ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:269/444)

Paszteciki francuskie 124

Lekko zwilżyć go wodą. Ciasto zrolować, zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko docisnąć aby lepiej się trzymało. Pokroić w plastry grubości około 1.5 cm. Układać plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Najlepsze są ciepłe, ale na zimno też są smaczne. zastawa

królestwo garów
Naleśniki z mąki razowej 211

obiad do pracy ;) Na zimno smakują tak samo dobrze, szczególnie w formie placuszków z kawałkami owoców :)   Składniki: 50g mąki żytniej razowej typ 2000 100ml maślanki 1 jajko (może być samo białko) opcjonalnie: stewia/erytrol/ksylitol/fruktoza do smaku opcjonalnie: jabłko/śliwki   Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w jednej misce, tak, by nie było grudek. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Jeśli

Jak gotować i nie zwariować
Naleśniki bananowe (paleo, z mąką kokosową) 199

każdy z jednej łyżki ciasta – jest je dużo łatwiej obrócić . Dzieci uwielbiają te naleśniki , ale dla całkowitych niejadków można je uatrakcyjnić – na zdjęciu powyżej jeden z naleśników przypomina pieska i używając kakao albo wiórków kokosowych można na nim narysować oczy, nos i buzię. Naleśniki bananowe z mąką kokosową są także pyszne na zimno i świetnie się nadają jako

PaleoSMAK
Tarta ze szparagami 143

mieszaniny śmietany i jajka.  Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do pieczenia tarty, zalać sosem śmietanowym, na wierzchu ułożyć szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.  Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, lub aż masa się zetnie, a wierzch zarumieni. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Bułgarska Banica wersja wegańska 142

ciepło jak i zimno, według mnie nadaje się idealnie na zabranie na przysłowiowego girlla bo fajnie się „kupy” trzyma . Składniki: 500 g przesianej mąki pszennej 1 banan 150 ml ciepłej wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy/oleju pęczek zieleniny dowolnie: bazylia, koperek, oregano, tymianek (to samo zielsko zastosować w farszu) Przygotowanie ciasta: Banana zblendować razem z zielskiem

greenscarf
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 422

ciepło, ale również na zimno. Ser Gruyere oczywiście możecie zastąpić innym żółtym np. ementalerem, ale podczas degustacji naszej tarty wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że bez sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy i idealnie się komponuje ze szpinakiem. Składniki ciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki

Moja Delicja
Pizzerinki z mięsem mielonym. 141

ciepło jak i na zimno, dlatego sprawdzają się na wycieczce czy jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Moja propozycja jest bogata w składniki i użyłam też eksperymentalnie mięsa mielonego, które jak najbardziej sprawdziło się w pizzerinkach, ale oczywiście dodatki mogą być dowolne - co kto lubi ;) Składniki: (na 6-7 sztuk)  na ciasto: 2  szklanki mąki szczypta soli

Symfonia smakowa
Naleśniki czekoladowe 133

powtarzamy, aż do wyczerpania się ciasta. Przygotowujemy nadzienie. Do miseczki wrzucamy pokruszony twaróg, dodajemy śmietanki i cukru i miksujemy. Pod koniec miksowania można dolać łyżkę mleka dzięki czemu ser będzie bardziej aksamitny. Każdy naleśnik smarujemy bogato serem i składamy w trójkąty bądź rolujemy. Naleśniki można odsmażać na patelni wysmarowanej masłem, bądź zjadać na zimno. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem 201

pergaminem i smarujemy oliwą. Wyrośnięte ciasto dzielmy na dwie części, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Zwilżamy palce i formujemy kulkę z farszu, nakładamy na krążek i zlepiamy. Pierożki układamy na formie do pieczenia z pergaminem, smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy na 20 minut do piekarnika. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno

Moja smaczna kuchnia
JABŁECZNIK POD JOGURTOWĄ PIANKĄ 345

koleżanka zrobiła mi niespodziankę w postaci torby pysznych, pachnących grójeckich jabłek zrywanych prosto z drzewa nie zawahałam się ani przez moment. Robię szarlotkę. Jedna z nich to taka na zimno, pyszna, delikatna zarazem. Palce lizać!  Składniki: 1,5 kg jabłek 3 galaretki- brzoskwinia, cytrynowa, może być również ta przezroczysta 2 kubki śmietany 30% po 330 ml każda cukier puder(...)Żelatynę rozpuszczamy gorącej wodzie, studzimy.  *Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku wedle uznania, dodajemy jogurt grecki, wlewamy przestudzoną żelatynę, miksujemy.  * Masę jogurtową wylewamy na ciasto, przykrywamy z wierzchu kolejną warstwą herbatników, posypujemy pokruszonymi wiórkami czekoladowymi, odstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą

Z Majeczką w kuchni
Sernik na zimno z winogronami 777

skończę :D Właśnie obstawiam, które dziecko dzisiaj pierwsze wstanie ;) Miałam jakiś czas temu ochotę na sernik. Pieczony odpada, bo za dużo zachodu no to padło na sernik na zimno. W lodówce winogrona, w szafce galaretka. Do tego spód z biszkoptów. Szybko, prosto i smacznie. Dla tych, którzy włączają na co dzień piąty bieg lub im się nie chce siedzieć(...)stężenia. W międzyczasie rozpuścić galaretki w 700 ml wody. Gdy masa serowa stężeje rozłożyć na niej winogrona. Jeśli owoce są mniejsze, można je w całości ułożyć na cieście. Większe polecam przekroić na połówki. Owoce zalać tężejącą galaretką i sernik ponownie wstawić do lodówki aż do całkowitego zastygnięcia galaretki. Pozostawić najlepiej na kilka godzin (lub całą noc), gdyż wówczas sernik lepiej

My simple kitchen
Ciasto ,,Puszek '' siostry Anastazji. 162

sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem(...)garnka i zagotowujemy, gdy składniki się rozpuszczą i połączą wsypujemy płatki migdałowe i chwilę smażymy cały czas mieszając. Następnie masę migdałową studzimy od czasu do czasu mieszając. Gdy będzie zimna, ale nie całkowicie zastygnięta wykładamy ją równomiernie na kajmak. 3. Masa śmietankowa jasna: Śmietanę typu ,,Śnieżka'' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna

Izabelawkuchni
Lody pomarańczowe a‘la Nigella 124

1 pomarańcza 2 limonki 2 łyżki rodzynek (namoczyć w likierze pomarańczowym przez ok. 1 godz.) 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki słodkiej śmietanki (najlepiej

Korniszonki
Serowa tarta z brzoskwiniami 192

Tarta serowa to dobre rozwiązanie nie tylko dla fanów tart, ale i sernikożerców. Jako że należę do pierwszej grupy, a do drugiej już nie (toleruję jedynie serniki na zimno), to ten wypiek powstał z myślą o domownikach i musiał im on bardzo smakować, bo znikł raz dwa, a nawet dostałam pochlebne opinie. Możecie zrobić ją też z różnymi owocami(...)maliny. Ps. w akcji gotowanie za głosowanie był remis mojito: arbuzolada, więc informuję Was, że jednogłośnie wybraliśmy arbuzoladę i to ona pojawi się na dniach na blogu :) Składniki: Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Masa serowa: 300g sera twarogowego 1 jajko 1 cukier waniliowy

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania