Kiedy za oknem pojawia się słońce i robi się cieplej, nabieramy ochoty na coś owocowego, chłodnego, trochę lżejszego… Wtedy przypominają mi się różnego rodzaju galaretki, ptasie
Słodki sentymentNie wiem dlaczego, ale pomimo ostrej zimy otaczającej nas dookoła, miałam ogromną ochotę na coś lekkiego, przypominającego słoneczne letnie popołudnie. To chyba za sprawą tęsknoty za
Pieguskowa KuchniaTruskawkowe szaleństwo trwa więc szaleję i ja. Stworzyłam kolejny truskawkowy serniczek. Do masy serowej dodałam białą czekoladę, która ją osłodziła i nadała kremowej konsystencji. To zdecydowanie
Monia miesza i gotujeRobiąc zakupy w jednym z marketów znalazłam słoiczek z zielonym masłem/kremem pistacjowym. Od razu pomyślałam, że byłoby ono genialne jako dodatek do sernika. W
Bon appetit mon amieprzelewamy je do reszty składników. Przy bułkach drożdżowych lub brioszkach korzystałam z drugiej metody. Bułki lub ciasto drożdżowe można łączyć z wieloma składnikami: serkiem, owocami, dżemem czy kruszonką. Z ciasta drożdżowego, oczywiście przy minimalnej ilości cukru, powstają również wytrawne potrawy np. pizza. Serniki Tego działu chyba nie muszę za bardzo przedstawiać Jak sama nazwa wskazuje głównym składnikiem sernika jest(...)wariacji smakowej, z owocami, bakaliami, czekoladą, rodzynkami itd. Serniki można też podzielić na te pieczone na spodzie oraz bez spodu. Kolejny podział to serniki klasyczne, gotowane lub te na zimno. Sernik gotowany to taki w którym gotujemy masę serową w garnku. Osobiście nie jestem ich fanką. Serniki na zimno najczęściej są z dodatkiem żelatyny, a serniki klasyczne pieczemy w piekarniku
RelaxtimeSorbet truskawkowy Lody sorbetowe to wspaniały pomysł na letni deser. Można je przygotować z owoców sezonowych- truskawek, malin lub cytrusów. Domowy sorbet truskawkowy idealnie sprawdzi się
Korniszonkijednorożca i sernika na zimno , zaplanowałam też minipavlove z granatem. Chciałam, żeby pracę można było rozłożyć sobie na części, dlatego bezy upiekłam wcześniej, a krem dodałam w dniu przyjęcia. Warto zrobić to przed samym podaniem, a jeśli bezy muszą zaczekać na gości, koniecznie przełóżcie je do lodówki. Do kremu możecie użyć dowolnego aromatu do ciasta, ja użyłam jaśminowego, który przywiozłam
CiastkozercyPodawaj na ciepło bądź zimna kolejnego dnia bądź po co najmniej kilku godzinach od wykonania, by ryba przeszła smakiem warzyw. Mam nadzieję, że przepis na rybę po grecku na stałe zagości w waszych domach i kuchniach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smacznego! Ryba po grecku Triki odchudzające – twój mózg pomoże zrzucić ci kilka kilogramów! Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem
To Musisz Wiedziećspodzie i na wierzchu kruche ciasto, wypełnione po brzegi masą z kaszy manny, budyniu i brzoskwiń. Spodziewałam się, że będzie dobre (w przeciwnym razie nawet bym do niego nie podchodziła ;-), więc upiekłam od razu z podwójnej porcji. Wyszło naprawdę smaczne. Dla mnie najbardziej smakowało jeszcze lekko ciepłe, a m-żonek zajadał na ciepło, na zimno i wprost nie mógł się
Arabeska waniliowałyżki żółtka - 2 szt zimna woda - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki mleko - 1//2 litra budyń czekoladowy - 1 op cukier - 2 łyżeczki truskawki cukier perlisty Mąkę pszenna przesiać z kakao na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego
Camilla w kuchnimieszamy.Na środek każdego kwadratu ciasta nakładamy niepełną łyżkę nadzienia i składamy na trójkąt,zlepiamy boki i układamy na blaszce.Sakiewki posypujemy czarnuszką.Robimy tak do końca ciasta.Sakiewki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut.Robimy sos: mieszamy ze sobą majonez,ketchup i śmietanę.Gorące sakiewki podajemy razem z sosem choć na zimno też są pyszne.Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneciepło jak i na zimno. W smaku jest bardzo delikatna, a piersi soczyste. Składniki: 2 duże piersi kurczaka (podwójne) 4 jajka 1/2 szklanki majonezu 60 dkg pieczarek 40 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach Wykonanie: Jajka roztrzepać, dodać majonez, żółty ser i wymieszać. Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto na blachę. Piec w piekarniku
IMPRESJA SMAKUciepło lub na zimno. Czyli nie trzeba do ostatniej chwili krzątać się w kuchni jak mamy gości, można przygotować tartę/tartaletki z owocami wcześniej a przed przybyciem gości przykryć je folią aluminiową i na niskiej temperaturze odgrzać w piekarniku ok 30-40 min. Zachęcam to stworzenia własnych tart. Tartaletki z owocami figi – składniki: Ciasto : 150 g mąki
UgotujmyTo.plpieczenia 2 łyżeczki woda zimna -4 łyżki jajka 9 szt mąka ziemniaczana 1 szkl. cukier 1 szkl ocet -1 łyżka MASA BUDYNIOWA mleko -2 szkl cukier -4 łyżki margaryna -210 g mąka -5 łyżek PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak woda -1 szkl delicje jagodowe -1 opak WIERZCH CIASTA galaretki niebieskie -2 opak woda
Kuchnia Danusi