ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:308/444)

Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi 160

włoskimi pieczona owsianka. Niezwykle delikatna w smaku, zawiera wszystko to, czego pragnie się najczęściej na śniadanie. Bardzo syta, po upieczeniu można ją pokroić i praktycznie wygląda jak zdrowe, przepyszne ciasto! Jest rzeczywiście wyjątkowa w smaku, a dzięki syropowi klonowemu niezwykle wilgotne i błyszcząca. Idealne śniadanie na nadchodzący weekend! Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi / 2 porcje Składniki(...)masłem. Pieczemy w temp. 180 st. C, aż wierzch ładnie zezłoci się. Upieczoną owsiankę polewamy syopem klonowym, posypujemy orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi. Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno

Moja smaczna kuchnia
Nuggetsy z boczniaków 208

nich zrobić, to ten przepis jest dla Was. Boczniakowe nuggetsy to proste i aromatyczne jedzenie, które posłuży nam jako danie główne lub jako przekąska. Można chrupać na zimno i na ciepło z swoim ulubionym sosem. W obu przypadkach boczniaki smakują rewelacyjnie!  Nuggetsy z boczniaków  Przepis na 10-15 nuggetsów Potrzebujemy:  5 dużych boczniaków  3-4 łyżki(...)myjemy dokładnie boczniaki, a następnie dzielimy każdego grzyba na 4-5 części.  Do miski wsypujemy mąkę, wszystkie przyprawy i wodę. Mieszamy wszystko dokładnie i tworzymy lejące się ciasto, w którym będziemy maczać nasze boczniaki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste rozrzedzamy je wodą.  Na talerzu kruszymy płatki/krakersy/chipsy lub używamy do panierowania bułki tartej.  Boczniaki maczamy w cieście

Bananowe Pole
Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto 149

Miękkie, delikatne, wyśmienite na ciepło i na zimno. Można pominąć szynkę i zrobić je w papilotkach lub foremkach. Sprawdzą się jako przystawka, przekąska, podwieczorek. Na śniadanie i kolację. Zamiast bułeczki. Jedna babeczka ma 120 kcal.   Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto Danie Przekąski Porcje 12 Porcje 12 Składniki 12 plaster szynka prosciutto 250 g mąka 2 łyżeczki proszek do pieczenia(...)Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Łączymy w zwartą masę, ale nie mieszamy zbyt długo. Plastrami szynki wykładamy formę do mufiinek. Do środka wkładamy po solidnej łyżce ciasta. Pieczemy 20-25 minut

Kucharzyca
pieczeń rzymska – klops 121

[Głosów: 6   Average: 5/5] składniki: 1000 g mięsa mielonego (wieprzowej szynki) 1 duża cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz

Domowy Smak Jedzenia
Pasztet z ciecierzycy 253

mojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej

moj przepis na
Mini krokiety z pastą pieczarkową 288

bułka tarta do obtoczenia Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy szczyptę soli i mieszamy , powoli wlewając wodę ,najlepiej mikserem żeby nie było grudek . Robimy tak do momentu ,aż uzyskamy rzadkie ciasto naleśnikowe . Smażymy malutkie naleśniki , bardzo cienkie i odstawiamy do wystygnięcia . Kolej na farsz z pieczarkowej pasty . Cebulę i pieczarki kroimy drobno . Korzeń pietruszki ścieramy na tarce , czosnek wyciskamy praską . (adsbygoogle(...)bułce tartej . Na 30 minut wkładamy do lodówki . Zabieg ten sprawi że nie będą się rozwalać . Smażymy na złoty kolor w dość głębokim tłuszczu . Podajemy na gorąco lub na zimno . Smacznego ! Artykuł Mini krokiety z pastą pieczarkową pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Cebularze 797

Placki cebulowe z serem i makiem – są bardzo dobre na ciepło jak i na zimno. Są one bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1 łyżeczka soli(...)ciepłe miejsce. Rozpuścić masło i odstawić, aby lekko przestygło. Mąkę przesypać do wysokiej miski, dodając kolejno sól, masło, mleko i jajko. Dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto posypać odrobiną mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 – 2 godziny). Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle

KuchniaWeDwoje.pl
Wytrawne kruche ciasteczka 163

Ciasteczka wytrawne ze świeżym rozmarynem, bazylią i z suszonymi pomidorami. Wyborne – pachnące słoneczną Italią. Świetnie pasują do piwa. Do przygotowania ciasteczek (ok 20 sztuk) potrzebujemy

Szybko Tanio Smacznie
TARTALETKI Z KREMEM KOKOSOWYM, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI 197

Połączeniu kokosu, białej czekolady i truskawek – uwielbiam! I właśnie takim połączeniem dziś będziemy się zachwycać! Mam dla Was przepis na pyszne tartaletki wypełnione lekkim kokosowym

Ostra na Słodko
Kwiaty cukinii z truskawkami 161

kuskus, 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 200 g truskawek, 100 g młodego słodkiego groszku w strączkach, sól, pieprz, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki ziemniaczanej, zimna woda gazowana (ok. 150 ml), Kuskus włożyć do miski, wymieszać z olejem, zalać wrzącą wodą, około 0,5 cm ponad poziom kaszy. Przykryć, odstawić na parę minut. Truskawki umyć, odszypułkować(...)dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji płynnej śmietany. Kwiaty cukinii lekko rozchylić , wyrwać słupek (nie koniecznie). Wypełnić kwiaty farszem, płatki na końcach zakręcać. Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do gorącego oleju. Chwilę smażyć, wyjmować na ręcznik papierowy. Od razu podawać. zastawa

królestwo garów
Sernik zebra bez pieczenia 10935

Sernik zebra bez pieczenia to naprawdę prosty w wykonaniu deser na zimno, który łączy w sobie klasyczne smaki: wanilię i kakao, a do tego bardzo ładnie się prezentuje. Do przygotowania sernika użyłam typowych dla takiego deseru składników - twarogu z wiaderka, słodkiej śmietanki i cukru oraz kakao i wanilii w postaci domowego cukru waniliowego, a także produktu spajającego wszystkie elementy - żelatyny(...)gdyż masa z mielonego w domu twarogu może być za gęsta do ładnego rozłożenia się pasków zebry. Jeśli wykorzystacie rzadszy twaróg, masę możecie spokojnie nakładać jak w przypadku klasycznego ciasta zebra, czyli 1-2 łyżki jasnej masy na 1-2 łyżki ciemnej masy, itd. Jeśli skorzystacie z gęstszego twarogu, jak np. twaróg z Piątnicy, najlepiej nałożyć masę na środek

Smakołyki Bereniki
Cafe latte w serniku 222

pogoda? Nas maj nie rozpieszcza, niestety. W piątek narzekałam, że za zimno, więc wczoraj ochłodziło się jeszcze bardziej, w dodatku cały dzień nie przestawało padać. Brrr! Dzisiaj niby nieco lepiej, ale cały przyszły tydzień zapowiada się raczej wilgotno. A mi się marzy słonko i pikniki! Cóż, będę musiała jeszcze poczekać... Ten sernik upiekłam z myślą o koleżance jeszcze przed wyjazdem(...)uwielbia serniki. Czego o jej małżonku powiedzieć nie można. Ale skoro on i tak wybierał się do pracy, nic nie stało na przeszkodzie, żebyśmy uraczyły się tym właśnie ciastem. Problem zaczął się w momencie, gdy zaczęłam główkować, co by tu do niego wrzucić... Miał być delikatny i kremowy, rozpływający się w ustach, idealnie pasujący do kawy. Kawy...? No pewnie! Dlaczego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tiramisu 235

składniki * 500 g serka mascarpone * 4 żółtka * 2 białka * biszkopty ( najlepiej podłużne typu włoskiego) * 8 łyżek likieru amaretto lub rumu * 4 łyżki cukru * 3/4 szklanki zaparzonej

Mix smaku
Marchewkowe kotleciki z fetą 627

Kochani w mojej kuchni zaczną się wkradać potrawy bez glutenu, a to tylko dlatego, że ostatnio robiłam sobie badania i coś poszło nie tak. Okazuje się

Niezły Młynek
Tarta z maślakami 165

przerobić … Cóż tarta jest jednym z pomysłów , które będę w najbliższych dniach podsuwać . Jak ja kocham grzyby , wszystkie , a najbardziej pachnące podgrzybki i maślaczki Cudowna pora roku !! składniki : ciasto : 1 kostka smalcu ( schłodzona w lodówce ) 1 jajko 3 szklanki mąki sól , cukier do smaku schłodzona, kwaśna śmietana 2 łyżki 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej farsz : 1,5 szklanki(...)gałkę , parmezan,cząber,tymianek, sól , pieprz do smaku . Mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji . Ciasto na tartę , wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy na około 0,5 cm , wykładamy nim średnio wysoką ,formę do tarty . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia lub wytłuszczoną smalcem . W cieście robimy widelcem dziurki , kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy suchy groch

Ogrodnik w podróży
Tort orzechowy. 182

sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony(...)masę przez kilka minut. Gdy masa będzie gęsta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia. Miskę można włożyć do drugiej z zimną wodą, wtedy masa jajeczna szybciej będzie zimna. 3. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy. 4. Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu. 5. Wierzch tortu dekorujemy wiórkami

Izabelawkuchni
Jadalne kwiaty – miejskie ogrodnictwo 185

Jednym z moich hobby jest miejskie ogrodnictwo. Mam rośliny na parapecie i na balkonie, gdy tylko robi się ciepło. Kiedy jest jeszcze zimno mam domową szklarnię hydroponiczną Green Farm – moje pierwsze zbiory ziół opisałam tutaj . Latem jestem działkowcem na mojej podwarszawskiej działkowej farmie. Ponieważ jednak rośliny nie rosną mi same – trzeba je podlewać i dbać o nie, staram(...)nagietek lekarski, pachnotki i chabry. Jeszcze nie mają kwiatów, ale na szczęście wiosną pełno jest jadalnych kwiatów w naturze. Jakie kwiaty można zjeść? bez czarny – można go usmażyć w cieście naleśnikowym jak racuchy i zrobić z niego lemoniadę fiołek – zobacz przepis na cukier fiołkowy, który podobnie jak waniliowy aromatyzuje nasze wypieki i na ocet fiołkowy do sałatek jaśmin – uwielbiam herbatę

Ugotowane pozamiatane
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 259

formy do pieczenia. Tarta nie musi być okrągła, możecie użyć też prostokątnej blaszki. Formę smarujemy oliwą, nakładamy rozwałkowane ciasto i formujemy brzeg na około 2 cm wysokości. Uważajcie, aby ciasto nie miało żadnych dziurek, inaczej zalewa Wam się przez nie przeleje. Na dno wykładamy uduszony por, a następnie ostrożnie wlewamy zalewę ze śmietany i żółtek. Jeśli brakuje Wam mięsnego akcentu(...)Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 15-20min, często kontrolując stan przypieczenia pod koniec. PODANIE Flamiche podajemy od razu po upieczeniu, chociaż na zimno też jest dobre. Najlepiej smakuje w towarzystwie lampki białego wina. W smaczny sposób regeneruje 50 punktów żywotności. Viva la Toussaint! POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE

Nerds Kitchen
Tarta warzywna z szynką na spodzie pszenno-orkiszowym 214

lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.  Warzywa umyć, brokuł podzielić na różyczki, paprykę pokroić w kostkę, cukinię i pomidor w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa za wyjątkiem pomidora(...)szynkę, po czym całość zalać masą i posypać po wierzchu oregano. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiekać około 30 minut. Tartę można podawać na ciepło lub jeść na zimno

Passions hobbies life
Paratha śródziemnomorska z koperkiem 210

Paratha, jest idealną przekąską na ciepło jak i zimno, można ją zjeść jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs czy sałatek. Soli praktycznie nie używamy, bo w serku i kapary słony smak wyczuwamy. Sezon jest teraz na świeży koperek, a jak dodamy do niego serek i kapary, to będziemy mieć przysmak doskonały.  Składniki: 200 g mąki orkiszowej(...)kapary, 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, suszone chili świeżo mielone do smaku. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej, wodę i wyrabiamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę. Ciasto zawijamy woreczek foliowy i przygotowujemy nadzienie. Koperek siekamy, a kapary kroimy na mniejsze kawałki. Kapary i koperek dodajemy do sera, dolewamy oleju

Moniki Smakołyki