ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:321/444)

RÓŻOWY KRYSZTAŁEK. 218

kalendarzowej wiosny daleko, ale aura za oknami ostatnimi czasy iście jest wiosenna. Ale nie o tym dziś będzie mowa, skupmy się na różu i księżniczce. Różowy torcik na zimno z kryształkami z galaretki na różowym biszkopcie. Bardzo dziewczęco i słodko!. RÓŻOWY KRYSZTAŁEK. /własny, autorski pomysł; biszkopt zapożyczony z CAFE BABILON ;/ na tortownicę 24 cm biszkopt   (porcja(...)Ciągle ubijając dodaję po trochę cukru, a na koniec po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsypuję przesiane mąki. Łączę dużą łyżką robiąc delikatne,  ale zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Dodaję barwnik, mieszam. Uwaga: po upieczeniu kolor jest zawsze bardziej intensywny. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę i wstawiam do nagrzanego pieca. Piekę

W kuchni Karmel-itki
Racuchy drożdżowe kakaowe 116

Racuchy drożdżowe, puszyste z dodatkiem kakao podane z kremem czekoladowym. Śniadanie, obiad lub kolacja, smakują na ciepło jak i na zimno – polecam przepis Racuchy drożdżowe kakaowe SKŁADNIKI: 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 opakowanie cukru z wanilią 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko łyżeczka cukru pudru łyżeczka kakao PRZYGOTOWANIE: Mleko lekko podgrzewam, ma być ciepłe(...)Odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie dodaję cukier puder i kakao, lekko mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę racuchy partiami nakładając ciasto nadaję im kształt placka. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem lub/i z kremem czekoladowym. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa 110

naprawdę zdrowa, ale ma specyficzny smak i nie każdemu musi on pasować. Żurawina w takiej postaci, ma szansę przypaść do gustu dużej liczbie osób Sosik doskonale smakuje i na zimno jak i na ciepło. Ja go przechowuję w lodówce w słoiku przez ok. 1-1,5 tyg. Drukuj Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki(...)zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Dodajemy masło, blendujemy. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/sos-lub-konfitura-zurawinowo-jablkowa-miesa/ BosowKuchni Artykuł Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Moje czekoladowe wspomnienie 147

włosy.   Z jedną przejażdżką mam miłe czekoladowe wspomnienie. Był to rok chyba 1994, środek zimy. Nie takiej szalonej zimy jak teraz, zimy z prawdziwego zdarzenia. Śniegu do kolan, zimno i mróz. Moja szkoła znajdowała się dwa kilometry od domu, prawie zawsze jeździłam do niej rowerem. Nie mogę sobie przypomnieć jak to było zimą, ale chyba chodziłam na nogach. Wracało(...)brałam do szkoły. 1994 rok, śniegu do kolan, w szkole szykuję się zabawa dla dzieci. Nie pamiętam z jakiej okazji, możliwe, że był to karnawał. Moja Mama uszykowała pyszne ciasto pocięte na kostki, ubrała mnie w śliczną sukienkę, wsiadłyśmy do samochodu i pojechałyśmy do szkoły. Prawie pojechałyśmy. Siedziałam na tylnym siedzeniu, przejęta trzymałam wielką blachę ciasta – najpyszniejszego na świecie, pierwszy

Gotowanie i blogowanie
Scones z prażonym jabłkiem i żurawiną 120

Australii. Pyszne zarówno na słono, jak i na słodko. Moje w wersji razowej i bardzo pyszne. Nie mogliśmy się dziś od nich oderwać. Wspaniałe na ciepło i na zimno. Warto zrobić, na prawdę warto! Składniki (na 5-6 sztuk): 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 25 gram masła 3 łyżki cukru(...)styl kruszonki. Dodaję jogurt naturalny i mieszam chwilę do połączenia składników. Dodaję również żurawinę i prażone jabłka. Mieszam krótko i dokładnie. Blat podsypuję mąką i rozgniatam na nim ciasto, niech ma grubość 2-2,5 cm. Z ciasta wykrawam kółka szklanką i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piekę

Mango Papaja
Migdały i brzoskwinie. Ciasto. 140

Dzisiejszy wpis będzie słodki. Za oknem chmury zakryły słońce, które mimo zimna dość ładnie świeciło. Do tego mnie osobiście dopada jakaś chandra. Cóż począć?  Choć osobiście daleka jestem od tego by poprawiać sobie nastrój za pomocą cukru, to właśnie dziś tak robię. Środek szybki i skuteczny, niestety uzależniający i mający wiele niekorzystnych dla zdrowia konsekwencji. To nie będzie więc(...)psychicznego skuszą się na coś słodkiego i niezdrowego. Bo w życiu najważniejszy jest zdrowy rozsądek i umiar i raz na jakiś czas może być niezdrowo ;-) Smacznego zatem.   Migdałowe ciasto z brzoskwiniami składniki 200 g masła  4-6 brzoskwiń 200 g brązowego cukru 80 g mąki pszennej 80 g mąki migdałowej 30 g płatków migdałowych 6 białek cukier puder

Przysmaki Karolki
PLACUSZKI DROBIOWE 489

majonez to moja love, w ogóle mój blog powinien mieć na imię kocham majonez. Placuszki, można zajadać w kanapce z ziemniakami, kaszami czy ryżem. Przepyszne na ciepło i na zimno. Do środka można dodać tak naprawdę wszystko, na co macie ochotę. Tak więc wstałam sobie o 7 rano ( I'm crazy ) smażę te placki w towarzystwie Kędziora i Tymańskiego - Ranne Kakao(...)zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z pozostałymi składnikami.Wszystko dokładnie wymieszać, smażyć z obu stron na złoty kolor. Każdy placuszek składa się u mnie z 2 łyżek ciasta.  SMACZNEGO

pieprzny smaczek
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 174

Partiami wsypywać mąkę, cały czas ucierając. Ciasto dobrze wyrobić - ma być gładkie, nielepiące. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Masło na nadzienie rozpuścić, przestudzić. Cukier wymieszać z cynamonem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posmarować masłem, równomiernie posypać cukrem z cynamonem. Pokroić na 6 trójkątów, gdzie podstawami są dłuższe boki prostokąta. Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od podstawy(...)garnuszku na średnim ogniu. Gotować około 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Lekko przestudzić. Ciepłym, ale jeszcze nie gęstniejącym syropem posmarować ciepłe bułeczki. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Ciemno, zimno... Pogoda coraz bardziej mnie zniechęca.  Ale na parapecie moje orchidee wypuściły nowe pączki, i za jakieś dwa tygodnie będę miała kwiatki. Im jesień nie straszna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Litewskie kartacze 227

Zimno. I ciepło szybciej nie będzie. Niestety, ale skończyła się złota jesień. Wobec takiej aury zapraszam dzisiaj na sycące danie kuchni wschodniej - kartacze - gotowane kluski ziemniaczane z nadzieniem ze zmielonej kiełbasy i cebuli, które w sam raz nadają się na posiłek w mroźny dzień. Kartacze znane są praktycznie w całej kuchni europejskiej, ich bardziej okrągła wersja w kuchni polskiej(...)czosnkowanej, 1 cebuli, 4 łyżeczek świeżego tymianku, , 200 ml kwaśnej śmietany 18%, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie kartaczy nie jest zbyt skomplikowane, a rozpocząć je należy od przygotowania ciasta ziemniaczanego na kluski. W tym celu obrałem pół kilograma ziemniaków i połowę z nich ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości, zaś drugą połowę starłem na tarce o drobnych oczkach. Starte

Wyprawy kulinarne
Krem maślany na bezie szwajcarskiej 158

białka lekko przestygły (ok 5 minut). Mikserem, zaczynając od wolnych i stopniowo zwiększając obroty, ubijamy białka przez ok 12-15 min. Gotowa masa będzie gęsta i zimna. Jeśli posiadamy mikser planetarny, to zmieniamy końcówkę ubijającą na mieszającą. Jeśli mamy mikser ręczny, to zmniejszamy obroty. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy małe kawałki miękkiego masła(...)barwników warto poszukać w specjalistycznych sklepach z produktami do dekoracji wypieków, np. w sklepie internetowym. Pozostałe żółtka można zamrozić. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów, to zapraszam

Słodki Pomysł
PIKNIKOWE KULEBIAKI Z ŁOSOSIEM 101

ryby są zdrowe. Wiosna do idealny czas aby zacząć jeść lekkie dania. To tez czas pikników i rodzinnych wypadów za miasto. Potrawy muszą nadawać się aby jeść je na zimno a także muszą być wygodne w konsumowaniu. Kulebiaki piknikowe są właśnie idealne! Do kulebiaków dodałam łososia MOWI .  Łosoś jest zdrowy ponieważ: zawiera kwasy OMEGA 3, które wspomagają rozwój(...)łososia MOWI 1 szklanka ryżu 2 cebule 250 g krewetek 200 g pieczarek 3 łyżki posiekanego koperku 4 jaka 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Przygotowujemy ciasto: drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem. Odstawić na 20 minut. Masło z solą posiekać z masłem. Dodać  żółtka i 1 całe jajko oraz drożdże. Wymieszać wszystko. Ugniatać aż ciasto będzie gładkie

Kuchnia w oparach
Przyjęcie w stylu włoskim – proste przekąski i przystawki 299

czasów dzieciństwa większość dzieci miała “ten sam” urodzinowy tort z jedynej w miejscowości cukierni. Gdy moja mama zrobiła mi tort “jeża” z wbitymi w ciasto słonymi paluszkami, byłam najdumniejszym dzieckiem na osiedlu. Bo nie był z cukierni, bo był od mamy – taki, o jakim wtedy marzyłam. Ostatnio gościłam swoją rodzinę – świętowaliśmy małą okazję. Jako(...)włoskim. Za co kocham włoską kuchnię? Właśnie za prostotę ! Z kilku dobrej jakości składników jesteśmy w stanie wyczarować przepyszne dania. Zdecydowałam się na kilka lekkich przystawek i przekąsek na zimno, które cały czas dostępne były na stole, jedno sycące danie główne i proste desery. Wszystko zrobione rano, aby po południu zasiąść do stołu. Liczę, że coś Was zainspiruje! Najważniejsze jest

Poezja smaku
Placuszki z cukinii i wędzonym łososiem 229

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne i bardzo proste placuszki z cukinii z dodatkiem sosu chrzanowego i wędzonego łososia. Możemy podawać je na ciepło lub zimno. Doskonałe na obiad, przekąskę lub kolację Zamiast sosu chrzanowego możemy użyć zwykłej śmietany lub jogurtu. Polecam Placuszki z cukinii i wędzonym łososiem Drukuj przepis Ilość porcji: 2-4 Składniki(...)czasie dokładnie odsączamy z nadmiaru soku. Cebulę również ścieramy na tarce. Dodajemy do miski jajka i mąkę. Mieszamy i doprawiamy. Patelnię z dodatkiem oleju rozgrzewamy. Nakładamy po jednej łyżce ciasta, rozsmarowujemy i smażymy z każdej strony po kilka minut na złoty kolor. Odkładamy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym do odsączenia tłuszczu. Podajemy na talerzu z dodatkiem sosu (lub śmietany

Marta Gotuje
Tartaletki z kurkami i porem 138

krążki wielkości dna i położyć na cieście. Obciążyć dno grochem, uniemożliwiając wyrośnięciu ciasta. Nagrzać piekarnik do 220 C i piec 10 minut. Następnie zdjąć groch i papier i podpiec ciasto kolejne 5 minut. Przygotowanie nadzienia – kurki umyć osuszyć i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać trochę masła i obsmażyć kurki. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Zdjąć kurki(...)kurek. Wymieszać dokładnie. Wylać tak przygotowaną masę do podpieczonych tart. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec tarty kolejne 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Placki serowe z makrelą w oleju 128

więc polecam Wam podwojenie ilości podanych składników. Przypominają puszyste racuszki, które idealnie sprawdzą się na główny posiłek lub szybką przekąskę. U mnie znikają praktycznie prosto z patelni, ale na zimno również są smaczne. Polecam! (8 sztuk)  2 jajka 25g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 szczypta pieprzu (solidna) 75g żółtego sera Dodatkowo: 1/2 cebuli(...)połączyć z serem, cebulą oraz kawałkami makreli. Na patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu (można mniej, ale placki nie będą takie puszyste) i za pomocą łyżki stołowej wykładać większe porcje ciasta. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania