Może wydawać się Wam to dziwne… Smażone lody? I jeszcze szpinakowe!? A jednak… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szpinak nadaje
Oryginalny smakporanek pachnący chlebem w piekarniku. Staram się aby teraz mojej rodzinie dawać to co ja miałam. Dom pachnący chlebem i chrupiącą skórką. Przygotowałam więc tradycyjne bułki ale zamiast upiec ciasto usmażyłam je na patelni grillowej pod przykryciem. Bułki przygotowałam z dodatkiem oleju rzepakowego Wielkopolski . Olej rzepakowy polecany jest w naszej kuchni bardziej niż oliwa. W porównaniu z innymi tłuszczami olej(...)regularne spożywanie oleju rzepakowego (2 łyżki dziennie to zalecana porcja) chroni organizm przed cukrzycą i jej powikłaniami. Olej rzepakowy jest odporny na działanie temperatury więc można go jeść na zimno jak i na ciepło. Dodatkowo również zapobiega wchłanianiu się cholesterolu w przewodzie pokarmowym. Olej rzepakowy posiada witaminy, które wchłaniają się w organizmie, które korzystnie działają na nasz wzrok czy naczynia
Kuchnia w oparachswoim blogu Dorota . Ja dodałam do przepisu swoją wariację, jak zwykle z resztą, w postaci biszkoptów, bo nie wyobrażam sobie sernika na zimno bez biszkoptowego spodu. Sernik na zimno 350 g twarogu trzykrotnie zmielonego półtłustego 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400 g) 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii 1 łyżka żelatyny + 1/5 szklanki gorącej wody(...)drugi odstawić do zastygnięcia galaretki. Przed podaniem udekorować sernik śmietaną ubitą na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru. Smacznego! Moją drugą propozycją, na ósmy tydzień roku, jest ciasto, które towarzyszy mi od trzech lat na każdym wyjeździe wakacyjnym. Jak już kiedyś pisałam, moją mojego małża tradycją wakacyjną, są wyjazdy na Flamberg , w związku z tym, że jest to wypad
Przepysznik - BLW i nie tylkolubią cebulę i wypieki drożdżowe Cebule najlepiej jeść na surowo, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na nieco bardziej kaloryczną wersję podsmażaną. Na przykład w połączeniu z ciastem drożdżowym, które wiele osób po prostu uwielbia. Bułeczki cebulkowe Agaty je się bez dodatków, ale można do nich dołożyć to, co lubimy, masło czy ser. Idealnie nadają się one jako(...)szklanki mąki pszennej (500 g) 1 łyżeczka soli (7 g) 1,5 łyżki roztopionego masła (22 g) 1 duża cebula (150-200 g) 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 g) Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulkę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż lekko się zeszkli. Drożdże kruszymy na drobne kawałki, dodajemy
KulinarneImpresje.plwłosy. Pąki powoli dojrzewają. Aż chce się skakać do chmur, wysoko pod samo niebo. Tak być powinno - w trampkach i letnim prochowcu spacerem wędrować po parku. A jak jest? Zimno, szaro i buro. Zwaliste chmury niosące deszcz pokrywają niebo. Kolejne krople pojawiają się na szybie. Czapki, cieplejsze kurtki, u wielu wciąż kozaki nie schowane do lamusa. W niektórych zakątkach kraju(...)daje czekolada! Ukochane endorfiny, do dzieła! Chociaż wiem jedno. I tak sucha nie wytrwam do końca dnia, to pewne. FRANCUSKIE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ. (przepis wymyślony na poczekaniu;) opakowanie francuskiego ciasta nutella / tabliczka czekolady jajko Z ciasta francuskiego wykroiłam małe trójkąciki. Na każdym ułożyłam porcję nutelli / kawałek czekolady. Zawinęłam rogaliki. Jajko rozmąciłam i posmarowałam nim każdego rogalika. Piekłam w 180 stopniach
W kuchni Karmel-itkiutartego z masłem ( czyli jak w klasycznym kremie budyniowo - maślanym ), a kokosowy budyń ugotowałam na mleku kokosowym. Muszę przyznać, że smak kokosu intensywniejszy był w gorącym budyniu, natomiast na zimno jakby trochę "przygasł", ale i tak uważam, że krem wyszedł przepyszny, a kokosowy smak kremu można wzmocnić dodając do niego wiórków kokosowych. Ja z tego zrezygnowałam, ale następnym razem(...)też oczywiście taką polewą pokryć całą powierzchnię górnej części ciastek. Polecam w trwającym jeszcze karnawale ( ale poza nim też ;) ). Budyń do kremu warto wykonać zaraz po pierwszym etapie przygotowania ciasta parzonego ( czyli po zagotowaniu wody z masłem i dodaniu mąki ), i jedno i drugie będzie bowiem potrzebowało czasu, aby całkowicie wystygnąć. Składniki na 15 sztuk: Ciasto parzone: 1 szklanka mąki
Opowieści z piekarnikajest zimno! Jeszcze w niedzielę wieczorem, gdy przyjechałam na miejsce, było owszem, chłodno, ale do zniesienia. A wczoraj? Lodowaty wiatr sprawił, że zaczęłam żałować, że nie mam ze sobą czapki! Jak tylko wrócę do domu, wykopię mój cieplejszy płaszcz (jeszcze nie zimowy; nie popadajmy w panikę), wyjmę też na wierzch wszystkie ciepłe swetry i puchate skarpetki. Witaj jesieni! Ciasto, które
Pożeraczka, czyli raz adobrzedłuugiej liście była woda. Robienie tortilli weszło nam w krew i placki są u nas ostatnio dość często. Piękno tego dania polega na tym, że świetnie smakują na zimno, podgrzane i doskonale nadają się do mrożenia. Mrozimy gotowe wrapy, z nadzieniem, szczelnie zapakowane do woreczków do mrożenia. Kiedy chcemy je zjeść rozmrażamy je w mikrofali, a potem podgrzewamy. Naprawdę dobrze(...)wykorzystać resztki pieczonego kurczaka . Składniki: Nadzienie 3 papryki: żółta, czerwona, zielona 2 duże garście umytego szpinaku (typu baby spinach, czyli małych liści) 1 awokado 100 g serka koziego Ciasto 2 szklanki mąki (2 miarki albo 480 ml) 3/4 szklanki ciepłego mleka (3/4 miarki lub 180 ml) 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy lub oleju
Niedzielny kucharzRobiłam kotlety mielone z dodatkiem czosnku, a dzisiaj w wersji tradycyjnej. Każdy ma swój patent na udane kotlety, jeśli je macie podzielcie się nimi w komentarzu
To co lubię - gotuję i polecamgodziny. Po 2 godzinach dzielimy ciasto na 2 części. Z każdej części formujemy długie i cienkie paluchy. Powstanie łącznie ok 10-12 paluchów. Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy grissini przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st. Grissini można jeść na ciepło lub zimno
Kuchnia w oparachnastępnie naciąć nożyczkami pozostałe z obu stron ciasto tworząc kształt kości ( o tak , autor: Tonya Staab). Tak przygotowane kości układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 12 minut. Kości podawać na ciepło lub na zimno z ketchupem lub musztardą. Smacznego! Uwagi
Gospodyni MiejskaCiasto proszę przechowywać w lodówce. Polecam… Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru Składniki: Jasny krem: 2 płaskie łyżki mąki kokosowej 110g orzechów nerkowca 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli 3 – 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu 4 łyżki miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego – tłoczonego na zimno 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kropa
Mała Cukierenkasmarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy po całej powierzchni. Przykrywamy ręcznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Nakłuwamy nożem lub przy pomocy opuszków palców robimy wgłębienia. Pieczemy przez 25 minut w temp. 200-220 st. C. Focaccia smakuje doskonale na ciepło i na zimno. Może stanowić dodatek do przekąsek lub formę
Moja smaczna kuchniaskładniki na naleśniki zmiksuj razem na gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni teflonowej smaż cienkie naleśniki (bez dodatku tłuszczu). Szczypiorek drobno posiekaj i połącz z serkiem. Dopraw do smaku solą , pieprzem i ew. czosnkiem. Naleśniki posmaruj warstwa serka, ułóż na nim szparagi i lekko zawiń brzegi do środka. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego
Kuchnia bezglutenowabrzegów foli. Na ciasto rozkładamy przestudzony szpinak. Delikatnie zwijamy roladę owijając folią, zawiązując po obu stronach brzegi foli.Tak przygotowaną roladę gotujemy w osolonej wodzie około 15 min, na wolnym ogniu. Ugotowaną roladę wykładamy na półmisek, rozwijamy z foli. Roladę kroimy w grubsze kawałki podajemy na gorąco lub na zimno do każdego rodzaju mięsa lub polewamy ulubionym sosem. Smacznego
kgwjanczewonaprzemiennie z serem camembert na całym cieście. Zwijamy całość w rulon i smarujemy żółtkiem. Kroimy na ok. 1 cm kawałki i układamy na papierze do pieczenie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. i pieczemy około 15 minut do zrumienienia. Są dobre za równo na ciepło jak i na zimno. Życzę smacznego
Kulinarne życiejajko, przyprawić intensywnie i dołożyć szpinak. Z ciasta francuskiego wyciąć trójkąty. Na trójkącie ułożyć kawałek szynki parmeńskiej oraz łyżeczką nadzienie szpinakowe. Na gotowe nadzienie ułożyć kolejny trójkącik i skleić brzegi. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rozbełtać jajko i za pomocą pędzelka rozprowadzić je na sakiewkach. Piec około 20 minut. Idealne również na zimno
Ania i Marcin gotująszpinaku dodać pokruszony ser feta i wymieszać. Ciasto filo posmarować roztopionym masłem, po jednej stronie ułożyć pas szpinakowej masy i zwinąć w rulon. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem, posypać sezamem. Wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 st Podawać na ciepło z rosołem lub barszczykiem. Na zimno jako przekąski
Gotowanie jest łatwewewnątrz, przykrywając delikatnie farsz. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 30 min, w 180°C. Około 5 min przed końcem pieczenia, na cukinię, każdej pizzy dodajemy starty parmezan, albo ser gorgonzolę. Dzięki temu, uzyskamy dwa różne smaki, delikatniejsze z parmezanem i wyrazisty z gorgonzolą. Tak przygotowane pizze można podawać na gorąco, lub zimno. Można zjadać w całości lub pokroić każdą
Moniki SmakołykiPyszny naleśnikowy deser z białą czekoladą lodami i owocami. Zimne lody sprawiają że czekolada w środku zamienia się w chrupiącą skorupkę,a potem wszystko zaczyna płynąć
Wanilia i KardamonJeżeli ciągle oglądacie mego bloga, to na pewno zauważyliście, że jestem miłośnikiem serników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi
Kuchnia Łukaszapolać na tartę. Tak przygotowane ciasto wstawić do rozgrzanego do 190°C piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie ustawić grzanie piekarnika „na dół”, i zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu odstawić tartę do ostygnięcia. Jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Źródło: alba.blox.pl linkwithin_text='Zobacz również inne
Świat Domowej KuchniJeżeli ciągle oglądacie mego bloga, to na pewno zauważyliście, że jestem miłośnikiem serników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi
Kuchnia Łukaszazielony szpinak ;-). Pyszne na ciepło i na zimno ! Naleśniki ze szpinakiem i fetą Składniki: Na naleśniki 3 jajka 200 g maki pszennej 300 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Na farsz: 500 g świeżego szpinaku 200 g fety 5 ząbków czosnku sól, świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Składniki ciasta na naleśniki miksujemy i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityprzygotowaną masą zalałem cebule ułożone na cieście. Na wierzch tarty dodałem pozostałą część cebul. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i zapiekałem przez 40 minut. Po tym czasie wyjąłem danie z piekarnika i odstawiłem na 10 minut do lekkiego ostygnięcia. Wierzch udekorowałem gałązkami tymianku. Tarta doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Proponuję podać
Wyprawy kulinarne