną próbę przygotowania pierogów z takim nadzieniem. Stwierdziłam, że jak się nie uda to najwyżej będę jadła sam farsz przez 3 dni :) Z wielkim entuzjazmem
Book of spellsTakie krokiety to nie tylko znakomity dodatek do różnego rodzaju zup, są bardzo sycące i mogą z powodzeniem zastąpić obiad czy kolację. Dobrze smakują i na ciepło i na zimno, także śmiało możemy je zabrać np. na wycieczkę czy na drugie śniadanie do pracy/szkoły. Polecam :) Składniki ( na ok.10 sztuk krokietów ) Naleśniki - 2 i 1/2szklanki mąki - 2 szklanki mleka(...)sera żółtego np. gouda - 1 płaska łyżka bułki tartej - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ( opcjonalnie ) - czosnek mielony, sól, pieprz do smaku Dodatkowo - jajko - bułka tarta - olej Wykonanie Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na ok. 10 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor
Kuchnia z widokiem na ogródmakowe: 850 g gotowej masy makowej (z bakaliami) 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przełożenie: 3 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa 500 ml śmietanki 36% (zimna) 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 2 szt. śmietan-fix Nasączenie blatów: około 5-6 łyżek likieru Amaretto 1/3 szklanki mocnej herbaty ekspresowej Polewa(...)fot.1) lub jeśli mamy tylko jedną foremkę - wyłożyć połowę masy do tej jednej formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Można upiec jednocześnie 2 blaszki z ciastem lub jedną po drugiej. Dokładnie ostudzić. Przygotować poncz do nasączenia blatów. Do gorącej herbaty (1/3 szklanki) wlać likier Amaretto. Wymieszać. Ostawić do całkowitego ostudzenia. Pomarańcze obrać razem z białą częścią
Świat Ciastaniska churros zaczną wchłaniać olej. Warto również zaopatrzyć się w szeroką tylkę do wyciskania ciasta, nie tylko dlatego, że uzyskamy ładne prążki, ale również dla wygody, gdyż ciasto jest bardzo geste. Jednakże jakie byście nie zrobili i tak znikną ze stołu natychmiast, bo są obłędne. Zapraszam również po inne inspiracje tłusto czwartkowe Składniki na ok: 4 porcje Czas(...)szczyptę soli zagotowujemy w średniej wielkości rondelku, kiedy zacznie wrzeć dodajemy mąkę i mieszamy energicznie za pomocą rózgi kuchennej 2. Odstawiamy do schłodzenia 3. Masa nie musi być zupełnie zimna, może być lekko ciepła 4. Do masy wbijamy kolejno jajka, miksujemy za pomocą miksera do uzyskania gładkiej masy 5. Sos czekoladowy - wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy wolno
Słodki Kompromisnań kolejne rulony ciasta, zawijając je od środka na zewnątrz i formując kształt ślimaka. Każdy kolejny kawałek banicy, doczepiaj do poprzedniego. Wierzch posmaruj roztopionym masłem. Banicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 35-40 minut do złotego koloru. Gotową banicę udekoruj pozostałymi oliwkami, gałązkami ziół i pomidorkami koktajlowymi. Podawaj jeszcze ciepłą, chociaż na zimno również dobrze smakuje
Food SquareDelikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko i podzielić na około 8 części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Przełożyć na papier do pieczenia i odstawić na ok 20 min, aż lekko podrosną. Na wierzch wyłożyć nadzienie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na 15 min. Cebularze są dobre na ciepło i na zimno. Smacznego :) #MasterTuńczyk Przepis
https:KKuchniaMniamgęsta, a beza zimna. Obroty miksera należy zmniejszyć do minimum. Stopniowo dodajemy masło cały czas mieszając. Masa po pewnym czasie będzie stawała się rzadsza i w konsystencji będzie przypominała zwarzony krem. Nie należy w tym momencie panikować tylko dalej miksować. Finalnie krem osiągnie gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy jagodowe puree. Dekorujemy babeczki. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu
Słodki Zakątekjednak na zimno. Ostatecznie wyszedł sernik, ale w szklance. Nie szkodzi. Smakował wybitnie malinowo. I można jeść bez grzechu, gdy nie ma w nim ani grama cukru <3 4 porcje: 1 kg twarogu sernikowego 500 g mrożonych malin 1/2 szklanki erytrolu 25 g agaru (lub żelatyny) Twaróg ucieramy z erytrolem. Spróbujcie masy, bo ja przygotowuję ciasta mało słodkie, więc
Kucharzyca