ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:272/444)

Bułgarska banica z serem śródziemnomorskim Apetina, szpinakiem i oliwkami 165

nań kolejne rulony ciasta, zawijając je od środka na zewnątrz i formując kształt ślimaka. Każdy kolejny kawałek banicy, doczepiaj do poprzedniego. Wierzch posmaruj roztopionym masłem. Banicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 35-40 minut do złotego koloru. Gotową banicę udekoruj pozostałymi oliwkami, gałązkami ziół i pomidorkami koktajlowymi. Podawaj jeszcze ciepłą, chociaż na zimno również dobrze smakuje

Food Square
Cebularze z makiem i tuńczykiem 212

Delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko i podzielić na około 8 części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Przełożyć na papier do pieczenia i odstawić na ok 20 min, aż lekko podrosną. Na wierzch wyłożyć nadzienie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na 15 min. Cebularze są dobre na ciepło i na zimno. Smacznego :) #MasterTuńczyk Przepis

https:KKuchniaMniam
MUFFINY Z KREMEM JAGODOWYM 170

gęsta, a beza zimna. Obroty miksera należy zmniejszyć do minimum. Stopniowo dodajemy masło cały czas mieszając. Masa po pewnym czasie będzie stawała się rzadsza i w konsystencji będzie przypominała zwarzony krem. Nie należy w tym momencie panikować tylko dalej miksować. Finalnie krem osiągnie gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy jagodowe puree. Dekorujemy babeczki. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu

Słodki Zakątek
Serniczki malinowe 139

jednak na zimno. Ostatecznie wyszedł sernik, ale w szklance. Nie szkodzi. Smakował wybitnie malinowo. I można jeść bez grzechu, gdy nie ma w nim ani grama cukru <3 4 porcje: 1 kg twarogu sernikowego 500 g mrożonych malin 1/2 szklanki erytrolu 25 g agaru (lub żelatyny) Twaróg ucieramy z erytrolem. Spróbujcie masy, bo ja przygotowuję ciasta mało słodkie, więc

Kucharzyca
pierożki z kiełbasą 209

Robimy ciasto drożdżowe takie jak na bułki, wałkujemy, wycinamy krążki... ...dobrą śląską kiełbasę kroimy na grube plasterki... ...układamy i lepimy :) Pierożki układamy na blasze i smarujemy rozbitym jajkiem.  Posypujemy np. kminkiem i  wkładamy do piekarnika... ...pieczemy 25-30 min w 180-200 st.C  Po upieczeniu są gotowe do zjedzenia, ale można też zjeść na zimno... Smacznego

chleba naszego
Rolada francuska z kurczaka i ... 178

Ciasto zwinęłam w roladę (bez papieru). Włożyłam do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepałam i za pomocą pędzelka rozsmarowałam po mojej roladzie. Wstawiłam do piekarnika na około 40 minut.   Po wyjęciu wyłożyłam roladę na półmisek. Pokroiłam w grubsze plastry i... podałam na stół.          Rolada smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno

Kuchnia u Krysi
Krokiety ruskie. 174

zimno. Bardzo nam smakują, toteż polecam wszystkim ;) Składniki na krokiety ruskie: NALEŚNIKI: 800 ml mleka 300 g mąki pszennej 2 spore jajka szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia       Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą mątewki, na gładką masę pozbawioną grudek. Powstałe ciasto ma konsystencję słodkiej

Rozpustne gotowanie
PIEROGI Z DYNIĄ 198

czerwienią się z zimna, a okulary parują jak szalone po wejściu do tramwaju. Poranki, przez te ostatnie dni długiego weekendu były takie zaspane, puste, wręcz nieludzko. Całe miasto śpi, kiedy maszeruję w czapce z pomponem do pracy. A w głowie, na podniebieniu czuję smak dyni i cynamonu. Moi faworyci ostatnich dni. PIEROGI Z DYNIĄ /własny;/ ciasto: 500g mąki

W kuchni Karmel-itki
Paszteciki, kapuśniaczki, w cieście drożdżowym 169

miękkie - plastyczne. Wyrobione ciasto cienko wałkować, kroić na kwadraty 5x5 cm, nakładać farsz i składać w kopertę, dobrze naciskając środek, aby koperty nie otworzyły się podczas pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w tem. 175 C przez ok 20-25 minut, na złoty kolor. Smakują wybornie na ciepło i na zimno. Można je również

Apetyczna babeczka
Tort kokosowo wiśniowy 121

szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, frużelina wiśniowa: wiśnie 600 g (waga z pestkami), cukier 3 łyżki, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, woda zimna 50 ml, żelatyna 1 łyżeczka, krem kokosowy: śmietanka 30%  660 ml, śnieżka w proszku 2 opakowania, biała czekolada 150 g, wiórki kokosowe 200 g, czekoladowy drip: czekolada mleczna(...)Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru i cały czas miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku, a na koniec dodajemy przesiane i wymieszane ze sobą suche składniki. Ciasto delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), wylewamy masę jajeczną i pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. W ten sam sposób

kulinarne odsłony pati
POTRAWKA Z SOCZEWICY. 212

Smutne niebo znów wylewa strumienie łez. Przemoknięte wróble skaczą po chodniku, otrzepują swoje zmoczone skrzydełka i uciekają przed przechodniami. Kolorowych parasoli parada przetacza się ulicami zalanego

W kuchni Karmel-itki
Sernik na czekoladowym spodzie z musem truskawkowym 132

Ciasto doskonałe, łączy w sobie wszystko co kocham - truskawki, sernik i brownie, wszystkie warstwy w jednym kawałku ciastka sprawiają, że to mój "ciastowy" hit tego lata. Dodatkowo mus truskawkowy można dowolnie modyfikować, truskawki zamienić na maliny, borówki lub wiśnie. Dla mnie truskawki doskonale łączą się z czekoladą więc zostawiłam jak jest. Inspiracja z lekkimi modyfikacjami "Kwestia smaku" Składniki na formę(...)chwilę mieszając przez ok. 7 minut aż zmiękną, zaczną się rozpadać i będą otoczone gęstym sosem 3. Truskawki dodać do galaretki, wymieszać i ostudzić, gdy galaretka będzie już zimna dodać do niej jogurt i lekko zblendować, powinny pozostać kawałeczki truskawek, schładzamy w lodówce, pilnujemy żeby masa nam nie zastygła 4. Spód - foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia

Słodki Kompromis
BISZKOPTY WANILIOWO-CZEKOLADOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 275

czekoladowo-waniliowe i waniliowo-czekoladowe, jak kto woli. Nic prostszego i szybszego, kilknaście minut i mamy zdrową słodycz dla najmłodszych, można je również wykorzystać jako spód do sernika na zimno. Z podanych składników wyszły mi 2 blaszki ciasteczek. Co najistotniejsze (przynajmniej dla mnie), te są bez cukru, bez mleka, bez proszku do pieczenia i bez pszenicy (orkisz jest niemodyfikowany(...)ksylitol i ubić masę na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas ubijamy. Stopniowo dodajemy mąki i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera lub tylko delikatnie mieszamy. Część ciasta wykładamy łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc małe kleksiki. Do części ciasta dodać łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszać. Następnie na każdy kleksik nałożyć mniejszy kleksik czekoladowy i zamieszać

Smaczne Zdrowe
Tort Sachera (Sachertorte) 178

tortownicy na dole wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 min. Zbliżając się do końca czasu należy sprawdzać patyczkiem drewnianym czy ciasto w środku jest jeszcze mokre, czy już nie. Jak jest to musimy czas jeszcze o kilka minut wydłużać, jak już jest suche to można wyjąć. Wyjmujemy od razu i odstawiamy(...)czasie dodajemy drobno pokrojone masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Miskę z polewą wstawiamy do zimnej wody albo ( jeśli nie ma ostrych mrozów, jednak jest zimno) wystawiamy za okno lub na balkon i co jakiś czas mieszamy. Musimy uważać żeby nie zamarzła. DODATKOWO: 400 g dżemu morelowego (ja użyłam teraz brzoskwiniowego i też jest pycha :) Można jakieś czekoladowe ozdoby z białej

Jedzeniomania
Kakaowy tofurnik z malinową żelką - serniczek z tofu (wegański) 208

wysokie góry, w przeciwnym razie mogłoby go wcale nie być. Nie przepadam za zimnem, chłodem i innymi synonimami tego słowa, ale koniec o tym, gdyż już robi mi się zimno! Jeszcze gdzieniegdzie możemy natrafić na dobre, mające smak maliny. Zazwyczaj przed ich kupnem biorę jedną do posmakowania i decyduję, czy warto je kupić. Akurat udało mi się natrafić na pyszne(...)tutaj oczywiście o kakaowy tofurniczek z malinami. Moim zdaniem niebo w gębie, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Z tego przepisu starczyło mi na trzy małe formy do ciast o średnicy 12cm, lecz spokojnie wykonacie je w dużej formie np. o średnicy 21cm. Wychodzi ok. 12 porcji. Składniki na spód: - 100g nerkowców (namoczonych w wodzie co najmniej 1h wcześniej

Be Fit Be Strong
Śledzie z suszoną żurawiną i cebulą 115

Śledzie z żurawiną i cebulą   Śledzie to zadziwiająco pyszne ryby, które można przygotować na sto sposobów. Szczególnie te solone dają prawdziwe pole do kulinarnego popisu

Korniszonki
Chrupiąca sałatka z kurczakiem, selerem, jabłkiem i orzechami 121

Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi dodatkami, w postaci jabłka i orzechów włoskich to pyszny pomysł na lunch lub sycące drugie śniadanie. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka

Korniszonki
Sałatka makaronowa z ciecierzycą, papryką i ogórkiem 158

Sałatka makaronowa z ciecierzycą Sałatka makaronowa to tak naprawdę bardzo pożywne danie. Makaron z dodatkiem ciecierzycy stanowi pełnowartościowy posiłek z zawartością węglowodanów, białka, dobrego tłuszczu oraz

Korniszonki
CIASTO SHREK 460

tylko jako bajkowy stwór z filmu ” Shrek „, który podbił sera zarówno dzieci i dorosłych , ale również jako ciasto o intensywnie zielonym kolorze. Shrek jest delikatnym , piankowym ciastem … jak ptasie mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio. Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników! A zatem do dzieła(...)łyżeczka * cukier wanilinowy – 1 op * cukier – 4 łyżki * sól – 1 szczypta MASA PYSIO : * sok Pysio – 900 ml * budyń śmietankowy – 3 op WIERZCH: * śmietana 30% ( zimna ) – 500 ml * galaretka agrestowa – 3 op * cukier puder – 2 łyżki * delicje – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Rozdzielamy żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy

Ostra na Słodko
Tradycyjna pascha wielkanocna 190

Dla niektórych nie ma świąt bez jajka, dla innych bez szynki czy żurku, a ja odkąd spróbowałam to cudo twierdzę, że nie ma świąt bez

Jadło i czytadło
Torcik na zimno bez pieczenia z jogurtem,serem 358

Na straganach coraz więcej owoców sezonowych się do nas uśmiecha. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. W dzisiejszym koszyku z owocami znalazły się truskawki, borówki i

Kulinarne pyszności Molki
Babeczki z masą makową 148

zimna woda - 2 łyżki MASA: masa makowa - 30 dag orzechy włoskie - 1 łyżka rodzynki - 3 łyżki miód 1 łyżka DO DEKORACJI: czekolada mleczna  10 dag cukier perlisty Mąkę pszenna przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego

Camilla w kuchni
Drożdżowe bułeczki do odrywania z cukinią i fetą. Pizza zawijana. 435

Roladki z ciasta ułóż w niewielkich odstępach na blasze, przykryj blachę ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.  Wierzch bułeczek podsmaruj jajkiem rozkłóconym z łyżeczką wody. Blachę wstaw do piekarnika i piecz ok. 25-30 min., aż bułeczki podrosną i zrumienią się. Bułeczki najlepsze są oczywiście na ciepło, ale można je też zjeść na zimno, np. zabrać

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z najlepszą masą truskawkową 176

pieczenia, przelać ciasto i piec ok. 30 min. w 175°C (z termoobiegiem). Masa truskawkowa : Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać zamrożone truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie podusić. Ponownie zagotować, dodać dwie galaretki i wymieszać. Budyń rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować. Odstawić, poczekać, aż stanie się letnia (prawie zimna) i znacznie zgęstnieje

Smaki Natalii
HOT DOGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 196

Ciasto kruche dzielę na 8 części. Kładę na jedną plaster sera żółtego potem kładę parówkę i zawijam w rulon. Zaklejam końcówki.  Kładę na papier do pieczenia. Posypuję przyprawą z chilli do ziemniaków.  Wkładam do piekarnika na 20-25 min 200 stopni góra dół. Podaję z sosem czosnkowym i ketchupem.  Podaję na ciepło lub na zimno

Gotowanie Patki
szaszłyki bałkańskie 223

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 500 g mięsa wołowego, mielonego (ja użyłam dobrej jakości mięsa wieprzowego) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki czerwonej, mielonej

Domowy Smak Jedzenia
Tarta ze szparagami, serkiem w masie szpinakowo jajecznej 163

przestudzone ciasto przelewamy masę jajeczno szpinakową, układamy szparagi, jeden koło drugiego i dodajemy pokrojony w kostkę serek. Tarte wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. i pieczemy ok. 20 -25 min. Rada: wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, pod koniec go zdejmujemy. Przed podaniem, na wierz tarty dodajemy świeży tymianek. Smakuje zarówno na gorąco jak i zimno.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Tarta z kurczakiem, cukinią i czerwoną cebulą 159

zimno, jako danie główne, kolacja lub po prostu lunch, przekąska do pracy lub szkoły. Tu głównym warzywem jest cukinia. W sezonie smakuje zdecydowanie najlepiej, dlatego warto wykorzystać jej smakowe walory. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Ja z reguły przygotowuję ją z kurczakiem, bo jest bardziej sycąca. PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO 120 g masła w temperaturze

Calzonella.com
Sernik gruszkowy z białą czekoladą bez pieczenia 329

Sernik gruszkowy z białą czekoladą to prosty w wykonaniu sernik bez pieczenia, który smakuje jak homogenizowany serek waniliowy z dodatkiem gruszek. W przeciwieństwie do serka, ma

Smakołyki Bereniki
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami 138

pieczenia. Ciasto to w takich warunkach długo się przechowuje. Pasta migdałowa: 1,5 szklanki migdałów bez skórki; 1,5 szklanki cukru pudru; 1 białko; 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego; szczypta soli; Migdały zmielić partiami w malakserze, wymieszać z cukrem pudrem i pozostałymi składnikami i wyrobić na gładką, twardawą masę. Pastę schłodzić w lodówce. Pasta musi być zimna przed kolejną obróbką. Niewykorzystane

In my kitchen
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 259

zimno.  Wybór dodatków dowolny.  Koniecznie wypróbujcie przepis! Składniki: 5 ziemniak ów 1 cebula 1 jajko 2 duże marchewki sól pieprz 2 czubate łyżki mąki olej do smażenia Wykonanie:  Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce do mięsa). Dodajemy jajko, przyprawy i masę mieszamy dokładnie. Na gorący olej kładziemy łyżką ciasto, formując małe

Walijskie Pichcenie
Jabłuszka w ślimaczkach 122

jabłka. Ciasto ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych części. Bułeczki układać płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać cukrem perłowym. Piec w 200 st. C. 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ostatnio w Danii zrobiło się listopadowo. Jest ciągle zimno, tak szybko ciemno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowy sernik 215

żelatyny + zimna woda i wrzątek (jak najmniejsza ilość) 2 czekolady deserowe 2 czekolady białe + 5 łyżek wody 1. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno . W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem. Mieszamy delikatnie łyżką białka z żółtkami. 2.Przesiewamy przez sitko wszystkie sypkie produkty do biszkoptu i stopniowo dodajemy do masy   delikatnie mieszając .  3. Ciasto wylewamy

ciemna strona patelni

Proponowane wyszukiwania