cukier zacznie się karmelizować. Układamy plastry pomarańczy i gotujemy w karmelu po 2 minuty z każdej strony. Wykładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na placek większy niż średnica formy (ok. 26-27 cm). Wykładamy nim formę, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Wyjmujemy, przykrywamy(...)składniki na nadzienie miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy na kruchy spód i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 5. Gdy tarta jest już zimna, ubijamy śmietankę ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. Wykładamy na tartę, dekorujemy karmelizowanymi pomarańczami. Smacznego
My Culinary Artstolnicy ale niestety ja w moim wynajmowanym mieszkanku nie posiadam. Opcja z miską jest całkiem ok. Formę do tarty należy wysmarować margaryną .Spód i boki wylepiamy cienką warstwą ciasta. Następnie należy nakłuć widelcem i piec ok. 30 min w temperaturze 200 st. C. masa 350 g sera mascarpone 200 ml śmietany kremówki skórka starta z cytryny 350 g jagód(...)koniec dokładamy drobno startą skórkę cytrynową. Kremem wypełniamy ostudzoną tartę, na wierzchu kładziemy umyte i osuszone jagódki. Uwaga !!! Przy ubijaniu śmietany bardzo ważna jest jej temperatura – musi być naprawdę zimna, opcjonalnie można włożyć na 5 min miskę do zamrażalnika ( oczywiście pustą ) :-) Oto i ona :-) Ja za chwilę uciekam na II Targi Książki Kulinarnej - zobaczymy co tam ciekawego się dowiem
pieprzny smaczekWiosna w pełni, a co za tym idzie zaczynają się pojawiać straganiki z truskawkami. Uwielbiam tę porę roku kiedy przechadzając się po parku można napotkać takie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwymieszać z czekoladą, można chwilę delikatnie miksować, ale tylko do połączenia się składników. Powstały mus wyłożyć na spód z herbatników posmarowany malinami i udekorować płatkami migdałów. Spód do ciasta bez pieczenia: Herbatniki rozkruszyć w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem, aby powstała forma mokrego piasku. Na spodzie formy położyć papier do pieczenia i wyłożyć na nim herbatniki(...)Wystudzone maliny rozsmarować na spodzie z herbatników. Jeśli mus będzie szybko zjedzony, można malin nie gotować, tylko wyłożyć spód świeżymi malinami i przykryć musem. Zobacz również: sernik czekoladowy na zimno
Kuchcik gotujeproszkiem do pieczenia, dolewamy esencję waniliową i mieszamy całość już nie miksera a szpatułką albo łyżką ! 2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy równo. Pieczemy w 180 stop. przez 15-20 minut. Nie dopuśćmy aby brzegi czy wierzch biszkoptu się za mocno zarumienił gdyż potem będzie się łamał ! 3. Kiedy(...)ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia. Polewa 4. We wrzątku rozpuszczamy masło razem z połową opakowania galaretki i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Kiedy "polewa" jest zimna dodajemy jogurt grecki i mieszamy całość, czekając aż polewa zacznie lekko tężeć. Masa 5. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy cukier puder i partiami mascarpone. Miksujemy
Gotowanie...to proste !środku jest jeszcze dzieckiem, więc dlaczego sobie nie umilić dnia? ;) Zwłaszcza, że powyższe placuszki są pyszne, łatwe w przygotowaniu i smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis od dłuższego czasu krąży po internecie, a swoje źródło ma tutaj ( klik ). Składniki na około 16 sztuk: 250 g gęstego jogurtu (naturalnego lub greckiego) 2 duże jajka 2 łyżki oleju(...)grubsze plasterki. W misce wymieszać ze sobą jogurt, jajka i olej. Dodać cukier. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą oraz solą i całość wymieszać na gładkie i jednolite ciasto. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej teflonową), kłaść po łyżce ciasta zachowując spore odstępy (placki sporo urosną). Smażyć je na małym ogniu aż do zbrązowienia. W połowie smażenia na każdy placek nałożyć
My simple kitchengrubość około 0,5cm. Ciasto ułożyć w formie do tary (najlepiej z wyjmowanym spodem), ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć (np. specjalnymi ceramicznymi kuleczkami do obciążania ciasta lub zwykłą fasolą, grochem lub ryżem). Spód tarty piec przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut. W międzyczasie przygotować szparagi - poobłamywać stwardniałe końcówki. Jajka rozkłócić(...)śmietaną. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-25 minut lub do czasu aż tarta będzie rumiana, a szparagi miękkie. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Codzienne Gotowanienieodłączny element jesieni Gdy tylko pojawia się w sklepach, wiadomo, że lato się kończy i zaczyna jesień. Dziś już jesień w pełni - ta szara, deszczowa i zimna. A mimo to pękate, okrągłe, pomarańczowe owoce dojrzewają jeszcze na rabacie i cieszą oczy. Może i moje ogrodowe dynie nie wygrają konkursu na największy egzemplarz, ale z pewnością są równie smaczne(...)pyszne danie. Możliwości jest naprawdę wiele. Jest to bardzo uniwersalny owoc, trochę słodki w smaku, ale przepyszny. Możemy zrobić aromatyczne i rozgrzewające zupy krem z dyni, kuszące ciasta dyniowe i muffiny, zaskakujące i pyszne musy i kremy dyniowe, jak również możemy dodawać dynię do innych potraw - ja dorzucam do gulaszu, potrawki warzywnej z ryżem i innych. Czyli możemy jeść dynię
dobra gospodyni dom wesołym czyniCiasto "Krówka" - bez pieczenia Ciasto "3Bit" - bez pieczenia Ciasto Rafaello - bez pieczenia Ciasto Cappuccino - bez pieczenia Ciasto "Snickers" - bez pieczenia Kremówka z Toffi - Krówka Najlepsza Karpatka Karpatka Królewska Najlepsze Ciasto Świata Najlepsza Kremówka Torty: Tort Piernikowy Tort "Nutella" Tort z Kremem na Bazie Kremówki i Czekolady Tort Marcepanowy z Różą i Masą Śmietanową Tort Czekoladowy z Straciatellą i Migdałami Tort(...)Sernik Wiedeński Sernik Czekoladowy z Orzechami Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies Sernik Kokosowy Sernik z Białą Czekoladą, Mascarpone i Migdałami Sernik z Czekoladą i Orzechami Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno Ciasteczka i Pierniczki Choinki z Czekoladowych Pierniczków Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem Miękkie Pierniczki z Lukrem Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor Pierniczki
Słodka Stronaczyli kolejny pyszny dżem, tym razem z jednych z moich ulubionych letnich owoców. Tak jak czarny bez, tak i malina zawiera dodatek skoncentrowanego soku jabłkowego 400%. Można nim przełożyć ciasto albo posmarować świeżą chałkę. Wyjątkowo aromatyczny, idealnie oddaje smak i zapach malin. Sok z jabłek 400%... ... czyli czterokrotnie skoncentrowany sok jabłkowy! Pierwszy raz w życiu spotykam się z tego typu(...)napojów, ale także jako dodatek do drinków, polewa do lodów, placków czy gofrów. Podobno równie dobrze pasuje do wytrawnych potraw, np. zup. Sok z granatu 100% Bezpośrednio wyciskany na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości pestek granatu. Zawiera dużą liczbę łatwo przyswajalnych polifenoli (przeciwutleniaczy), których jest w nim trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie. Nie zawiera
Poranek na słodkodzielimy na 3-4 części. Z obu stron solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy olej, najlepiej w jakimś garnuszku, bo będziemy smażyć na głębokim tłuszczu. Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w cieście i wkładamy do gorącego oleju. Smażymy na rumiano z obu stron. Wyciągamy rybę na ręcznik papierowy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju do miękkości. W między(...)tworzymy około po trzy warstwy każdego składnika w słoiku. Odstawiamy na około 12-24 godziny. Moja rybka natomiast zaczeka do Wigilii w lodówce. Oczywiście zostanie podana na zimno. Źródło przepisu: Zacisze kuchenne +modyfikacje
Kuchnia co dniakolorem. No i oczywiście cały czas w duchu Tygodnia naleśnikowego, więc na naszych talerzach piętrzą się i królują zielone naleśniki. Pyszne, puchate i naprawdę godne polecenia. Najlepiej smakują na zimno, więc sprawdzą się idealnie w roli przekąski spacerowej. Zielone naleśniki dowolna ilość szpinaku (od tego zależy intensywność koloru), u nas ~6 brykietów 300ml dowolnego mleka 150g mąki pszennej 2 jajka(...)miksując wlać roztopione masło i sok z cytryny. Na koniec dodać odparowany i rozdrobniony na papkę szpinak (można zblendować). Po dodaniu szpinaku można jeszcze dosypać mąki, jeśli uznacie, że ciasto jest za luźne. Powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć na odrobinie tłuszczu. Podawać posmarowane serkiem z kawałkami łososia i zwinięte w rulonik. Tosia pożarła naleśnika z samym serkiem. Mimo, że naleśniki
Przepysznik - BLW i nie tylkomleko, mam słodkie, tylko brak kwaśnej śmietany w lodówce. Wysłałam , więc córkę do sklepu i tak to znów zagościła pyszna, kremowa melba , czyli serniczek na zimno Składniki: 1 litr słodkiego mleka 1 litr kwaśnego mleka 1/2 litra kwaśnej śmietany 4 jajka 3/4 kostki masła- ja dałam całą 1 szklanka cukru- uważam, że to za dużo(...)cukru, następnie dodać twarożek. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej herbatnikami (ja upiekłam biszkopt w zwykłej blasze, prostokątnej) Galaretkę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, schłodzić i wylać na wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na minimum dwie godziny
Ciasteczkowy PotwórAaaaaaa! Stało się... Zimno, coraz zimniej i mróz :( Na plecach czuć już nieprzyjemny oddech zimy. Choć nie znoszę tego ciemnego, zimnego, nieprzyjemnego okresu, muszę stawić mu czoła i przetrwać do wiosny. Mroźne poranki i nieznośnie długie, niekończące się wieczory możemy osłodzić korzennym ciasteczkiem z dodatkiem imbiru, które dodatkowo lekko nas rozgrzeje, co sądzicie? Składniki: 1,5 szklanki mąki(...)sproszkowanego imbiru 0,5 szklanki cukru 100 g masła jajko 2 łyżki miodu Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do miski i przy pomocy łyżki mieszamy w jednolitą masę. Tak powstałe ciasto, łyżką, w dużych odstępach nakładamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 5 minut. Ciasteczka po nałożeniu rozpływają się po pergaminie na znacznie cieńsze, przez
Taste Of My DayGolonka – tradycyjna polska potrawa podawana z chrzanem lub musztardą i grochem puree. Golonkę wieprzową ze skórą gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania
KUCHNIA POLSKA