ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:260/444)

Waniliowo – poziomkowy sernik na zimno z malinami i jeżynami 104

Mimo, że mamy już 1 września upały nadal trwają. Piekarnika dalej nie używam. Na gotowanie też nie mam specjalnej ochoty, bo za ciepło. Sernik na zimno

Smaki Ewy
Klasyczny chleb żytni 107

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Znowu ciasto nam ładnie wyrośnie. Posypujemy słonecznikiem, możemy lekko palcami ponaciskać żeby ziarna lepiej przywarły. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy chlebek przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Moim zdaniem chleb żytni lepiej smakuje na zimno (w odróżnieniu od pszennego) więc dajmy mu spokojnie przestygnąć

Marder&Marder Manufacture
muffinki serowe z papryką 125

Połączyć suche składniki z mokrymi, mieszając je widelcem. Ciasto wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie do muffin tak aby dosięgały prawie ich krawędzi .Posypać żółtym serem oraz papryką ostrą w proszku dla dekoracji. Piec przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni, bądź do suchego patyczka. Sa równie smaczne na zimno, jak i na gorąco

ChilliJemy
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 251

oleju kokosowego.  Pierniczki dekorowałyśmy lukrem ucieranym na zimno z cukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego.  Przygotowanie: Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce.  Ciasto

głodny alergik
Oliwkowe knedelki 152

przez maszynkę. Dodać przesiana mąkę i jajko. Zagnieść ciasto Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć  jedna oliwkę i utoczyć kulkę. Wrzucić na wrząca wodę i gotować, aż wypłyną. Odcedzone bardzo lekko przesmażyć na rozgrzanym maśle, posypując czarnym sezamem. Są smaczne ciepłe i na zimno

Kulinarny karnet Christophera
Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem 172

ciepło i na zimno... Jak tylko sobie człowiek zamarzy.  Ponieważ zostało mi trochę upieczonej dyni, a wybierałam się na blogerskie spotkanie przy ognisku, pomyślałam, że focaccia będzie idealnym pomysłem na taką okazję i na to, żeby upchnąć  w niej dynię. Zmniejszyłam więc ilość wody w cieście,  a w jej miejsce dałam

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z malinami 535

Latem często robię ciasta bez pieczenia. Lubimy takie schłodzone smakołyki jeść w ogrodowej altance z dodatkiem pachnącej kawy z ekspresu. Jednak w tym roku lato plata nam figle z pogodą, ale mam nadzieję że nadejdą jeszcze ciepłe letnie dni. W ten weekend zrobiłam sernik na zimno z malinami. Użyłam sera z wiaderka kanapkowo - sernikowy "Mój Ulubiony" firmy Wieluń. Ser jest

Ala piecze i gotuje
Tarta z warzywami 149

łyżka); - czosnek niedźwiedzi (1 łyżka); - sól morska (1 łyżeczka); - pieprz ziołowy (1 łyżka); - pieprz cayenne (szczypta lub dwie:) ); - ser mozzarella (ok.200g);  - 2 łyżki oliwy; - 3 cienkie arkusze ciasta (ja używam firmy Henglein) - są bardzo cienkie dzięki czemu wykorzystując tylko 3 na całą tarte - tarta jest mało kaloryczna (w jednym opakowaniu Henglein jest ok.10 arkuszy). Oczywiście można dodać również inne(...)oraz pieprzem ziołowym cebulkę, aby się zeszkliła; g dy marchewka zmięknie wycedzam ją i łącze z zeszkloną cebulką (zazwyczaj gotuję większą ilość marchewek, gdyż taka marchewka jest dobra na zimno jako przekąska np. na kolację.); - następnie pokrojone wszystkie inne warzywa wrzucam na rozgrzaną patelnię, na którą wlałam wcześniej łyżkę oliwy, i w której smażyłam uprzednio cebulkę; - do warzyw dodaję wszystkie

MintTaste
Jajko na miękko zapieczone w bułce 213

chrupiącym cieście czymś fajnym a co spełnia zawartość takiego wielkanocnego koszyczka. Zapraszam do wypróbowania. Jajek na miękko zapieczone w pysznym chrupiącym bułce na jogurcie z dodatkiem sera chedar. Ślinka leci. Po dotarciu do środka płynne żółtko rozpłynie się po chrupkiej otoczce. Szybkie do zrobienia bo jajka możemy ugotować dużo wcześniej. Pyszne na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI: 130 g mąki(...)pracujemy szybko: na papierze rozłożonym na blaszce rozkładamy ok. połowę masy na cztery kupki, wciskamy w nie pionowo jajka nie dociskając ich całkowicie do dna a następnie oblepiamy jajka ciastem dookoła. Możemy pomóc sobie łyżką. Na jajka nakładamy po równo pozostałe ciasto i oblepiamy równomiernie wokół jajka od góry. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 245*C Piec jajka

Sztuka gotowania w/g Samiry
Greckie chlebki pita – miękkie i elastyczne, bez kieszonek 329

okrężnym, do siebie, żeby jak najmocniej ją wysklepić i napiąć.   Kulki ciasta przykrywamy bawełnianą ścierką i dajemy im 15 minut na odpoczynek i napuszenie – zrelaksują się pasma glutenu, ciasto zmięknie, będzie elastyczne i da się łatwo formować. Bierzemy jedną napuszoną kulkę, rozpłaszczamy palcami na okrągły placek (zobaczycie bąble od pracujących drożdży) i wałkujemy na grubość około 3mm, nie cieniej(...)pieczemy kolejny. Gorące placki układamy jeden na drugim i od razu nakrywamy ścierką – dzięki temu zostaną miękkie.   Można jeść je ciepłe, zaraz po upieczeniu, smakują też na zimno. Bez problemu można je odgrzać, np. w opiekaczu czy na grillu kontaktowym. Zaraz po upieczeniu można też je zamrozić – przełóżcie chlebki warstwami papieru do pieczenia i włóżcie do woreczka z grubej

Karo in the Kitchen
Kotlety z jajek i pieczarek 72

Dość często robię kotlety jajeczne, które wszyscy lubimy, natomiast dzisiaj chciałabym zaprosić Was na kotlety jajeczne z dodatkiem pieczarek. Są bardzo łatwe do przygotowania i smakują

To co lubię - gotuję i polecam
PIECZONA ROLADA Z CUKINII Z BOCZKIEM (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 155

polecam też z łososiem, mięsem mielonym czy jajkami. Tak naprawdę ogranicza Was tylko fantazja i makro Pieczona rolada z cukinii smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie śniadania, obiadu czy przystawki w towarzystwie różnego rodzaju dipów. Składniki – pieczona rolada z cukinii: 1300 g wydrążonej cukinii 200 g cebuli 1 duży ząbek czosnku 4 jajka(...)rolady. Ciasto zwijać w roladę za pomocą papieru, na którym była pieczona. Roladę ponownie zapiekać przez ok 15-20 minut w temperaturze 150 ° C pilnując by nie przypiekła się za bardzo. Używając innego farszu np z mięsa mielonego trzeba dobrać odpowiednia temperaturę. Gotową roladę lekko ostudzić a następnie pokroić. Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno

Ola la LCHF
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 103

wersji na ciepło, jednak na zimno również będą przepyszne. Najczęściej przygotowuje je na Boże Narodzenie oraz na Sylwestra, ale nadają się również na imprezy rodzinne. Mimo, iż są czasochłonne, są warte pracy poświęconej na ich wykonanie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki drożdżowe z pieczarkami – Składniki Paszteciki składają się z ciasta drożdżowego oraz farszu pieczarkowego. Farsz pieczarkowy można przygotować wcześniej, jeśli

To Musisz Wiedzieć
Groszkowe placuszki z wędzonym łososiem i sosem jogurtowo chrzanowym 63

szczypiorkiem 150 g łososia wędzonego na zimno MOWI pure (6 plastrów) 6 łyżek gęstego jogurtu 2 łyżki chrzanu ze słoiczka olej do smażenia Wykonanie Mrożony groszek wykładamy na sitko i płuczemy chwilę pod bieżącą letnią woda, osączamy.  W misce mieszamy trzepaczką jajo, mąkę, mleko i szczyptę soli do uzyskania ciasta naleśnikowego. Dymkę siekamy, białą część i osączony groszek dodajemy

Tajemnice Smaku
Focaccia z czarnymi oliwkami 98

ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość. W cieście robimy palcami zagłębienia. Układamy oliwki, lekko dociskając. Oprószamy solą oraz suszonym oregano. Skrapiamy oliwą z oliwek-wierzch będzie pięknie złocisty! Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200-200 st. C. Pieczemy przez 25 minut. Upieczone studzimy. Idealnie smakuje na ciepło i na zimno. Podajemy posypane solą morską. Świetny zamiennik tradycyjnego, polskiego pieczywa

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania