letnie dni. U mnie jak zwykle na obiad, ale smakują również wyśmienicie o każdej porze dnia zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: /8 -10 szt/ ok. 40 g mąki kokosowej 2 łyżki mąki ryżowej 100 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru(...)solą. -Jajka wbić do miski, dodać jogurt, olej i ekstrakt waniliowy. -Składniki wymieszać i połączyć z przygotowaną mieszanką sypką. -Wyrobić łyżką /lub robotem/ jednolite , gęste ciasto racuchowe, odstawić na kilka minut i ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub gęste należy /na wyczucie/ dodać odrobinę maki ryżowej lub jogurtu, czy mleka. -Na patelni rozgrzać olej
Zakamarki mojej kuchniWieczorem, gdy sernik spędził kilka godzin w lodówce, ukroiłam kawałek (malutki kawałek) i spróbowałam. To był największy błąd... cierpiałam cały wieczór i całą noc. Tak bardzo
Gotowanie i blogowanieFasola, to źródło białka pochodzenia roślinnego, więc warto przyrządzić to danie choćby z tego względu... Składniki: 400 g fasoli Jaś łyżeczka soli po szczypcie ziół Estragonu
kgwjanczewonich z dużą dawką 'nie'. Jednak czytając ostatnio artykuł o Dukanie kilka przepisów bardzo mi się spodobało. Między innymi poniższe placuszki - świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będą gościć u mnie zdecydowanie częściej. Składniki -puszka tuńczyka sałatkowego w sosie własnym -200g chudego twarogu -2 jajka -2 łyżki otrąb owsianych -1 łyżka otrąb pszennych -łyżeczka proszku do pieczenia(...)wsypać otręby, proszek do pieczenia, posiekaną bazylię. Oprószyć pieprzem i wymieszać. Białka ubić z solą. Dodać pianę do masy, wymieszać. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kłaść łyżką porcje ciasta (zostawiając odstępy 3-4cm). Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Źródło: 'Przyjaciółka' Smacznego
Zielona Kuchniażeby racuchy się nie przypaliły. Łyżkę zanurzyłam w gorącej wodzie, nabrałam na łyżkę ciasto i rozłożyłam go na patelni. Ponownie zanurzyłam łyżkę w wodzie (gorącej) i nabrałam ciasto i ... tak ułożyłam na patelni kilka racuszków. Racuchy podczas smażenia lekko rosną i pęcznieją. Smażyć je należy na średnim ogniu. Kiedy nabiorą złotego koloru trzeba przewrócić je na drugą stronę(...)stół. Do racuchów idealnie pasują świeże owoce. Ja podałam je z truskawkami i borówkami Doskonałe racuchy. Sprawdzą się na ciepło na śniadanie, na kolację.... Chętnie też zjadane są na zimno, nawet bez żadnych dodatków. Mają chrupiącą skórkę, są mięciutkie i puszyste w środku. Spróbujcie i przekonajcie się jakie są pyszne. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu
Kuchnia u Krysijajko M (65 g) 2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej (30 g) 1 łyżka oliwy (10 g) sól/słodzik Rozmrozić szpinak i przestudzić, zblendować wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać odrobinę wody. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Dodatki: 2 małe jabłka (200 g) cynamon 1 łyżka kakao (10 g) 1 łyżeczka miodu pszczelego (6 g) odrobina(...)naleśniki. Kakao zmieszaj z miodem i mlekiem do uzyskania pożądanej konsystencji, posmaruj naleśniki, posyp posiekanymi orzeszkami. Osobiście lubię je przygotowywać wieczorem do lunchbox'a na następny dzień. Na zimno też są MEGA dobre :)) Wartość odżywcza * porcji naleśników bez dodatków: 132 kcal 8 g białka 7 g tłuszczy 10 g węglowodanów 1,6 g błonnika Wartość odżywcza* porcji naleśników
Vroblewska-fitlifekarnawał?). Polecam je gorąco szczególnie tym, którzy posiadają dzieci, nie ma nic lepszego od racuszka i kubka parującego kakao na poprawienie kruszynkowego humoru, kiedy za oknem jest szaro, zimno i źle. Racuchy z jabłkami 3 szklanki mąki szczypta soli 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 2 łyżki oliwy(...)palcami i wrzucić do ciepłej wody, przemieszać żeby się rozpuściły, po czym wlać je w zagłębienie w mące, razem z dwoma łyżkami oliwy. Przez około 5-10 minut mieszać ciasto drewnianą łyżką, aż powstanie gładka i nieco lepka masa. Odstawić ją na 1 godzinę w ciepłe miejsce (bądź na 30 minut do piekarnika nastawionego na ~40 C). W tym czasie
Przepysznik - BLW i nie tylkorazem. Resztę składników przygotować wg. powyższych wskazówek. Przygotować foremki do pieczenia o średnicy 8-10cm. Posmarować je masłem i obsypać kaszą manną - ewentualnie bułką tartą. Płat gotowego ciasta francuskiego pokroić na mniejsze kwadraty, wyłożyć nim foremki, tak aby lekko wystawało poza brzegi. Każdą tartaletkę ponakłuwać widelcem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez 5min. Do zapieczonych(...)pomidory, ser żółty. Wypełnione tartaletki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i zapiekać 15-20 min. Zajadać jeszcze ciepłe. Choć równie dobrze smakują następnego dnia, serwowane na zimno. Łosoś i ser gorgonzola Wędlina i pieczarki Łosoś i ser gorgonzola Wędlina i pieczarki Łosoś i ser gorgonzola Wędlina i pieczarki
Grunt to przepis!spotkanie ze znajomymi. Nie trzeba, jak w przypadku dużej tarty, kroić ich na na mniejsze kawałki, dlatego zawsze dobrze prezentują się na talerzach. Można podawać je w wersji na zimno - kiedy upieczony spód wypełniony jest świeżymi owocami, galaretką czy bitą śmietaną (ten wariant najlepiej sprawdza się w lato) lub na gorąco - zapiekane ze śliwkami czy jabłkami i posypane kruszonką. Składniki(...)Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka oraz masło i dokładnie zagniatamy całą masę. Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Szklanką wycinamy kółka o średnicy podstawy foremek do tarteletek, wkładamy do środka foremek lekko przyciskając. Z reszty ciasta wycinamy paski o szerokości kilku centymetrów
Ciastkozercyfont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Prosta i pyszna potrawa. Wrapy można podawać na ciepło lub zimno. Marynata do kurczaka jest pikantna. Polecam ją również do wieprzowiny. Idealna do mięs na grilla. Składniki: I. Wrapy (10 placków): 2 szklanki mąki pszennej 160 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki(...)marynaty wrzucamy przygotowane wcześniej mięso. Miskę zakrywamy i wkładamy do lodówki na 6-12 godzin. Mąkę z solą przesiewamy, dodajemy bazylię i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy w robocie kuchennym 2-3 minuty. Powinno mieć konsystencję plasteliny. Odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Następnie dzielimy je na 10 kawałków i z każdego rozwałkowujemy cieniutki placek
DominikaDolciOstatnio będąc na zakupach za namową narzeczonego, wpadły w moje ręce herbatniki pełnoziarniste w mega opakowaniu. Stwierdził, że muszę coś z nich fajnego wykombinować, bo ma
zdrowo i aktywnieOstatnio będąc na zakupach za namową narzeczonego, wpadły w moje ręce herbatniki pełnoziarniste w mega opakowaniu. Stwierdził, że muszę coś z nich fajnego wykombinować, bo ma
Zdrowie i pysznie na talerzuroztrzepane jajka, śmietanę i pieprz. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. W razie konieczności dodać więcej śmietany lub mąki. Ciasto nie musi ono wyrastać, od razu można je wałkować. Ciasto podzielić na 3-4 kawałki. Każdy z nich dość cienko rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Wzdłuż dłuższego boku nakładać farsz, zostawiając na końcu margines około(...)papierem do pieczenia. Każdy pasztecik przy pomocy pędzelka smarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i obsypywać dowolnymi ziarenkami. Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Paszteciki podawać na zimno lub gorąco. Pysznie smakują z czerwonym barszczem. Przy okazji robienia pasztecików miałam okazję przetestować patelnię i garnek Ambition z serii Nature , bambusową deskę do krojenia i nóż Santoku . Jeśli
Codzienna kuchnia niecodziennapokruszōne drożdże, wciepcie cukru i zalyjcie to letnim mlykym. Przikryjcie ta miska jakim ryncznikym abo uciyraczkōm 15 i ôdstołwcie 16 w jake ciepłe miejsce do wyrośniyńcia (jak mołcie 17 zimno we kuchni, to mogecie na chwila rozgrzołć bratruła 18 i wrajzić 19 tam ta miska). Ôzpuście 20 sie masło we jakim tygliku 21 i niech trocha ochōdnie 22 . Jak już(...)mocno klejōło 25 do rynkōw, to mogecie jeszcze dosuć 26 trocha mōnki. Terozki zajś 27 trza to ôdstawić do wyrośniyńcia (aby pó 28 godziny niech postoi). Jak już tego ciasta baje rołz wiyncyj, to sie mogymy brać za kulanie buchtōw. Niy kulejcie ich za srogich, bo ône jeszcze urosnōm. Porozkłodejcie je na wysypanyj mōnkōm biyrkownicy 29 , przikryjcie ryncznikym i niech
Chop w kuchniPrzekąska idealna do domowych dipów. Do tego smaczna na ciepło lub na zimno. Jak kto woli. Już mówię czemu tyle tych pyszności;) Weekendowo spotkaliśmy się z naszymi znajomymi z Kampinosu - tego typu przekąski (pół torby! - nikogo to już nie dziwi, że przyjeżdżam prawie zawsze z kulinarnymi tobołami;) były wręcz rozchwytywane. Zanim ktokolwiek rzucił hasło, że można(...)sprawdza się zasada, że prostota cieszy najbardziej:) (a i my mamy pewność, że wyjdzie:) Najzwyczajniej w świecie przygotowuje się je bardzo szybko. Dlaczego? Bo spokojnie można użyć gotowego ciasta francuskiego, jest pyszne, a my mamy czas na inne rzeczy. Ja też tym razem poszłam na łatwiznę i chapnęłam z półki gotowe ciasto, bo (jak w większości przypadków) coś
Zasmakuj Kuchni